Αλλαγή τροφοδοτικού σε προ και τελικό

Reaction score
1
Καλημέρα,

Θα ήθελα την γνώμη σας για τις λύσεις που έχουμε σε συσκευές 110V,

συγκεκριμένα υπάρχει ο Sansui CA-2000 με τον BA-2000 αλλά έχουν έρθει από τον Καναδα και ως γνωστόν το δίκτυο εκεί λειτουργεί με 110V.

Η Sansui σε πολλές συσκευές τις έχει επιλογέα για 110V ή 220V, δυστυχώς δεν ειμαι τυχερός, ίσως στον Καναδά δεν επιτρεπόταν να υπάρχει, ποιος ξέρει.

Επομένως οι λύσεις που σκέφτηκα είναι δύο,

Η πρώτη μάλλον η πιο σωστή και σίγουρα η δυσκολότερη λύση είναι να αλλάξουν τα τροφοδοτικά.

Οι δυσκολίες πολλές, πρώτον πρέπει να βρεθούν τροφοδοτικά, η εταιρία φυσικά δεν υπάρχει οπότε πρέπει να ψαξουμε για μεταχειρισμένο στο ebay κτλ. κι επειδή μάλλον δεν θα βρούμε θα πρέπει να ψάξουμε αντίστοιχα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Εδω τώρα αρχίζουν οι ερωτήσεις, υπάρχουν τροφοδοτικά ιδίων χαρακτηριστικών? αντίστοιχης ποιότητας? διαστάσεων? γιατί ο BA-2000 έχει και δεύτερο τοροειδές μετασχηματιστή μέσα.

Η δεύτερη λύση είναι έναν εξωτερικό μετασχηματιστή και να συνδέσω εκεί πάνω τα δύο μηχανήματα, εύκολάκι αλλά είναι σωστο? μετά τον μετασχηματιστή πόσο "καθαρό" ρεύμα θα παίρνω?

Θα ήθελα λίγη βοήθεια ώστε να γίνει σωστή δουλειά και να μην καταλήξω στο τέλος με υποβαθμισμένη απόδοση και ποιότητα.

ika

News
Reaction score
15.245
Δεν θέλει αλλαγή όλο το τροφοδοτικό, μόνο οι μετασχηματιστές της τροφοδοσίας των συσκευών.
Κάποιος πρέπει να σου φτιάξει νέους που αντί από τα 110V, να βγάζει τις τάσεις και τα amperes που χρειάζεται, από τα 230V.

Δεν ρωτάτε εδώ?

Last edited:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.094
Εναν εξωτερικό μετ/στή από 230 σε 110 χρρειάζεσαι και τέλος.
Μπορείς να τον παραγγείλεις στον Γιατρά στην καλιθέα .
Τοροειδή να σου φιάξει , με μεγάλη ικανότητα παροχής ισχύος.
Χρειάζεσαι τουλάχιστον 2KW.

Reaction score
1
Δηλαδή μπορεί να γίνει ένας μετασχηματιστής κατά παραγγελία? με δευτερεύοντα ρεύματα κτλ?
Από ποιότητα? πρέπει να προσέξω κάτι?

Reaction score
20
Δηλαδή μπορεί να γίνει ένας μετασχηματιστής κατά παραγγελία? με δευτερεύοντα ρεύματα κτλ?
Θα πας στον Γιατρά και θα του ζητήσεις να σου φτιάξει έναν μετασχηματιστή από 220v σε 110v που θα καλύπτει σε αμπέρ η watt όπως θες πες το και τα δύο μηχανήματα
Σε αυτόν επάνω θα συνδέσεις μέσω κάποιου πολυμπριζου τα μηχανήματα και θα παίξουν μια χαρά
Για βρεις τα watt τις καταναλώσεις που έχουν τα μηχανήματα σου διάβασε στην πίσω πλευρά τους κάπου το λέει
Ελπίζω να σε βοήθησα

TGD

Reaction score
8.924
Όπως έχω ξαναγράψει, μπορεί να μην έχει εξωτερικό διακόπτη, αλλά μπορεί ο μετασχηματιστής να έχει διπλά τυλίγματα. Οπότε είναι απλό να ελεγχθεί κι αν όντως είναι έτσι να αλλάξει η συνδεσμολογία στο τροφοδοτικό.

Reaction score
20
Όπως έχω ξαναγράψει, μπορεί να μην έχει εξωτερικό διακόπτη, αλλά μπορεί ο μετασχηματιστής να έχει διπλά τυλίγματα. Οπότε είναι απλό να ελεγχθεί κι αν όντως είναι έτσι να αλλάξει η συνδεσμολογία στο τροφοδοτικό.
Υπάρχει πιθανότητα να παίζει και αυτό
Αν ι φίλος δεν ξέρει να το βρει θα πρέπει να το πάει σε τεχνικό

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.094
Παλαιά αυτά που ήταν για Καναδά είχαν μόνο την τάση του Καναδά.
Δεν ήταν δλδ multi voltage. Κάτι με την νομοθεσία τους είχε να κάνει.
Στις ΗΠΑ πήγαιναν τα περισσότερα multi voltage.

Reaction score
1
Θα πας στον Γιατρά και θα του ζητήσεις να σου φτιάξει έναν μετασχηματιστή από 220v σε 110v που θα καλύπτει σε αμπέρ η watt όπως θες πες το και τα δύο μηχανήματα
Σε αυτόν επάνω θα συνδέσεις μέσω κάποιου πολυμπριζου τα μηχανήματα και θα παίξουν μια χαρά
Για βρεις τα watt τις καταναλώσεις που έχουν τα μηχανήματα σου διάβασε στην πίσω πλευρά τους κάπου το λέει
Ελπίζω να σε βοήθησα
Οπότε εναν εξωτερικό που να καλύπτει τα watt συνολικά και για τα 2 μηχανήματα.
Κάτι τέτοιο δηλ https://www.e-shop.gr/metasximatistis-tasis-220v-110v-500w-p-PER.663707

Με βάζεις σε υποψίες γιατί αν δεις στην πλακέτα του τροφοδοτικό εχει ασφαλειες για 250V κι ας μην έχει κανέναν από τους 3 γνωστούς τρόπους επιλογής τάσης της sansui
IMG_8109.jpeg

Reaction score
20
Όπως αυτόν που έβαλες αλλά πάρε από Γιατρά όχι από εκεί που δείχνεις
Βγάλε φωτό από τις ασφάλειες και πίσω και τον Μ/Τ για να δούμε αν έχει αναμονή για 230v

ika

News
Reaction score
15.245
....
Με βάζεις σε υποψίες γιατί αν δεις στην πλακέτα του τροφοδοτικό εχει ασφαλειες για 250V κι ας μην έχει κανέναν από τους 3 γνωστούς τρόπους επιλογής τάσης της sansui View attachment 325998
Αν δεις στα service manuals στο HiFi Engine, στη σελ 9 πχ του CA-2000 λέει ασφάλειες 250V-1A (για 220-240) και 250V-2A (για 100-120).

Επίσης λέει και για voltage selector plug & socket.
Και αφορά το F-2659 part, σαν αυτό της φωτό

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.963
Για κάποιον τεχνικό με σχετικά σημαντικές ικανότητες, η περίπτωση είναι μάλλον εύκολη. Ο τελικός έχει έναν ΜΤΣ για αμφότερα τα κανάλια, ο οποίος είναι σχεδόν σίγουρα τοροειδής, (κρίνοντας από το κάλυμμά του). Μπορείς να παραγγείλεις έναν όμοιο, διαφορετικό μόνο στο πρωτεύον τύλιγμα, ώστε να δεχθεί ισχύ με τάση 230V. Μάλιστα, πληρώνοντας κάποιο μικρό αντίτιμο παραπάνω, ίσως και δωρεάν, είναι πολύ εύκολο να σου τον φτιάξουν με τις απολήξεις των δευτερευόντων τυλιγμάτων συμβατές με τον χρωματικό κώδικα του εργοστασιακού, οπότε η αντικατάσταση μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα.

Αυτά που θα χρειαστεί το εργαστήριο που θα τον κατασκευάσει είναι οι τάσεις με τα αμπέρ, ο χρωματικός κώδικας και οι διαστάσεις (μέγιστη διάμετρος και ύψος), ώστε να χωρέσει στο κάλυμμα χωρίς προβλήματα -μάλιστα, αν χωράει και λίγο ισχυρότερος, μη διστάσεις να τον παραγγείλεις. Γράψε μου ένα pm με το email σου, να σου στείλω τα service manual, που ούτως ή άλλως, χρειάζονται.

Ο ενισχυτής δεν έχει και κάποια πολύ μεγάλη ισχύ δηλαδή, 100W ανά κανάλι είναι, τιμή όμως πολύ υψηλή για την εποχή του. Όσο για τον προ, και εκεί μπορεί να εφαρμοσθεί η λύση της αντικατάστασης, αλλά η ισχύς είναι τόσο μικρή που δεν αξίζει τον κόπο και τα λεφτά. Καλόν είναι όμως να γίνει κι εκεί, ώστε να είναι το σετ προσαρμοσμένο στο νέο του περιβάλλον (να μην είναι ο μεν έτσι, ο δε αλλιώς).

ika

News
Reaction score
15.245
Αν προχωρήσεις σε εσωτερική αλλαγή των μετασχηματιστών, μήπως να δεις και για αντικατάσταση των ηλεκτρολυτικών?
Είναι 40+χρονα τα Sansui

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.094
Η λύση που προτείνει ο Κόγιας είναι όντως η καλύτερη .
Ομως.
Σχεδόν ποτέ δεν βρίσκεται σοβαρός πυρήνας για να τυλιχτεί ένας σωστός τοροειδής.
Δεν πρόκειται ποτέ κανένας φιαχτός στην ελλάδα τοροειδής να είναι εξίσου καλός με τον γιαπωνέζικο της SANSUI.
Μου το έχει πεί ο ΄διος ο Γιατράς , δεν φέρνει ακριβούς πυρήνες γιατί κανείς δεν τους πληρώνει. Δίκιο έχει , οι μέτριοι με φτηνοί κάνουν τη δουλειά με 20e το τεμάχιο. Οι ακριβοί πάνε πάνω από 40 e το τεμάχιο.
Φυσικά και έχουν άλλο αποτέλεσμα. Φυσικά και φιάχνονται απείρως καλύτεροι μετ/στές . Αλλά άντε πληρωσέ τους.
Εγώ του είχα πληρώσει μόνο τους πυρήνες 200e για δύο γρήγορους καλούς τοροειδείς μετ/στες.
Το σύνολο είχε βγεί κάπου στα 500e. Αξιζε τον κόπο και το χρήμα.
Στο δια ταύτα.
Κάνε μιά παραγγελία για έναν μεγάλο τοροειδή στα 3kw με την απαραίτητη θωράκιση και δεν θα χάσεις.
Μιλάω εκ πείρας.

Reaction score
20
Η λύση που προτείνει ο Κόγιας είναι όντως η καλύτερη .
Ομως.
Σχεδόν ποτέ δεν βρίσκεται σοβαρός πυρήνας για να τυλιχτεί ένας σωστός τοροειδής.
Δεν πρόκειται ποτέ κανένας φιαχτός στην ελλάδα τοροειδής να είναι εξίσου καλός με τον γιαπωνέζικο της SANSUI.
Μου το έχει πεί ο ΄διος ο Γιατράς , δεν φέρνει ακριβούς πυρήνες γιατί κανείς δεν τους πληρώνει. Δίκιο έχει , οι μέτριοι με φτηνοί κάνουν τη δουλειά με 20e το τεμάχιο. Οι ακριβοί πάνε πάνω από 40 e το τεμάχιο.
Φυσικά και έχουν άλλο αποτέλεσμα. Φυσικά και φιάχνονται απείρως καλύτεροι μετ/στές . Αλλά άντε πληρωσέ τους.
Εγώ του είχα πληρώσει μόνο τους πυρήνες 200e για δύο γρήγορους καλούς τοροειδείς μετ/στες.
Το σύνολο είχε βγεί κάπου στα 500e. Αξιζε τον κόπο και το χρήμα.
Στο δια ταύτα.
Κάνε μιά παραγγελία για έναν μεγάλο τοροειδή στα 3kw με την απαραίτητη θωράκιση και δεν θα χάσεις.
Μιλάω εκ πείρας.
Δεν ξερω ποσο καιρο εχετε να μιλησετε με τον Γιατρα αλλα πλεον (πανω απο 2 χρονια) φερνει πυρηνες ειδιακ για audio και εταιριες audio στην χωρα μας παρνουν αυτους οπως και οποιος χομπιστας τους ζητησει

Reaction score
436
Προτού εξετάσεις τις λύσεις που προαναφέρθηκαν, καλό είναι να ρωτήσεις ένα τεχνικό αν τα συγκεκριμένα μοντέλα διαθέτουν την δυνατότητα μετατροπής σε 220 με απλή αλλαγή στην συνδεσμολογία των μετασχηματιστών τροφοδοσίας, αυτό έκανε ο East Electronics (Σάκης Πετρόπουλος) σε Hitachi HMA-8500MKII ενός φίλου που ήταν 110 και δεν διέθετε εξωτερικό επιλογέα αλλαγής τάσης ένω είχε και warning label "only 110v".

Reaction score
1
Μίλησα με τον Γιατρά, χρειάζεται τις διαστάσεις, να μετρήσουμε τι ρεύματα βγάζει αυτός που έχει τώρα το μηχάνημα και να δει τα τυλίγματα λέει, αλλά μου είπε ότι αν είναι πακτωμένος ο υπάρχον μετασχηματιστής θα πρέπει να τον καταστρέψουμε.
Επίσης μου είπε ότι η καλύτερη λύση είναι ένας εξωτερικός μετασχηματιστής, το οποίο για να πω την αλήθεια, κι εγώ σκέφτομαι σοβαρά, γιατί στην τελική αν δεν επηρεάζει την ποιότητα και την απόδοση το μόνο που θα με ενοχλεί είναι ότι θα ξέρω ότι δεν μπορώ να τον βάλω απευθείας στην πρίζα, ψυχολογικό που το χωνεύεις σιγά σιγά :D

Οπότε θα πρέπει να πάω σε κάποιον τεχνικό να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα ότι οι υπάρχοντες μετασχηματιστές δεν μπορούν να δουλέψουν και μετά να αρχίσει το ξήλωμα και να πάνε στον Γιατρά για να φτιάξει καινούργιους.

Επειδή δεν έχω ιδέα τι θα κοστίσει όλη αυτή η ιστορία μπορεί κανένας να υπολογίσει στο περίπου?
Θέλω να έχω μια εικόνα γιατί και ο προ και ο τελικός θα πρέπει να κάνουν recap και μάλλον θα τσούξει λίγο αν τα κάνω όλα μαζί.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.088
Members
38.286
Νεότερο μέλος
MichaelK