Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla)

D

Deleted member 35

Guest
Μιας που ανέφερα πριν λίγες ώρες τα iPhones να κάνω μια μικρή αναδρομή στην τεχνολογία;

Όταν στα 80's τα PC έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση όλοι μα όλοι γκρίνιαζαν ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας γραμματέων, σχεδιαστών κτλ. Σήμερα 40 χρόνια μετά όχι μόνο δεν έχουν χαθεί θέσεις αλλά η τεχνολογία είναι μακράν η πρώτη βιομηχανία εσόδων και απασχόλησης προσωπικού.

Πριν 20 χρόνια με τα πρώτα κινητά τηλέφωνα θυμάμαι συμφοιτητή μου από κοντινό χωριό της Πάτρας να δανείζεται τους φορτιστές μας διότι έχανε το δικό του. 5-6 μέρες αυτονομίας στα τότε κινητά και λογικό ήταν να ξεχνάει σε ποιο σπίτι τον άφηνε. Σήμερα το OP Nord που έχω είναι τραγικό. Με το πολύ ζόρι να βγάλει μέρα. Αν το ζορίσω μισή και αν. ΟΜΩΣ έχει γρήγορη φόρτιση και μέσα σε μισή - μια ώρα έχω πάλι του 100%. Θα γύριζα πίσω για την αυτονομία; :roflmao: Προτιμώ να με ανασκολοπίσουν με αναμμένο αλυσοπρίονο παρά να αποχωριστώ το κινητάκι μου.

Κράζετε τα ηλεκτρικά γιατί άκουσον άκουσον έχουν μικρή αυτονομία και όχι πολλούς σταθμούς φόρτισης. Μέρα με τη μέρα αυτά αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Και ΔΕΝ είναι gimmick όπως νομίζετε. Όσοι έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με το ρεύμα θα γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκινητήρων. Αν προσθέσετε και την σύγχρονη ισχύ των υπολογιστών τότε το όλο σκηνικό υπόσχεται απίστευτες καταστάσεις.

D

Deleted member 35

Guest
Έγραψες! 😂🤣😁
Αν και φεύγουμε offtopic

Στο μόνο που διαφωνώ με τις νέες τεχνολογίες είναι το υπερβολικό φόρτωμα στους υπολογιστές - κινητά. Έχοντας μεγαλώσει με το Linux - Unix εδώ και 25 χρόνια συνήθισα μια απλή κατάσταση σε πολλά πράγματα. Μικρά αλλά πανίσχυρα εργαλεία. Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουν φορτώσει τα προγράμματα και τα λειτουργικά τους με ένα σωρό πράγματα. Δικαιολογημένα σε κάποιες περιπτώσεις αλλά γενικά υπάρχουν προβλήματα.

Πχ στο Linux υπάρχει το systemd που είναι αντίστοιχο με τα Windows Services. Πολύπλοκο και σε κάθε έκδοση προσθέτει επιπλέον λειτουργικότητα. Ναι μεν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.

Στα Windows οι εφαρμογές UWP. Σχεδιάστηκαν ώστε να τρέχουν παντού αλλά χωρίς βελτιστοποίηση. Τώρα έχουμε πανίσχυρους υπολογιστές αλλά χάλια επιδόσεις.

Βέβαια αυτά που γράφω είναι εντελώς προσωπικές απόψεις και ο ίδιος αναγνωρίζω τα πολλά καλά και λίγα κακά που έχουν. Πχ πριν λίγα χρόνια στο Desktop Linux έπρεπε να κάνεις ένα σωρό αλχημείες ώστε να πλησιάσει τα Windows. Τώρα τρέχουν όλα νεράκι σε σημείο που ένας έμπειρος χρήστης σε λίγη ώρα έχει κλωνοποιήσει 2 εντελώς διαφορετικές διανομές. Αντίστοιχα τα W10 είναι τόσο σταθερά και ελαφρά που αναρωτιέσαι τι Voodoo έχουν κάνει εκεί στο Redmond.

Το ίδιο και στα αυτοκίνητα. Έχω ένα Accent που το πιο High Tech κομμάτι του είναι τα ηλεκτρικά παράθυρα. Μπαίνω στο Fiorino και αρχίζει τα μπιπ με τον αισθητήρα παρκαρίσματος ή τις ανοιχτές πόρτες. Μπαίνω σε πιο καινούριο με cruise control ή άλλα χαρακτηριστικά και ύστερα νοιώθω πως γυρίζω στο Μεσαίωνα.

gid

Reaction score
9.621
Πχ πριν λίγα χρόνια στο Desktop Linux έπρεπε να κάνεις ένα σωρό αλχημείες ώστε να πλησιάσει τα Windows.
Όποιος προσπαθεί να κάνει το Linux Desktop να πλησιάσει τα Windows, κακώς χρησιμοποιεί Linux και ταλαιπωρείται. Ας μείνει στα Windows.

Κι αν πιστεύει πως τα Windows 10 είναι "τόσο σταθερά και ελαφρά", ένας λόγος παραπάνω.

D

Deleted member 35

Guest
Όποιος προσπαθεί να κάνει το Linux Desktop να πλησιάσει τα Windows, κακώς χρησιμοποιεί Linux και ταλαιπωρείται. Ας μείνει στα Windows.

Κι αν πιστεύει πως τα Windows 10 είναι "τόσο σταθερά και ελαφρά", ένας λόγος παραπάνω.
Μην ανοίξουμε κουβέντα για αυτό. Παράδειγμα έφερα. Πριν μερικά χρόνια δεν είχες καν οδηγούς για τα βασικά. Ήθελε κόπο. Τώρα πρέπει να είσαι πολύ γκαντεμης ώστε να μην παίξει αμέσως.

Λέγεται εξέλιξη. Το ίδιο και στα αυτοκίνητα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.358
Έχω ένα Accent που το πιο High Tech κομμάτι του είναι τα ηλεκτρικά παράθυρα.
ύστερα νοιώθω πως γυρίζω στο Μεσαίωνα.
Α να γεια σου.
Τότε αντιλαμβάνεσαι την υπεροχή του νέου, όταν γυρνάς στο παλιό, τότε νιώθεις τη διαφορά.

Επιστροφή δεν υπάρχει.

Όσο είσαι στο παλιό, όλα καλά, το έχεις συνηθίσει, έχεις προσαρμοστεί, όλα σου φαίνονται "φυσιολογικά".

Το να ρίξεις "μια ματιά" στο καινούριο, δεν σε βγάζει από τη συνήθεια, τα μπλιμπλικια σε ένα τεστ ντραιβ μπορεί να σε ξενισουν ή να σε δυσκολέψουν κιόλας, δεν σε τραβάει καθόλου η αλλαγή, καλά έχεις βολευτεί στο δικάναλο.

Άμα το ζήσεις όμως, άμα περάσεις καιρό με το ev, να γίνει συνήθειά σου η νέα δομή των πραγμάτων, μετά η επιστροφή στην εξάτμιση είναι ανέκδοτο.

Ποιός μεσαίωνας; stone age.

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.167
Από γνώμες έχουν όλοι, είναι σαν τις κ............ς, απο λεφτά όμως.........., χωρίς να προσθέσω, ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες, δεν ξέρω εάν το ev θα τραβήξει το φουσκωτό μου του 1+ τόνου απο βρεγμένη γλύστρα! Θα πει κάποιος πάρε και ένα τζιπ! Όχι ρε φίλε, έχω την E36 μου που τα κάνει όλα!!! Επι τη ευκαιρία, εάν τραβάει κάτι πανω απο 1 1/2 τόνο (μαζί με την οικογένεια), πόσα χιλιόμετρα βγάζει το ev πριν την φόρτιση! Βέβαια (κατα την γνώμη μου πάντα), τα ηλεκτρικά δεν έχουν την τελευταία λέξη, προωθούνται κι άλλες τεχνολογίες, απο μεγάλες εταιρίες!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.358
Επι τη ευκαιρία, εάν τραβάει κάτι πανω απο 1 1/2 τόνο (μαζί με την οικογένεια), πόσα χιλιόμετρα βγάζει το ev πριν την φόρτιση!
Σα να θες να κάνεις παρουσίαση του cybertruck..

• Haha
Reactions: MAD

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.241
εάν το ev θα τραβήξει το φουσκωτό μου του 1+ τόνου απο βρεγμένη γλύστρα!
Ισχύει ακριβώς το ίδιο με τα εσωτερικής καύσης (όπου αν είναι προσθιοκίνητο μπορεί να σπινάρει) μόνο που τα ηλεκτρικά έχουν πολύ υψηλότερη ροπή. Πολύ καλύτερα λοιπόν.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.358
Πάντως ένας φίλος έχει παραγγείλει εδώ και ένα χρόνο το cybertruck, και η παραγωγή ξεκίνησε.

Για να δούμε..

Reaction score
2.324
Πάντως ένας φίλος έχει παραγγείλει εδώ και ένα χρόνο το cybertruck, και η παραγωγή ξεκίνησε.

Για να δούμε..
Αμάν... δεν το γνώριζα, αυτό μάλιστα είναι αμάξι από το μέλλον. Αν το βγάλει το πήρα.

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.167
Μιας που ανέφερα πριν λίγες ώρες τα iPhones να κάνω μια μικρή αναδρομή στην τεχνολογία;

Όταν στα 80's τα PC έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση όλοι μα όλοι γκρίνιαζαν ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας γραμματέων, σχεδιαστών κτλ. Σήμερα 40 χρόνια μετά όχι μόνο δεν έχουν χαθεί θέσεις αλλά η τεχνολογία είναι μακράν η πρώτη βιομηχανία εσόδων και απασχόλησης προσωπικού.

Πριν 20 χρόνια με τα πρώτα κινητά τηλέφωνα θυμάμαι συμφοιτητή μου από κοντινό χωριό της Πάτρας να δανείζεται τους φορτιστές μας διότι έχανε το δικό του. 5-6 μέρες αυτονομίας στα τότε κινητά και λογικό ήταν να ξεχνάει σε ποιο σπίτι τον άφηνε. Σήμερα το OP Nord που έχω είναι τραγικό. Με το πολύ ζόρι να βγάλει μέρα. Αν το ζορίσω μισή και αν. ΟΜΩΣ έχει γρήγορη φόρτιση και μέσα σε μισή - μια ώρα έχω πάλι του 100%. Θα γύριζα πίσω για την αυτονομία; :roflmao: Προτιμώ να με ανασκολοπίσουν με αναμμένο αλυσοπρίονο παρά να αποχωριστώ το κινητάκι μου.

Κράζετε τα ηλεκτρικά γιατί άκουσον άκουσον έχουν μικρή αυτονομία και όχι πολλούς σταθμούς φόρτισης. Μέρα με τη μέρα αυτά αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Και ΔΕΝ είναι gimmick όπως νομίζετε. Όσοι έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με το ρεύμα θα γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκινητήρων. Αν προσθέσετε και την σύγχρονη ισχύ των υπολογιστών τότε το όλο σκηνικό υπόσχεται απίστευτες καταστάσεις.
Λάθος, δεν κράζουμε καμία τεχνολογία! όπως όμως ξέρεις, όλες οι ''νέες'' τεχνολογίες έχουν ''παιδικές ασθένειες'', και το κυριότερο, είναι πολύ ακριβές γι' αυτά που προσφέρουν!!! Το αυτοκίνητο είναι πια είδος ανάγκης, και πρέπει να είναι προσιτό στο ευρύ κοινό, και όχι στην μειοψηφία!!! Πάρε εσύ λοιπόν 25000 € τον χρόνο, και πήγαινε να αγοράσεις ηλεκτρικό!!!

D

Deleted member 35

Guest
Λάθος, δεν κράζουμε καμία τεχνολογία! όπως όμως ξέρεις, όλες οι ''νέες'' τεχνολογίες έχουν ''παιδικές ασθένειες'', και το κυριότερο, είναι πολύ ακριβές γι' αυτά που προσφέρουν!!! Το αυτοκίνητο είναι πια είδος ανάγκης, και πρέπει να είναι προσιτό στο ευρύ κοινό, και όχι στην μειοψηφία!!! Πάρε εσύ λοιπόν 25000 € τον χρόνο, και πήγαινε να αγοράσεις ηλεκτρικό!!!
Έχω εκφράσει πολλάκις τον προβληματισμό μου για τον ανεφοδιασμό. Ζω στην Άμφισσα, σε μονοκατοικία μεν χωρίς γκαράζ δε και ο κοντινότερος σταθμός φόρτισης είναι στα 40χλμ μακριά στο Ζεμενό. Εννοείται πως ΔΕΝ κάνει για εμένα κάτι τέτοιο όπως και για κανένα άλλο Αμφισσιώτη - Ιτιώτη - Γαλαξιδιώτη κτλ.

ΌΜΩΣ αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό. Δεν ξέρω που μένεις αλλά στην Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πάτρα - Λάρισα κτλ υπάρχουν δεκάδες φορτιστές. Επίσης δεν έχουν όλοι σόγια στο χωριό. Κάποιοι είναι μόνο πρωτευουσιάνοι. Κάποιοι έχουν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Και αυτοί είναι πολλοί, πάρα πολλοί.

Στη ζωή μου έχω μάθει να "μπαίνω στα παπούτσια" του άλλου για να κατανοήσω πράγματα. Ίσως ακούγεται ανόητο για κάποιους αλλά με έχει βοηθήσει αρκετά σε διάφορες επιλογές μου. Τώρα ναι αν αγόραζα αυτοκίνητο θα πήγαινα πχ στο ΚΟΝΑ ή το νέο Tuscon. SUV με υβριδικές μηχανές. Αλλά αν έμενα σε μεγάλη πόλη τότε θα κοίταζα κάτι σε ηλεκτρικό. Γιατί όχι; Πχ βλέπω όλους τους συγγενείς μου στην Αθήνα. Μόνο ένας κάνει σοβαρά χλμ τη μέρα. Μπορεί να φύγει από Πειραιά, να πάει Λαμία και στο καπάκι να πάει Πάτρα για να βάλει 2 υπογραφές σε ένα έργο της εταιρίας του. Ο δεύτερος που έχω σαν παράδειγμα πάει Αθήνα - Ελευσίνα. Οι υπόλοιποι άστο να πάνε στο διάβολο. Γούβα - Νέος Κόσμος ή Αγία Παρασκευή - Κέντρο. Όλοι αυτοί πόσες φορές φεύγουν εκτός Αθήνας; Χριστούγεννα - Πάσχα και καλοκαίρι. Άντε και σε κανένα γάμο ή κηδεία; Δε μπορούν να σταματήσουν για μισή ώρα στην εθνική; Ή στο χωριό να ρίξουν μπαλαντέζα να φορτίσουν;

Για εμένα ο μεγάλος προβληματισμός ΔΕΝ είναι η φόρτιση. Είναι το μέλλον με τις μπαταρίες. Όχι τόσο περιβαλλοντολογικά αλλά οικονομικά. Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το τι γίνονται. Αν ανακυκλώνονται ΟΚ. Αν όχι όμως θα υπάρχει θέμα καθώς κάποιος θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος.

Επίσης ποιες είναι οι "παιδικές ασθένειες"; Διότι δεν έχω ακούσει κάτι αρνητικό. Αντίθετα στα συμβατικά κάθε λίγο και λιγάκι ακούς ανακλήσεις για μηχανικά μέρη. ΟΚ η αναλογία είναι τραγικά κατά των συμβατικών αλλά και πάλι δεν ακούγετε κάτι.

Staff online

• spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.500
Members
38.332
Νεότερο μέλος
vardaskv