(sub)woofer για μουσικη

Reaction score
6.191
Αρκεί να μη συμπίπτει με συνιστώσα ιδιορρυθμού...Τότε να δεις ΄΄μεγαλεία΄΄ στο μέγεθος του group delay
Γενικά σε συνιστώσα ιδιορρυθμου θες το gd να είναι φλατ. Ακούγεται εκεί επειδή συνήθως ακούγεται ο χώρος εκεί και σε μερικές περιπτώσεις όπως στην δική μου η εξωτερική πηγή που ανεβάζει το gd είναι μάλλον ο χώρος. Χωρίς την βύθιση εκεί δεν μπορείς να αποκτήσεις ομαλο gd... Θεωρητικά η απόκριση πλάτους είναι πιο σημαντική και δεν αμφιβάλλω σε αυτό (ποιος είμαι άλλωστε να αμφιβάλλω) αλλά έχω την εντύπωση ότι πολύ απότομες βυθίσεις στην δεύτερη οκτάβα δεν γίνονται ακουστικά αντιληπτές ενώ απότομες αυξήσεις στο gd γίνονται.

Ndis

Titika
Reaction score
4.751
@Bhutia θα είναι λαθος να ισχυριστούμε οτι το σωστό ερώτημα δεν είναι αν το σαμπγουφερ ειναι "μουσικό" ή όχι, αλλά το αν ενδείκνυται να προστεθεί (ενα ή περισσότερα) σε υπάρχον σύστημα στη περίπτωση που δεν υπάρχει τρόπος ενσωμάτωσης (υπο την μορφή κάποιος μεθοδολογίας, δεν μιλάω απαραίτητα για dirac).

Με το κινδυνο να ακουστώ χαϊεντας, αν το σαμπ βαραει στο γάμο του καραγκίοζη το αποτέλεσμα στα αυτια μου ειναι ιδαίτερα δυσάρεστο.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.335
@Bhutia θα είναι λαθος να ισχυριστούμε οτι το σωστό ερώτημα δεν είναι αν το σαμπγουφερ ειναι "μουσικό" ή όχι, αλλά το αν ενδείκνυται να προστεθεί (ενα ή περισσότερα) σε υπάρχον σύστημα στη περίπτωση που δεν υπάρχει τρόπος ενσωμάτωσης (υπο την μορφή κάποιος μεθοδολογίας, δεν μιλάω απαραίτητα για dirac).

Με το κινδυνο να ακουστώ χαϊεντας, αν το σαμπ βαραει στο γάμο του καραγκίοζη το αποτέλεσμα στα αυτια μου ειναι ιδαίτερα δυσάρεστο.
Στους συνήθεις οικιακούς χώρους ακρόασης το μέγεθος του gd τείνει να γίνεται αντιληπτό όχι τόσο από την εγγενή ηλεκτρομηχανική συμπεριφορά στο sub όσο από πλημμελή σύζευξη με ιδιορρυθμούς και...απροσδιόριστη ενσωμάτωση μεταξύ main & sub...Τα επιπλέον τεμάχια sub θα μπορούσαν να εξομαλύνουν συνιστώσες από ιδιορρυθμούς εάν κι εφόσον τοποθετηθούν κατάλληλα,όμως χωρίς πλάνο ορισμού delays μεταξύ sub & main δεν αναμένεται να προκύπτει καλή ενσωμάτωση από δεύτερη οκτάβα και άνω...

Η κατάσταση ως προς τα επιμέρους delays είναι ελαστικότερη άμα θα χρειαζόμασταν το sub σε απλό ακουστικό κροσάρισμα για να συμπλήρωνε την απόκριση των main κάτω από τα 35-40 Hz.Σε τέτοια εφαρμογή περιοριστικοί όροι είναι να μη συμπίπτει συντονισμός από κάποια ενότητα της υποβαθύφωνης μονάδας με συνιστώσα ιδιορρυθμού κι επιπλέον η κατασκευή του sub να επιτρέπει ενδεδειγμένες στάθμες στην πρώτη οκτάβα με αρμονικές παραμορφώσεις τάξης 10% και κάτω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.906
πολλα απο τα σαμπ της αγορας εχουνε φτιαχτει για βιντεο και οχι για μουσικη
Μεγάλη αλήθεια.

Μάλιστα κάποια σαμπς είναι φτιαγμένα για PAL κι άλλα για SECAM, διαφορετικά σαμπς είναι για ασπρόμαυρες ταινίες, και βεβαίως για το ματριξ που πρασινίζει το βίντεο, θες ειδικά σαμπς.

Ω μοντιε.

συντονισμός θα ήταν ρυθμισμένος - εννοείται χωρίς ατασθαλίες στις ηλεκτρομηχανικές παραμέτρους - σε συχνότητες κάτω των 20-25
Με την παραπάνω εξαίρεση στο μυαλό, κάθε σφραγισμένη καμπίνα είναι ανώτερη οποιασδήποτε τρύπιας.

Τέλος συζήτησης. Δι εντ.

Η περίπτωση του να μη συμπίπτει το φάσμα του μπας ριφλεξ σε κανέναν ιδιοσυντονισμο οποιουδήποτε δωματίου, είναι σπανιότερη της περίπτωσης να κερδίζεις το λόττο 100 φορές στη σειρά, χωρίς να παίζεις ούτε 1 δελτίο.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.335
...
Με την παραπάνω εξαίρεση στο μυαλό, κάθε σφραγισμένη καμπίνα είναι ανώτερη οποιασδήποτε τρύπιας.

Τέλος συζήτησης. Δι εντ.
Η περίπτωση του να μη συμπίπτει το φάσμα του μπας ριφλεξ σε κανέναν ιδιοσυντονισμο οποιουδήποτε δωματίου, είναι σπανιότερη της περίπτωσης να κερδίζεις το λόττο 100 φορές στη σειρά, χωρίς να παίζεις ούτε 1 δελτίο.
Η μόνη ανώτερη της σφραγισμένης καμπίνας αρχιτεκτονική θα είναι μια διάταξη ΄΄άπειρης μπάφλας΄΄ όπως η παρακάτω εικονιζόμενη :
1649847343751.png

1649847356414.png

1649847376502.png

Reaction score
6.483
όπως ανέφερα και πιο πάνω από έρευνα που έχω κάνει ο μύθος του group dealy στα sealed έχει μείνει μύθος
(τουλάχιστον για τα γήινα μοντέλα που έχω ψάξει)

εδώ βλέπουμε 2 μοντέλα (ίδιας σειράς)κορυφαίας εταιρίας του χώρου σε 2 υλοποιήσεις sealed (πράσινο)και ported (κόκκινο)

View attachment 247989

και εδώ ένα άλλο μιας άλλης το οποίο είναι ported μόνο

View attachment 247990
οι συγκρισεις ιδιου μοντελου επιβεβαιωνουν τα λεγομενα μου οποτε θα δεις τι γινεται στο ιδιο μοντελο ported κλειστο ανοιχτο και το γενικα που εγραψα δεν ηταν τυχαιο, αλλωστε οι μονολιθοι ειναι η εξαιρεση του γενικου κανονα, ειδικα οταν συγκρινεις με αλλα υποτιθεται κορυφαιων επιδοσεων μεγαλης εταιριας εαν μπορω να το διατυπωσω καλυτερα....
οι μονολιθοι δεν ειναι γιηνοι αυτο λεω εγω παντως.....αντε σε διαφημισα παλι εκει το πηγαινες εξαρχης μου φαινεται :p

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.679
.αντε σε διαφημισα παλι εκει το πηγαινες εξαρχης μου φαινεται :p
μη με σκανδαλίζεις....τα είχα κόψει τα ονόματα στα σκρινσοτς :p

daharis666

Moderator
Reaction score
79.679
Η μόνη ανώτερη της σφραγισμένης καμπίνας αρχιτεκτονική θα είναι μια διάταξη ΄΄άπειρης μπάφλας΄΄ όπως η παρακάτω εικονιζόμενη :
View attachment 248020
View attachment 248021
View attachment 248022
αυτή η άπειρη μπάφλα για να λειτουργήσει πρέπει να απέχεις τουλάχιστον 500 μέτρα από γειτονικά σπίτια όμως :roflmao:

Reaction score
6.483
:rolleyes:ε ναι νιαου κανει στα κεραμιδια αλλα δε βλεπουμε ολη τη σκεπη τι να ειναι αραγε; :p
αυτή η άπειρη μπάφλα για να λειτουργήσει πρέπει να απέχεις τουλάχιστον 500 μέτρα από γειτονικά σπίτια όμως :roflmao:
τις γοπες φοβαμαι εγω και τα ποπ κορν ....εκει μεσα ...θα κροταλιζουν...:laugh:

daharis666

Moderator
Reaction score
79.679
μου φαίνεται οι συγκεκριμένες φωτό που έδωσε ο Μπούτιας είναι από υπόγεια τοποθέτηση :biggrin:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.906
Εντάξει, υπάρχουν περίεργες κατασκευές, είτε μεγάλης χοανης είτε άπειρης μπάφλας, είτε κείνος ο ανεμιστήρας υποηχων, και μη ξεχνάμε τα εντοιχισμένα, αλλά αυτά τα "περίεργα" δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της συζήτησης, που είναι "ένα κουτί στο δωμάτιο".

Το σφραγισμένο κουτί είναι καλύτερο.

Το μεγαλύτερο προσόν του τρύπιου κουτιού είναι το μεγαλύτερο spl, και δυστυχώς το spl εκεί κάτω είναι πάντα λίγο και πάντα δύσκολο, και εννοείται ακριβό, γι'αυτο η συντριπτική πλειοψηφία των κουτιών είναι τρύπια.

Τρύπια κουτιά για τις τρύπιες τσέπες ένα πράμα.

Ιδίως στους δορυφόρους, όπου το spl στο χρήσιμο εύρος δεν είναι τόσο δα ακριβό, η τρύπα θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα.

Στα σαμπ αποτελεί καλό συμβιβασμό, σαν αυτόν που θα γίνει στο τέλος του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, συμβιβασμό όπου όλοι θα είναι δυσαρεστημένοι. Έτσι και στα σαμπ, δυσαρεστημένος είσαι, αλλά συμβιβάζεσαι και λες κι ένα τραγούδι.

Reaction score
29
Ιδίως στους δορυφόρους, όπου το spl στο χρήσιμο εύρος δεν είναι τόσο δα ακριβό, η τρύπα θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα.
Λίγο off topic, αλλά σε κροσσαρισμένους δορυφόρους έχει νόημα το by default ταπωμα οπών ή θέλει πάντα μετρήσεις;

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.335
Σαμπγούφερ για disco μουσική υπάρχει ? :D
  • XLF Extended Low Frequency Setting
    A JBL first, the XLF setting activates a specially-engineered tuning that emulates the ample bass tuning used in today's dance clubs. When producing a dance track, the XLF setting will inspire you and bring a bit of the club to your control from. For inspiration to the max, position the LSR310S in the nearest corner of your room and activate the XLF setting.
  • :sneaky:
Λίγο off topic, αλλά σε κροσσαρισμένους δορυφόρους έχει νόημα το by default ταπωμα οπών ή θέλει πάντα μετρήσεις;
O ίδιος τα σφραγίζω και σε ακροσάριστους,αλλά ας μη γίνει...θέμα.

Reaction score
18.964
  • XLF Extended Low Frequency Setting
    A JBL first, the XLF setting activates a specially-engineered tuning that emulates the ample bass tuning used in today's dance clubs. When producing a dance track, the XLF setting will inspire you and bring a bit of the club to your control from. For inspiration to the max, position the LSR310S in the nearest corner of your room and activate the XLF setting.
  • :sneaky:

O ίδιος τα σφραγίζω και σε ακροσάριστους,αλλά ας μη γίνει...θέμα.
Βλέπεις ότι ξέρω τι ρωτάω. :D

Έχει ειδικές απαιτήσεις η disco.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.594
Members
38.201
Νεότερο μέλος
Ants