Barista Corner

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Η δυναμη στα tamper αυτα ρυθμίζεται ,αν ειναι καλος ο καφες δεν ειναι απαραίτητο οτι θα χρειαστεις πολυ πατημα(ουτε 10 κιλα).Backflush με τυφλο και σκετο νερο καθε μερα πριν την κλεισεις,και αναλογα τους καφέδες που φτιάχνεις μια φορα την εβδομαδα η περισσοτερο ,backflush με καποιο καθαριστικο,και μια φορα τον μήνα ολα τα εξαρτήματα μεσα σε ενα λιτρο βραστο νερο και μια κουταλιά του γλυκου καθαριστικό ,μαζι με το shower(σιτα που τρέχει το νερο απο την μηχανη)για μιση ωρα,για να καθαρίσουν απο τα ελαια του καφέ,και μετα ξεπλυμα με καθαρο κρυο νερο. Επισης δεν τριβεις ποτε τιποτα με σφουγγαρακι,γιατι φέυγει η νικελ επίστρωση που υπάρχει.

Υ.Γ
Για το Γαλα παρε μια γαλλικη πρεσα ,βαλε εκει το ζεστο γάλα ανεβοκατεβασε το εμβολο 6-7 φορες και θα εχεις ενα απιστευτο ζεστο αφρογαλα.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.523
Reaction score
93.107
Προσωπικά έχω ρυθμίσει το leveler ώστε να συμπιέζει λίγο τον καφέ και έχω καταργήσει το tamper. Προσάρμοσα την τεχνική στο leveling έτσι ώστε να γίνεται πιο προοδευτικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα κι αν προσπαθήσω να κάνω μετά τάμπεριν, τίποτα δεν αλλάζει.

Γιατί το έκανα αυτό; Για να μην παιδεύομαι με το πόσο ίσια "πάτησα". Είναι πολύ εύκολο να πατήσεις στραβά και να χαλάσεις όλη τη δουλειά του ισοκατανεμητή.
 


Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Προσωπικά έχω ρυθμίσει το leveler ώστε να συμπιέζει λίγο τον καφέ και έχω καταργήσει το tamper. Προσάρμοσα την τεχνική στο leveling έτσι ώστε να γίνεται πιο προοδευτικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα κι αν προσπαθήσω να κάνω μετά τάμπεριν, τίποτα δεν αλλάζει.

Γιατί το έκανα αυτό; Για να μην παιδεύομαι με το πόσο ίσια "πάτησα". Είναι πολύ εύκολο να πατήσεις στραβά και να χαλάσεις όλη τη δουλειά του ισοκατανεμητή.
Το πρόβλημα σε αυτο που έχεις κανει εντοπίζεται στο οτι καθε φορα που αλλαζεις ποσοτητα η κοψιμο στον καφε πρεπει να ρυθμίζεις το υψος γιατι διαφορετικα αλλαζει τελειως το πατημα,λογο του οτι αλλαζει ο ογκος του καφε.
Αυτα ειναι ασθένειες των doserless μυλων που δεν μπορουν να κανουν σωστη κατανομη,ακομη και οι ακριβοι.

Να μην του αυτώνω τη μάνα στο πάτημα κάθε φορά δλδ;
Οχι δεν χρειάζεται κοψε λιγο ποιο ψιλα και πατα λιγοτερο ,επισης αυτο που λες για τους φθηνους καφέδες ωσπου να μαθεις ,με βρίσκει αντιθετο. Βρες εναν καφε απο καταστημα που σερβιρει καφε που σου αρεσει να πινεις παρε απο τον ιδιο ,ρωτησε για την ποσοτητα που βαζουν σε αυτο που δοκίμασες και δοκιμασε να τον φτιαξεις στο σπιτι σου.Θα χρειαστει να πειραματιστείς αλλα θα το καταφέρεις.

Το βασικο πρόβλημα των home barista ειναι οτι δεν εχουμε την πολυτέλεια να πεταμε καθε πρωί εναν δυο καφεδες για να ρυθμίσουμε σωστα τον μύλο.Γι αυτο και δεν πρέπει να αλλαζουμε ολη την ωρα καφεδες. Ενα απο τα πρωτα πραγματα που είχα μαθει ηταν να σημειωνω σε ενα τετραδιο ολα τα στοιχεια των εκχειλεισεων(ονομασια καφε,ποσοτητα καφε,ρυθμιση μυλου και χρόνο εκχειλησης)ετσι ωστε οταν αλλαζω καφε να μπορω ευκολα να ξεκινησω απο καπου.
 

Μηνύματα
13.776
Reaction score
11.414
Πολύ καλή ιδέα οι σημειώσεις. Εννοείται είναι απαραίτητες παντού.
Εγώ έχω βολευτεί με την αυτόματη και τον καφέ που παίρνω. Καταλαβαίνω μια μικρή διαφοροποίηση στη γεύση ανάλογα το κόψιμο.

Χτες ο αδερφός μου με ενημέρωσε ότι αγόρασε τη Gaggia new Classic (χωρίς να με ρωτήσει, γιατί λέει "πού ξέρεις εσύ από αυτά"). Πού να ήξερε ότι συναναστρέφομαι ειδικούς εδώ! Οπότε θα αρχίσουμε τους πειραματισμούς.
Μύλο δεν έχει, για αρχή θα κλέβω τον καφέ που κόβω στη Jura.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.523
Reaction score
93.107
Το πρόβλημα σε αυτο που έχεις κανει εντοπίζεται στο οτι καθε φορα που αλλαζεις ποσοτητα η κοψιμο στον καφε πρεπει να ρυθμίζεις το υψος γιατι διαφορετικα αλλαζει τελειως το πατημα,λογο του οτι αλλαζει ο ογκος του καφε.
Αυτα ειναι ασθένειες των doserless μυλων που δεν μπορουν να κανουν σωστη κατανομη,ακομη και οι ακριβοι.



Οχι δεν χρειάζεται κοψε λιγο ποιο ψιλα και πατα λιγοτερο ,επισης αυτο που λες για τους φθηνους καφέδες ωσπου να μαθεις ,με βρίσκει αντιθετο. Βρες εναν καφε απο καταστημα που σερβιρει καφε που σου αρεσει να πινεις παρε απο τον ιδιο ,ρωτησε για την ποσοτητα που βαζουν σε αυτο που δοκίμασες και δοκιμασε να τον φτιαξεις στο σπιτι σου.Θα χρειαστει να πειραματιστείς αλλα θα το καταφέρεις.

Το βασικο πρόβλημα των home barista ειναι οτι δεν εχουμε την πολυτέλεια να πεταμε καθε πρωί εναν δυο καφεδες για να ρυθμίσουμε σωστα τον μύλο.Γι αυτο και δεν πρέπει να αλλαζουμε ολη την ωρα καφεδες. Ενα απο τα πρωτα πραγματα που είχα μαθει ηταν να σημειωνω σε ενα τετραδιο ολα τα στοιχεια των εκχειλεισεων(ονομασια καφε,ποσοτητα καφε,ρυθμιση μυλου και χρόνο εκχειλησης)ετσι ωστε οταν αλλαζω καφε να μπορω ευκολα να ξεκινησω απο καπου.
Spot on!

Απαντώντας και στα δύο θέματα, έχω μειώσει αρκετά τους πειραματισμούς με διαφορετικές ποικιλίες.

Με αυτόν τον τρόπο οι ρυθμίσεις γίνονται σχεδόν μηχανικά. Επίσης, τον πρώτο καφέ σε κάθε αλλαγή, που συνήθως είναι ο δοκιμαστικός, τον δίνω στη γυναίκα μου που πίνει καπουτσίνο και δεν καταλαβαίνει διαφορές. :biggrin:

Είπαμε, τα πάντα για να μειωθεί το παίδεμα. Αρκετές ώρες τρώω στο διάβασμα.
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Χτες ο αδερφός μου με ενημέρωσε ότι αγόρασε τη Gaggia new Classic (χωρίς να με ρωτήσει, γιατί λέει "πού ξέρεις εσύ από αυτά"). Πού να ήξερε ότι συναναστρέφομαι ειδικούς εδώ! Οπότε θα αρχίσουμε τους πειραματισμούς.
Μύλο δεν έχει, για αρχή θα κλέβω τον καφέ που κόβω στη Jura.
Πολυς κοσμος εδωσε χρηματα γι αυτη την μηχανη λογο της δικαιολογημένης φήμης που ειχε η παλαια. Δυστηχώς η νεα ειναι μια philips saeco αξιας 100€ σε αλλο περίβλημα. Δεν εχει δυνατότητες ουτε ρυθμισης της πιεσης ουτε τριοδη βαλβιδα.Αν μπορει να την επιστρεψει και να παρει μια lelit θα ηταν πολυ καλυτερα τα πραγματα.

Αν δεν μπορει να την επιστρεψει ασ αγορασει ενα καλαθακι non pressurised και να αρχισει να δοκιμάζει καφεδες.
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.578
Reaction score
36.264
Η Classic των 350 ευρώ; Ευτυχώς που δεν την πήρα δλδ, τη σκεφτόμουν ως τίμια πρόταση

Παραλίγο να με παρασύρει ένα βίντεο αυτουνού του ξανθόψειρα που βάζει ο Φέιντερ που λέω ότι είναι σαν Βρετανός εξάδερφος του Στιβ Μπουσέμι
 

m1ts0s

News poster
Editor
Μηνύματα
2.332
Reaction score
3.636
Μη με λυντσαρετε, αλλά νομίζω με ένα moka pot και καφέ Mauro de luxe βγάζετε καφέ καλύτερο από τους περισσότερους του "νέου κύματος" :p (πολλοί απτους οποίους φέρνουν περισσότερο σε φρουτοχυμο, έχουν αλλεργία στο καβουρδισμα)
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.523
Reaction score
93.107
Μη με λυντσαρετε, αλλά νομίζω με ένα moka pot και καφέ Mauro de luxe βγάζετε καφέ καλύτερο από τους περισσότερους του "νέου κύματος" :p (πολλοί απτους οποίους φέρνουν περισσότερο σε φρουτοχυμο, έχουν αλλεργία στο καβουρδισμα)
Αν πίνεις dark roast καφέ, είσαι δηλαδή της παλιάς Ιταλικής Σχολής, είναι λογικό να είσαι ικανοποιημένος με απλές λύσεις. Και τυχερός γιατί είσαι εύκολος και φτηνός. :)

Το έντονο καβούρδισμα προσφέρεται για φτηνούς και ουδέτερους καφέδες που δεν έχουν πολλά να προσφέρουν πέρα από έντονη "καφεδίλα"/πικρίλα. Και έχουν μεγάλη αντοχή στον χρόνο, σημαντικό για τις μεγάλες εταιρείες που πουλάνε στα ράφια των SM.

Ο λόγος που δεν ψήνουν πολύ τους μονοποικιλιακούς είναι αυτός ακριβώς. Θα έχουν όλοι την ίδια γεύση αφού καταστρέφονται όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οπότε τζάμπα τις μεθόδους καλλιέργειας, ωρίμανσης, πλυσίματος κλπ.

Τέλος, οι σκούροι καφέδες είναι πιο κατάλληλοι για όσους πίνουν ρόφημα με "άρωμα" καφέ. Αυτά που έχουν πολύ γάλα, κρέμες, σαντιγύ, σιρόπια κλπ.

Προσωπικά αυτό που με τραβάει στον καλό καφέ είναι η οξύτητα, αυτή που κάποιοι ερμηνεύουν ως ξινίλα (λάθος περιγραφή αλλά κατανοητή). Όταν πικρίζει με απωθεί. Κι ειδικά όταν η πικρίλα προέρχεται από την καφεΐνη όπως στους robusta.
 


Μηνύματα
2.757
Reaction score
1.529
Προς αντικατάσταση μιας delonghi magnifica (μη χέσω) η οποία πήγε για ανακύκλωση έχω (μάλλον) καταλήξει σε LELIT Anita PL042EMI. Διαβάζω οτι είναι προτιμοτερο να έχω ξεχωριστή συσκευή grinder. Επειδή δεν καταλαβαίνω τι περισσότερο θα προσφέρει ένας ξεχωριστός εκτός ίσως απο κάποιους που ζυγίζουν και εχουν πολλά επίπεδα κοψίματος θέλω τη γνώμη σας για τον δικό της τον ενσωματωμένο.
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Μη με λυντσαρετε, αλλά νομίζω με ένα moka pot και καφέ Mauro de luxe βγάζετε καφέ καλύτερο από τους περισσότερους του "νέου κύματος" :p (πολλοί απτους οποίους φέρνουν περισσότερο σε φρουτοχυμο, έχουν αλλεργία στο καβουρδισμα)
Να σε λυντσαρει καποιος για ποιον λογο,απλα εχει πλακα να βλεπω αντιδρασεις οταν μαζευομαστε σπιτι, με ανθρωπους που έχουν παρομοιους γευστικους προσανατολισμους και τους πεφτει το σαγονι κατω απο την γευση(μπορουμε να εχουμε αλλον ενα).Αν πιεις καλο γευστικο καφε δεν υπαρχει περιπτωση να μην σου αρεσει πολυ,και δεν υπάρχει συγκριση με mokka pot,μονον με πολυ υψηλου επιπεδου χαρτινου φίλτρου.

Προς αντικατάσταση μιας delonghi magnifica (μη χέσω) η οποία πήγε για ανακύκλωση έχω (μάλλον) καταλήξει σε LELIT Anita PL042EMI. Διαβάζω οτι είναι προτιμοτερο να έχω ξεχωριστή συσκευή grinder. Επειδή δεν καταλαβαίνω τι περισσότερο θα προσφέρει ένας ξεχωριστός εκτός ίσως απο κάποιους που ζυγίζουν και εχουν πολλά επίπεδα κοψίματος θέλω τη γνώμη σας για τον δικό της τον ενσωματωμένο.
Διαφορες εχουν οι μυλοι ,αυτες εχουν να κάνουν με το μέγεθος και την ποιοτητα των μαχαιριων τους ,την ακριβεια των ρυθμίσεων την ευκολια που μπορεις να τους αποσυναρμολογήσεις για να κάνεις συντήρηση.
Το κοστος ειναι παντα ενα θεμα,αλλα ειναι καλυτερο να ειναι ξεχωριστα,ο Abessalom εχει κανει ωραιες αγορες και θα σε συμβουλευα να πας προς τα εκει.
Αν δεν θελεις πηγαινε στην λυση του all in one και ετσι και αλλιως θα εχεις καλυτερα αποτελέσματα απο αυτα που είχες.
 
Last edited:

m1ts0s

News poster
Editor
Μηνύματα
2.332
Reaction score
3.636
Υπήρχε μια δόση υπερβολής στο σχόλιο μου, εννοείται έχω πιει καλό καφέ light roast. Το θέμα είναι πολλοί δογματικά καβουρδιζουν ελάχιστα τον καφέ με αποτέλεσμα λεμονάδα.
Έχει δίκιο βέβαια ο xfader είμαι αρκετά εύκολος και βαριέμαι κιολας το πρωί οπότε πίνω δύο κάψουλες Colombia απτη nespresso. :p
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.578
Reaction score
36.264
Μύλο έχω διατηρήσει τον ίδιο που είχα δίπλα και στην προηγούμενη (απλή), έναν Graef 800, που εύκολα του προσθέτεις (όπως έκανα πρόσφατα) μια ακόμη ροδέλα κάτω από το κωνικό μαχαίρι για να ανεβεί 1 χιλιοστό πάνω και να κόψει πολύ ψιλά. Όπως λέει η Φέιντερ είναι θέμα συνέπειας στο αποτέλεσμα και σταθερού μεγέθους κόκκων, προς το παρόν κάνει δουλειά θα είναι όμως η επόμενη αναβάθμιση.
 


Μηνύματα
2.034
Reaction score
508
Αν πίνεις dark roast καφέ, είσαι δηλαδή της παλιάς Ιταλικής Σχολής, είναι λογικό να είσαι ικανοποιημένος με απλές λύσεις. Και τυχερός γιατί είσαι εύκολος και φτηνός. :)

Το έντονο καβούρδισμα προσφέρεται για φτηνούς και ουδέτερους καφέδες που δεν έχουν πολλά να προσφέρουν πέρα από έντονη "καφεδίλα"/πικρίλα. Και έχουν μεγάλη αντοχή στον χρόνο, σημαντικό για τις μεγάλες εταιρείες που πουλάνε στα ράφια των SM.

Ο λόγος που δεν ψήνουν πολύ τους μονοποικιλιακούς είναι αυτός ακριβώς. Θα έχουν όλοι την ίδια γεύση αφού καταστρέφονται όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οπότε τζάμπα τις μεθόδους καλλιέργειας, ωρίμανσης, πλυσίματος κλπ.

Τέλος, οι σκούροι καφέδες είναι πιο κατάλληλοι για όσους πίνουν ρόφημα με "άρωμα" καφέ. Αυτά που έχουν πολύ γάλα, κρέμες, σαντιγύ, σιρόπια κλπ.

Προσωπικά αυτό που με τραβάει στον καλό καφέ είναι η οξύτητα, αυτή που κάποιοι ερμηνεύουν ως ξινίλα (λάθος περιγραφή αλλά κατανοητή). Όταν πικρίζει με απωθεί. Κι ειδικά όταν η πικρίλα προέρχεται από την καφεΐνη όπως στους robusta.
να προσθέσω μονο κι οτι οι ελαφρια καβουρδισμενοι μονοποικιλιακοι ειναι αρκετά πιο "απαιτητικοι" στην εκχυλιση.
Ενας δλδ από τους λογους που δεν ειναι διαδεδομενοι (χώρια το κοστος)

αν μπορώ , μια προταση:
Incahuasi Peru
την 1η φορά που τον πετυχα,
νομιζα οτι εβαλα μεσα και μελι...
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.523
Reaction score
93.107
να προσθέσω μονο κι οτι οι ελαφρια καβουρδισμενοι μονοποικιλιακοι ειναι αρκετά πιο "απαιτητικοι" στην εκχυλιση.
Ενας δλδ από τους λογους που δεν ειναι διαδεδομενοι (χώρια το κοστος)
Γι' αυτό και οι super αυτόματες μηχανές είναι προσαρμοσμένες στους καφέδες του ραφιού που δεν έχουν απαιτήσεις στη διαδικασία, ούτε προορίζονται για πολύ απαιτητικούς χρήστες.
 

Μηνύματα
13.776
Reaction score
11.414
Προς αντικατάσταση μιας delonghi magnifica (μη χέσω) η οποία πήγε για ανακύκλωση
Όχι ρε συ! Κρίμα η μηχανή! Ο, τι και να έχει μάλλον φτιάχνεται!
Αν μπορει να την επιστρεψει και να παρει μια lelit θα ηταν πολυ καλυτερα τα πραγματα.

Αν δεν μπορει να την επιστρεψει ασ αγορασει ενα καλαθακι non pressurised και να αρχισει να δοκιμάζει καφεδες.
Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα τον ρωτήσω αν την έχει χρησιμοποιήσει ακόμα ή όχι. Δε θελω να τον στεναχωρήσω απότομα.
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.578
Reaction score
36.264
Το πρωί δοκίμασα ένα τρικ για pre infusion που είδα για τις Gaggia


Λέω, γιατί να μην γίνεται και στη Lelit. Ανοίγεις την έξοδο ατμού λίγο που αφήνει και τρέχει και παίρνει τη μισή πίεση, και μετά σηκώνεις τον διακόπτη για το γκρουπ, αφήνεις λίγα δευτερόλεπτα μόλις να αρχίζει να βγαίνει ο καφές και τότε κλείνεις το ραβδί ατμού.

Δεν κατάλαβα ιδιαίτερη διαφορά πάντως χειρότερα δεν βγήκε

IMG_20221111_080411_edit_636331050614359.jpg
 


Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.237
Μηνύματα
2.967.658
Members
38.292
Νεότερο μέλος
SotosΑ
Top