- Reaction score
- 34.228
Στο μπλε τι μπαινει σουκο?Ένας φορτιστής τέτοιου τύπου:
View attachment 320073
Αντί για wallbox που το εγκαθιστάς μόνιμα, έχει τον ελεγκτή πάνω στο καλώδιο.
Άρα με βάση τα όσα λέει ο ΔΕΔΔΗΕ, λογικά είναι στην περίπτωση 2 και δεν χρειάζεται δήλωση:
"Μέθοδος 2 (γρήγορη φόρτιση): Το Η/Ο φορτίζεται από το Δίκτυο μέσω καλωδίου φόρτισης που περιλαμβάνει αγωγό ελέγχου και διάταξη προστασίας από ηλεκτροπληξία."
Βέβαια λέει και χαζομάρες ο ΔΕΔΔΗΕ γιατί στην περίπτωση 1 λέει:
"Το Η/Ο φορτίζεται από το Δίκτυο μέσω κοινού ρευματοδότη (Schuko), χρησιμοποιώντας καλώδιο που δεν περιέχει ειδική διάταξη επικοινωνίας ή ελέγχου."
που δεν ισχύει για τα περισσότερα αυτοκίνητα γιατί ακόμα και στην περίπτωση της σούκο, ο φορτιστής ίδιος είναι σαν αυτόν που έβαλα παραπάνω. Απλά έχει σούκο βύσμα αντί για βιομηχανικό και (ανάλογα τον φορτιστή) μπορεί να μην αντέχει τόσο μεγάλα ρεύματα. Αλλά δεν γίνεται φόρτιση με σκέτο καλώδιο χωρίς "ειδική διάταξη επικοινωνίας ή ελέγχου". Θα βάλεις απευθείας το αμάξι στην πρίζα με μια μπαλαντέζα; Δεν γίνεται. Μόνο σε κάνα Citroen Ami δεν ξέρω αν είναι έτσι (που δεν υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση ούτως ή άλλως), να μπαίνει απευθείας στην πρίζα με σκέτο καλώδιο.
Εγώ αν θέλω να φορτίσω από σούκο βάζω αντάπτορα στον φορτιστή μου, τον ρυθμίζω σε max 16A (ή και λιγότερο αν είναι καμιά παλιά εγκατάσταση) και φορτίζω. Οι μέθοδοι 1 και 2 δηλαδή στην ουσία το ίδιο πράγμα είναι, μόνο από την ισχύ φόρτισης θα μπορούσαν να διαχωριστούν.
Και με ποσο φορτιζει 7Kw ?