Αν η μουσική ήταν μόνον διασκέδαση, τότε δεν θα υπήρχε ποτέ θέμα για συζήτηση και θα είχαν όλα λυθεί ανά τους αιώνες. Το γεγονός ότι παίζονται (και ηχογραφούνται/βιντεοσκοπούνται) συνεχώς, σε παγκόσμιο σχεδόν επίπεδο, έργα που χρονολογούνται από 5 αιώνες πριν και μετά δεν δικαιολογεί το στοιχείο της διασκέδασης...μόνον.Όχι, δεν έχει.
Αυτό προσπαθώ να σου εξηγήσω, ότι η μουσική είναι για τον κόσμο διασκέδαση. Δεν ξεχωρίζει αν έχει κάποιου είδους "αξία". Αν του αρέσει θα ακούσει.
Δηλαδή, θα μου αρέσει ένα νέο τραγούδι και πριν το ακούσω καλά-καλά θα κοντοσταθώ προβληματισμένος για το ποια θα είναι η τύχη του σε 10-20-50 χρόνια; Χ3στηκα! Σήμερα μου αρέσει, αύριο μπορεί να μου αρέσει περισσότερο ένα άλλο και να το ξεχάσω.
Να σε ρωτήσω κι εγώ κάτι άλλο; Αν η κλασική μουσική δεν είχε τις επιχορηγήσεις και τις δωρεές, δεν θα ήταν σε ακόμα χειρότερη θέση;
Δεν προσπαθώ με κανέναν τρόπο να υποβαθμίσω το είδος. Το σέβομαι. Ο κόσμος δεν θέλει κι ούτε πρόκειται να ασχοληθεί. Ανήκει σε μία κλειστή μειοψηφία που ψάχνει άλλα πράγματα όταν ακούει μουσική.
Είναι σαν να απορούμε εμείς του AVSite γιατί ο κόσμος δεν ψωνίζει hardware στον ήχο και την εικόνα με τα δικά μας κριτήρια. Ό,τι και να λέμε το 99% θα ψωνίσει αυτό που θα δει σε προσφορά ή που θα του πασάρει ο πωλητής στον Κωτσόβολο. Και τις περισσότερες φορές θα είναι πιο ικανοποιημένος από εμάς τους ψαγμένους που μας φταίνε όλα.
Πάντως, αν τα υπόλοιπα μέλη τουλάχιστόν αυτού του φόρουμ συμφωνούν με τη θέση σου, τότε έχουμε μία θεμιτή απάντηση στο βασικό μου ερώτημα, ήτοι δεν μας χρειάζεται η Μουσική αυτή γιατί δεν μας διασκεδάζει. Δεν φρονώ ότι είμαστε πράγματι εκεί. Σίγουρα είσαι εσύ και αρκετοί άλλοι και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Τα περί χρηματοδότησης και δωρεών αποτελούν ένα άλλο στοιχείο ότι υπάρχει (ακόμη) ζωντανό ενδιαφέρον και η διαρκής ύπαρξη σοβαρών θεσμών (π.χ. Φεστιβάλ Bayreuth), τουλάχιστον σε διάφορα σημεία του κόσμου, αντιβαίνει στη θέση σου, τουλάχιστον...prima facie.