Καλώδια και θύματα

Reaction score
23.517
πληρωμένη απάντηση , ευχαριστώ πολύ.
το πλέον συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι αυτό.
τα φυσικά όργανα που γνωρίζεις καλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτά που ακούς στην ηχογράφηση.

οι λόγοι είναι (τουλάχιστον) αυτοί:
- μεσολαβούν μικρόφωνα, χώρος ηχογράφησης
- μεσολαβεί ο ηχολήπτης
- μεσολαβεί η άποψη του καλλιτέχνη

αυτό που οφείλεις να αναπαράξεις σωστά είναι αυτό που θέλουν οι παραπάνω , όχι αυτό που πιστεύεις εσύ οτι είναι σωστό.
να έχεις πχ δικό σου πιάνο που παίζεις ο ίδιος ή παίζει κάποιος άλλος και το αναγνωρίζεις από τα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου δεν είναι μέτρο σύγκρισης για το πώς παίζει ένα άλλο πιάνο σε μια ηχογράφηση ακόμα και αν μιλάμε για το ίδιο μοντέλο.

ενδεχομένως κάποια χαρακτηριστικά να περάσουν μέχρι την αναπαραγωγή, αλλά η πιστότητα δεν είναι απαραίτητα να μοιάζει ένα φυσικό όργανο με αυτό που έχεις εσύ στο μυαλό σου. Προσπαθόντας να το φέρεις στα δικά σου μέτρα αναφοράς το πιθανότερο είναι οτι παύεις να αναπαράγεις πιστά και πας σε γούστα.

το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα ηλεκτρικά όργανα. δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι η κιθάρα του μήτσου πρέπει να ακούγεται έτσι γιατί όταν πήγες και άκουσες τον μήτσο στο ολυμπιακό στάδιο έτσι έπαιζε.

πιστότητα αναπαραγωγής μπορείς να πετύχεις μόνο με επιστημονικά αποδεκτό τρόπο που προϋποθέτει μετρήσεις (συγκεκριμένες) και αξιολόγηση. Με το αυτί αξιολογείς μόνο τα γούστα και τέλος.
Δεν είναι κακό γιατί στο κάτω κάτω ο καθένας έχει άποψη στο τι του αρέσει να ακούει και αυτό έχει περισσότερη σημασία.
Δεν αξιολογείς όμως έτσι το αν παίζει σωστά. Αυτό είναι συγκεκριμένο.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.682
Με το πως παιζουν τα φυσικα οργανα στην πραγματικοτητα.
Κατι που ξερω πολυ καλα, πιστεψε με
δεν υπάρχει ταύτιση το πως ακούγεται μια ηχογράφιση με το φυσικό

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.059
@Bhutia

Βρε αγαπη μου,
Οι επεξεργαστες ισοσταθμιση δεν κανουν?
Μπηκες σε τοσο κοπο και σε τοσα εξοδα και δεν αλλαξες τα καλωδια του ρευματος?
Δηλαδη με το ζορι να αποδειξεις οτι δεν εχουν σημασια?
Και με ψηφιακη επεξεργασια διορθωνεις τα προβληματα που δημιουργουν τα καλωδια του Pc για να πεις οτι τα καλωδια δεν παιζουν ρολο?
Ποιον κοροιδευουμε ρε παιδια.
Χωρις καλα καλωδια οσα χρηματα και να ριξεις παντα κατι θα σου λειπει.
Και μην μπερδευουμε το καλο με το ακριβο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.062
Αρκει να ακουσουμε και φυσικα οργανα περα απο τα ηλεκτρονικα. Πως να το πω βρε παιδι μου,,....πραγματικη μουσικη, και οχι μονο club music.
Δεν έχει καθόλου περιορισμούς το ρεπερτόριο στην αναπαραγωγή με το δικό μου σεταπ, σε όλα τα μουσικά είδη είναι εξίσου απολαυστικό, ακόμα και σε ιδιαίτερα χορταστικές στάθμες (πάνω από αναφοράς έως και +20 ντεσιμπέλ), εύχομαι το όμοιο για τα δικά σας, να μην ντρέπονται να αναπαράξουν κάποια μουσικά είδη, να μην είναι "επιλεκτικά". ;)

Το σετάπ που αδυνατεί να αναπαράγει απολαυστικά οποιοδήποτε μουσικό είδος, τουλάχιστον σε στάθμη αναφοράς, είναι εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο λάθος και το απορρίπτω χωρίς πολλά πολλά στον κάλαθο των αχρήστων, όσο ωραία καβλώδια κι αν του φόρεσε ο ιδιοκτήτης του. ;)
Όχι όλους, αλλά όσους το επιθυμούν. ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.062
δεν υπάρχει ταύτιση το πως ακούγεται μια ηχογράφιση με το φυσικό
Όχι, δεν υπάρχει.

Και βεβαίως είναι απολύτως σωστά όλα όσα έκατσε με υπομονή κι έγραψε για πολλοστή φορά ο Παναγιώτης στο #1257.

Ωστόσο, στην συντριπτική πλειοψηφία των ηχογραφήσεων, είναι γεγονός πως το αποτέλεσμα της σωστής αναπαραγωγής πλησιάζει απειλητικά πολύ το αληθινό μουσικό γεγονός, και καταφέρνει να ξεγελάει την ακοή του ακροατή, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι ακούει μπροστά του ένα φυσικό όργανο, μια φωνή, ένα σύνολο φωνών, ένα σύνολο οργάνων, έως και μια κλασική μεγάλη ορχήστρα.

Η αληθοφάνεια στην αναπαραγωγή δεν είναι ούτε άπιαστο όνειρο ούτε αδύνατη με τα σύγχρονα μηχανήματα.

Με αρκετό δυναμικό εύρος και με χαμηλές παραμορφώσεις, όλα γίνονται.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.682
μένω σε αυτό
Με αρκετό δυναμικό εύρος και με χαμηλές παραμορφώσεις
καταφέρνει να ξεγελάει την ακοή του ακροατή,
κάτι για το οποίο δεν έχει δυνατότητα η πλειονότητα των χαιενδάδων

αλλά παρ όλα αυτά θέλουν να μου το παίξουν και κριτές :laugh:

Reaction score
8.819
να ερθω και εγω αμα τελειωσει η καραντινα ? σε μια γωνιτσα θα καθομαι σε ενα σκαμπο..σε ενα σαμπ...δε πιανω και πολυ χωρο... 🐒
Λέμε να ρθουμε και μεις... αρκεί να μην βρέχει γαμω το το φελεκι μου:biggrin:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.505
@Bhutia

Βρε αγαπη μου,
Οι επεξεργαστες ισοσταθμιση δεν κανουν?
Μπηκες σε τοσο κοπο και σε τοσα εξοδα και δεν αλλαξες τα καλωδια του ρευματος?
Δηλαδη με το ζορι να αποδειξεις οτι δεν εχουν σημασια?
Και με ψηφιακη επεξεργασια διορθωνεις τα προβληματα που δημιουργουν τα καλωδια του Pc για να πεις οτι τα καλωδια δεν παιζουν ρολο?
Χωρις καλα καλωδια οσα χρηματα και να ριξεις παντα κατι θα σου λειπει.
Και μην μπερδευουμε το καλο με το ακριβο.
Σου εξηγώ ότι επιτεύχθηκε καμπύλη-στόχος χωρίς καθολική επεξεργασία του σήματος και χωρίς καθολική ισοστάθμιση,παρά μονάχα από τη ζώνη Shroeder κάτω (4 πρώτες οκτάβες χονδρικά) όπου τα προβλήματα δεν τίθενται από ταπεινές καλωδιώσεις αλλά από την παντοδύναμη συμπεριφορά δεδομένου χώρου.

Δοκίμασα και λιγότερο ευτελή καλώδια χωρίς καμία διαφοροποίηση στις ουσιαστικές παραμέτρους .Το τελικό αποτέλεσμα με ενθουσίαζε το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις.Τα δε δημοσιευθέντα μετρητικά δεδομένα έχουν ληφθεί πάντα με τα καλώδια PC....Ουσιαστική - και σαφώς μετρήσιμη - ακροαματική διαφοροποίηση προέκυψε μονάχα με εναλλαγή ανάμεσα σε απευθείας σύνδεση στην USB είσοδο του DAC και USB to SPDIF διαμεσολαβητή...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.062
κάτι για το οποίο δεν έχει δυνατότητα η πλειονότητα των χαιενδάδων

αλλά παρ όλα αυτά θέλουν να μου το παίξουν και κριτές :laugh:
Δεν έχεις άδικο, ιδίως όσον αφορά φτωχούς χαϊεντάδες. ;)

Και είναι πολλοί. :gotcha:

Με κάτι ηχεία κλανιές, για μουσική ασανσέρ, τοποθετημένα στα 3-5 μέτρα, και να λείπουν ολόκληρες οκταβες..:lol:

Ωστόσο, υπάρχουν και πραγματικά πλούσιοι χαϊεντάδες με άφθονο δυναμικό εύρος (αυτό είναι πάντα το πιο ακριβό πράγμα στο οντιο) και με χαμηλές παραμορφώσεις.

Δηλαδή, με κορυφαία, μεγάλα ηχεία.

Τα σφάλματα που κάνουν αυτοί, είναι άλλα.
Τυπικά εικονογραφημένα.
Λάθος χώρος, λάθος τοποθέτηση, προβλήματα ηχητικής του χώρου, και φυσικά έλλειψη σαμπ και ορθής ενσωμάτωσης αυτών.

Να βρεις χαϊεντά με μεγάλα ηχεία μεγάλου δυναμικού εύρους, σωστά τοποθετημένα, σε χώρο σωστής ηχητικής, και με πολλαπλά σαμπ σωστά ενσωματωμένα, κομματάκι δύσκολο παλικάρι μου..

Γιατί; Γιατί αυτός, αυτομάτως, παύει να είναι χαϊεντάς. :lol:

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.631
Members
38.211
Νεότερο μέλος
Atomkinder