Τι θα γινει με την εγκληματικοτητα?

Reaction score
18.736
ο αμυνόμενος δεν σκοτώνει για ευρώ τον άνθρωπο που εισβάλλει στο σπίτι που κοιμάται στις 2 τα χαράματα, αλλά ακριβώς για αυτό το γεγονός μια τέτοιας εισβολής. Άνθρωπος που εισβάλλει σε σπίτι με κόσμο είναι εξ ορισμού προετοιμασμένος για τα πάντα και ως τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ποιος δικαστής είναι άξιος να κρίνει εκείνον που έντρομος αντιμετωπίζει τέτοια εισβολή και αποφασίσει να μην κάνει ότι κοιμάται;
Α, ΟΚ τότε. Εάν λέει τέτοιο πράγμα ο νόμος. Αλλά δεν νομίζω να είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, απλά όπως τα λές.

Αλλά εσυ θα ξέρεις καλύτερα.

Το να μην σκοτώσω άνθρωπο (εάν κρίνω ότι είναι κάποιος κακομοίρης που θέλει απλώς κάποια ευρώ) πάντως είναι δική μου ηθική απόφαση. Δεν θα μπορούσα να ζήσω με τον εαυτό μου για να αφαιρέσω ζωή για τέτοιο ποταπό και μικρό λόγο. Και να με αθώωνε ο νόμος μπορεί να αποφάσιζα να μην το κάνω.

Δική μου κρίση τότε να ζυγιάσω την κατάσταση ... δική μου και η ευθύνη και οι επιπτώσεις να το κάνω ή όχι. Δεν θα κάτσω να σκεφτώ εκείνη την στιγμή όλα αυτά που λές εσύ ή ο κάθε νόμος και πως θα δικάσουν αυτοί. Δεν είναι έτσι η ζωή.

Π.χ. λέει ότι πρίν έπρεπε να είχα πάρει ΟΛΑ τα α[αραίτητα μέτρα αποτροπής ; Μήπως ξέχασα ξεκλείδωτη καμια πόρτα χα χα. Είχα σεκιούριτυ ;

Last edited:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.548
Ο νόμος μιλάει απλώς για άμυνα, για υπέρβαση άμυνας και δικαιολογημένη από τον φόβο και τον τρόμο υπέρβαση της άμυνας.
Δεν μιλάει καν ειδικά για την περίπτωση της εισβολής σε σπίτι με κόσμο νύχτα.

Reaction score
18.736
Ο νόμος μιλάει απλώς για άμυνα, για υπέρβαση άμυνας και δικαιολογημένη από τον φόβο και τον τρόμο υπέρβαση της άμυνας.
Δεν μιλάει καν ειδικά για την περίπτωση της εισβολής σε σπίτι με κόσμο νύχτα.
Με μπερδεύεις τώρα. Τι να κάνω τελικά ; Να τον φάω ή όχι ; :D

TGD

Reaction score
8.599
Οι Αμερικάνοι λένε...
Shoot first ask questions later.
Αλλά σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις μάλλον είναι καλύτερα να μην χρειαστεί να ρωτήσεις μετά...

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.548
Με μπερδεύεις τώρα. Τι να κάνω τελικά ; Να τον φάω ή όχι ; :D

Εάν έχεις την πολυτέλεια ή την καθαρότητα μυαλού να σκεφτείς εν μέσω της επίθεσης, τότε δεν θα υπάρχει το εκ των ουκ άνευ στοιχείο του φόβου που θολώνει το μυαλό και δικαιολογεί την υπέρβαση άμυνας.

Άρθρο 22 - Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) - Άμυνα
1. Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε κατάσταση άμυνας.
2. Άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθεμένου στην οποία προβαίνει το άτομο προς υπεράσπιση του εαυτού του ή άλλου από παρούσα και άδικη επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.
3. Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από τον βαθμό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της προσβολής που απειλείται, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις υπόλοιπες περιστάσεις.

Άρθρο 23 - Υπέρβαση άμυνας
Όποιος υπερβαίνει τα όρια της άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή ελαττωμένη, και αν έγινε από αμέλεια, σύμφωνα με τις σχετικές με αυτήν διατάξεις. Μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν ενέργησε με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση.

Last edited:

gid

Reaction score
9.409
Οι Αμερικάνοι στο συγκεκριμένο θέμα έχουν το δόγμα "my home is my castle". Αν μπορείς να αποδείξεις πως είχες βάσιμο λόγο να πιστεύεις πως ο εισβολέας απειλούσε ζωές, τον μπουμπουνίζεις και μετά καθαρίζεις με τις αρχές.

Reaction score
18.736
Πρέπει να είμαι νομικός , να τα ζυγιάσω όλα και τι συντρέχει και τότε να τον φάω για να έχω ελπίδα να αθωωθώ (εάν δεν με φάνε τα κανάλια της ΤV). Μα εάν ήμουν νομικός δεν θα ήμουν πρώτα απο όλα ικανός για τέτοια πράξη. Δεν είχα μάθημα να σκοτώνω. Για να μην πω και για την ψυχραιμία. :D

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.548
Οι Αμερικάνοι στο συγκεκριμένο θέμα έχουν το δόγμα "my home is my castle". Αν μπορείς να αποδείξεις πως είχες βάσιμο λόγο να πιστεύεις πως ο εισβολέας απειλούσε ζωές, τον μπουμπουνίζεις και μετά καθαρίζεις με τις αρχές.

Με το caste law είχε σκοτώσει πέρσι στο Τέξας έναν κακόμοιρο που καθόταν στο σαλόνι του ίδιου του του σπιτιού η -αστυνομικός- ένοικος του διαμερίσματος του πάνω ορόφου που είχε απλώς κάνει λάθος στον όροφο.
Και θαρρώ κιόλας ότι αθωώθηκε;

Εδώ εμείς έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Όχι λόγω του νόμου, που βλέπουμε πόσο λιτός είναι στις διατυπώσεις του, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη από τους δικαστές καλόυνται να τον εφαρμόσουν. Μάλλον θα έπρεπε κατά την εκπαίδευσή τους να τους βάζουν σε σκηνικό εισβολής νύχτα στο σπίτι που κοιμούνται για να καταλάβουν πώς νιώθει κάποιος. Όσοι δεν το έχουμε ζήσει -μαζί και εμείς που γράφουμε τώρα, εύχομαι- δεν μπορούμε να ξέρουμε πρώτον τον βαθμό του τρόμου και δεύτερον τις αντιδράσεις του δεχόμενου τέτοια επίθεση.
Μα εάν ήμουν νομικός δεν θα ήμουν πρώτα απο όλα ικανός για τέτοια πράξη. Δεν είχα μάθημα να σκοτώνω.

Έξω από τον χορό δεν μπορώ να ξέρω (εύχομαι να μη μάθω ποτέ) πώς θα χόρευα.
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάποιον που δέχεται εισβολή στο σπίτι που κοιμάται (ακόμη χειρότερα εάν μαζί του κοιμάται και η οικογένεια με τα παιδιά του), δεν μπορώ να τον κρίνω γιατί μεταξύ fight or flight επέλεξε το πρώτο.

gid

Reaction score
9.409
Εδώ εμείς έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Όχι λόγω του νόμου, που βλέπουμε πόσο λιτός είναι στις διατυπώσεις του, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη από τους δικαστές καλόυνται να τον εφαρμόσουν.
Έχω την υποψία πως γι' αυτό ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό το γεγονός ότι στο δικαστικό σώμα υπάρχουν σήμερα πάρα πολλές γυναίκες, που βλέπουν τα πράγματα πιο "συγχωρητικά", με υπέρμετρη επιείκια και με απέχθεια στην άσκηση βίας ακόμη και του νοικοκύρη προς τον εγκληματία.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
41.998
ένοικος του διαμερίσματος του πάνω ορόφου που είχε απλώς κάνει λάθος στον όροφο.
.... το εχει παθει και ο Μπουκοφσκι αυτο... αν θυμαμαι σωστα στο βιβλιο "ταχυδρομιο" ...βεβαια αποτελεσμα ηταν να πιει τις μπυρες στο ψυγειο και να βρεθει στο κρεβατι με την ιδιοκτητρια του διαμερισματως. 🐒

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.436
Εγώ πάντως το 2012 είχα πάρει μια μυρωδιά από τον τρόμο που σε κυριεύει από επερχόμενη εισβολή.
Και δεν έγινε καν η εισβολή.

Φαντάζομαι τι τρόμο θα αισθάνεται κάποιος όταν ήδη έχουν μπει στο σπίτι του, ξύπνησε και βλέπει κάτι τύπους να τον απειλούν.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.548
Θυμάστε ένα περιστατικό πριν 4 χρόνια, που είχε βγει στις ειδήσεις, ένας στην Κόρινθο πυροβόλησε και σκότωσε έναν τσιγγάνο που είχε εισβάλλει στο σπίτι του. Μου είχε κάνει εντύπωση γιατί την καταγγελία στην Αστυνομία την έκανε ο άλλος που είχαν πάνε να κλέψουν μαζί με εκείνον που πέθανε!

με δεδομένα ότι επρόκειτο για απομονωμένη οικία σε αγροτική περιοχή και για εισβολή νύχτα, δεν ήταν αναμενόμενη η κατάληξη; Αυτό που οκ δεν ήταν αναμενόμενο, ήταν ότι ο δράστης προσπάθησε να εξαφανίσει μετά το πτώμα. Μήπως στο τελευταίο όμως παίζει τον ρόλο του και η αντιμετώπιση του αμυνόμενου από τη δικαιοσύνη; Λέω εγώ. Νύχτα σε ερημική περιοχή τι πάνε να κάνουν δυο νοματαίοι; 'Να πάρουν δυο κοτόπουλα" λένε οι ομόφυλοί τους στην κάμερα. Ε να τους πιστέψουμε, ψέμματα θα πούν;

Πάντως ο συγκεκριμένος δεν είχε προφυλακιστεί (και πιθανόν να μην έχει γίνει ακόμη το δικαστήριο ώστε να μάθουμε την ετυμηγορία)

Reaction score
2.287
Πάντως ο συγκεκριμένος δεν είχε προφυλακιστεί (και πιθανόν να μην έχει γίνει ακόμη το δικαστήριο ώστε να μάθουμε την ετυμηγορία)
Εχει μετακομίσει βέβαια ο συγκεκριμένος.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.548
Ε ας έκανε πως κοιμόταν τότε, θα ζούσαν όλοι πλην δύο κοτόπουλων. Τουλάχιστον κατά τη δήλωση του ετέρου κλέπτη.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.436
Όταν κάποια πράγματα, όχι όλα, τα λέμε με το όνομά τους.
Και φυσικά είναι "ρατσιστής και φασίστας" ο υπογράφων το κείμενο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.536
Members
38.194
Νεότερο μέλος
led106