A
AKARL
Guest
in girum imus nocte et consumimur ... medici multicanale igniΕίναι αξιοσημείωτο πάντως με τι αφοριστική αλαζονεία παρομοιάζονται όσοι επιμένουν στον δικάναλο ήχο με τους flat-earthers ή όσους εναντιώνονται στον εμβολιασμό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η επιλογή του πολυκάναλου παρουσιάζεται ως η ρομφαία του ορθολογισμού που πέπρωται να επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στο σάπιο, άθλιο και γέρικο κορμί του δισδιάστατου στέρεο ήχου που, στα κεφάλια των τεχνοφετιχιστών γκουρού του audio, δεν δυνάται να αποτελεί παρά ένα σχεδιαστικό σφάλμα, ένα φρικτό λάθος, ένας ανεπίτρεπτος αναχρονισμός, μία ευθεία επίθεση στα ακουστικά μας όργανα. Και εν πάση περιπτώσει, η τεχνολογία αναπαραγωγής μουσικής προοδεύει, το ίδιο και ο κόσμος ολάκερος, αφού τα λέει και ο Bob Katz, δεν ξέρει αυτός; Όχι ότι εμείς κάνουμε επίκληση στην αυθεντία, όχι!
Προσωπικά (και ποιός είμαι εγώ άλλωστε, και ποιός με ξέρει εμένα, θα μου πει κάποιος) δεν έχω ουδεμία αμφιβολία ότι ένα σωστά τοποθετήμενο στο χώρο πολυκάναλο σύστημα παρουσιάζει τέτοια ασύγκριτα προτερήματα σε ό,τι αφορά την χωρική πληροφορία και, κυρίως, στην προσομοίωση της αίσθηση του live, να νιώθεις τον μουσική ή την μπάντα δίπλα σου, μπροστά σου, μέσα σου (ανάλογα τι προτιμάει ο καθένας..) μέσα στον χώρο· τα κριτήρια αυτά όμως και την προφάνεια τους ποιός τα θέτει ακριβώς; Οφείλουμε όλοι να αποδεχτούμε ως αδιαμφισβήτητο, αντικειμενικό (αφού η λέξη αυτή αρέσει τόσο πολύ εδώ μέσα) δεδομένο ότι το οικιακό hi-fi πρέπει ντε και καλά να προσεγγίζει και σε επίπεδο στάθμης έντασης και γενικώς την ζωντανή μουσική εμφάνιση; Αυτό είναι σαν να λέμε, αντί να πάω εγώ στην συναυλία, την φέρνω στο σαλόνι μου - ε, και δεν τα δίνω τα 15 χιλιάρικα που θα μου χρειαστούν για το στήσιμο της ηχοσφαίρας σε συναυλίες ανά την Ευρώπη και κάθομαι και ακούω μουσική σπίτι αξιοπρέπως από ένα σωστά στημένο δικάναλο σύστημα; Προτεραιότητες, ιεραχήσεις και επιλογές είναι όλα αυτά.
Θέλω να πω ότι δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να συζητιούνται με τέτοιο ύφος, ότι και καλά " εντάξει, παίξτε εσείς με τα παιχνιδάκια σας, τα βινυλιάκια και τους προ και αφήστε εμάς να ασχολούμαστε με το real thing". Ασορτί με τα ανάλογο αφ' υψηλού στυλάκι, " και πόσο πίσω είστε" κ.λπ., λες και είναι πρωταθλητισμός και μαγκιά το όλο ζήτημα. Ο άλλος μπορεί να γουστάρει και το σκρατς του δίσκου και να σηκώνεται να γυρίζει πλευρά και να παίζει και βιντεοκασέτες, άμα λάχει! Μας ενοχλεί η μόστρα και η επιδειξιομανία του hi-end (σιγά το κουφάρι!), αλλά όχι βέβαια η ανάλογη συμπεριφορά όταν προέρχεται από φίλια πολυκάναλα χείλη· μήπως το πολυκάναλο είναι η μετεξέλιξη της hi-end δηθενιάς χωρίς την ταμπελίτσα του τελευταίου;