The Acoustics of Studio vs Domestic Listening Spaces

Reaction score
15.543
Σε κάθε δωμάτιο, το σημαντικότερο είναι το ομαλοποιημένο πεδίο αντηχήσεων και όχι το λάθος και υπερχαμηλό σαν στόχος RT60 που "μετρήσαμε". Στο πολυκάναλο έχουμε απλά περισσότερο άμεσο ήχο στα αυτιά μας.
Ε ναι.. Το πολύ χαμηλό δεν το θέλουμε... το άλλο που λες θέλουμε.

Reaction score
3.628
Ε ναι.. Το πολύ χαμηλό δεν το θέλουμε... το άλλο που λες θέλουμε.
Και δεν ειναι μονο αυτο.

Ο χωρος μου που εχει περασει απο διαφορα (μεγαλυτερα) σταδια αντηχησης με τη σταδιακη βελτιωση της ακουστικης φροντιδας,ειναι ακριβως στα γουστα μου αυτη τη στιγμη!

Απο RT60 πρεπει να ειμαι λιγο πιο ταχυς απο τον Κοτσιδη αλλα δυσκολα θα με καταφερεις να το αλλαξω αυτο προς τα πανω η προς τα κατω γιατι δε θα μου αρεσει προσωπικα το ακουστικο αποτελεσμα.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
56.757
...
Η καραμέλα του (υπερ-χαμηλού άρα "ανώτερου") RT60 καλά κρατεί στο φόρουμ :wink: Είναι το μόνο μέγεθος όπου καμαρώνουν οι έχουσιν το μικρό :roflmao: Οι "μετρήσεις" του με ηχεία ως πηγή ήχου, είναι τουλάχιστον γελείες. Η "μετάφραση" των "αποτελεσμάτων" των "μετρήσεων" για τα πανηγύρια :download: Καλό είναι να διαβάσουμε, καταλάβουμε και εφαρμόσουμε τα "του Τουλ ευαγγελίου" ;) Ο οποίος αποκαλεί practicioners τους "γκουρού του ήχου".

Σε κάθε δωμάτιο, το σημαντικότερο είναι το ομαλοποιημένο πεδίο αντηχήσεων και όχι το λάθος και υπερχαμηλό σαν στόχος RT60 που "μετρήσαμε". Στο πολυκάναλο έχουμε απλά περισσότερο άμεσο ήχο στα αυτιά μας.
Καλέ μας κεκεάραμα,προαπαιτούμενον για την ερμηνεία Toole είναι η ερμηνεία...Bhutia - κατόπιν...προσεκτικής ανάγνωσης φυσικά.

Bhutia said:
...
Μιά συσκευή ανάλυσης ακουστικής αιθουσών περιλαμβάνει το σύνολο εκπομπού-δέκτη.Τροφοδοτεί σύστημα ενισχυτή-ηχείου με σήμα τυχαίου θορύβου σε ζώνες εύρους ενός τρίτου οκτάβας,αναλύει το σήμα που συλλαμβάνει το παντοκατεευθυντικό μικρόφωνο μέσω ενός δευτέρου σετ φίλτρων 1/3 οκτάβας και υπολογίζει το χρόνο αντήχησης γιά εκάστοτε συχνοτική ζώνη.

Πραγματοποιούνται μετρήσεις σε συχνότητες 125-250-500-1000-2000-4000 Hz.Εξαιτίας των ρυθμών συντονισμού και μορφών ηχούς,ο χρόνος αντήχησης ενός δωματίου εξαρτάται από τις σχετικές θέσεις της πηγής και του μικροφώνου σύλληψης.Σε μερικές περιπτώσεις,η ενδεικνυόμενη θέση της εκπέμπουσας πηγής είναι προφανής,λ.χ.το Βήμα επί της σκηνής ενός αμφιθεάτρου.Προκειμένου να διεγείρει το σύνολο των ρυθμών συντονισμού γιά τον εξεταζόμενο χώρο,τοποθετείται επί μιάς γωνίας(συμβολή προσκείμενων επιφανειών) όπου οι επιμέρους ρυθμοί εμφανίζουν τοπικά μέγιστα ηχητικής πίεσης.

Το μικρόφωνο σύλληψης οφείλει να τοποθετείται εναλλακτικά σε πολλές διαφορετικές θέσεις εντός μιάς μεγάλης αίθουσας,μιά και ο χρόνος αντήχησης κυμαίνεται δυνητικά από τον ένα στοιχειώδη όγκο του χώρου στον άλλο.Εφόσον απαιτείται,λαμβάνεται ο μέσος όρος των μετρηθέντων χρόνων γιά εκάστοτε συχνοτική ζώνη,αποκτώμενων μέσω μίας εκ των παρακάτω μεθόδων:

-μοναδικό μικρόφωνο μετακινούμενο από σημείο σε σημείο

-πολλαπλά μικρόφωνα υπό σάρωση από Πολυπλέκτη

-μοναδικό μικρόφωνο επί περιστρεφόμενου boom
...
Οι δε λαμβανόμενες τιμές όπως έχει ήδη αναλυθεί ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένη θέση ακρόασης.Οποτεδήποτε αλλάζαμε τη χωροταξία του setup θα διαφοροποιείται σε κάποιο βαθμό και η τιμή στη νέα θέση ακρόασης έστω και αν διατηρείτο απαράλλακτη η σύσταση όλων των επιφανειών.

Μόνο που οι Ear,DF δεν υπολογίζουν τιμές για μονάχα μια θέση,αλλά μέσον όρο (Mean Average) για πολλές και μελετημένες ως προς τη συνάφεια με τις επιλεγείσες θέσεις ακρόασης.

Και ναι,χρησιμοποιούνται ως πηγές ηχεία με σήμα συνάρτηση Δέλτα του Dirac αντί...πιστολιάς.
Bhutia/Κατά Απόσβεσιν Ευαγγέλιον said:
...
Η Κρουστική Απόκριση αναπαριστά τη συμπεριφορά στο χρόνο ενός συστήματος όταν τροφοδοτείται στην είσοδο με παλμική διέγερση,δηλαδή ένα σήμα που πηγαίνει από τιμή 0 σε δεδομένη κορυφή και κατόπιν επιστρέφει στο 0 εντός συντομότατου χρονικού διαστήματος περιέχοντας όλες τις οκτάβες και το ίδιο ποσό ενέργειας σε καθεμία εξ αυτών (συνάρτηση ΄΄Δέλτα του Dirac΄΄).

Ανάλογο κρουστικής διέγερσης στο μοντέλο του φορτισμένου ελατηρίου που έχουμε ορίσει θα ήταν χτύπημα με σφυρί πάνω στην κινούμενη μάζα αντί του δονητή.
...
To ΄΄καλύτερο΄΄ όμως είναι πόσο...υποτιμάται από το σχόλιο η σημασία του ανώτερου ποσοστού στη λαμβανόμενη άμεση ηχητική ενέργεια σε δεδομένη θέση ακρόασης χάρη στην πολυκαναλική αρχιτεκτονική.

Είναι όλη η διαφορά ανάμεσα σε ανεξέλεγκτες κι ελεγχόμενες χωρικές πληροφορίες με τη δέουσα κιόλας συμμετρία.Είναι επίσης η διαφορά ανάμεσα στο να έμενε δεδομένη ενιαία οντότητα σε κατάσταση ελάχιστης φάσης για ευρύτερη ζώνη θέσεων ακρόασης.

Bhutia /Κατά Απόσβεσιν Ευαγγέλιον said:
...
Γι αυτό και η βέλτιστη διόρθωση απόκρισης σε δεδομένο χώρο μπορεί να ισχύσει για περιορισμένες θέσεις εντός του,ενώ στις υπόλοιπες η απόδοση θα χειροτερεύει ακόμα περισσότερο σε σχέση με την πρότερη κατάσταση.Ακόμα και με διορθωμένα χρονικώς τα ηχεία,η κατάσταση φάσης για τον ίδιο το χώρο ξεφεύγει από την ελάχιστη όσο περισσότερο απομακρύνεται η θέση ακρόασης από τα ηχεία και θα μειώνεται η επίδραση της άμεσης ενέργειας από εκείνα.
...

Last edited:

Reaction score
3.628
Καλέ μας κεκεάραμα,προαπαιτούμενον για την ερμηνεία Toole είναι η ερμηνεία...Bhutia - κατόπιν...προσεκτικής ανάγνωσης φυσικά.

Οι δε λαμβανόμενες τιμές όπως έχει ήδη αναλυθεί ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένη θέση ακρόασης.Οποτεδήποτε αλλάζαμε τη χωροταξία του setup θα διαφοροποιείται σε κάποιο βαθμό και η τιμή στη νέα θέση ακρόασης έστω και αν διατηρείτο απαράλλακτη η σύσταση όλων των επιφανειών.

Μόνο που οι Ear,DF δεν υπολογίζουν τιμές για μονάχα μια θέση,αλλά μέσον όρο (Mean Average) για πολλές και μελετημένες ως προς τη συνάφεια με τις επιλεγείσες θέσεις ακρόασης.

Και ναι,χρησιμοποιούνται ως πηγές ηχεία με σήμα συνάρτηση Δέλτα του Dirac αντί...πιστολιάς.

To ΄΄καλύτερο΄΄ όμως είναι πόσο...υποτιμάται από το σχόλιο η σημασία του ανώτερου ποσοστού στη λαμβανόμενη άμεση ηχητική ενέργεια σε δεδομένη θέση ακρόασης χάρη στην πολυκαναλική αρχιτεκτονική.

Είναι όλη η διαφορά ανάμεσα σε ανεξέλεγκτες κι ελεγχόμενες χωρικές πληροφορίες με τη δέουσα κιόλας συμμετρία.Είναι επίσης η διαφορά ανάμεσα στο να έμενε δεδομένη ενιαία οντότητα σε κατάσταση ελάχιστης φάσης για ευρύτερη ζώνη θέσεων ακρόασης.
Παρολα αυτα,πολλοι επιμενουν στο ευρυ sweet spot... :boast:

Δε γινεται σε ενα τριθεσιο καναπε να εχεις βελτιστη ακουστικη οπως θα ειχες σε μια συγκεκριμενη θεση.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
56.757
Παρολα αυτα,πολλοι επιμενουν στο ευρυ sweet spot... :boast:

Δε γινεται σε ενα τριθεσιο καναπε να εχεις βελτιστη ακουστικη οπως θα ειχες σε μια συγκεκριμενη θεση.
Trinnov....
(Είδες,δεν σου είπα...Toole όπως θα σου έλεγε ενδεχομένως ο Ear) :A

Reaction score
3.628
Trinnov....
(Είδες,δεν σου είπα...Toole όπως θα σου έλεγε ενδεχομένως ο Ear) :A
Μπα...

Δηλαδη ο Πολωνος σου μετακινει τα ηχεια για να βρισκεσαι σε καθε θεση σε ισοσκελες τριγωνο;

Βαλε 2 τοτε να εχω και εναν καβατζα!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
135.364
Αλλιώς θα είμαι υποχρεωμένος να καταλογίσω γνωστική ασυμφωνία στον φορέα...:
Η μλκ πάει σύννεφο θες να πεις, αλλά το λες ευγενικά. :lol:

Τι ευγενικός άνθρωπος που είσαι... :hi:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
56.757
Μπα...

Δηλαδη ο Πολωνος σου μετακινει τα ηχεια για να βρισκεσαι σε καθε θεση σε ισοσκελες τριγωνο;

Βαλε 2 τοτε να εχω και εναν καβατζα!
Σου διαχειρίζεται τις φάσεις και το comb filtering.Σαν τη γνωστή παροιμία με το βουνό και τον Μωάμεθ...Χωρίς βεβαίως να γίνεται απόλυτη σύμπτωση με γεωμετρικό sweet spot,αλλά άμα δεν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά στην πράξη,αυτό είναι που...πληρώνεται.
Η μλκ πάει σύννεφο θες να πεις, αλλά το λες ευγενικά. :lol:
Τι ευγενικός άνθρωπος που είσαι... :hi:
Μόνο και μόνο επειδή έχω επίγνωση πόσο...Ζαπίτης θα μπορούσα να γίνω...

Κανονικός...Trinnov στη διαχείριση. :A

Last edited:

Reaction score
3.628
Σου διαχειρίζεται τις φάσεις και το comb filtering.Σαν τη γνωστή παροιμία με το βουνό και τον Μωάμεθ...Χωρίς βεβαίως να γίνεται απόλυτη σύμπτωση με γεωμετρικό sweet spot,αλλά άμα δεν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά στην πράξη,αυτό είναι που...πληρώνεται.

Μόνο και μόνο επειδή έχω επίγνωση πόσο...Ζαπίτης θα μπορούσα να γίνω...

Κανονικός...Trinnov στη διαχείριση. :A
Οτι και να κανει ο μαστορας,ο χωρος θελει πολυ περισσοτερη δουλεια για αυτο που λες αλλα και παλι δε θα ειναι οι θεσεις τελειες,οπως αν ρυθμιζες μια κια μοναδικη θεση!

Γιανννης speaking.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
135.364
Γιανννης speaking
Μετάφραση: λέμε και καμιά μλκια, αλλά μη δίνεις σημασία...

Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχει συζήτηση περί χώρου, κι όχι περί καλωδίων.

Το δυστύχημα είναι ότι πρέπει πάλι να τα πούμε από την αρχή...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
135.364
Όταν έχεις κάτι να αντιπαραθέσεις στα γραφόμενα μου
Όταν ρωτήσεις κάτι, θα σου απαντήσω.

Όταν γράφεις με βεβαιότητα γενικότητες που δεν ισχύουν, δεν έχω κάτι να συμπληρώσω.

ΥΓ. Θα ξεκινήσω ένα νέο θρεντ, με οδηγίες για να φτιάξετε εύκολα και απλά τους χρόνους αντήχησης στο χώρο ακρόασης, να έχετε έναν εύκολο DIY οδηγό, εφόσον δεν θέλετε να διαθέσετε το απαιτούμενο κόστος για εγκατάσταση από ειδικούς.

Stay tuned. ;)

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
56.757
Οτι και να κανει ο μαστορας,ο χωρος θελει πολυ περισσοτερη δουλεια για αυτο που λες αλλα και παλι δε θα ειναι οι θεσεις τελειες,οπως αν ρυθμιζες μια κια μοναδικη θεση!

Γιανννης speaking.
Αυτόν τον Γιάνννη που μιλά,να τον συμβουλεύεσαι...πότε-πότε. :Α

Διότι δεν θα συνέφερε να βελτιστοποιούσες ένα και μοναδικό sweet σποτ.Και υπό δικαναλική αρχιτεκτονική κάτι τέτοιο δυσχεραίνει περισσότερο.
Και στην πραγματική ζωή μεταχειρίζομαι τους άλλους τόσο καλά,όσο καλός...θα ήθελα να ήμουν ο ίδιος. :Α

Reaction score
3.628
Όταν ρωτήσεις κάτι, θα σου απαντήσω.

Όταν γράφεις με βεβαιότητα γενικότητες που δεν ισχύουν, δεν έχω κάτι να συμπληρώσω.

ΥΓ. Θα ξεκινήσω ένα νέο θρεντ, με οδηγίες για να φτιάξετε εύκολα και απλά τους χρόνους αντήχησης στο χώρο ακρόασης, να έχετε έναν εύκολο DIY οδηγό, εφόσον δεν θέλετε να διαθέσετε το απαιτούμενο κόστος για εγκατάσταση από ειδικούς.

Stay tuned. ;)
Σωστος Πατερ-εεε Δοκτωρ!

2 παρατηρησεις ομως απο εμε.

Προσεξε τους τονους των φρασεων σου να ειναι λιγο πιο φιλικοι-αν προτιθεσαι να βοηθησεις.

Και φανταζομαι το θεμα να απευθυνεται σε αυτους που θελουν να ασχοληθουν με το χωρο και οχι με Πολωνους...

Reaction score
4.646
Όπως;;

Είναι γεγονός ότι επιμένω στη μεγάλη εικόνα και όχι σε λεπτομέρειες
όταν αυτές δεν προσθέτουν κάτι ουσιαστικό στη ρεαλιστικη αναπαραγωγη.
Προτιμω να εστιάζω τις προσπάθειες μου σ' αυτά που μετράνε πραγματικά.

Π.χ. Δεν βρίσκω το λόγο να αναλώνονται σελίδες επί σελίδων
και μετρησεις στο RT του οικιακού χώρου όταν αυτό δεν ξεφεύγει πολύ
και όταν ο Τουλ σε φόρουμ αλλά και με το ίδιο του το παράδειγμα,
και ο Ματ στο βίντεο δεν το θεωρούν σημαντικό για το δικαναλο.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
56.757
Όπως;;

Είναι γεγονός ότι επιμένω στη μεγάλη εικόνα και όχι σε λεπτομέρειες
όταν αυτές δεν προσθέτουν κάτι ουσιαστικό στη ρεαλιστικη αναπαραγωγη.
Προτιμω να εστιάζω τις προσπάθειες μου σ' αυτά που μετράνε πραγματικά.

Π.χ. Δεν βρίσκω το λόγο να αναλώνονται σελίδες επί σελίδων
και μετρησεις στο RT του οικιακού χώρου όταν αυτό δεν ξεφεύγει πολύ
και όταν ο Τουλ σε φόρουμ αλλά και με το ίδιο του το παράδειγμα,
και ο Ματ στο βίντεο δεν το θεωρούν σημαντικό για το δικαναλο.
Πάλι πέφτεις σε γνωστική ασυμφωνία...Δεν θα το θεωρούσαν πρωταρχική παράμετρο για τυπικούς οικιακούς χώρους και συνήθη setup εφόσον θα κυμαινόταν ήδη εντός λογικών ορίων.Διαφορετικά,οι έντονες ανισορροπίες σε αυτήν την παράμετρο θα χαλούσαν όχι μόνο το ακροαματικό αποτέλεσμα,αλλά και οποιαδήποτε προσπάθεια ν'αξιολογηθεί δεδομένο setup έστω και αν διδόταν προτεραιότητα σε άλλα ζητήματα. :Α

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.250
Members
38.163
Νεότερο μέλος
Giannis2012