Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla)

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.509
Ok, αλλά που; Σε ποιο μέρος εννοώ, γίνεται στην Ελλάδα;
Η εταιρεία είναι στο εξωτερικό, εντός ΕΕ. Από το site τους λες για πιο αμάξι θες να να κάνεις τεστ, πληρώνεις, ετοιμάζουν το scanner και στο στέλνουν. Κάνεις τη διαδικασία και το στέλνεις πίσω. Μετά από μερικές μέρες έχεις το report.

Reaction score
2.812
Η εταιρεία είναι στο εξωτερικό, εντός ΕΕ. Από το site τους λες για πιο αμάξι θες να να κάνεις τεστ, πληρώνεις, ετοιμάζουν το scanner και στο στέλνουν. Κάνεις τη διαδικασία και το στέλνεις πίσω. Μετά από μερικές μέρες έχεις το report.
Ενδιαφέρον , δε το γνώριζα. Νόμισα ότι ήταν μια διαδικασία που απαιτούσε φυσική παρουσία , όπως πχ στο service.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.074
Η Ελλάδα έχει τον γηραιότερο στόλο αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μέση ηλικία να είναι 17 έτη, ενώ ακολουθεί η Εσθονία με μέση ηλικία 16,8 έτη. Τα νεότερα αυτοκίνητα να βρίσκονται στο Λουξεμβούργο (7,6 έτη), τη Δανία (8,5 έτη) και Αυστρία (8,8 έτη).

Μέσα από το αρνητικό ρεκόρ, γεννιέται μια μεγάλη ευκαιρία με τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση.

Για να δούμε τι θα δούμε..

alexis

Reaction score
30.509
Κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν μπούν και οι έξυπνοι μετρητές στα σπίτια, θα φορτίζουμε σχεδόν τσάμπα, μην πάνε και "χαμένα" τα αιολικά φορτία.
Screenshot_20230119_065856_Chrome.jpg

Τα νεότερα βέβαια λένε πως στο καλό σενάριο θα έχουμε όλοι έξυπνου μετρητές κατά το 2028-2029. 😅

alexis

Reaction score
30.509
Ανάρτηση ιδιοκτήτη ηλεκτρικού, με αναφορά στο Regen - Οne Pedal Drive.

Με OBD και το ανάλογο λογισμικό βρήκε πως το 27% των kWh που έχει "κάψει" ήρθε από Regen. 2207kwh τσάμπα ενέργεια.

FB_IMG_1674113470417.jpg

Άλλος οδηγός με 32500χλμ. Αυτός έχει πολύ ανέβα κατέβα σε βουνά όπως λέει.
FB_IMG_1674115479570.jpg

Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Δεν είχα ιδέα πως μπορεί να φτάσει σε τέτοια επίπεδα. Εδώ που είμαι εγώ μόνο ανέβα κατέβα έχει. 😍

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.889
Ερώτηση προς γνώστες: Αυτή τη λειτουργία την έχουν όλα τα ηλεκτρικά, ανεξαιρέτως εταιρίας παραγωγής;
Αν μιλάμε για "κανονικό" αυτοκίνητο και όχι δηλαδή Citroen Ami ή ίσως κάνα αντίστοιχο σπιρτόκουτο από την Κίνα, τότε ναι.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.523
Ε, ναι, σε "κανονικά" αυτοκίνητα αναφερόμουν. Ευχαριστώ και τους δύο.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
Μεγάλο μπούστ αποδοτικότητας το Regen. Ειδικά σε κίνηση σε πόλη/βουνά.

Χαλιεμαι που το ποδήλατο μου δεν έχει.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.074
Χαλιεμαι που το ποδήλατο μου δεν έχει.
Δε θα μπορούσε να μπει;

Φαντάζομαι κάτι σα το "δυναμό" που να εμπλέκεται μαζί με το φρένο.

Νομίζω πως είδα ποδήλατα με regen.

Τσεκαρε εδώ:

Last edited:

Reaction score
5.405
Δεν αξίζει στο ποδήλατο να νιώθεις να σε κόβει. Δεν κερδίζεις κάτι σημαντικό.

Στο αυτοκίνητο όμως αξίζει. Κατέβαινα από Σέρρες με προοπτική να με βγάλει απλά Θεσσαλονίκη, και τελικά έφτασα Χαλκιδική με την ενέργεια που κέρδισα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.074
Έλα ρε, το ίδιο είναι και σε ποδήλατα.

Άμα έχεις στη διαδρομή παρατεταμένες κατηφόρες θα φορτίζει άμα πατάς φρένο, και θα έχεις ενέργεια για τις ανηφόρες.

Γενικά σε κάθε φρενάρισμα, αν έχεις regeneration είναι κέρδος ενέργειας. Δεν σε κόβει στην ευθεία, μόνον όταν πατάς φρένα.

Regen έχουν τα ποδήλατα με μοτέρ στον τροχό, και απ' αυτά μόνο όσα έχουν direct drive και διάμετρο του μοτέρ πάνω από 20cm. Δηλαδή, λίγα.

Last edited:

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.698
Είναι λίγα τα watt στα ποδήλατα. Περισσότερα θα ξοδέψεις για να κουβαλάς το regen παρά θα πάρεις πίσω. Μια φορά για χαβαλέ είχα νοικιάσει σε ένα πάρκο στην Ρώμη ένα δικάβαλο σαν αυτά στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Στην ευθεία ήταν πολύ πιο κουραστικό αλλά βοηθούσε στην ανηφόρα όταν έπεφτε η ταχύτητα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.074

Screenshot_20230119-132751.png

Κυκλοφόρησε για Ελλάδα.

41 kWh μπαταρία, 403 km WLTP.

Τιμή λέει 11,6 χιλιάρικα...
Απίθανο;

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.698

View attachment 278036

Κυκλοφόρησε για Ελλάδα.

41 kWh μπαταρία, 403 km WLTP.

Τιμή λέει 11,6 χιλιάρικα...
Απίθανο;
Για αυτοκίνητο ίσως να μην κάνει αλλά για power bank στο σπίτι τσάμπα είναι.

alexis

Reaction score
30.509
Για να γίνει αυτό θέλει προεγκατεστημένο αμφίδρομο φορτιστή στο όχημα αλλά και στο φορτιστή του σπιτιού. Κάτι τέτοιο για την ώρα μόνο στο Nissan Leaf, και δεν ξέρω αν υπάρχει αμφίδρομος φορτιστής σπιτιού στην Ελλάδα. Μπορεί και να υπάρχει ή να είναι ήδη όλοι by default. Δεν ξέρω.

Η άλλη εναλλακτική είναι το Hyundai Ioniq 5 αλλά μόνο μέχρι 3.5kw έξοδο. Δεν σηκώνει σπίτι. Κανένα πολύπριζο για μερικές συσκευές. Το ίδιο και στην ΚΙΑ.

Τα iD έχουν αλλά δεν δουλεύει ακόμα.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.631
Members
38.211
Νεότερο μέλος
Atomkinder