Καλώδια και θύματα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.094
Στην παρούσα φάση, στην ισχύουσα πραγματικότητα του ήχου, πλέον έχει εγκατασταθεί για τα καλά το ιμερσιβ.

Το 7.1 πάλιωσε πχια. Είσαι κριμας να δεις τις σύγχρονες ταινίες του 2020 και του 2021 που έρχονται με 7.1, αλήθεια, ακόμα κι από Netflix. Χάνεις πολύ πράγμα, σημαντική ποσότητα ικανοποίησης, αίσθησης, αληθοφάνειας.

Το όμοιο ισχύει και στην μουσική. Καλώς ή κακώς, το ιμερσιβ ήδη υφίσταται μέχρι και στο τινταλ, έστω συμπιεσμένο. Χάνεις σημαντική ποσότητα ικανοποίησης, αίσθησης, αληθοφάνειας και πραγματικής ευχαρίστησης αν το ακούς μόνο με ηχεία εδάφους.

Βεβαίως οι περιορισμοί χώρου, ιδίως σε κοινόχρηστα σαλόνια, είναι αντικειμενικοί. Ε, ο καθένας ας κάνει ο,τι μπορεί. Άλλωστε δεν είναι τόσο σημαντικό θέμα, και από το ένα ηχείο της τηλεόρασης ακούς τους ήχους της ταινίας σου στο Netflix, υπάρχουν κι άλλες χαρές στη ζωή. Σιγά τα ωα.

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
...βρε παιδιά σταματήστε τα περί atmos και πολυκάναλα. Θα μπω στο τρυπάκι, και δεν το αντέχω. Λίγο θελω!:(
...μα γιατί γελάς Κωνσταντίνε? Σχετικά εύκολο είναι. Ο ολοκληρωμένος μου διαθέτει pass through, έχω τα μπροστινά δαπέδου, επομένως τι άλλο χρειαζομαι για ένα σύστημα 5, ή 7, 1; Ηχεια και προενισχυτή. Έτσι θα είναι κομπλέ. Όχι trinnov βέβαια.. Δεν προτίθεμαι να πληρώσω τόσα...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.094
Δεν προτίθεμαι να πληρώσω τόσα...
Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα. ;)

Εφόσον έχεις πληρώσει συνολικά ας πούμε 20.000€ για 2 κανάλια, δηλαδή έχεις κόστος 10.000€ ανά κανάλι, σε ένα σύγχρονο ιμερσιβ σεταπ που διαθέτει 11 κανάλια και 2-4 σαμπ, για να διατηρήσεις ίδιο επίπεδο "ποιότητας" ήχου, χρειάζεται να δώσεις παραπλήσια λεφτά με το 2-καναλο, δηλαδή στο παράδειγμά του "10.000€/κανάλι" πρέπει να δώσεις αυτό το ποσό για κάθε επιπλέον κανάλι που σου λείπει. ;)

Ναι, ξέρω. Τα λεφτά είναι το πρόβλημα.

Γι'αυτό έχουμε γεμίσει προτάσεις σχετικά χαμηλού κοστολογίου, και αναπόφευκτα με μειωμένες απαιτήσεις.

Γι'αυτό και λέμε συχνά "δώστα όλα να πάρεις τα λεφτά που πιάνουν, ώστε να χτίσεις εξ'αρχής ένα ισορροπημένο ιμερσιβ σεταπ στο συνολικό ποσό που μπορείς να κυμανθείς".

Το σύγχρονο ιμερσιβ σεταπ, έχει 5-7 κανάλια δαπέδου και 2-4 κανάλια οροφής, συν 2-4 σαμπ.

Η ιδιαίτερα ικανοποιητική επιλογή είναι 7.4.4 και μακάρι να έχεις τη δυνατότητα να βάλεις περισσότερα κανάλια, ας πούμε 9 δαπέδου, άνω κεντρικό, vog, κλπ...

ΥΓ. Το ερώτημα που συχνά τίθεται, είναι το απλό: παραμένω στο δικάναλο υψηλής ποιότητας σεταπ που κοστίζει 10.000€ ανά κανάλι, συνολικού κόστους 20.000€, ή πάω σε ιμερσιβ σεταπ με κόστος 2.000€ ανά κανάλι και 11 κανάλια και 2 σαμπ, που συνολικά επίσης κοστίζει λίγο πάνω από 20.000€, ας πούμε 25-28 χιλιάρικα;

Η δική μου απάντηση είναι σαφώς στο ιμερσιβ. Μπορεί να μειωθούν λίγο οι απαιτήσεις σου σε κάποια σημεία, αλλά το κέρδος είναι τεράστιο.

Είμαι εντελώς κατά του να συμπληρώσεις το ακριβό δικάναλο με φτηνιάρικα περιφερειακά ηχεία για ιμερσιβ. Δεν θα δέσουν ποτέ, δε θα το ευχαριστηθείς ποτέ. Κάτσε σταυγά'ς.

Επίσης είμαι κατά του να προσπαθείς να συγκρίνεις ένα δικάναλο σεταπ των 50 χιλιάδων ευρώ με ένα πολυκάναλο των 20 χιλιάδων ευρώ, δε γίνεται. Το καλό ηχείο, είναι ακριβό ηχείο, θέλει λεφτά το δυναμικό εύρος. Εφόσον στο πολυκάναλο ιμερσιβ σεταπ όλα τα ηχεία έχουν ίδιες προδιαγραφές, χρειάζεται όλα να έχουν δυνατότητες υψηλού δυναμικού εύρους, δηλαδή να είναι ποιοτικά ηχεία, υψηλών προδιαγραφών. Μακάρι να υπήρχαν τέτοια με 49€ στα λιντλ, αλλά δεν υπάρχουν. Γι'αυτό ξεσκονίζουμε τα επαγγελματικά στουντιακα μόνιτορ, μπας και βρεθούν οικονομικές επιλογές υψηλού δυναμικού εύρους σε λογικά κοστολογια, χωρίς τις προβλεπόμενες επιβαρύνσεις στην τιμή για να φαίνονται σαν εκπληκτικής ποιότητας έπιπλα...

Last edited:

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα. ;)

Εφόσον έχεις πληρώσει συνολικά ας πούμε 20.000€ για 2 κανάλια, δηλαδή έχεις κόστος 10.000€ ανά κανάλι, σε ένα σύγχρονο ιμερσιβ σεταπ που διαθέτει 11 κανάλια και 2-4 σαμπ, για να διατηρήσεις ίδιο επίπεδο "ποιότητας" ήχου, χρειάζεται να δώσεις παραπλήσια λεφτά με το 2-καναλο, δηλαδή στο παράδειγμά του "10.000€/κανάλι" πρέπει να δώσεις αυτό το ποσό για κάθε επιπλέον κανάλι που σου λείπει. ;)

Ναι, ξέρω. Τα λεφτά είναι το πρόβλημα.

Γι'αυτό έχουμε γεμίσει προτάσεις σχετικά χαμηλού κοστολογίου, και αναπόφευκτα με μειωμένες απαιτήσεις.

Γι'αυτό και λέμε συχνά "δώστα όλα να πάρεις τα λεφτά που πιάνουν, ώστε να χτίσεις εξ'αρχής ένα ισορροπημένο ιμερσιβ σεταπ στο συνολικό ποσό που μπορείς να κυμανθείς".

Το σύγχρονο ιμερσιβ σεταπ, έχει 5-7 κανάλια δαπέδου και 2-4 κανάλια οροφής, συν 2-4 σαμπ.

Η ικανοποιητική επιλογή είναι 7.4.4 και μακάρι να έχεις τη δυνατότητα να βάλεις περισσότερα κανάλια, ας πούμε 9 δαπέδου, άνω κεντρικό, vog, κλπ...
...όχι...όχι. Αρνούμαι να συνεχίσω τη συζήτηση! Δε θα μου βγει σε καλό. Ίσως διαγραφώ κιόλας!:tongue:

Reaction score
4.780
Το δικό σου ακόμα καλύτερο για...το χειμώνα.

Έξοχα...Άρα θα ήταν ευχής έργον να το κατάφερνε κάποιος υπό πιο συμβατικές συνθήκες setup,δηλαδή απουσία Trinnov.Ευκαιρία να έβγαιναν τα...απόλυτά μας στη φόρα.:wink:
Το θεωρείς εύκολο ;
εγώ καθόλου .
Απλά δεν είμαι κουτοπόνηρος .
Πολύ παλεύουν χρόνια να το καταφέρουν και εγώ μαζι.
Δεν μου λέει απολύτως τίποτα το ότι έχω ικανοποιητικά γραφήματα .
Σε όλες τις οκτάβες .
Κουράστηκα να κυνηγάω τον δράκο .
Υπάρχουν διαφορές στα πάντα από το ρακ μέχρι και το utp.
Ε και ;
Πολύ απλά βαρέθηκα .
Και δεν με απασχολεί καθόλου ότι πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας .
Σκέψου μόνο ότι το ίδιο σετ απ
ακούγεται διαφορετικά ανάλογα την ένταση που έχεις .
Δεν με απασχολεί καθόλου πλέον τι αποψη έχουν οι άλλοι για το σύστημα μου .
Ξέρω και που πονάω αν πονάω και γιατί πονάω .
Ελπίζω να σε καλύψα.

C

chrispo

Guest
Είμαι εντελώς κατά του να συμπληρώσεις το ακριβό δικάναλο με φτηνιάρικα περιφερειακά ηχεία για ιμερσιβ. Δεν θα δέσουν ποτέ, δε θα το ευχαριστηθείς ποτέ. Κάτσε σταυγά'ς.
είπες και μια σωστή κουβέντα..:biggrin:

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.682
Ορίστε κύριοι. Ο συμφορουμίτης έμαθε το μάθημά του και προβιβάζεται με “ΑΡΙΣΤΑ”. Για όσους ενδιαφέρονται για διδακτορικό πέραν του τρέχοντος post "Καλώδια και θύματα" θα ακολουθήσει το post "Καλώδια και βλήματα" με συμμετοχή ευθέως σχετιζόμενη με το βαλάντιο του καθενός (ωστόσο τα υψηλότερα προτιμώνται).
σε επόμενο αντίστοιχο υβριστικό υπαινιγμό θα πάρεις απουσία ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.094
...όχι...όχι. Αρνούμαι να συνεχίσω τη συζήτηση! Δε θα μου βγει σε καλό. Ίσως διαγραφώ κιόλας!:tongue:
Ναι, δεν είναι για καλό τέτοιες κουβέντες, πάει μακριά η βαλίτσα.

Κοίτα, ένα απλό λιτό παθητικό και μέχρι τελικής πτώσης οικονομικό ιμερσιβ σεταπ, θα έχει έναν ολοκληρωμένο Ναντ με άτμος, στα 1300€, 2 μεγαλουτσικα (8") κλιψ και ένα μεγαλουτσικο κλιψ κεντρικό, πες 1,500€ αυτά, και 2 Κράουν να τα οδηγούν, πες 600€, και άλλα 8 μικρότερα κλιψ, των 350€ ηχεία, σύνολο πες 3 χιλιάρικα, βάσεις και καλώδια συνολικά ένα χιλιάρικο, και 4 οικονομικά σαμπ των 600€, άλλα 2,5 χιλιάρικα, συν ένα μίνι ντιεσπί για αυτά, άλλο ένα 500-αρικο, και καλιμπραρισμα, 2 κατοσταρικα ρε φίλε.
Συνολικό κόστος λίγο πάνω από 10 χιλιάρικα, και ακούς οικονομικά κλιψ, με ότι αυτό συνεπάγεται..

Στα 13 χιλιάρικα περίπου, κάνεις το ίδιο σενάριο με Ναντ, αλλά με ενεργά ομοαξονικά 8" παντού της πρισόνους, και 4 όμοια σαμπ 10".
Με 3 επιπλέον χιλιάρικα δηλαδή, ξεφεύγεις από τον "φτηνό" ήχο των μικρών κλιψ.

Από κει και πάνω, το επόμενο σκαλοπάτι στα ηχεία είναι dynaudio στο χιλιάρικο το τεμάχιο, 11.000€ τα ηχεία και 4 σαμπ της φίρμας, μίνιμουν 4 χιλιάρικα, πας δηλαδή στα 15 για ηχεία μόνο, και θες βάσεις, καλώδια και av.

Πιο πάνω είναι τα 3-δρομα Νιούμαν τα 8,25" τα 310, που για 11 ηχεία θες χονδρικά κάνα 20-αρι για δορυφοράκια, και για σαμπ θες πιο πολλά λεφτά από πριν, είναι ακριβουτσικα πλέον, με 5-χιλιαρο δε τη βγάζεις. Οπότε πάμε στα μίνιμουμ 25 χιλιάρικα για ηχεία μόνο.

Πιο πάνω έχει πολύ πράμα, που νομίζω πως σταματάει στα me Geithain 901, στα 6 χιλιάρικα το τεμάχιο, 66.000€ θες για δορυφοράκια. Μια κατοσταρού κι έληξε το ποίημα, δεν έχει αντίπαλο όμως, ο,τι και να βάλεις δίπλα του στο γνωστό σύμπαν...

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.542
Το θεωρείς εύκολο ;
εγώ καθόλου .
Απλά δεν είμαι κουτοπόνηρος .
Πολύ παλεύουν χρόνια να το καταφέρουν και εγώ μαζι.
Δεν μου λέει απολύτως τίποτα το ότι έχω ικανοποιητικά γραφήματα .
Σε όλες τις οκτάβες .
Κουράστηκα να κυνηγάω τον δράκο .
Υπάρχουν διαφορές στα πάντα από το ρακ μέχρι και το utp.
Ε και ;
Πολύ απλά βαρέθηκα .
Και δεν με απασχολεί καθόλου ότι πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας .
Σκέψου μόνο ότι το ίδιο σετ απ
ακούγεται διαφορετικά ανάλογα την ένταση που έχεις .
Δεν με απασχολεί καθόλου πλέον τι αποψη έχουν οι άλλοι για το σύστημα μου .
Ξέρω και που πονάω αν πονάω και γιατί πονάω .
Ελπίζω να σε καλύψα.
Δεν κάνω την απόπειρα επειδή θα το θεωρούσα...εύκολο.Και δεν θα παρουσίαζα ο ίδιος κάτι εάν τα μετρητικά αποτελέσματα δεν κρίνονταν συναφή προς τα ακροαματικά...

Εάν δε σου συμβαίνει τα γραφήματα να προκύπτουν ικανοποιητικά σε αντίθεση με το ακροαματικό αποτέλεσμα,τότε είτε δεν ακολουθήθηκαν σχολαστικά πρωτόκολλα κατά τη λήψη τους,είτε δεν θα ήταν ολότελα ικανοποιητικά σε τομείς όπως :

ETC όπου φανερώνεται ο πρόωρος κωδωνισμός από υπερδιόρθωση και προβληματικές ανακλαστικές συνιστώσες.

Group Delay : δείχνει βαθμό στον οποίο τα sub θα συμβαδίζουν χρονικά με τους δορυφόρους όχι μόνο σε επίπεδο φασικής ευθυγράμμισης σε ολόκληρη τη ζώνη των πρώτων οκτάβων.

Βηματικές αποκρίσεις για το σύνολο σε βάθος χρόνου (δεκάδες κι εκατοντάδες msec),,με το ρυθμό απόσβεσης του αρχικού ερεθίσματος να φανερώνει κατά πόσον οι μονάδες sub θ'ακολουθούσαν επάξια τους δορυφόρους πλέον ως προς τα ίδια τα ηλεκτρομηχανικά τους χαρακτηριστικά.

Λήψη Κρουστικών αποκρίσεων σε θέσεις γύρω από το καθορισμένο sweet spot κι επιπλέον έξω από την περίμετρο του στερεοφωνικού τριγώνου με τα επιμέρους κανάλια να εκπέμπουν κιόλας ταυτόχρονα,προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ομοιόμορφης διασποράς στη διαχειριζόμενη ενέργεια εντός της ενιαίας οντότητας.Παράλληλα λήψη αποκρίσεων πλάτους στις ίδιες θέσεις. για να δούμε πόσο θα επηρεάζεται η μορφή στην επιθυμητή καμπύλη-στόχο...

Αποκαλυπτικά για το setup δεδομένα μπορούν να καταγραφούν,αρκεί να εξετάζουμε κάθε φορά τις ενδεδειγμένες παραμέτρους...

Last edited:

daharis666

Moderator
Reaction score
79.682
Πιο πάνω έχει πολύ πράμα, που νομίζω πως σταματάει στα me Geithain 901, στα 6 χιλιάρικα το τεμάχιο, 66.000€ θες για δορυφοράκια. Μια κατοσταρού κι έληξε το ποίημα, δεν έχει αντίπαλο.
εδώ κο κο κο?
δεν λέμε πόσα sub θέλουμε? :laugh:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
Δεν κάνω την απόπειρα επειδή θα το θεωρούσα...εύκολο.Και δεν θα παρουσίαζα ο ίδιος κάτι εάν τα μετρητικά αποτελέσματα δεν κρίνονταν συναφή προς τα ακροαματικά...

Εάν δε σου συμβαίνει τα γραφήματα να προκύπτουν ικανοποιητικά σε αντίθεση με το ακροαματικό αποτέλεσμα,τότε είτε δεν ακολουθήθηκαν σχολαστικά πρωτόκολλα κατά τη λήψη τους,είτε δεν θα ήταν ολότελα ικανοποιητικά σε τομείς όπως :

ETC όπου φανερώνεται ο πρόωρος κωδωνισμός από υπερδιόρθωση και προβληματικές ανακλαστικές συνιστώσες.

Group Delay : δείχνει βαθμό στον οποίο τα sub θα συμβαδίζουν χρονικά με τους δορυφόρους όχι μόνο σε επίπεδο φασικής ευθυγράμμισης σε ολόκληρη τη ζώνη των πρώτων οκτάβων.

Βηματικές αποκρίσεις για το σύνολο σε βάθος χρόνου (δεκάδες κι εκατοντάδες msec),,με το ρυθμό απόσβεσης του αρχικού ερεθίσματος να φανερώνει κατά πόσον οι μονάδες sub θ'ακολουθούσαν επάξια τους δορυφόρους πλέον ως προς τα ίδια τα ηλεκτρομηχανικά τους χαρακτηριστικά.

Λήψη Κρουστικών αποκρίσεων σε θέσεις γύρω από το καθορισμένο sweet spot κι επιπλέον έξω από την περίμετρο του στερεοφωνικού τριγώνου με τα επιμέρους κανάλια να εκπέμπουν κιόλας ταυτόχρονα,προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ομοιόμορφης διασποράς στη διαχειριζόμενη ενέργεια εντός της ενιαίας οντότητας.Παράλληλα λήψη αποκρίσεων πλάτους στις ίδιες θέσεις. για να δούμε πόσο θα επηρεάζεται η μορφή στην επιθυμητή καμπύλη-στόχο...

Αποκαλυπτικά για το setup δεδομένα μπορούν να καταγραφούν,αρκεί να εξετάζουμε κάθε φορά τις ενδεδειγμένες παραμέτρους...
Respect. Τέλος.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.094
εδώ κο κο κο?
δεν λέμε πόσα sub θέλουμε? :laugh:
ένα. Για τα μάτια του κόσμου. 8-)

Τα συγκεκριμένα ηχεία τα έχουν συγκρίνει σε επιδόσεις στις πρώτες 2 οκτάβες με γνωστά σαμπ, και πολλά ντράπηκαν δίπλα τους.

Ταυτόχρονα, η καρδιοειδής αρχιτεκτονική τους, τα απεξαρτοποιεί από την τοποθέτηση σε σχέση με τα τοιχωματικά όρια.

Το μέγεθος των γουφερ (16") εγγυάται πως σε οποιονδήποτε χώρο, 11 τέτοια τεμάχια θα βγάλουν σοβαρό κρουστικό γδούπο, ικανό να προσβάλλει την δομική ακεραιότητα των σπλάχνων σου..

Γι'αυτό, βάζεις μόνο ένα σαμπ, ομοίως καρδιοειδες, για το .1 κανάλι. Δε χρειάζεται καν, θα μπορούσες να το μοιρασεις στους δορυφόρους, αλλά νταξ, για τα μάτια του κόσμου, βάζεις ένα. ;)

Βεβαίως, αν θες επέκταση βαθιά μέσα στους υπόηχους, θα χρειαστείς σοβαρή ποσότητα ειδικών για αυτή την κατηγορία σαμπ. Λεφτά θέλει.

Last edited:

daharis666

Moderator
Reaction score
79.682
[/QUOTE]
ένα. Για τα μάτια του κόσμου. 8-)

Τα συγκεκριμένα ηχεία τα έχουν συγκρίνει σε επιδόσεις στις πρώτες 2 οκτάβες με γνωστά σαμπ, και πολλά ντράπηκαν δίπλα τους.
έχεις λινκ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.094
έχεις λινκ?
[/QUOTE]
Έχω. :smg:

Το συγκριτικό των σαμπ έλαβε χώρα στο avsforum και συμμετείχε ανάμεσα σε καμιά 10-αρια σαμπ και το me Geithain 901. Αν ψάξεις, θα το βρεις.

Νομίζω πως έχω διαβάσει οτιδήποτε υπάρχει διαθέσιμο στο δίκτυο για αυτά τα ηχεία. :lol:

daharis666

Moderator
Reaction score
79.682
.

εδώ έχω ερώτηση

πχ το dirac δίνει επιλογές σημείων για καρέκλα και καναπέ

πόση ομοιόμορφη διασπορά(σε τι αποστάσεις) πέραν της θέσης ακρόασης θέλουμε?

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.632
Members
38.212
Νεότερο μέλος
Falco_1000