Barista Corner

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.751
Reaction score
93.931
Όσο για την ποσότητα καφέ ανά μερίδα, αν πουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον διπλά γραμμάρια από τα συμφωνημένα πριν 100 χρόνια (7 γραμμάρια/δόση) όταν οι καφέδες ήταν της πλάκας, το κόστος χρήσης θα διπλασιαστεί και οι απαιτήσεις για καλύτερο καφέ θα αυξηθούν.
 

gonis

Luger
Μηνύματα
4.456
Reaction score
12.209
Όλες οι maistream εταιρείες κατασκευής μηχανών espresso διαμορφώνουν τις μηχανές τους για την ευρεία πλειονότητα των καταναλωτών.

Τι ζητάει ο μέσος αγοραστής;

Ευκολία χρήσης και συντήρησης με μηδενικό curve εκμάθησης, αποφυγή μελέτης manual και θεωρίας εκχύλισης, κάποια ξεπερασμένα στερεότυπα που του 'χουν καρφωθεί από τη νεανική ηλικία (καϊμάκι, γευστικό προφίλ 80s-90s, Ιταλική Σχολή κλπ), χρήση φτηνού καφέ που υπάρχει παντού.

Άρα ο κατασκευαστής βάζει ένα pressurized καλαθάκι που βγάζει ψεύτικο καϊμάκι λόγω πίεσης και "συγχωρεί" τα περισσότερα λάθη στο άλεσμα (ο εσπρέσο θέλει μύλο midrange και άνω για να δώσει το ψιλό ομοιογενές προφίλ που απαιτείται), ρυθμίζει την πίεση στα 15+ bar για να περνάνε όλα, όταν η ιδανική πίεση σε καλή μηχανή είναι γύρω στα 9 bar, και ...έξω από την πόρτα. :biggrin:

Μετά ο χαρούμενος πελάτης πάει στο AB και παίρνει τον αλεσμένο Illy στον τενεκέ. Φτιάχνει τη νερωμένη ζεστή λάσπη και ονειρεύεται ότι είναι στο Da Capo του 90 στο Κολωνάκι, Κυριακή πρωί, σχολιάζοντας τα γκομενάκια που είδε το προηγούμενο βράδυ στο Mercedes.

Πέρα από την πλάκα, ζηλεύω όποιον ικανοποιείται με τέτοιες πρακτικές και τον συμβουλεύω να μην πιει καλύτερο καφέ, ώστε να παραμείνει βασιλιάς μέσα στην άγνοιά του.
Μαζί σου αλλά καφές χωρίς τσιγάρο……μπλακ χωρίς αλκοόλ….:(
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.751
Reaction score
93.931
Μαζί σου αλλά καφές χωρίς τσιγάρο……μπλακ χωρίς αλκοόλ….:(
Το καταλαβαίνω, Χρήστο. Κι ας μην καπνίζω. Ο εθισμός είναι αθροιστικός και πολύ δύσκολα κόβεται αν έχουν περάσει πολλά χρόνια.
 

Μηνύματα
404
Reaction score
263
Μα καλά, γιατί οι μηχανές nesspreso παράγουν 110ml καφέ, όταν επιλέξεις lungo, με μια μόνο κάψουλα γύρω στα 7gr?
 


Μηνύματα
318
Reaction score
459
Όλες οι maistream εταιρείες κατασκευής μηχανών espresso διαμορφώνουν τις μηχανές τους για την ευρεία πλειονότητα των καταναλωτών.

Τι ζητάει ο μέσος αγοραστής;

Ευκολία χρήσης και συντήρησης με μηδενικό curve εκμάθησης, αποφυγή μελέτης manual και θεωρίας εκχύλισης, κάποια ξεπερασμένα στερεότυπα που του 'χουν καρφωθεί από τη νεανική ηλικία (καϊμάκι, γευστικό προφίλ 80s-90s, Ιταλική Σχολή κλπ), χρήση φτηνού καφέ που υπάρχει παντού.

Άρα ο κατασκευαστής βάζει ένα pressurized καλαθάκι που βγάζει ψεύτικο καϊμάκι λόγω πίεσης και "συγχωρεί" τα περισσότερα λάθη στο άλεσμα (ο εσπρέσο θέλει μύλο midrange και άνω για να δώσει το ψιλό ομοιογενές προφίλ που απαιτείται), ρυθμίζει την πίεση στα 15+ bar για να περνάνε όλα, όταν η ιδανική πίεση σε καλή μηχανή είναι γύρω στα 9 bar, και ...έξω από την πόρτα. :biggrin:

Μετά ο χαρούμενος πελάτης πάει στο AB και παίρνει τον αλεσμένο Illy στον τενεκέ. Φτιάχνει τη νερωμένη ζεστή λάσπη και ονειρεύεται ότι είναι στο Da Capo του 90 στο Κολωνάκι, Κυριακή πρωί, σχολιάζοντας τα γκομενάκια που είδε το προηγούμενο βράδυ στο Mercedes.

Πέρα από την πλάκα, ζηλεύω όποιον ικανοποιείται με τέτοιες πρακτικές και τον συμβουλεύω να μην πιει καλύτερο καφέ, ώστε να παραμείνει βασιλιάς μέσα στην άγνοιά του.
Οπως τα λες....

Εγω ειδα το φως το αληθινο οταν ηπια καφε, εσπρεσσακι, οταν πρωτανοιξε το tailor made... Σοκ και δεος με τι πετρελαια επινα τοσα χρονια...

Λατρεμενη σχεδον παντα η Αιθιοπια...εχει μια οξυτητα που με ιντιγκαρει και μετα ερχεται Λατινικη Αμερικη.

Παντως για χαριν ευκολιας και μινιμαιζ χωρο στην κουζινα παιζω με υπεραυτοματη. Καλυτερη απο νεσπρεσσο αλλα και παλι χαστουκι στο τι θα μπορουσα να φτιαχνω με εναν καλο μυλο συν μια denent εσπρεσσιερα.
 

Μηνύματα
4.559
Reaction score
7.878
Με δεδομένο ότι θέλω αρκετό καφέ (40-50γρ) τουλάχιστον, τα βήματα για να πετύχεις με ποια σειρά πρέπει να πραγματοποιούνται. βρίσκουμε πρώτα το άλεσμα? το πάτημα με το πατητήρι?

διαβάζω ότι δεν είναι μόνο πόση ποσότητα καφές θα βγει από πχ 19γρ - 38γρ αλλά και σε πόση ώρα θα βγει ώστε να μην καεί.

πχ έχω πάρει πατητήρι με ελατήριο οπότε έχουμε μια σταθερά που είναι το πάτημα. παίζουμε δλδ μόνο με το κόψιμο (10-12 fine) και το χρόνο? θερμοκρασία και σκληρότητα νερού τις υπολογίζουμε? πχ χρησιμοποιώ φίλτρο αντίστροφης όσμωσης 5 σταδίων πρέπει να υπολογίσω κάτι σε σχέση με απλό νερό?
 

Μηνύματα
318
Reaction score
459
Αν θες να σαι πιουριστας και χαιφιντελας εννοειται οτι παιζεις με φιλτρατισμενο νερο παντα.

Κατα τ αλλα οπως τα λες. Αν εχεις σταθεροτητα στο tamping παιζεις απλα με αλεσμα. Τωρα η θερμοκρασια ειναι αντιστοιχη των στηρικτικων στα καλωδια υπο την προυποθεση οτι η μηχανη σου δουλευει σωστα. Μην ασχολεισαι...
 

Μηνύματα
4.559
Reaction score
7.878
Τωρα η θερμοκρασια ειναι αντιστοιχη των στηρικτικων στα καλωδια
τι θες να πεις ότι δεν κάνουν διαφορά στον ήχο? μην το διαβάσει κανένας περίεργος "καήκαμε" :o:roflmao:
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.345
Reaction score
140.001
Με δεδομένο ότι θέλω αρκετό καφέ (40-50γρ
καφές θα βγει από πχ 19γρ - 38γρ
Δε ξέρω που τα διαβάζεις αυτά, αλλά δεν ισχύουν.
Καφές βγαίνει από 15-20γρ.
Ως εκεί..

Πολύ σπανίως έως τα 22γρ.

και σε πόση ώρα θα βγει ώστε να μην καεί.
Εξαρτάται από τον καφέ.
Το τυπικό είναι σε 20".
Αυτη είναι η χρυσή συνταγή, να κάνεις τέτοια άλεση ώστε με χαμηλά μπαρ να εκχυλισθεί σε 20" ο καφές σου.

Οι αποκλίσεις πρακτικά είναι μικρές, αντε μέχρι 25-35" να κάνεις δοκιμές.

Πολύ σπανίως, θα βρεις καφέ που παίζει ως τα 45" εκχύλιση, κι έχω διαβάσει (αλλά δεν έχω δει στην πράξη) πως υπάρχουν καφέδες που παίζουν τέλεια γεύση στα 60" έως και 90".
 

Μηνύματα
4.559
Reaction score
7.878
Δε ξέρω που τα διαβάζεις αυτά, αλλά δεν ισχύουν.
Καφές βγαίνει από 15-20γρ.
Ως εκεί..

Πολύ σπανίως έως τα 22γρ.
Το έγραψα λάθος, ότι από 19γρ καφε θα βγουν 38 ρόφημα. 1 προς 2 γενικά.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.751
Reaction score
93.931
Το έγραψα λάθος, ότι από 19γρ καφε θα βγουν 38 ρόφημα. 1 προς 2 γενικά.
Το 1/2 μπορείς να το πας μέχρι 1/2,5 ή και παραπάνω. Λογική Lungo.
Όλα όμως εξαρτώνται από τον καφέ που βάζεις. Δεν έχουν όλοι την ίδια συμπεριφορά στην έξτρα εκχύλιση.
Μπορεί μετά το 1/2 να βγάζει έντονη πίκρα ή άσκημες νότες που χαλάνε το σύνολο.

Άλλος τρόπος για μεγαλύτερο ρόφημα είναι ο Americano. Κάνεις τυπική εκχύλιση και μετά προσθέτεις ζεστό νερό μέχρι να πάρεις τη μέγιστη ποσότητα που επιθυμείς χωρίς να "αραιώσει" πολύ η γεύση.
 

Μηνύματα
4.559
Reaction score
7.878
Το 1/2 μπορείς να το πας μέχρι 1/2,5 ή και παραπάνω. Λογική Lungo.
Όλα όμως εξαρτώνται από τον καφέ που βάζεις. Δεν έχουν όλοι την ίδια συμπεριφορά στην έξτρα εκχύλιση.
Μπορεί μετά το 1/2 να βγάζει έντονη πίκρα ή άσκημες νότες που χαλάνε το σύνολο.

Άλλος τρόπος για μεγαλύτερο ρόφημα είναι ο Americano. Κάνεις τυπική εκχύλιση και μετά προσθέτεις ζεστό νερό μέχρι να πάρεις τη μέγιστη ποσότητα που επιθυμείς χωρίς να "αραιώσει" πολύ η γεύση.
Για αρχή δοκιμάζω με τα single estate που έχει το coffee island μιας και έχουμε στο νησί....
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.751
Reaction score
93.931
Μα καλά, γιατί οι μηχανές nesspreso παράγουν 110ml καφέ, όταν επιλέξεις lungo, με μια μόνο κάψουλα γύρω στα 7gr?
Η Nespresso είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της. Έχει εξειδικευτεί στη μετριότητα ρίχνοντας άφθονο χρήμα για έρευνα. Και το λέω για θετικό.

Ξεκινάει με την παραδοχή ότι πρέπει να δίνει τον καλύτερο δυνατό καφέ με τη λιγότερη ποσότητα αλεσμένου και τη χαμηλότερη τιμή. Κι όλα αυτά με μια αίσθηση απλότητας, πολυτέλειας και τελειότητας.

Το έχει πετύχει.

Ο καφές που χρησιμοποιεί είναι καλός αλλά "της σειράς". Τον ψήνει για να δίνει τα μέγιστα από μικρή ποσότητα. Αν ήταν καλύτερη η ποιότητα του κόκκου η επεξεργασία αυτή θα κατέστρεφε όλα τα ξεχωριστά του χαρακτηριστικά. Πιο ακριβός χωρίς λόγο.

Στις Nespresso μηχανές μπορείς να ρυθμίσεις την ποσότητα σε ml. Η default είναι αρκετά αισιόδοξη.

Εκτός από τις 3 κλασικές Nespresso μηχανές (για πειράματα) έχω και μία Vertuo (πάλι για πειράματα). Η διαφορά στην τεχνολογία είναι ότι παράγει πίεση μέσω φυγόκεντρου, δεν έχει δηλαδή τρόμπα. Το αποτέλεσμα είναι περίεργο.
Περισσότερη κρέμα (η πλάνη του μη μυημένου στον καφέ) που βασικά είναι μπουρμπουλήθρες λόγω της περιστροφής.
Και δυνατότητα για περισσότερα ml, μέχρι 535, με το τελευταίο update.

Screenshot 2022-02-24 105354.png


Έγραψα update γιατί υπάρχει λόγος. Οι κάψουλες Vertuo έχουν barcode που το διαβάζει η μηχανή και ξέρει αυτόματα τους κανόνες εκχύλισης που θα ακολουθήσει. Οι νέες μηχανές αναβαθμίζουν το firmware μέσω bluetooth για να αναγνωρίζουν τις νέες κάψουλες που θα βγουν. Με την τεχνική αυτή η Nespresso απέκλεισε όλους τους τρίτους κατασκευαστές pods.

Αν με ρωτήσετε πώς είναι ο καφές της Vertuo, δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Μοιάζει περισσότερο με φίλτρου παρά με εσπρέσο, ακόμα και στις μικρές κάψουλες των 40 ml. Αλλά υπάρχει ποικιλία στα pods και 2-3 πίνονται...
Την παίρνω μαζί στις εκδρομές και πάω στο πρωινό του ξενοδοχείου με έτοιμο καφεδάκι. :biggrin:
 
Last edited:

Μηνύματα
404
Reaction score
263
Η Nespresso είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της. Έχει εξειδικευτεί στη μετριότητα ρίχνοντας άφθονο χρήμα για έρευνα. Και το λέω για θετικό.

Ξεκινάει με την παραδοχή ότι πρέπει να δίνει τον καλύτερο δυνατό καφέ με τη λιγότερη ποσότητα αλεσμένου και τη χαμηλότερη τιμή. Κι όλα αυτά με μια αίσθηση απλότητας, πολυτέλειας και τελειότητας.

Το έχει πετύχει.

Ο καφές που χρησιμοποιεί είναι καλός αλλά "της σειράς". Τον ψήνει για να δίνει τα μέγιστα από μικρή ποσότητα. Αν ήταν καλύτερη η ποιότητα του κόκκου η επεξεργασία αυτή θα κατέστρεφε όλα τα ξεχωριστά του χαρακτηριστικά. Πιο ακριβός χωρίς λόγο.

Στις Nespresso μηχανές μπορείς να ρυθμίσεις την ποσότητα σε ml. Η default είναι αρκετά αισιόδοξη.

Εκτός από τις 3 κλασικές Nespresso μηχανές (για πειράματα) έχω και μία Vertuo (πάλι για πειράματα). Η διαφορά στην τεχνολογία είναι ότι παράγει πίεση μέσω φυγόκεντρου, δεν έχει δηλαδή τρόμπα. Το αποτέλεσμα είναι περίεργο.
Περισσότερη κρέμα (η πλάνη του μη μυημένου στον καφέ) που βασικά είναι μπουρμπουλήθρες λόγω της περιστροφής.
Και δυνατότητα για περισσότερα ml, μέχρι 535, με το τελευταίο update.

View attachment 241716

Έγραψα update γιατί υπάρχει λόγος. Οι κάψουλες Vertuo έχουν barcode που το διαβάζει η μηχανή και ξέρει αυτόματα τους κανόνες εκχύλισης που θα ακολουθήσει. Οι νέες μηχανές αναβαθμίζουν το firmware μέσω bluetooth για να αναγνωρίζουν τις νέες κάψουλες που θα βγουν. Με την τεχνική αυτή η Nespresso απέκλεισε όλους τους τρίτους κατασκευαστές pods.

Αν με ρωτήσετε πώς είναι ο καφές της Vertuo, δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Μοιάζει περισσότερο με φίλτρου παρά με εσπρέσο, ακόμα και στις μικρές κάψουλες των 40 ml. Αλλά υπάρχει ποικιλία στα pods και 2-3 πίνονται...
Την παίρνω μαζί στις εκδρομές που πάω και πάω στο πρωινό του ξενοδοχείου με έτοιμο καφεδάκι. :biggrin:

Εχοντας την κλασσική σειρά, όχι την Vertuo, τι θα πρότεινες για κάψουλες καθώς και ρύθμιση των ml (εγω το εχω γυρισει στα 100ml), για παραγωγή Lungo?
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.751
Reaction score
93.931
Εχοντας την κλασσική σειρά, όχι την Vertuo, τι θα πρότεινες για κάψουλες καθώς και ρύθμιση των ml (εγω το εχω γυρισει στα 100ml), για παραγωγή Lungo?
100ml lungo σε Nespresso είναι overkill. Στη θέση σου θα έφτιαχνα 2 50ρηδες αλλά θα διπλασίαζα το κόστος.
 


Μηνύματα
17.003
Reaction score
24.234
μετά από 1 κιλό καφέ δοκιμών στην brera έχω να πω τα εξής:
Μια αυτόματη μηχανή στερείται πολλών κρίσιμων ρυθμίσεων (πχ ποσότητα στο καλαθάκι , ρυθμός εκχύλισης, μέγεθος κόκκου κλπ) ή πιο σωστά έχει αισθητά περιορισμένες επιλογές που την αφήνουν μακριά από έναν καλό συνδυασμό μύλου/χειροκίνητης μηχανής.
Αυτό είναι κάτι που οι μύστες του καφέ το καταλογίζουν στις αυτόματες και τις τοποθετούν με τον σωρό της κάψουλας.
Είναι υπερβολή όμως αυτό και μακριά από την αλήθεια.
Προφανώς η χειροκίνητη μηχανή και ο καλός μύλος είναι μια κατηγορία από μόνοι τους, επίπεδο Α
Ο καφές των 2 ευρώ (πλέον) από το ορθάδικο/ντελιβεράδικο της γειτονιάς ακόμα και γνωστών αλυσίδων ας πούμε οτι κυμαίνεται στις κατηγορίες Γ εώς Ε(=σκουπίδι νερόπλυμα να το πιείς εσύ παλιομλκ που το σερβίρεις για καφέ)
Ο καφές του καθιστού καφενέ μπορεί επίσης να είναι κατηγορία Β εώς Ε (και προφανώς αν πας σε μαγαζί όπως το Kudu μπορεί να πετύχεις και Α , αλλά αυτά είναι σπάνια γενικά)
Ο καφές της κάψουλας και ειδικά της Νεσπρέσσο (πουμαςταχουνκανειτσουρεκια) για μένα είναι Δ.
Ο καφές της αυτόματης λοιπόν για μένα δεν είναι Δ με τίποτα. ούτε Α προφανώς. θα έλεγα είναι Β με Γ γιατί αφενός εγώ δεν έπινα ποτέ ζεστό εσπρέσσο αλλά παγωμένο και πλέον με την αυτόματη ο ζεστός μου αρέσει (ενώ ο νεσπρεσσο οπου είχα την ατυχία να τον δοκιμάσω ήταν για επιστροφή) αφετέρου πλέον ο καφές που έβρισκα αποδεκτό στην περιοχή του πειραιά (μεγάλη πίκρα) πλέον μου φαίνεται οτι τον πίνω απο συνήθεια (παίζει να τον κόψω).

Με άλλα λόγια αν βαριέστε την διαδικασία της παραδοσιακής παρασκευής του καφέ και θέλετε μια λύση πατάωτοκουμπίκαιβγαίνειέναςκαφες η αυτόματη που αλέθει κόκκο θα δει καλύτερο αποτέλεσμα από συσκευή κάψουλας και ας λένε οι χαιεντάδες του καφέ οτι όλα αυτά είναι λύσεις ανάγκης ανάξιες σχολιασμού, έχουν διαφορές αισθητές.

που κερδίζει η κάψουλα; ας πούμε σε ένα σπίτι που 2 χρήστες έχουν διαφορετικό γούστο η αυτόματη δεν είναι πρακτική , δεν μπορείς στον ίδιο μύλο να αλέσεις διαφορετικό κόκκο.
Εκεί ή πας σε αλεσμένο και ο καθένας βάζει το δικό του αλλά αυτό πλέον δεν είναι πατάω το κουμπί και βγαίνει ο καφές.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.751
Reaction score
93.931
μετά από 1 κιλό καφέ δοκιμών στην brera έχω να πω τα εξής:
Μια αυτόματη μηχανή στερείται πολλών κρίσιμων ρυθμίσεων (πχ ποσότητα στο καλαθάκι , ρυθμός εκχύλισης, μέγεθος κόκκου κλπ) ή πιο σωστά έχει αισθητά περιορισμένες επιλογές που την αφήνουν μακριά από έναν καλό συνδυασμό μύλου/χειροκίνητης μηχανής.
Αυτό είναι κάτι που οι μύστες του καφέ το καταλογίζουν στις αυτόματες και τις τοποθετούν με τον σωρό της κάψουλας.
Είναι υπερβολή όμως αυτό και μακριά από την αλήθεια.
Προφανώς η χειροκίνητη μηχανή και ο καλός μύλος είναι μια κατηγορία από μόνοι τους, επίπεδο Α
Ο καφές των 2 ευρώ (πλέον) από το ορθάδικο/ντελιβεράδικο της γειτονιάς ακόμα και γνωστών αλυσίδων ας πούμε οτι κυμαίνεται στις κατηγορίες Γ εώς Ε(=σκουπίδι νερόπλυμα να το πιείς εσύ παλιομλκ που το σερβίρεις για καφέ)
Ο καφές του καθιστού καφενέ μπορεί επίσης να είναι κατηγορία Β εώς Ε (και προφανώς αν πας σε μαγαζί όπως το Kudu μπορεί να πετύχεις και Α , αλλά αυτά είναι σπάνια γενικά)
Ο καφές της κάψουλας και ειδικά της Νεσπρέσσο (πουμαςταχουνκανειτσουρεκια) για μένα είναι Δ.
Ο καφές της αυτόματης λοιπόν για μένα δεν είναι Δ με τίποτα. ούτε Α προφανώς. θα έλεγα είναι Β με Γ γιατί αφενός εγώ δεν έπινα ποτέ ζεστό εσπρέσσο αλλά παγωμένο και πλέον με την αυτόματη ο ζεστός μου αρέσει (ενώ ο νεσπρεσσο οπου είχα την ατυχία να τον δοκιμάσω ήταν για επιστροφή) αφετέρου πλέον ο καφές που έβρισκα αποδεκτό στην περιοχή του πειραιά (μεγάλη πίκρα) πλέον μου φαίνεται οτι τον πίνω απο συνήθεια (παίζει να τον κόψω).

Με άλλα λόγια αν βαριέστε την διαδικασία της παραδοσιακής παρασκευής του καφέ και θέλετε μια λύση πατάωτοκουμπίκαιβγαίνειέναςκαφες η αυτόματη που αλέθει κόκκο θα δει καλύτερο αποτέλεσμα από συσκευή κάψουλας και ας λένε οι χαιεντάδες του καφέ οτι όλα αυτά είναι λύσεις ανάγκης ανάξιες σχολιασμού, έχουν διαφορές αισθητές.

που κερδίζει η κάψουλα; ας πούμε σε ένα σπίτι που 2 χρήστες έχουν διαφορετικό γούστο η αυτόματη δεν είναι πρακτική , δεν μπορείς στον ίδιο μύλο να αλέσεις διαφορετικό κόκκο.
Εκεί ή πας σε αλεσμένο και ο καθένας βάζει το δικό του αλλά αυτό πλέον δεν είναι πατάω το κουμπί και βγαίνει ο καφές.
Συμφωνώ σε όλα όταν γίνονται μετά από ώριμη σκέψη. Όταν δηλαδή ο υποψήφιος αγοραστής ξέρει τι θέλει και τι μπορεί να περιμένει από την αγορά του και τις όποιες διαδικασίες χρειάζονται να κάνει.

Έχω γνωρίσει άτομα με πανάκριβες χειροκίνητες μηχανές και μύλους, που δεν ήξεραν τα πολύ βασικά και έφτιαχναν καφέ χάλια. Όπως και συγγενικό πρόσωπο που ξέρει την ασχολία μου με το χόμπι και με φώναξε σπίτι του όταν πήρε Nespresso για να μου κάνει γαμάτο καφέ που μόνο εγώ θα εκτιμήσω... 😂

Ο καθένας είναι ελεύθερος να αγοράσει ό,τι γουστάρει η ψυχή του και το πορτοφόλι του, αλλά το πώς θα το επικοινωνήσει μετά είναι άλλο μεγάλο πρόβλημα.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.387
Μηνύματα
2.974.505
Members
38.310
Νεότερο μέλος
Ewa
Top