- Reaction score
- 138.485
Αυτό ισχύει και αντιστρόφως.Δογματισμο θεωρω την προσκολληση σε συγκεκριμενα κριτηρια με την παραλληλη απορριψη καθε αλλου κριτηριου.
Δηλαδή, δεν γίνεται να θεωρηθεί αλλιώς η επιμονή ας πούμε στα μπιενταμπλεγιου, διότι "αυτά είναι τα ομορφότερα"; Δεν είναι.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε για όμορφα ηχεία, έχει εξαιρετικές προτάσεις η ιταλική sonus faber, με δέρμα και ξύλο, πραγματικά υψηλής αισθητικής.
Όμορφα πέραν συζήτησης είναι και τα φοκαλ, δες τα σοπρα δες και μετρήσεις αν θες...
Πολλά τα όμορφα έως πολύ όμορφα ηχεία. Υπ'οψιν όμως, πως η ομορφιά είναι ως ένα σημείο αντικειμενική, μετά από αυτό, γίνεται πολύ υποκειμενική.
Ωστόσο, υπάρχουν πραγματικά πολλές φίρμες που έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο αισθητικό κομμάτι.
Επιτυχώς μερικές.
Γιατί λοιπόν να επιμένουμε μόνο στην αισθητική μιας φίρμας, που έχει αποδειχθεί πως "μπάζει" σε πολλές τεχνικές παραμέτρους;
Θαρρώ πως είναι πολύ πιο λογικό να επιλέξουμε ένα όμορφο ηχείο, που να μη μπάζει ιδιαίτερα. Τα ρεβελ ας πούμε, δε τα λες κι άσχημα, ε;
Βεβαίως τα επαγγελματικά ATC δε τα λες και όμορφα, μα η οικιακή σειρά τους, δεν έχει τίποτα σπουδαίο να ζηλέψει από τα υπόλοιπα οικιακά ηχεία, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και ιδιαίτερα προσεγμένες και πρωτοποριακής εμφάνισης ATC για οικιακή χρήση.Παραδειγμα 1: Εγω τρωω ξυλο απο τη γυναικα κι ετσι το κριτηριο μου μεταξυ αλλων ειναι να εχω ομορφο ηχειο στο σαλονι γιατι δε μ'αφηνει να βαλω τα ATC που μοιαζουν με φωλιες για σπουργιτια.
Ομοίως από την pmc, την dynaudio, την focal, την Genelec, την me Geithain, την Westlake, την Adam, την JBL, κι ένα σωρό τόσες άλλες φίρμες που βγάζουν και επαγγελματικές και οικιακές σειρές στα ηχεία τους.
Γιατί κολλάς μόνο στην επαγγελματική σειρά και λες ας πούμε αχ τι άσχημο είναι το Μ2 που πήγε και πήρε ο τερματογκαζι, σε σχέση με το δικό μου το γυαλιστερό μπιενταμπλεγιου;
Δε καταλαβαίνεις ότι φέρεσαι εσύ "δογματικά", διότι δε συγκρίνεις το οικιακό μπιενταμπλεγιου που έχεις με το καλογυαλισμένο κουκλάκι από τη σειρά της JBL για σπίτι;
K2 S9900 | 3-way 15" (380mm) Floorstanding Loudspeaker
Project K2 S9900, one of the most advanced and sophisticated loudspeakers in the world today, is the latest expression in technology that is deeply rooted in more than 60 years of tradition.
www.jblsynthesis.com
Άσε που υπάρχουν φίρμες που δε βγάζουν "άσχημες επαγγελματικές" εκδόσεις για τα ηχεία τους, όπως η kii και τα εξαιρετικά ηχεία τα Grimm του geomiat, όλα ενεργά, κι όλα όμορφα, κουκλάκια.
Υποκειμενικά τι σ'αρέσει στον ήχο, να μου επιτρέπεις να το γνωρίζω καλύτερα από σένα, διότι έχω μελετήσει τα συμπεράσματα της ψυχοακουστικής επιστήμης, η οποία έχει πραγματικά τερματίσει το θέμα του "τι αρέσει".Παραδειγμα 2 λίγο πιο σοβαρο: Υποκειμενικα μ'αρεσει παραπανω ο ηχος του. Θες επειδη ετσι εμαθα να ακουω, θες επειδη το αυτι μου εχει τετοια κατασκευη που ακουει καλυτερα το ταδε απο το δεινα ηχειο, το προτιμω με υποκειμενικα κριτηρια.
Λυπάμαι, αλλά δεν γίνονται αποδεκτά τέτοια επιχειρήματα.. τουλάχιστον σε μένα, που έχω γράψει κυριολεκτικά σεντόνια και έχω ξεκινήσει αρκετά θρεντς επί του θέματος της "άποψης".
Οκ, δεκτό.Παραδειγμα 3 σοβαροτερο απο τα παραπανω: Μπορει να μην εχω λεφτα ή να μην με ενδιαφερει να αλλαξω το ηχοσυστημα μου.
Κάτσε στ'αβγα σου.
Υπάρχουν πολύ σοβαρότερες προτεραιότητες από τα μηχανάκια, εννοείται.
Ωστόσο, υπάρχει ενδεχόμενο να μπορείς αναίμακτα να τα δώσεις όλα, και με τα λεφτά που θα εισπράξεις, να πάρεις κάτι αντικειμενικά καλύτερο.
Καλό είναι να το γνωρίζεις, κι ας μην αλλάξεις ποτέ στέρεο.
Η γνώση δε βλάπτει.
Συμφωνώ.Δογματισμος ειναι επισης η επιμονη μονο σε 1 συγκεκριμενο κριτηριο και η απορριψη ολων των αλλων που μπορει να υπαρχουν στην επιλογη ηχειου.
Το 1 κριτήριο της μάρκας, είναι το χειρότερο.
Τα αντικειμενικά κριτήρια, είναι πραγματικά πολλά.
Σωστή απόσταση ακρόασης.
Τρίγωνο ακρόασης.
Επάρκεια στάθμης για αναφορά.
Χαμηλές παραμορφώσεις.
Ομαλή απόκριση ον αξις και οφ αξις.
Απόκριση στις 2 πρώτες οκτάβες.
Συμπεριφορά του χώρου.
Επάρκεια ισχύος.
Πολυενίσχυση.
Ενεργό κρος.
Ισοστάθμιση.
Ταργκετ κερβ.
Πολυκάναλο.
Ιμερσιβ.
Κλπ.
Δεν είναι ένα κριτήριο ποτέ σημαντικό.
Ιδίως της μάρκας του κάθε μηχανήματος, αυτό κι αν είναι αδιάφορο...
Συμφωνώ.Τελος, ειναι δογματισμος η φανατιλα που αναδυεται γυρω απο αυτες τις συζητησεις, ανεξαρτητως του ποια μερια εχει δικαιο ή αδικο.
Ιδίως ο φανατισμός περί μιας μάρκας.
Οι οπαδοί μιας μάρκας, πάντα οδηγούνται σε πολύ περιορισμένες επιλογές και τυπικά λάθος επιλογές για τις ανάγκες τους, απλώς ικανοποιούν την εμμονή τους με αυτή τη μάρκα.
Last edited: