με κλιματιστικά θα κάνεις λίγη οικονομία παραπάνω και θα έχεις και ψύξη το καλοκαίρι,Απλά η εμπειρία δείχνει πως ούτε αυτό είναι απαράβατος κανόνας.
Ο @KiriakR απ΄όσο καταλαβαίνω δεν έχει αντλία υψηλών και είναι ευχαριστημένος με την απόδοση/κατανάλωση.
Στην ίδια περίπτωση είναι και ο πατέρας μου, γύρισε πριν αρκετά χρόνια από πετρέλαιο σε αντλία (με τα υπάρχοντα σώματα και όχι αντλία υψηλών). Τώρα που οι τιμές είναι κουκουρούκου δεν βγάζεις άκρη, αλλά με τις τότε τιμές η εξοικονόμησή του ήταν κοντά στο 40% σε σχέση με το πετρέλαιο.
Δουλεύει σε χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το πετρέλαιο; Ναι. Κάνει περισσότερη ώρα να ζεστάνει; Προφανώς ναι. Δεν είναι όσο οικονομική είναι η δική μου με την ενδοδαπέδια; Πάλι ναι. Αλλά ζεσταίνει και η εξοικονόμηση είναι μεγάλη. Οπότε μην είμαστε απόλυτοι.
Προφανώς βέβαια δεν πήγε να ψωνίσει μια αντλία ό,τι να'ναι από το σούπερ μάρκετ. Πήγε σε μηχανικό, είδαν το σπίτι, την εγκατάσταση, τις απώλειες κλπ. και εγκατέστησε την αντλία που του είπε, με τις ρυθμίσεις που του είπε.
Από την άλλη, αυτό που ΔΕΝ ξέρω, είναι αν σε σπίτι με εγκατάσταση πετρελαίου αξίζει να το γυρίσεις σε αντλία ή αξίζει περισσότερο να βάλεις κλιματιστικά. Βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψιν ποιο σύστημα καταναλώνει λιγότερο αλλά και ποιο προσφέρει τη μεγαλύτερη άνεση. Γιατί αν η διαφορά στην κατανάλωση δεν είναι πολύ μεγάλη, χίλιες φορές αντλία/σώματα, παρά κλιματιστικά.
είχα δουλέψει 1-2 χρόνια με κλιματιστικά, αλλά δε μου αρέσει η αίσθηση του αέρα που φυσάει,
η άνεση και απόλυτη ησυχία του καλοριφέρ για μένα αξίζουν την μικρή διαφορά στην κατανάλωση
το μόνο που ζηλεύω από το να είχα λέβητα αερίου είναι η δυνατότητα να ανεβοκατεβάζω τη θερμοκρασία,
θα προτιμούσα το βράδυ να κλείνω την αντλία και να πέφτει λίγο η θερμοκρασία,
αλλά είναι πιο δύσκολο με την αντλία και ασύμφορο οικονομικά