Το Πιάνο και η Μουσική του.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.517
Φέραμε και τις πιανίστες της Jazz σε νήμα της Κλασικής, thva?
Εδώ φέρνουμε Κίνα και Ρωσία σε συζήτηση για δημοκρατικά καθεστώτα. :tongue:

Sorry για το off topic, αλλά δεν άντεξα. :biggrin:

Reaction score
18.767
Φέραμε και τις πιανίστες της Jazz σε νήμα της Κλασικής, thva?
Πάντως, και η μουσική αυτή έχει να μας προσφέρει σπουδαίους σολίστες και εξαίρετης τεχνικής αλλά και έμπνευσης πιανίστες.
Μερικοί που με έχουν εμπνεύσει όταν τους ακούω και μπορούν και να με ενθουσιάσουν για την Κλασική τους παιδεία και την εξαίσια jazz τεχνική τους είναι π.χ. οι:
- Brad Mehldau, ιδίως στα CDs του...After Bach & Blues and Ballads (both on Nonesuch).
- Jacques Loussier, κυρίως στο "The Best of Play Bach" (on Telarc, SACD).
A, σόρρυ νόμιζα ότι είναι για το πιάνο γενικά (εδω λέμε για κουρδίσματα, υλικά κατασκευής και Τζέρι Λούις χα χα κλπ). Ήθελα να δείξω κάτι για το ηχόχρωμα.

Reaction score
6.360
A, σόρρυ νόμιζα ότι είναι για το πιάνο γενικά (εδω λέμε για κουρδίσματα, υλικά κατασκευής και Τζέρι Λούις χα χα κλπ). Ήθελα να δείξω κάτι για το ηχόχρωμα.
Το νήμα είναι φυσικά ελεύθερο για οιαδήποτε ανάρτηση από πλευράς μου, καθόσον ουδόλως είμαι διαχειριστής του φόρουμ.
Απλά, το συγκεκριμένο νήμα ανοίχτηκε στο γενικότερο "forum" της Κλασικής Μουσικής.
Τα κουρδίσματα και τα υλικά κατασκευής είναι στο πνεύμα (και στο γράμμα) του νήματος. Ο Jerry Lee Lewis ήταν από τους καλοδεχούμενους "επισκέπτες" σου.
Anyway, feel free to post...

Reaction score
6.360
Εδώ φέρνουμε Κίνα και Ρωσία σε συζήτηση για δημοκρατικά καθεστώτα. :tongue:

Sorry για το off topic, αλλά δεν άντεξα. :biggrin:
Αρχίσαν πάλι οι συμψηφισμοί...
Πάντως, εκτιμώ ιδιαιτέρως τoν ρόλο της πιανίστας...Ευαγγελίας Μαργαρώνη...Όστις βούλεται και γνωρίζει ή έχει σχετικό υλικό...feel free to post it.

Reaction score
18.767
Το νήμα είναι φυσικά ελεύθερο για οιαδήποτε ανάρτηση από πλευράς μου, καθόσον ουδόλως είμαι διαχειριστής του φόρουμ.
Απλά, το συγκεκριμένο νήμα ανοίχτηκε στο γενικότερο "forum" της Κλασικής Μουσικής.
Τα κουρδίσματα και τα υλικά κατασκευής είναι στο πνεύμα (και στο γράμμα) του νήματος. Ο Jerry Lee Lewis ήταν από τους καλοδεχούμενους "επισκέπτες" σου.
Anyway, feel free to post...
Αυτό ήταν άλλο. Ήταν χιούμορ, εγω τουλάχιστον έτσι το εξέλαβα και εξού και το ha ha και όχι like. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν ακούω, όχι μόνο τον αναφερόμενο αλλά ούτε καν το είδος ολόκληρο. Το χιούμορ για εμένα είναι παντού και πάντα καλοδεχούμενο και στην κορυφή των αναγκαίων χαρακτηριστικών του ανθρώπου για αυτοσαρκασμό αλλά και απο τους πιο ανώδυνους τρόπους να αποκτήσει κάποιος αυτογνωσία, αρκεί να γίνεται με έξυπνο τρόπο. Όσο πιο έξυπνος ο τρόπος τόσο λιγότερο προσβλητικό αλλά και χρήσιμο. Μέχρι και η συνείδηση, που κάποτε ανέφερες, δεν είναι αρκετή όπως λέει σε εναν στίχο του ο Bob Dylan. Θέλει και "άλλα" πράγματα που όμως είναι ξεπερασμένα και δεν είχαν την ευκαρία ποτέ να εξελιχθούν ως αρχές ατομικές ή/και κοινωνικές. Καπελώθηκαν απο πολλά άλλα, φιλοσοφικά ρεύματα και ακολούθησε φυσικά και η τέχνη. Καλά και αυτά αλλά κυριαρχήσαν τόσο, μα τόσο πολύ.

Εμένα προωπικά, εαν με ρωτάς το μόνο που θα ήθελα να παίρνω, σαν πιο σημαντικό είναι προτάσεις απο εσένα αλλά και από άλλους με εμπειρία, για το ποιές θεωρείτε καλές ηχογραφήσεις και ερμηνείες και αυτό είχα ζητήσει. Εσυ τον τίτλο τον έκανες πολυ γενικό. Κανένα ενδιαφέρον δεν έχω στο να γίνω στα γεράματα "κατασκευαστής" πιάνων, ούτε μουσικός.

Όπως βλέπω συνηθίζεις, πάλι σχολιάζεις άσχετα πράγματα και όχι το ηχόχρωμα των εν λόγω τζαζιστριών που εξάλλου η παιδεία τους φαίνεται ότι είναι κλασική, όπως και τα κομμάτια ενδεικτικά . Οπως μπορεί να γνωρίζεις υπάρχει εδω και αρκετό καιρό προσπάθεια τζαζ συνθετών και οργανοπαικτων βασισμένη, σε κλασικους δρόμους και παιδεία. Αυτήν την απολαμβάνω, όπως και όλα τα είδη ανάλογως και αναλογικά σε πσοσοστό που καθορίζεται απο πολλούς παράγοντες και συνθήκες που ευτυχώς δεν μπαίνουν σε αλγόριθμο, εκτός εαν μετατρέψουν ¨εσένα¨σε αλγόριθμο, (όπως επιτυχημένα επιχειρείται και αναλόγως την αφέλεια του καθενός νομίζει ότι είναι "δικό" του κατόρθωμα ή δρόμος. Εαν καταλαβαίνεις είμαι σίγουρος ότι σε κάλυψα). Τότε μπορεί αλλά πάλι δεν είναι το ίδιο πράγμα, όπως καταλαβαίνεις.

++
Preacher was talking there's a sermon he gave
He said every man's conscience is vile and depraved
You cannot depend on it to be your guide
When it's you who must keep it satisfied

++

Last edited:

Reaction score
209
Η ρομαντική μουσική μεταγραμμένη για πιάνο υπάρχει μέσω των transcriptions που έχει κάνει ο Liszt και βρίσκεται μέσα σε αυτό το μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας κουτί.

liszt.jpg

Όποιος προτιμά το πιάνο έναντι του αρπιχόρδου στον Bach (όπως εγώ) θα αλλάξει γνώμη όταν ακούσει αυτό το δεύτερο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας κουτί.
Είναι ένας πολύχρωμος τραγουδιστός Bach παιγμένος σε ένα Ανατολικογερμανικό Ammer παραγωγής αλλά με ποια καλλιτέχνιδα.

box Bach.jpg

Reaction score
209
Η μουσική και κατά προέκταση το πιάνο συνδέει συναισθηματικά ανθρώπους αλλά και πολιτισμούς . Αυτό παύει να είναι θεωρητικό όταν διαπιστώνεις ότι συνθέσεις που μοιάζουν ετερογενείς μπορούν να συνυπάρξουν.

Η ηχογράφηση αυτή χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους Gounod, Debussy, Mendelssohn, Liszt με τους Βαγγέλη (Vangelis), Χατζηδάκη και Fazil Say.

Τελικά η Ελληνικής καταγωγής πιανίστρια Δανάη Dorken έφτασε στην Ιθάκη της.

folder.jpg

Reaction score
6.360
Αυτό ήταν άλλο. Ήταν χιούμορ, εγω τουλάχιστον έτσι το εξέλαβα και εξού και το ha ha και όχι like. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν ακούω, όχι μόνο τον αναφερόμενο αλλά ούτε καν το είδος ολόκληρο. Το χιούμορ για εμένα είναι παντού και πάντα καλοδεχούμενο και στην κορυφή των αναγκαίων χαρακτηριστικών του ανθρώπου για αυτοσαρκασμό αλλά και απο τους πιο ανώδυνους τρόπους να αποκτήσει κάποιος αυτογνωσία, αρκεί να γίνεται με έξυπνο τρόπο. Όσο πιο έξυπνος ο τρόπος τόσο λιγότερο προσβλητικό αλλά και χρήσιμο. Μέχρι και η συνείδηση, που κάποτε ανέφερες, δεν είναι αρκετή όπως λέει σε εναν στίχο του ο Bob Dylan. Θέλει και "άλλα" πράγματα που όμως είναι ξεπερασμένα και δεν είχαν την ευκαρία ποτέ να εξελιχθούν ως αρχές ατομικές ή/και κοινωνικές. Καπελώθηκαν απο πολλά άλλα, φιλοσοφικά ρεύματα και ακολούθησε φυσικά και η τέχνη. Καλά και αυτά αλλά κυριαρχήσαν τόσο, μα τόσο πολύ.

Εμένα προωπικά, εαν με ρωτάς το μόνο που θα ήθελα να παίρνω, σαν πιο σημαντικό είναι προτάσεις απο εσένα αλλά και από άλλους με εμπειρία, για το ποιές θεωρείτε καλές ηχογραφήσεις και ερμηνείες και αυτό είχα ζητήσει. Εσυ τον τίτλο τον έκανες πολυ γενικό. Κανένα ενδιαφέρον δεν έχω στο να γίνω στα γεράματα "κατασκευαστής" πιάνων, ούτε μουσικός.

Όπως βλέπω συνηθίζεις, πάλι σχολιάζεις άσχετα πράγματα και όχι το ηχόχρωμα των εν λόγω τζαζιστριών που εξάλλου η παιδεία τους φαίνεται ότι είναι κλασική, όπως και τα κομμάτια ενδεικτικά . Οπως μπορεί να γνωρίζεις υπάρχει εδω και αρκετό καιρό προσπάθεια τζαζ συνθετών και οργανοπαικτων βασισμένη, σε κλασικους δρόμους και παιδεία. Αυτήν την απολαμβάνω, όπως και όλα τα είδη ανάλογως και αναλογικά σε πσοσοστό που καθορίζεται απο πολλούς παράγοντες και συνθήκες που ευτυχώς δεν μπαίνουν σε αλγόριθμο, εκτός εαν μετατρέψουν ¨εσένα¨σε αλγόριθμο, (όπως επιτυχημένα επιχειρείται και αναλόγως την αφέλεια του καθενός νομίζει ότι είναι "δικό" του κατόρθωμα ή δρόμος. Εαν καταλαβαίνεις είμαι σίγουρος ότι σε κάλυψα). Τότε μπορεί αλλά πάλι δεν είναι το ίδιο πράγμα, όπως καταλαβαίνεις.

++
Preacher was talking there's a sermon he gave
He said every man's conscience is vile and depraved
You cannot depend on it to be your guide
When it's you who must keep it satisfied

++

Αγαπητέ thva, ως προς το χιούμορ, έχε υπόψη σου ότι δεν είναι τόσο ανώδυνο όσο φαίνεται και ούτε πάντα καλοδεχούμενο. Κάποιος παλιός πολύ καλός φίλος και άνθρωπος της τέχνης μου είχε πει..."Το χιούμορ είναι σαφής απόδειξη απογοήτευσης" (και ο MarK Twain είχε πει ότι..."Η πραγματική πηγή του χιούμορ δεν είναι η χαρά αλλά η λύπη"). Έτερος από τον χώρο της πολιτικής, είχε πει για το χιούμορ..."Η χρήση του χιούμορ αποτελεί μία επιτυχή αποδοχή μίας δυσάρεστης κατάστασης". Στην Κλασική Μουσική π.χ., ενίοτε, το μουσικό χιούμορ γίνεται σαρδόνιο (6η Mahler, 2η κίνηση).
Όποτε κρίνω ότι έχω ικανό χρόνο και υλικό για να παραθέσω "προτάσεις" για το ποιες θεωρώ καλές ηχογραφήσεις και ερμηνείες, το κάνω στα διάφορα νήματα του φόρουμ για την Κλασική Μουσική.
Στη μουσική για πιάνο, δεν με ενδιαφέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε οργάνου ή του πιανίστα, όσο το πως παίζουν, η ακρίβεια και η πολύ καλή "άρθρωσή" τους και το πόσο καλά η παραγωγή παρουσιάζει την ερμηνεία του πιανίστα. Το ηχόχρωμα και τα ποιοτικά ηχητικά χαρακτηριστικά του πιάνου και του κάθε σολίστα, δυστυχώς, επηρεάζονται από το τι αφήνουν ο παραγωγός και ο μηχανικός του ήχου να αποτυπωθεί στο τελικό προιόν. Έχω ουκ ολίγα CDs με τους ίδιους σολίστες, σε διαφορετικές παραγωγές, όπου ακούγονται αρκετά διαφορετικά...και ο ίδιος ο σολίστ και το (ίδιο) πιάνο του.
Υπάρχει και το γνωστό ανέκδοτο που μου είχε πει ο παραγωγός μίας εκλιπούσης πλέον Αμερικανικής εταιρείας η οποία εξειδικεύετο σε ηχογραφήσεις/παραγωγές για έργα για σόλο πιάνο.
Κάποιος φίλος του άκουσε έναν από τους σολίστες της εταιρείας σε ένα από τα CDs που είχε επιμεληθεί η εταιρεία για αυτόν προς εμπορική παραγωγή. Ο φίλος είπε στον παραγωγό πόσο σπουδαία ακουγόταν ο εν λόγω φέρελπις σολίστ στο συγκεκριμένο προς παραγωγή CD. Τότε, ο παραγωγός γύρισε και του είπε: "He wished to play like that"!

Reaction score
6.360
Η ρομαντική μουσική μεταγραμμένη για πιάνο υπάρχει μέσω των transcriptions που έχει κάνει ο Liszt και βρίσκεται μέσα σε αυτό το μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας κουτί.

View attachment 249864

Όποιος προτιμά το πιάνο έναντι του αρπιχόρδου στον Bach (όπως εγώ) θα αλλάξει γνώμη όταν ακούσει αυτό το δεύτερο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας κουτί.
Είναι ένας πολύχρωμος τραγουδιστός Bach παιγμένος σε ένα Ανατολικογερμανικό Ammer παραγωγής αλλά με ποια καλλιτέχνιδα.

View attachment 249865
Τίτανιο το έργο που επιτέλεσε ο Leslie Howard και η εξαιρετική εταιρεία Hyperion στην πραγμάτωση της ολοκλήρωσης της παραγωγής όλου του έργου για πιάνο ενός εκ των σημαντικοτέρων συνθετών και σολίστ του πιάνου, του μεγάλου Liszt. Έργο ζωής και για τον επίδοξο αλλά γνήσια ενδιαφερόμενο ακροατή.
Για τη σπουδαία Ruzickova, το κλειδοκύμβαλο καθίσταται όργανο μουσικής ποίησης (ενθυμούμαι την ανεξίτηλη εντύπωση που μου έκανε η ερμηνεία της στη Χρωματική Φαντασία και Φούγκα σε ρε ελάσσονα του Bach, μία από τις πολύ πρώτες ακροάσεις μου σε LP, νεανίας τότε).

Reaction score
6.360
Η μουσική και κατά προέκταση το πιάνο συνδέει συναισθηματικά ανθρώπους αλλά και πολιτισμούς . Αυτό παύει να είναι θεωρητικό όταν διαπιστώνεις ότι συνθέσεις που μοιάζουν ετερογενείς μπορούν να συνυπάρξουν.

Η ηχογράφηση αυτή χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους Gounod, Debussy, Mendelssohn, Liszt με τους Βαγγέλη (Vangelis), Χατζηδάκη και Fazil Say.

Τελικά η Ελληνικής καταγωγής πιανίστρια Δανάη Dorken έφτασε στην Ιθάκη της.

View attachment 249902
Για την ταλαντούχα και ευρηματική Δανάη, έχουμε ήδη γράψει ο thva και εγώ (#8) στην 1η σελίδα του νήματος. Προσωπικά, προτιμώ τους πιο...straightforward δίσκους της στην audiophile ARS Produktion, όπου ξεχωρίζει, ανάμεσα σε πλήθος άλλων εξαίρετων ερμηνειών, σε έργα πολύ βασικού ρεπερτορίου αναφοράς.
Στις τελευταίες ηχογραφήσεις της (East and West & Odyssey αλλά και στο Chanson Boheme με τον βιολονίστα Adrien La Marca) φαίνεται ότι ψάχνει να βιώσει το ταξίδι της στην δική της Ιθάκη. Ιδιαίτερα απολαυστικό το Chanson Boheme, σε πολύ καλή παραγωγή της La Dolce Volta.

Reaction score
6.360
Μόλις λίαν προσφάτως κυκλόφρησε το πρώτο CD για Κλασικό Grand Piano στο μεγαλύτερο όργανο που έχει μέχρι τώρα υπάρξει, στο...Grand Prix 333, ένα πλήρως χειροποίητο όργανο που κατακευάζει ο Ιταλός Luigi Borgato. Το εν λόγω πιάνο φθάνει τα 3 μέτρα και 33 εκατοστά, σε σχέση με τα άλλα Grand Pianos που κυμαίνονται στα 2μ. και 70 ή και 80 εκατ. Ο ήχος του, ως εικός, είναι μοναδικός, λίαν καθαρός, εντυπωσιακός αλλά και ισορροπημένος.
Το εν λόγω CD κυκλοφόρησε από εταιρεία που έλεγχει ο ίδιος ο κατασκευαστής, ήτοι την Borgato Collection, και περιλαμβάνει μερικά από τα πλέον εμβληματικά και απαιτητικά έργα του πιανίστα-συνθέτη par excellence Franz Liszt (π.χ. Σονάτα σε σι ελάσσονα, Σονάτα του Δάντη), ερμηνευμένα εξαιρετικά από τον πρόδηλα ταλαντούχο Ιταλό πιανίστα Giovanni Bertolazzi.

Reaction score
6.360
Πολύ θα ήθελα να το ακούσω αυτό το πιάνο.
Ζωντανά, όχι από CD.
Ούτε από βινύλιο! :biggrin:
Μία βόλτα μέχρι την Padova θα βοηθήσει (εκεί είναι ο οίκος του Luigi Borgato).
Πάντως και το CD λέει αρκετά...αρκετά πειστικά...και λίαν ικανοποιητικά...

Reaction score
25.429
ΑΡΓΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΤΖΑΖ ΜΟΝΟ ΠΙΑΝΟ....

ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑΑΑΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΓΑ ΣΕ ΜΠΑΡ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ....

ΥΓ.ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΛΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ....

Reaction score
6.360
Άλλο ένα off topic post και για άλλη μία φορά με αυτόν τον πιανίστα...that got away...
Off topic και στις μάλλον αδέξιες σεξιστικές τοποθετήσεις του για τις γυναίκες πιανίστες σε έργα Brahms & Rachmaninov. Προφανώς για τον μεγάλο σολίστ (που έχουμε να δούμε δίσκο του για κάποιες γενιές) μία Argerich, μία Grimaud, μία Nikolayeva ή μία Bachauer είναι "λίγες" για να ερμηνεύσουν τους πολύ...masculine συνθέτες του οργάνου αυτού.
Τέλος πάντων, ευτυχώς που έχει άλλα ενδιαφέροντα...to keep him busy...

Reaction score
1.132
οφ τοπίκ μόνο εν μέρει.

Από την άλλη, Πρίγκηπα μου πως απαξιώνετε έτσι τον Σγουρό;

Αναλογιστείτε την πορεία του

Reaction score
18.767
Άλλο ένα off topic post και για άλλη μία φορά με αυτόν τον πιανίστα...that got away...
Off topic και στις μάλλον αδέξιες σεξιστικές τοποθετήσεις του για τις γυναίκες πιανίστες σε έργα Brahms & Rachmaninov. Προφανώς για τον μεγάλο σολίστ (που έχουμε να δούμε δίσκο του για κάποιες γενιές) μία Argerich, μία Grimaud, μία Nikolayeva ή μία Bachauer είναι "λίγες" για να ερμηνεύσουν τους πολύ...masculine συνθέτες του οργάνου αυτού.
Τέλος πάντων, ευτυχώς που έχει άλλα ενδιαφέροντα...to keep him busy...
Λες και θα μπορούσε αυτός να παίξει ντελικάτα τα έργα του Haydn και του Mozart. :D

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.545
Members
38.195
Νεότερο μέλος
Polatof