- Reaction score
- 94.047
το λοιπόν, πήρα και εγώ μια brera μεταχειρισμένη για να χουμε να λέγαμε.
άρχισα το διάβασμα για να δούμε τι και πως.
έχω λίγο μπερδευτεί με αυτά που διαβάζω. το εγχειρίδιο λέει οτι κόβει από 7 έως 10.5 γρ (σε 3 διαβαθμίσεις). η ποσότητα εκχύλισης είναι ρυθμιζόμενη για τις δύο κλίμακες.
ο kudu από όπου πήρα ένα καφεδάκι για να ξεκινήσουμε , λέει 18-20 γρ για 50ml ρόφημα σε 25-30 δευτερόλεπτα - το συγκεκριμένο που πήρα μου το έφτιαξε εκείνη τη στιγμή για δοκιμή και ήταν πραγματικά πολύ καλό που σε βάζει σε σκέψεις όταν παίρνεις καφέ από αλλού.
τα 10.5 γρ λοιπόν της brera θα έπρεπε να αντιστοιχούν σε 25-30 ml ρόφημα σύμφωνα με το παραπάνω πρότυπο/συμβουλή και να εκχυλίζεται σε 25-30 δευτερόλεπτα. Αυτό στην συγκεκριμένη μηχανή είναι ανέφικτο ακόμα και στο πιο λεπτό κόψιμο, κρατάει το πολύ 15 δευτερόλεπτα.
Η λογική λέει οτι θέλει λεπτότερο άλεσμα;
αν ακολουθήσω αυτό εδώ
τι πρόβλημα μπορεί να προκύψει;
από την άλλη το υπόλειμμα που βγάζει η μηχανή όχι τελείως στεγνό ζυγίζει 22 γρ (το κράτησα στην άκρη να στεγνώσει τελείως να το ξαναζυγίσω το πρωί) , είναι σωστές οι ποσότητες που αναφέρει το εγχειρίδιο άραγε ;
Πάνο, καλά ξεμπερδέματα με το ψάξιμο!
Μερικές παρατηρήσεις:
* Η αντιστοίχιση gr με ml είναι ξεπερασμένη γιατί η κρέμα στο τελικό αποτέλεσμα μπερδεύει την μέτρηση. Άσε που δεν είναι η ίδια σε κάθε ποικιλία. Μετράμε gr in - gr out. Η θεωρητική αναλογία είναι από 1:2 έως 1:2,5
Άρα τα 10 gr πρέπει να δίνουν 20-25 gr ροφήματος.
* Τα νούμερα που λαμβάνονται ως οδηγοί στις χειροκίνητες μηχανές είναι από δύσκολο ως απίθανο να επιτευχθούν στις αυτόματες.
* Στις brera ισχύει το παρακάτω:
The three bean settings are how you set the dose. 1 bean is 7g, 2 is 9g, 3 is 11g. So if you want a double shot at 14g, keep it on setting 1 and press the espresso button twice. Setting to the 2 bean setting and pressing the espresso button twice will give you a double shot from 18g, and 3 will give you 22g.
* Επειδή η μηχανή είναι μεταχειρισμένη θα θέλει σίγουρα καθάρισμα ο μύλος. Τα υπολείμματα καφέ με το λάδι που περιέχουν δημιουργούν πουρί που κολλάει στα μαχαίρια.
Ένα video από ένα από τα πιο δημοφιλή κανάλια στο youtube:
Στο ίδιο κανάλι υπάρχουν κι άλλα videos για τη μηχανή σου.