Καλώδιο ηχείων - ένας "μικρός"αλλά πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα!

Reaction score
12.654
Νικο, παιζει ρολο η εμπειρια η συγκυρια και η τυχη σε αυτο.
ο χωρος εχει τα χαρακτηριστηκα του, και το συστημα τα δικα του.
στον χωρο μπορεις να επεμβεις, στο ηχοσυστημα οχι πολυ - αλλα πολυ χαμος για το τιποτα ειναι τελικα- εδω ερχεται το πολυκαναλο να μοιωσει την επεμβαση στο χωρο, παρεχοντας ταυτοχρονα σωστη (?σωστα?) αναπαραγωγη .
-
ο χωρος εχει ενδιαφερον, ενω τα καλωδια οχι.
Θα το πω όπως το σκέφτομαι και δέχομαι διορθώσεις. Ένα καλώδιο καλείται ( με βάση τις ανάγκες που περιγράφω ) να μεταφέρει το σήμα με τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες ( μεταβολές εν πάση περιπτώσει ). Αυτό σε πρώτη φάση δεν έχει και πολύ ενδιαφέρον για ένα σύστημα που δεν λειτουργεί αρμονικά με τον χώρο, το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η ενίσχυση ορισμένων συχνοτικών περιοχών, ακόμα και η ακύρωση μερικών ήχων απο αντανακλάσεις. Επομένως, γι'αυτό το λόγο ( έχω αρχίσει να ) πιστεύω ότι είναι άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με τα καλώδια απο την αρχή. Αν ο χώρος και το σύστημα λειτουργούν αρμονικά, τότε μπορεί κάποιος να πειραματιστεί λίγο με τον παράγοντα του καλωδίου, αν και το όφελος απο τη φροντίδα χώρου απο τους μη ακυρούμενους ήχους, μου λέει ότι ήδη το σύστημα θα είναι σε ένα ανώτερο επίπεδο και εκεί κατανοώ τη παρατήρησή σου περί μή αναγκαιότητας του καλωδίου.
[DOUBLEPOST=1564139259][/DOUBLEPOST]Φτάνει όμως να μη βάλουμε και κανένα καλώδιο της πλάκας που όντως κάνει σκ@τά το σήμα.

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Να την αυξάνει δύσκολο, να την μειώνει ευκολότερο.
Εκει που ενα καλωδιο μας κανει να νομιζουμε/ακουμε περισοτερη αναλυση ας πουμε στις ψηλες , ειναι μονο αποδειξη οτι καπου αλλου στο φασμα μειωσε κατι,ισως /κυριως στις μεσαιες/χαμηλες.

Reaction score
11.806
Aυτο που εγώ δεν καταλαβαίνω είναι πως μπορείς να επιλέξεις σύστημα για τον χώρο, χωρίς να έχεις μετρήσει το σύστημα μέσα στον χώρο. Δηλαδή, μετράμε τον χώρο και αποφασίζουμε με βάση τα αποτελέσματα που θα πάει το κάθετι ή κάτι άλλο; Όχι ότι με αφορά άμεσα ( αφού ήδη έχω το σύστημα ), αλλά για αυτούς που τώρα ξεκινάνε την αναζήτησή τους.
Επειδή ρώτησες:
Φώνάζουμε έναν επαγγελματία και κάνει ηχοβολισμό στο χώρο μας για να βρει τα προβλήματά του. Προτείνει λύσεις, επιλέγουμε, την υλοποιούμε και μετά ό,τι καλό και να βάλουμε μέσα θα παίζει χωρίς ο χώρος να το χαλάει.

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Επειδή ρώτησες:
Φώνάζουμε έναν επαγγελματία και κάνει ηχοβολισμό στο χώρο μας για να βρει τα προβλήματά του. Προτείνει λύσεις, επιλέγουμε, την υλοποιούμε και μετά ό,τι καλό και να βάλουμε μέσα θα παίζει χωρίς ο χώρος να το χαλάει.
Θα ηταν ιδανικο αυτο.Αλλα οταν καποιος μπορει να ξοδεψει π.χ 2-3 χιλιαρικα για συστημα,απλα δεν μπορει να ξεκινησει με ................ δανειο για φροντιδα χωρου,ωστε οπως λες να μην χαλαει τιποτα ο χωρος.

Reaction score
12.654
Επειδή ρώτησες:
Και αυτό μου φαίνεται ως το πιο λογικό σαν πρώτο βήμα ( αν και τσούζει, ίσως όμως να τσούξει λιγότερο απο το να πειραματίζεται κανείς και να είναι διαρκώς στη φάση να αγοράζει και να πουλάει μηχανήματα ).
[DOUBLEPOST=1564139832][/DOUBLEPOST]
Θα ηταν ιδανικο αυτο.Αλλα οταν καποιος μπορει να ξοδεψει π.χ 2-3 χιλιαρικα για συστημα,απλα δεν μπορει να ξεκινησει με ................ δανειο για φροντιδα χωρου,ωστε οπως λες να μην χαλαει τιποτα ο χωρος.
Ναι, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο μετά να "τα ρίχνει" σε συστήματα αρκετά μεγαλύτερης αξίας. Νομίζω;

Reaction score
11.806
Δεν το λέω εγώ. Και μάλιστα κάποιος το έχει κάνει.

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Ναι, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο μετά να "τα ρίχνει" σε συστήματα αρκετά μεγαλύτερης αξίας. Νομίζω;
Ναι οντως αυτο γινεται !!!!!! Απλα για να ακουσεις και λιγο μουσικη πρωτιστως χρειαζεσαι συστημα.Κι αν το μπατζεντ φτανει μονο για το χωρο τοτε τι θα ακους?Με αυτη την εννοια ειπα το πιο πανω.

Reaction score
12.654
Ναι οντως αυτο γινεται !!!!!! Απλα για να ακουσεις και λιγο μουσικη πρωτιστως χρειαζεσαι συστημα.Κι αν το μπατζεντ φτανει μονο για το χωρο τοτε τι θα ακους?Με αυτη την εννοια ειπα το πιο πανω.
Ναι, αλλά αν κάποιος ( καλή ώρα ) πάει να τα χώσει σε ένα ακριβό σύστημα, τότε μήπως κάνει καλύτερα τη δουλειά του με ένα μικρότερης αξίας σύστημα ( με έστω, μεταχειρισμένα καλά μηχανήματα ) και ένα φροντισμένο χώρο;

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Δεν το λέω εγώ. Και μάλιστα κάποιος το έχει κάνει.
Το τι και πως ξοδευει καποιος τα χρηματα του ειναι θεμα δικο του :)
[DOUBLEPOST=1564140631][/DOUBLEPOST]
Ναι, αλλά αν κάποιος ( καλή ώρα ) πάει να τα χώσει σε ένα ακριβό σύστημα, τότε μήπως κάνει καλύτερα τη δουλειά του με ένα μικρότερης αξίας σύστημα ( με έστω, μεταχειρισμένα καλά μηχανήματα ) και ένα φροντισμένο χώρο;
Λυσεις υπαρχουν πολλες και διαφορες.Καθοριζονται ομως ευτυχως η δυστυχως απο το χρημα.
Για τα μεταχειρισμενα προσωπικα δεν εχω κανενα θεμα.Αντιθετα κυνηγω ευκαιριες παντα :)

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
33.267
τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε και 2-3 καλώδια ηχείων να το φέρουμε λίγο ακόμα πιο κοντά στα γούστα μας
Πάρε εκουαλάιζερ. Αν το έχεις το θέμα ήχος πάρε μια Metric. Πολύ φθηνότερο με πολλά περισσότερα setups για να το φέρεις στα γούστα σου.

Αν όμως αυτός ο κρίκος μεταβάλει το τελικό αποτέλεσμα σε βαθμό που γίνεται πιο περιγραφικό στις μικρολεπτομέρειες
Τότε το setup σου είναι για κλοτσιές. Πάρε ενεργά να τελειώνεις. Και μια Metric
Υπάρχουν ηχεία σαν τα Genelec πχ, μου θέλετε περιγραφή στις μικρολεπτομέριες και ψάχνεστε με καλώδια.
Fact 1: δεν έχεις ακούσει Genelec.
Fact 2: χάνεις χρόνο και χρήμα σε μ@λακίες.

Όπως έχει γραφτεί 1.000.000 φορές είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν πρώτα που το καλώδιο είναι το απόλυτα τελευταίο και αν. Αν δεν έχουν λυθεί ή δεν λυθούν ποτέ για Χ λόγους ΔΕΝ υπάρχει κανένα νόημα να ασχοληθεί κάποιος με το πλέον άχρηστο πράγμα στο Audio.

Η συνταγή είναι γνωστή, ενεργά - ισοστάθμιση - room treatment - Metric (ή κάτι αντίστοιχο).
Πεταμένα λεφτά, χρόνος και κόπος ότι άλλο.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.736
ή δανειζεσαι εστω κατι να τραβηξεις αρχικα ενδεικτικες μετρησεις :)
-η εμπειρια και η γνωση ερχεται στο να επιλεξεις μεγεθη ηχείων και μεγαφονων αναλογα τον χωρο ... ή ανάλογα το μπάτζετ..ή αναλογα με την οροσωπιξη προτιμιση πιυ ειναι θεμα προσωπικο και μονο..οπως και η ιδια η μουσικη και οπως και οι γυναικες..
οπ παρασυρθηκα..ασε που σχεδων μιλαω σοβαρα.. και εν παση περιπτωση μελετώντας και με την εμπειρια και το διαλογο..και καποιο πειραματισμο καταλήγεις να εχεις μια ηχητικη εικονα του χωρου.. :)
ομοιως και παρομοιως ο ηχος του συστήματος ή και των μερων αυτου..
και λιγο πιο συνθετα ολα αυτα μαζι..
...
τοσο απλο... γι αυτο ο κοσμος δεν το κατακαβαινει και παντρευεται η λαθος αντρας τον λαθος γυναικα .. και κανουν απογόνους...
+ το καλωδιο σε ολο αυτο δεν ειναι παρα οι καλτσες ουτε καν ζαρτιερες! μη μπερδευεσαι με το πως φενονται... !!

Last edited:

Reaction score
645
Τα καλώδια ηχείων είναι όντως ένας μικρός κρίκος της ηχητικής αλυσίδας και πρέπει να είναι και από τους τελευταίους που θα ασχοληθεί κάποιος που στήνει ένα ηχοσύστημα.
Ακόμα και για αυτούς που λένε ότι δεν μπορώ να κάνω παρεμβάσεις στο χώρο και θέλω/μπορώ μόνο δικάναλο στη σαλονοτραπεζαρία, ακόμα και για αυτούς που θέλουν να στήσουν ένα απλό, παραδοσιακό δικάναλο με παθητικά ηχεία, είναι πολλά άλλα που έχουν και οφείλουν να σχοληθούν πρώτα.
Έχω στον φιλικό μου κύκλο δύο τύπους που αλλάζουν καλώδια (ηχείων, ρεύματος, ic, usb, ethernet...) μια φορά το χρόνο τουλάχιστον και τεστάρουν αλλαγές. ¨Οταν αναβαθμίζουν κάτι στην αλυσίδα π.χ. dac πάντα συνοδεύεται και από νέο, "καλύτερο" καλώδιο. Ο ένας εκ των δύο έχει ηχεία βάσης παντελώς ασύμβατα με το χώρο του (προκάτ σπίτι του '85 με λεπτούς τοίχους και χαμηλή ξύλινη οροφή) και ψάχνει να μειώσει το μπουμπούνισμα στα χαμηλά και το ξύσιμο στα ψηλά. Με άλλα καλώδια. Εδώ και ένα χρόνο έχει καταλήξει στα δικά μου Nordost red dawn που του δάνεισα και λέει ότι κάνουν το σύστημα πιο γρήγορο και χωρίς μπουμαρίσματα. Όταν του λέω να αλλάξει ηχεία και να πάει σε μικρότερα και άλλου τύπου (όχι bass reflex πίσω, ίσως κλειστού τύπου ή transmission line) δεν το δέχεται γιατί του αρέσει το ηχόχρωμα.
Μπορεί το παράδειγμα να είναι λίγο ακραίο αλλά συμβαίνει.
Υπάρχουν και άλλοι που οδηγούν ηχεία με 85 db sensitivity με 30 watt ενισχυτικά και ψάχνονται επίσης με καλώδια για να τα "φέρουν"
My own 2 cents....

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.736
μου θυμιζει τη γυναικα μου, που μου στολιζεται λες και προκεται να κανω κατι μαζι της...και μετα βγαινει βολτα με τις φιλες της..για να μην παει τζαμπα το ντυσιμο λογικα ..

Reaction score
146
Πάρε εκουαλάιζερ. Αν το έχεις το θέμα ήχος πάρε μια Metric. Πολύ φθηνότερο με πολλά περισσότερα setups για να το φέρεις στα γούστα σου.

Τότε το setup σου είναι για κλοτσιές. Πάρε ενεργά να τελειώνεις. Και μια Metric
Υπάρχουν ηχεία σαν τα Genelec πχ, μου θέλετε περιγραφή στις μικρολεπτομέριες και ψάχνεστε με καλώδια.
Fact 1: δεν έχεις ακούσει Genelec.
Fact 2: χάνεις χρόνο και χρήμα σε μ@λακίες.

Όπως έχει γραφτεί 1.000.000 φορές είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν πρώτα που το καλώδιο είναι το απόλυτα τελευταίο και αν. Αν δεν έχουν λυθεί ή δεν λυθούν ποτέ για Χ λόγους ΔΕΝ υπάρχει κανένα νόημα να ασχοληθεί κάποιος με το πλέον άχρηστο πράγμα στο Audio.

Η συνταγή είναι γνωστή, ενεργά - ισοστάθμιση - room treatment - Metric (ή κάτι αντίστοιχο).
Πεταμένα λεφτά, χρόνος και κόπος ότι άλλο.
Άλλη επίδραση (και μικρότερη!) έχει στον ήχο ένα καλώδιο ηχείων και άλλη τα equalizer , metric, room treatment κτλ! εννοείται...
Είπα ότι στις ΙΔΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ίδιο σύστημα, ίδιος χώρος, (ίδιο equalizer, metric κτλ, πες τα όπως θες) αλλάζοντας καλώδιο ηχείων αλλάζει και ο ήχος, και δεν εξετάζω αν είναι φθηνό, ακριβό, "εξωτικό", hiend κτλ! Ποτέ μα ποτέ 2 διαφορετικά καλώδια ηχείων δεν μου ακούστηκαν "ίδια", και αυτό μου αρκεί.

Reaction score
2.585
Προτεινω επιλογη συστηματος βασει του καλωδιου που αρχικα θα επιλεξετε :D
Περα απο την πλακα, δεν δινω πανω απο 5-20€ (και πολλα λεω) /μ για τον υψηλοτερης καθαροτητας OFC χαλκο για καλωδια ηχειων.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.292
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale