JOHN MARKOU
Münchhausen
- Reaction score
- 27.949
Επειδή το αποκαλείς ασθενών ρευμάτων , και θέλεις να το ψύχεις.
Είναι ένα ξύλινο ντουλάπι, κατασκευής του μαραγκού. Δεν σφραγίζει τέλεια. Μέσα στο ντουλάπι βρίσκεται μια μικρή καμπίνα η οποία φιλοξενεί το modem/router, το switch, το patch panel κι ένα πολύπριζο. Η καμπίνα δεν έχει τζάμι ή κάτι με το οποίο να να απομονώνεται το περιεχόμενο της από το υπόλοιπο ντουλάπι. Στο ντουλάπι φιλοξενείται επίσης ένα μικρό UPS και το NAS.Σε καμπίνα δίκτυου τα έχεις βάλει η σε κάτι που έφτιαξες εσύ και σφραγίζει τέλεια; Σε ρωτάω μιας και εγώ τα έχω σε καμπίνα με ups, switch,τροφοδοτικά τα πάντα όλα μέσα χωρίς καμία ανάγκη για ψύξη ούτε ηχομόνωση...
Ωραίος! Όχι και τέλος όμως, τώρα ξεκινάνε τα ωραία.Μπήκε ο σένσορας και ο διακόπτης να ανάβει από δύο γραμμές.
Project Ηλιακός τέλος.
Για πες θερμοκρασίες για μπάνιο; Για ένα & δύο άτομα. Μιας και τα έχεις καιρό, να ξέρω από πού να ξεκινήσω πάνω κάτω.Ωραίος! Όχι και τέλος όμως, τώρα ξεκινάνε τα ωραία.
Να φτιάξεις ένα σκριπτάκι που θα ανάβει τον θερμοσίφωνα μόνο όσο χρόνο χρειάζεται κάθε φορά. Εγώ έχω βάλει 2 κουμπιά για τον χειρισμό, ένα για "ατομική" χρήση και ένα για μεγαλύτερη.
Αυτό είναι ιδανικό ειδικά σε συνδυασμό με χρονοδιακόπτη. Το έχω π.χ. σεταρισμένο να ανάβει κάθε πρωί, αλλά δεν καταναλώνει ρεύμα άσκοπα. Αν το νερό είναι στους 50 βαθμούς, δεν θα ανάψει μισή ώρα τζάμπα για να το πάει στους 60. Αλλά αν είναι στους 20 θα ανάψει όσο χρειάζεται για να το πάει στους 45. Ενώ αν είναι στους 35, θα ανάψει για τον μισό χρόνο κ.ο.κ.
Θα σου πω, αλλά δεν είναι τόσο απλό.Για πες θερμοκρασίες για μπάνιο; Για ένα & δύο άτομα. Μιας και τα έχεις καιρό, να ξέρω από πού να ξεκινήσω πάνω κάτω.
Δεν έχω κάνει κάποια τρελή εγκατάσταση. Απλά πράγματα. Ο βασικός στόχος ήταν να βλέπω τη θερμοκρασία ώστε να ξέρω τι γίνεται και πόση ώρα πρέπει να ανάψει το χειμώνα. Ευελπιστώ να μην χρειαστεί να δουλέψει πολύ. Βέβαια η θέση που θα έχει το κυάθιο με προβλημάτισε με όσα είπες και είναι απόλυτα λογικά. Το δικό μου αν θυμάμαι καλά είναι στο παρά δέκα πάνω από την αντίσταση. Για να γυρίσω την βάση και να πάει από κάτω πρέπει να τον αδειάσω και βέβαια να δω αν με παίρνει με τα καλώδια.Θα σου πω, αλλά δεν είναι τόσο απλό.
Το πρόβλημα είναι πως όταν μετράς θερμοκρασία μόνο σε ένα σημείο στο boiler, σου λείπει αρκετή πληροφορία και παίζει μεγάλο ρόλο το ακριβές σημείο.
Για παράδειγμα, το απόγευμα και μετά από μια μέρα με λίγο ήλιο, μπορεί να λέει 55 βαθμούς. Αυτό σημαίνει πως έχει γίνει μια σχετική εξομάλυνση και μεγάλο μέρος του νερού είναι στους 55 βαθμούς. Άλλη στιγμή, αν το νερό είναι κρύο και ανάψεις την αντίσταση μέχρι να πάει στους 55 βαθμούς, αυτοί οι 55 βαθμοί δεν έχουν καμία σχέση με τους 55 βαθμούς του ήλιου. Γιατί είναι απλά η θερμοκρασία του νερού στο σημείο που μετράς. Παραπάνω όμως είναι μεγαλύτερη, παρακάτω είναι μικρότερη και συνολικά μάλλον έχεις λιγότερο ζεστό νερό.
Επίσης αν ο αισθητήρας είναι λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω μέσα στο boiler, θα κάνει διαφορά στο ποια θερμοκρασία-στόχος είναι ΟΚ για τη χρήση που θες.
Τέλος, υπάρχει περίπτωση ο αισθητήρας να επηρεάζεται από την ίδια την αντίσταση αν είναι κοντά. Στο αρχικό μου setup, μόλις άναβα την αντίσταση άρχισε να ανεβαίνει η θερμοκρασία γιατί ζεσταινόταν το νερό από την αντίσταση. Σε 5 λεπτά μπορεί να είχε φτάσει τους 45 βαθμούς και έκλεινε. Μετά από 1 λεπτό όμως, είχε πέσει στους 30. Γιατί οι 45 ήταν απλά στο νερό που ζεσταινόταν εκείνη τη στιγμή από την αντίσταση. Οπότε έφτιαξα το script έτσι ώστε να πιάνει τον στόχο, να περιμένει λίγο και αν πέσει κάτω από τον στόχο να ανάβει για άλλα 8 λεπτά. Αν έχει πιάσει τον στόχο, επαναλαμβάνεται η διαδικασία (με ένα failsafe ώστε αν μετά από X διάστημα δεν έχει πιάσει τον στόχο να κλείνει, γιατί μπορεί κάτι να μην πάει καλά με τον αισθητήρα).
Πέρυσι άλλαξα την αντίσταση και την καινούργια την τοποθέτησα με τέτοιο τρόπο ώστε το κυάθιο του αισθητήρα να είναι κάτω από την αντίσταση και όχι πάνω ή ανάμεσα. Το στράβωσα και ελαφρώς με το χέρι ώστε να πηγαίνει λίγο προς τα κάτω. Το πρόβλημα που αναφέρω παραπάνω σταμάτησε, άλλαξε όμως και η συμπεριφορά και οι θερμοκρασίες, επειδή κατέβηκε ο αισθητήρας πιο χαμηλά. Τώρα, όταν φτάσει να γράψει 42 βαθμούς που είναι ο στόχος για το ένα άτομο, έχει αρκετά περισσότερο ζεστό νερό απ'ότι πριν (και έχει ανάψει αρκετά περισσότερη ώρα για να το φτάσει). Θα μπορούσα να το μειώσω, αλλά δεν έχω ασχοληθεί.
Σε κάθε περίπτωση, οι θερμοκρασίες που έχω βάλει είναι 42 βαθμοί στην πρώτη περίπτωση και 59 στη δεύτερη. Το δεύτερο δεν ήταν αυστηρά με τη λογική "για δύο άτομα", αλλά πιο αφηρημένα, τύπου "για ένα άτομο" και "πολύ ζεστό".
Το script μπορώ να στο στείλω αν θεωρείς πως θα είναι χρήσιμο, δεν ξέρω σε τι γλώσσα μπορείς να φτιάξεις scripts στο δικό σου σύστημα. Βασικά, πες λίγα λόγια παραπάνω για το σύστημα και τα υλικά που χρησιμοποίησες. Ποιόν αισθητήρα, ρελέ, hub κλπ.
Το Sonoff υποθέτω μπήκε σε κουτάκι κοντά στον ηλιακό επειδή χρησιμοποιεί κάποιον τύπο αισθητήρα που δεν δουλεύει με πολύ μεγάλα μήκη καλωδίου. ΟΚ, εφόσον έχεις wifi εκεί, κανένα πρόβλημα.δεν το έκανα και καθώς σε περίπτωση που το Sonoff είχε θέμα ή δεν είχα δίκτυο για Χ λόγους δε θα μπορούσα να τον ανάψω. Η θέση του κουτιού είναι σε μη εύκολα προσβάσιμο σημείο από άλλα μέλη τις οικογένειας οπότε θα έπαιζε το σενάριο να θες ζεστό νερό και να μην μπορείς να έχεις.