ΟLED vs Plasma...... 0-1 Κλαιμε και ζηταμε Calibrator

Reaction score
35
...εγώ θα επιμείνω στο θέμα του evo panel (που φοράνε όλες οι καινούργιες LG πλέον)...
...διότι με αυτό έχω ασχοληθεί και διότι έχει αρκετά διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με το παλιό, απότι φαίνεται από πλείστες αναφορές επαγγελματιών αλλά και χρηστών που τα έχουν συγκρίνει...
...λέγεται ότι σηματοδοτεί και μιά εντελώς διαφορετική συμπεριφορά εκ μέρους της LG, ως πρός τον τρόπο που τα καλιμπράρει και τα στέλνει στην αγορά...
...και αυτές οι παραδοξότητες στις δικές μου μετρήσεις και η ασυνέπειά τους ως προς αυτό που έβλεπα ως τηλεοπτική εικόνα με τα μάτια μου, ήταν αυτό που με οδήγησε να κάνω αναφορά στις εμπειρίες μου και που τελικά περεξηγήθηκε εδώ από τους καλούς συμφορουμίτες, ως αντιεπιστημονικό κύρηγμα που διαστρεβλώνει πλήρως τις αρχές της φυσικής και θα καταστρέψει τους αδαείς νέους & νέες, που αλλιώς θα λάβουν άρτιες γνώσεις περί της εικόνος...
...ευτυχώς το πάνελ του νηματοθέτου είναι evo...
...και ελπίζω ο κ. Καστρουνής που σίγουρα έχει παρατηρήσει τις αρχικές ρυθμίσεις παλιού & νέου, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά τους κατά το καλιμπράρισμα, στα επερχόμενα σχόλιά του να συμπεριλάβει κάτι που αφορά αυτή τη μετάβαση στη νέα γενιά των πάνελ...

Ndis

Titika
Reaction score
4.771
Ηλίθιες ερωτήσεις δεν υπάρχουν. Κανένας εδώ μέσα δεν με ειρωνεύτηκε ποτέ για καποια χαζή ερώτηση μου.

Ηλιθιες απόψεις υπάρχουν. Ειδικά αυτές που εκφράζονται με ύφος 1000 καρδιναλίων και έπαρση.

Το θρεντ για κάποιους είναι μνημείο της 2ης παραγράφου. Ξεκινήσαμε από το ότι η plasma είναι καλύτερη της plasma και καταλήξαμε στους απατεώνες τους calibrators.

Συνεπώς αν κάτι είναι λάθος είναι το moderation, posts οφείλουν να διαγράφονται, όχι μόνο αυτά που φέρουν παραπλανητικό υγειονομικό περιεχόμενο αλλά και αυτά που είναι τεχνικά λανθασμένα και μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια χρημάτων.

Η δημοκρατία τέλος θυμίζω ότι δεν είναι αλα καρτ.

Reaction score
35
...και μιά και οι καλοί συμφορουμίτες αναφέρθηκαν σε όσα είχαν ειπωθεί πρίν από ενάμιση μήνα στο avclub, είπα να ρίξω μιά ματιά γιατί αλλιώς τα θυμόμουνα εγώ...
...λοιπόν το νήμα ήταν πολλές σελίδες από τις οποίες έχουν απομείνει μόνο δύο...
...έχουν λοιπόν σβηστεί πάρα πολλά πόστ ΑΛΛΑ κανένα δικό μου !
...ό,τι έχω γράψει τότε, είναι άθικτο και μπορεί να το διαβάσει ο καθείς...
...επειδή ειπώθηκε κάτι γιά κράξιμο και γιά πόρτα κλπ...
...ΟΧΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ...
...όντως έπεσε μιά γερή σφαλιάρα και κάποιου ακόμα τον πονάει ο σβέρκος του, αλλά δεν ήμουνα εγώ !

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.187
Συνέχισε έτσι και θα μιλάς με τον εαυτό σου (άραγε συμφωνείτε ? ή ούτε αυτός σε αντέχει :D )

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.999
Audiohub.gr ήταν τελικά, τώρα έτυχε και το ξαναείδα. Ευτυχώς γιατί είχα αγχωθει για το πρώτο συνθετικό. :rolleyes:
να έρθουμε σε συνεννόηση να τους στέλνουμε ''κόζμο'' αν είναι :biggrin:

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.134
...εγώ θα επιμείνω στο θέμα του evo panel (που φοράνε όλες οι καινούργιες LG πλέον)...
...διότι με αυτό έχω ασχοληθεί και διότι έχει αρκετά διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με το παλιό, απότι φαίνεται από πλείστες αναφορές επαγγελματιών αλλά και χρηστών που τα έχουν συγκρίνει...
...λέγεται ότι σηματοδοτεί και μιά εντελώς διαφορετική συμπεριφορά εκ μέρους της LG, ως πρός τον τρόπο που τα καλιμπράρει και τα στέλνει στην αγορά...
...και αυτές οι παραδοξότητες στις δικές μου μετρήσεις και η ασυνέπειά τους ως προς αυτό που έβλεπα ως τηλεοπτική εικόνα με τα μάτια μου, ήταν αυτό που με οδήγησε να κάνω αναφορά στις εμπειρίες μου και που τελικά περεξηγήθηκε εδώ από τους καλούς συμφορουμίτες, ως αντιεπιστημονικό κύρηγμα που διαστρεβλώνει πλήρως τις αρχές της φυσικής και θα καταστρέψει τους αδαείς νέους & νέες, που αλλιώς θα λάβουν άρτιες γνώσεις περί της εικόνος...
...ευτυχώς το πάνελ του νηματοθέτου είναι evo...
...και ελπίζω ο κ. Καστρουνής που σίγουρα έχει παρατηρήσει τις αρχικές ρυθμίσεις παλιού & νέου, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά τους κατά το καλιμπράρισμα, στα επερχόμενα σχόλιά του να συμπεριλάβει κάτι που αφορά αυτή τη μετάβαση στη νέα γενιά των πάνελ...
Ξεκινάς πάλι λάθος.
Το "Evo Panel" έχει σχεδιαστεί για την G1 και ΔΕΝ το χρησιμοποιούν όλες οι C1.
Επίσης με τον όρο Evo Panel εννοούμε ένα συνδιασμό νέου Panel, SoC και firmware, τα οποία η C1 ΔΕΝ διαθέτει (κάποιες διαθέτουν το πρώτο, όχι τα άλλα 2). Mέχρι ένα συγκεκριμένο firmware μπορούσε να γίνει hack και η C1 να μετατραπεί σε G1. Με αρκετή δόση ρίσκου βέβαια. Κυκλοφορούν βιντεάκια.
Σίγουρο το νέο panel έχει διαφορετική φασματική κάλυψη και η lg μπορεί να το καλιμπράρει όπως γουστάρει για να γίνει καλύτερο.
Αλλά απ' τη στιγμή που θα τη "χεριάσεις" για να τη φέρεις στην ιδανική της θέση, τι ακριβώς ψάχνεις;
Θεωρείς ότι το ιδανικό της λευκό δεν είναι στο d65;
Δες από 4:46 και μετά.

Reaction score
35
...το WBE (evo class) πάνελ, δεν έχει σχεδιαστεί γιά την G1...απλώς η πολιτική μάρκετινγκ της LG ήταν να το φορέσει πρώτα η σειρά G και όντως το οδηγεί με υλικολογισμικό(firmware) σε πιό πολλά Nits...
...πρόκειται γιά προγραμματισμένη, σταδιακή μετάβαση του 100% της παραγωγής της LGDisplay, θυγατρικής της LG, από το παλιό WBC στο νέο WBE πάνελ, που περιλαμβάνει αλλαγή σε ολόκληρη τη φιλοσοφία κατασκευής και κοπής των πάνελ...ξεκίνησε με την έναρξη της λειτουργίας του ολοκαίνουργιου εργοστασίου της στο Γκουανγκζού της Κίνας και ολοκληρώθηκε τον νοέμβριο ίσως δεκέμβριο του '21, με το γνωστό παραδοσιακό εργοστάσιο στο Πατζού της Κορέας, όπου μέχρι πρότινος φτιάχνονταν τα παλιάς διαδικασίας και φιλοσοφίας WBC...το δικό μου φτιάχτηκε στην Γκουανγκζού τον οχτώβρη του '21...
...το evo πάνελ είναι απλώς το...πάνελ...
...ο συνδυασμός που αναφέρεσαι είναι η evo technology...
...SοC έχουν το ίδιο...
...το βίντεο του βίνσεντ είναι από πέρσι τον απρίλιο και ναί εν έτη 2022 (ήδη από 12/21), όλες οι C1 φοράνε το evo πάνελ...
...η αλλαγή από C1 σε G1 mode, γίνεται ακόμα και τώρα, πολύ εύκολα από το service menu, χωρίς κανένα ρίσκο...μπορείς να επιστρέψεις πίσω σε C1 mode όποτε θελήσεις...
...s/w έχουν το ίδιο οι δύο σειρές, όμως έχουν διαφορετικά f/w αφού έχουν κάποια διαφορετικά εξαρτήματα...
...απλώς από κάποια έκδοση του s/w και μετά το όφελος σε φωτεινότητα είναι max 5%, ενώ στην αρχή μπορούσες να δεις αύξηση έως και 15-20%...
...ακόμα και τώρα με το πιό πρόσφατο s/w 03.21.05 (22/12/21), επιβεβαίωσα με τις μετρήσεις μου, την πολύ μικρή αύξηση της φωτεινότητας σε G1 mode...
...η δική μου τηλεόραση δεν εμφάνισε το πρόβλημα στον ήχο που συνεπαγόταν πρίν από μερικούς μήνες η αλλαγή αυτή στο service menu...( η G1 έχει άλλο σύστημα ηχείων).
...κάθε πάνελ είναι διαφορετικό και θέλει την δική του ιδιαίτερη ρύθμιση είτε στο εργοστάσιο είτε στο σπίτι...
...στο δικό μου πάνελ το κλασσικό τάργκετ D65 x 0.3128, y 0.3290 δεν δούλεψε...μου έκανε την εικόνα πρασινωπή...
...το εργοστασιακό καλιμπράρισμα παρότι εμφανώς ελαφροκοκκινοκεκορεσμένο και αρκετά off και σε greyscale και σε dE errors και σε γαμούτ (όχι όμως σε θερμοκρασία και σε γάμμα) έχει σαγηνευτική εικόνα στα isf, filmmaker @ cinema...
...από κεί και πέρα επειδή έχω βάλει μόνο 120 ώρες, βλέπω μέρα με τη μέρα το πάνελ να "ανοίγει", την φωτεινότητα να αυξάνεται, το μαύρο να καλυτερεύει, την ομοιομορφία να βελτιώνεται το pink tint να παραμένει...
...θα περιμένω να βάλω άλλες 100 ώρες θα κάνω full pixel refresher και μετά θα κάνω επαναδιατύπωση των αιρετικών μου θεωριών...
...ελπίζω οι χιλιάδες μαθητές μου της Σχολής Ασχέτων Περί Της Εκόνος Του Αβσάϊτ να αντέξουν την αναμονή...

Μανώλης Κ.

Calibrator! Επαγγελματίας
Reaction score
2.065
Το λαθος συμπερασμα δεν βλεπω που διακρινεις?
Οπως εγραψα και θα το επιβεβαιωσει και ο Μανωλης , η τηλεοραση ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΤΑΝ out of the box.
Ακομα δεν κατανοηαν αρκετοι οτι το θεμα μου δεν ειναι οτι η OLED ειναι χειροτερη απο την πλασμα , αλλα οτι OUT OF THE BOX η συγκεκριμενη c1 ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ χειροτερη.....και τρως τεραστια ξενερα οταν επενδυεις ενα τετοιο ποσο και τελικα παιρνεις εικονα χειροτερη απο ενα προιον 7 ετων (με οτι σημαινει αυτο ακομα κ στο θεμα πεσμενης φωτεινοτητας των pixel)
Το αν θεωρεις το οτι το calibration ΠΡΕΠΕΙ να το κανει καποιος ειναι σαν να λες οτι καλη η BMW M3 με 500 αλογα , αλλα ΡΕΤΑΡΕΙ απο το εργοστασιο....... ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΟΜΩΣ θα φωναξω προγραμματιστη και θα την φτιαξει .....οποτε ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ BMW εφτιαξε εργαλειο

Επιτρεψε μου λοιπον , πλεον και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και με μετρησεις που μπορει να ανεβασει ο Μανωλης , αλλα η LG C1 ειναι μια κακη επιλογη εργοστασιακη και θα επρεπε οταν δινεις 3.000ε + να εχει κανει πιο σωστη δουλεια

Εδω θα συμφωνησουμε απολυτα αλλα αυτη ειναι και η αιτια του ποστ
Οτι αγοραζεις μια τηλεοραση στα 3000+ εχοντας διαβασει κριτικες κλπ , εχεις παει και την εχεις δει ΩΡΕΣ διπλα στην G1 σε ΙΔΙΟ υλικο (αλλα και στην Sony οχι ομως στο ιδιο υλικο) και ολα φαινονται τελεια στο μαγαζι .
Και οταν πας σπιτι σου με πιο ιδανικες συνθηκες , σκοταδι , τρως ξενερα .
Προσωπικη μου λοιπον αποψη , οτι ειναι ανεπιτρεπτο αυτο στο out of the box και θα επρεπε να εχει γινει πιο προσεχτικη δουλεια απο την LG . Σαφεστατα δεν περιμενω να εχει γινει 5 ωρων calibration για να ερθει σε ενα επιπεδο πχ 9.5 /10 , αλλα θα επρεπε να μπορω να διακρινω σε ενα ντυσιμο το μαυρο κοστουμι απο το ανθρακι πουλοβερ μεσα χωρις να πρεπει να βαλω contrast τερμα και να καταστρεψω τα λευκα

Για τον ηχο καλα κρασια βεβαια γιατι εκει ειναι τοσο βαση του χωρου μας η κατασταση οποτε χεστα (θα τα ξαναπουμε με τον Μανωλη και για τον ηχο - με εψησε να αξιοποιησω και ενα JBL 4865 που εχω και καθεται)

Νοπ , καμια αλλαγη δεν εγινε
Pre calibration σαφεστατα παρεμεινε ιδιο σκορ
Αfter ,ευτυχως και αλλαξε ! (σε βαθμο που ισως το κανω κ στην πλασμα πριν την χαρισω σε γονεις)
Λοιπόν από ότι διάβασα άλλο ένα θέμα εξελίσσετε σε ανταγωνισμό γνώσεων μέσω πληκτρολογίου εγώ θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες σας τις απορίες περί του θέματος.

Αναφορικά με τι είδα ταυτόχρονα από πλευράς ποιότητας εικόνας και στις δυο τηλεοράσεις μια λέξη που θα μπορουσα να τις χαρακτηρίσω είναι λαθος γενικά.

Δεν χρειάζονταν να στήσω όργανα, να ανοίξω υπολογιστές.

Η Panasonic φώναζε από μακριά την ηλικία της με τους σπινθηρισμούς της τεχνολογίας στα pixel αλλά με ένα gamma φωτεινό που ναι μεν έδινε μια μικρή λεπτομέρεια στα χαμηλά αλλά δίχως contrast. Χρωματικά το πώς πήγε μπορείτε να το δείτε στα παρακάτω διαγράμματα.

Διαγραμματα

panasonic grayscale_2.png

lg pre grayscale_2.png

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η συγκεκριμένη τηλεόραση είχε μια από τις χειρότερες συμπεριφορές που έχω συναντήσει σε αυτό το μοντέλο.
Οι oled εχουν καλυτερο φιλτρο απορροφησης των ανακλασεων
Μπορεις επισης να μου πεις αν μετα το καλιμπραρισμα η οθονη εγινε πιο φωτεινη ?
Εφτιαξες διαφορετικες ρυθμισεις για μερα/νυκτα ?
Όχι δεν κάναμε διαφορετικές ρυθμίσεις για μερα νυχτα. Κάναμε ρυθμίσεις για SDR, HDR και Dolby vision.
Μάλλον είχαν πολύ κακό δείγμα.
Η C1 που έκανα review στο Expert Dark ήταν σαφώς καλύτερη από αυτό που δείχνουν στο rtings.
Κάπου στο 7.5 θα έλεγα πως είναι πιο σωστή η βαθμολογία για το Pre Calibration.

Color Temp 6568K ( Calibrated 6509K )
Color dE: 1.43 ( Calibrated 0.61 )
Βασίλη δυστυχώς αυτά τα δυο δεν αρκούν.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.187
Μάλλον θέλει ξεκούραση το D65 στην οθόνη σου γιατί έτρεχε όλο αυτό το καιρό να γλιτώσει από τις έξυπνες ιδέες σου :D

Μανώλης Κ.

Calibrator! Επαγγελματίας
Reaction score
2.065
...απλώς εικάζω...διότι...
...έχω κι εγώ το 65άρι evo panel...
...το d65 με dE < 0.5, στο expert dark δεν μου άρεσε...
...και ευθυγράμμισα και το γάμα σε όλη την κλίμακα...
...κι έφερα και το γαμούτ στο "σωστό" εύρος...
...μετά έψαξα γιά δικό μου αρεστό white point...
...αντέγραψα με τον μετρητή μου τις συντεταγμένες του warm mode του καλού μου μόνιτορ αναφοράς dell...
...έτσι απεξαρτητοποιήθηκα και από τυχόν λάθος του μετρητή...
...σεττάρισα την LG στο νέο wp...
...στην αρχή νόμισα πως πέτυχα διάνα...
...τζίφος...
...σε δυό μέρες ξαναγύρισα στο factory...
...το οποίο είναι πολύ γλυκό, πολύ κοκκινωπό, πολύ ωραίο...
...έκτοτε έψαξα διάφορα άλλα wp...
...φεύ...
...πάντα ξαναγύριζα στο factory expert dark, ελαφρώς διορθωμένο για να μην έχει crush black...
...διάνα λοιπόν πέτυχε η LG με το δικό της λογισμικό και το minolta μετρητή της, που καλιμπράρει κάθε τηλεόραση ξεχωριστά στο εργοστάσιο, όπως προκύπτει από τις διαφορετικές τιμές που έχουν στο service menu...
...άρα, το χρυσό δισκοπότηρο, η "σωστή" εικόνα είναι απλώς : Η (καλά τεκμηριωμένη) ΘΕΩΡΙΑ ...
...στην πράξη λοιπόν υπάρχει το αρεστό...
...η νέα "σωστή" εικόνα είναι η αρεστή εικόνα...
Εδώ γίνεται αναφορά σε πολλά θέματα

Εγώ να ξεκινώ με το expert day αντί για night.

Για να μπορέσετε να κάνετε μια ρύθμιση θα πρέπει να ξέρετε ότι μετράτε σωστά. Και αυτό γιατί στις oled υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες. Αναφέρεστε στο δικό σας WP ορμώμενος από ένα monitor του οποίου θεωρείται ότι η θερμοκρασία λευκού είναι η ιδανική. Όταν το κάνατε αυτό κάνατε σύγκριση του λευκού που βλέπατε στην τηλεόραση σας με αυτό που βλέπατε στο monitor; Μόνο εάν κάνατε αυτήν την σύγκριση θα βλέπατε ότι μετράτε σωστά και την τηλεόραση σας.

Περί αρεστού ή όχι έχει να κάνει μόνο με γούστα και δεν μπαίνω σε μια τέτοια συζήτηση.
...έ καί ;;
...η προσκόλληση σε "σωστά" πρότυπα, εκτός από το ότι μου φέρνει γέλια, είναι και παρωχημένη αντίληψη του παρελθόντος, που συντηρείται από κάποιους γιά ευνόητους λόγους...

...so what ??
Μα τα πρότυπα και η ακριβής τήρησης τους δεν είναι κατι το φυσικό. Βάσει προτύπων ακόμη και οι ίδιες οι εταιρίες δεν καυχιούνται για τις επιδόσεις των προϊόντων τους; Διαφορετικά τι θα κατασκεύαζαν.
Επίσης αναφέρεστε «σε παρωχημένη αντίληψη του παρελθόντος που συντηρείται από κάποιους για ευνόητους λόγου….»

Σε τι αναφέρεστε δεδομένου ότι ακόμη και οι εταιρείες σαν ατού στα χαρακτηριστικά τους αναφέρουν πρόγραμμα που συνεργάζεται με κάποιο ή κάποια μοντέλα τους. Με αυτό το σκεπτικό η ρύθμιση είναι κάτι αναγκαίο το οποίο το υποδηλώνουν με έμμεσο τρόπο και οι ίδιοι. Διαφορετικά γιατί να προμοταρουν μια άλλη εταιρεία και να χρεώνουν το προϊόν με royalties;

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.187
Λοιπόν από ότι διάβασα άλλο ένα θέμα εξελίσσετε σε ανταγωνισμό γνώσεων μέσω πληκτρολογίου εγώ θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες σας τις απορίες περί του θέματος.

Αναφορικά με τι είδα ταυτόχρονα από πλευράς ποιότητας εικόνας και στις δυο τηλεοράσεις μια λέξη που θα μπορουσα να τις χαρακτηρίσω είναι λαθος γενικά.

Δεν χρειάζονταν να στήσω όργανα, να ανοίξω υπολογιστές.

Η Panasonic φώναζε από μακριά την ηλικία της με τους σπινθηρισμούς της τεχνολογίας στα pixel αλλά με ένα gamma φωτεινό που ναι μεν έδινε μια μικρή λεπτομέρεια στα χαμηλά αλλά δίχως contrast. Χρωματικά το πώς πήγε μπορείτε να το δείτε στα παρακάτω διαγράμματα.

Διαγραμματα

View attachment 235814

View attachment 235815

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η συγκεκριμένη τηλεόραση είχε μια από τις χειρότερες συμπεριφορές που έχω συναντήσει σε αυτό το μοντέλο.

Όχι δεν κάναμε διαφορετικές ρυθμίσεις για μερα νυχτα. Κάναμε ρυθμίσεις για SDR, HDR και Dolby vision.

Βασίλη δυστυχώς αυτά τα δυο δεν αρκούν.
Προφανώς, έδωσα ότι είχα εύκαιρο από τις σημειώσεις.
Για εσένα αν θες σου στέλνω το πλήρες αρχείο του calman :)

Πάντως έχοντας κάνει άλλη μια πρόσφατα, είδα μεγάλη διαφορά μεταξύ C1.
Όπως να 'ναι φεύγουν από το εργοστάσιο... δεν θα με εκπλήξει καθόλου σε όσους βλέπουν αρύθμιστοι με υψηλό OLED Light είτε πολύ DV/HDR10 με 80-100 OLED Light να έχουνε σε 2 χρόνια burn in σε κάποια κομμάτια.
Έχει πάει περίπατο το QC.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.037
Members
38.281
Νεότερο μέλος
ikonsgr