- Reaction score
- 84.856
Μα δεν ξέρει ο κόσμος για να το ζητήσει. Είναι καθήκον του διακοσμητή να το λάβει αυτό υπόψιν και να ενημερώσει, όπως κάνει και με όλα τα υπόλοιπα.Και επαναλαμβάνω πως προφανώς και δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Αν είχε ζητηθεί θα είχε γίνει.
Το τοπικό σενάριο είναι το φρεσκοπαντρεμένο νέο ζευγάρι, που αντί να κάνει σωστή διαχείριση των χρημάτων που τους έδωσαν οι συγγενείς για να ξεκινήσουν, αρχίζουν να αγοράζουν πανάκριβες βρύσες και κουρτινες, και κάποιοι προσλαμβάνουν διακοσμητές. Βρακί δεν έχει ο kolos τους, λουλούδια θέλει ο πτς τους. Και μετά από 2-3 χρόνια δεν τους φτάνουν τα χρήματα για πάνες.
Αυτοί δεν έχουν ιδέα από ακουστική χώρων, και πόσο σημαντικό θέμα είναι αυτό για την ευεξία μας, ανεξαρτήτως αν υπάρχει ηχοσύστημα ή όχι.
Αλλά δεν τους ενημερώνουν.
Όπως δεν τους ενημερώνουν για τα ποσοστά που παίρνουν από κάθε έπιπλο και κάθε διακοσμητικό που τους προτείνουν.
Πόσο πήγε τώρα; ήταν 10%.
Είναι γεγονός πως κανένας αρχιτέκτονας ή διακοσμητής που ξέρω δεν λαμβάνει υπόψιν το θέμα της ακουστικής.
Μην πάτε μακριά, δείτε τι γίνεται στα καταστήματα εστίασης. Πας σε μαγαζιά που έχει πέσει άπειρο χρήμα και έχει επιτευχθεί πολύ καλό αποτέλεσμα από αισθητικής άποψης και σε πιάνει πονοκέφαλος από τη βαβούρα μέσα στα πρώτα 10 λεπτά. Όχι γιατί θα ήταν δύσκολο να έχει διορθωθεί το πρόβλημα, απλά δεν το σκέφτηκε κανείς. Σε έναν που το είπα μου λέει δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν τέτοια πράγματα (treatment κλπ.), αν μου το είχε πει ο αρχιτέκτονας εννοείται θα έβαζα. Και μιλάμε για χώρους που μαζεύονται εκατοντάδες άτομα, τι να πούμε μετά για τα σπίτια.
Δεν εννοούμε φυσικά να γίνει εξειδικευμένη ακουστική μελέτη για στούντιο, ούτε καν για home cinema, δεν είναι αυτό το ζητούμενο από τον αρχιτέκτονα/διακοσμητή. Αλλά το ελάχιστο ώστε να μην είναι δυσάρεστη η εμπειρία του χώρου.
Υ.Γ. Φιλικό ζευγάρι πάντως που αγόρασε πρόσφατα σπίτι στη Γενεύη, που είναι και τύπου loft/ψηλοτάβανο και θα μπορούσε να γίνεται μέσα του κουδουνίσματος το κάγκελο, έχει απορρόφηση σχεδόν σε όλο το ταβάνι. Ελβετοί, αμ πως.
Υ.Γ.2 Στο Playmobil fun park που επίσης φαντάζομαι έχει δημιουργηθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές από τους Γερμανούς, υπάρχει επίσης εκτεταμένο treatment και είναι παράδεισος επί γης σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον παιδότοπο έχουμε πάει.
Εγώ έβαλα με το ζόρι το αγαπημένο μου εστιατόριο να κάνει treatment ατην τελευταία ανακαίνιση. Πριν δεν άκουγες τον διπλανό σου, έφευγες άρρωστος από την φασαρία. Μετά….πολιτισμός.