Αναβάθμιση ROTEL RCD-991

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.052
Oλα καλά και ωραία , αλλά αναφέρεσαι σε διαφορές της τάξης του 0,0005 % καλύτερα ή κάνω λάθος?

head-stef

Headphones
Reaction score
2.279
Oλα καλά και ωραία , αλλά αναφέρεσαι σε διαφορές της τάξης του 0,0005 % καλύτερα ή κάνω λάθος?
Όχι, δεν αναφέρομαι σε αδιόρατες διαφορές που χρειάζεται τρομερή προσοχή και επανάληψη για να "πιάσεις" κάτι στα όρια της αντίληψης. Δεν έχουν νόημα άλλωστε. Εντοπίζω και αναφέρομαι σε εκείνες που παρουσιάζονται σταθερά, δηλ. με βεβαιότητα - και που μου επιτρέπουν να ξεχωρίζω τις πηγές σε blind test. (Πάντα και με blind test, αλλιώς δεν θεωρώ τη διαφορά αληθινή. Αν δεν υπάρχει επιτυχία αναγνώρισης της συσκευής τουλάχιστον 4 στις 5 φορές στο τυφλό τέστ, δεν θεωρώ ότι εντόπισα κάποια πραγματική διαφορά).

Στην περίπτωση του Rotel, η διαφορά που έδωσε η αναβάθμιση των τελεστικών ήταν ξεκάθαρη μεν αλλά μικρή για να την προτείνω με κόστος € 300. Με το σύστημα των ακουστικών αποκαλύπτεται αμέσως, δεν τίθεται καν θέμα τυφλής δοκιμής, θα τη διαπίστωνε οποισδήποτε με ακρόαση ήσυχες συνθήκες. Ίσως όμως σε ένα εισαγωγικό σύστημα και σε αφρόντιστο χώρο να μην είναι αντιληπτή.

Η πιό "δύσκολη" διαφορά που έχω εντοπίσει στις πηγές (cd players/dacs) με τις οποίες ασχολήθηκα και έχω δώσει τη σχετική τους κατάταξη νωρίτερα, είναι αυτή μεταξύ του Chord Qutest και του ενσωματωμένου dac του ενισχυτή της Lehmann. Με ακουστικά τα HD-650 οι τυφλές δοκιμές δεν ήταν πάντα επιτυχείς και πλησίαζαν στα όρια του στατιστικού λάθους (αναγνώριζα το Chord περίπου 3 στις 5 φορές). Με τα NDH 30 τα πράγματα ξεχώρισαν οριακά και με πολύ προσοχή καταφέρνω το 5 στα 5, λόγω δύο πολύ μικρών διαφορών:
α) Ο Lehmann με το δικό του dac έχει "αστραπιαία" μεταβατικά, που ξεχωρίζουν στα μικρά κρουστά και στις κιθάρες (γενικά στα νυκτά έγχορδα). Το Chord είναι επίσης ταχύτατο, αλλά ελάχιστα λιγότερο.
β)Όμως εκεί που to Qutest υπερτερεί ελάχιστα του Lehmann είναι η υπέροχη φυσικότητα και ομαλότητα στις ανθρώπινες φωνές (και γενικά στα μεσαία), και τελικά σε πολύ προσεκτική ακρόαση είναι αυτό που καταφέρνει και του δίνει ένα μικρό συνολικό προβάδισμα.

Στα υπόλοιπα players οι διαφορές είναι πολύ ευκολότερα ακουστές και κάνουν αισθητή διαφορά στη φυσικότητα και την απόλαυση της ακρόασης με ακουστικά.
Aφού ρωτήθηκα όμως, θα επιχειρήσω να "ποσοτικοποιήσω" τις διαφορές με σχετική βαθμολογία και με άριστα το 10. Θα δώσω αυθαίρετα στο Qutest βαθμό 9,5 (αφού δεν έχω ακούσει κάτι ακριβότερο) και βαθμό 8 στο σχετικά εισαγωγικό player Technics SL-PS620A (πάλι αυθαίρετα, αφού άλλωστε δεν έχω ακούσει κατι πιο basic, ενώ υπάρχουν).

1. Chord Qutest 9,5
2. εσωτ. dac του Lehmann 9.4
---
3. Denon DCD-100 9.1
4. Rotel RCD-991 8.9 (με τους νέους τελεστικούς)
5. Rotel RCD-991 8.6 (με τους original τελεστικούς)
6. Audio Alchemy DITB 8.4
---
7. Technics SL-PS620A 8.0

[Στο Αudio Science Review o ιδρυτής του, ο Amir, δίνει πολύ μεγάλη βάση (και πολύ σωστά) στις μετρήσεις των ψηφιακών πηγών (απλές και σύνθετες) για την αξιολόγησή τους και ιδίως στο περίφημο "SINAD". Δεν έχει διατυπώσει όμως την άποψη ότι αυτές επαρκούν 100% για την αξιολόγησή τους κι ότι ένα dac των $200 με τις καλύτερες μετρήσεις στον κόσμο θα έχει και τον καλύτερο ήχο στον κόσμο, Απλά ότι θα ηχεί καλύτερα από ένα ακριβό με κακές μετρήσεις. Μερικοί όμως ..."αμιρικότεροι του Αμιρέως" - και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις - το έχουν παρατεντώσει σ' εκείνο το forum, και ισοπεδώνουν πολλά άλλα μαζί.]

Last edited:

head-stef

Headphones
Reaction score
2.279
Για κάποιο λόγο η σχετική κατάταξη χάθηκε κατά την υποβολή του παραπάνω post και την πρόσθεσα πάλι εκ των υστέρων. ( @JOHN MARKOU πιθανόν να μην την είδες.)

Reaction score
6.814
Για κάποιο λόγο η σχετική κατάταξη χάθηκε κατά την υποβολή του παραπάνω post και την πρόσθεσα πάλι εκ των υστέρων. ( @JOHN MARKOU πιθανόν να μην την είδες.)
Μας την έπεσαν οι πολυκάναλοι που είναι γενικότερα ενάντιοι σε κάθε είδους τεστ με αυτί🤣🤣

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.694
Τεμάχιιον για τέστ. 😍

Παρατηρώ ότι το video που ανάρτησες είναι μέρος λίστας (σου). Δοκίμασε να το αναρτήσεις χωρίς να είναι σε λίστα και δες τι θα γίνει.

Reaction score
19.489
Παρατηρώ ότι το video που ανάρτησες είναι μέρος λίστας (σου). Δοκίμασε να το αναρτήσεις χωρίς να είναι σε λίστα και δες τι θα γίνει.
Ναι. Φαίνεται ότι έπιασε, αυτό που λές. Πόσταρα ένα στου Κου Χρήστου το νήμα και το δέχτηκε ( δες P J Harvey). Τι σημαίνει αυτό ; Εάν θες απάντησε ώς συνέχεια στο νήμα του Κου Χρήστου, να μην χαλάμε το νήμα εδώ.

Πάντως και πολλά απο τα άβαταρ σας δεν βλέπω και μια φωτό που πήγα να κάνω upload δεν την έκανε και δεν βλέπω εννοείται και τα άλλα που έχω αναφέρει αλλού και μπορεί να μην τα έχεις δεί (δηλαδή διαγράμματα σας, φωτό σας). Δες και τι έγραψα στο νήμα του Κου Χρήστου για το θέμα.

Ευχαριστώ.

Κάτσε να δοκιμάσω εάν φορτώσω πάλι το τραγούδι αυτό εδώ, αυτή την φορά όχι απο mix list μου να δώ εάν θα το κάνει. Θα το παρατηρήσω έαν διατηρηθεί, γιατί έκανα και εγώ κάποιες ενέργειες στο Safari μου χθές, αλλά το δοκίμασε και δεν έδειξε ότι είχαν αποτέλεσμα.

EDIT : Το φόρτωσε, ΟΚ αυτό ήταν. Θα δοκιμάσω να φορτώσω και φωτό στου Κου Χρήστου.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.015
Members
38.276
Νεότερο μέλος
mikepan