Ενδοδαπέδιο κύκλωμα και αντλία θερμότητας για δροσισμό

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.237
Reaction score
10.716
Σε υπό ανέγερση κατοικία πρόκειται να τοποθετηθεί ενδοδαπέδιο κύκλωμα με αντλία θερμότητας για θέρμανση και δροσισμό. Η κατοικία είναι διώροφη μεζονέτα με τους κύριους χώρους να βρίσκονται στο υπερυψωμένο ισόγειο, ενώ στο ημιυπόγειο βρίσκονται play room/home cinema, ξενώνας και διάφοροι βοηθητικοί χώροι. Οι δύο όροφοι συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική ανοιχτή σκάλα που βρίσκεται στο μέσον του κτιρίου.
Πρόθεση είναι να μπει κι ένα fan-coil τουλάχιστον στο καθιστικό του ισογείου, για τους ακόλουθους λόγους:
  • να κάνει αφύγρανση κατά τη λειτουργία δροσισμού. Η αντλία θερμότητας θα λειτουργεί στους 18C κατά τη φάση αυτή, οπότε δεν τίθεται θέμα σχηματισμού συμπυκνωμάτων στο δάπεδο.
  • να δίνει συμπληρωματική ψύξη, καθώς το καθιστικό έχει νότιο προσανατολισμό και κατά συνέπεια έντονη ηλιοφάνεια.
  • να αναδεύει τον αέρα του χώρου (που είναι ψηλοτάβανος), κάτι απαραίτητο αφού ο ψυχρός αέρας -ως βαρύτερος- έχει την τάση να μαζεύεται κάτω. Για τους υπόλοιπους χώρους, το πλάνο προβλέπει την τοποθέτηση ανεμιστήρων οροφής όπου χρειάζεται ανάδευση αέρα.
Γνωρίζω κάποια βασικά πράγματα, αλλά καθώς είμαι σε φάση συλλογής προσφορών από εγκαταστάτες, θα είναι χρήσιμη τυχόν εμπειρία έχετε από πρώτο χέρι.

ΥΓ Εξετάζω επίσης την εγκατάσταση ηλιακού συστήματος υποβοήθησης θέρμανσης, έστω και σε δεύτερο χρόνο, καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για τα υποσυστήματα και γενικά η διαμόρφωση του κτιρίου είναι ευνοϊκή για τέτοια εγκατάσταση. Δεν ξέρω όμως αν συμφέρει ως επένδυση και πόσος χρόνος απαιτείται για απόσβεση. Ή πως συγκρίνεται με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος αντ'αυτού, στον ίδιο χώρο της ταράτσας, για διαφορετική χρήση: τη φόρτιση αρχικά ενός και μελλοντικά δύο ηλεκτρικών οχημάτων.
 

Μηνύματα
16.514
Reaction score
23.396
Απ' όσο έχω διαβάσει και αν δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, η χρήση της ενδοδαπέδιας για δροσισμό είναι σπατάλη πόρων κυρίως γιατί δεν μπορεί να κάνει αφυγρανση που είναι απαραίτητη το καλοκαίρι.
Για μένα ο δροσισμός θα έπρεπε να είναι παντού με fancoils και να μην γυρίζει καθόλου κρύο νερό στο πάτωμα.
 

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
39.031
Reaction score
79.666
σε πρόσφατα ανακαινισμένο γραφείο....με ενδοδαπέδια....αντλία θερμ και φαν κόιλς.... με μπάτζετ χωρίς ταβάνι....το ίδιο είδα και εγώ
η ενδοδαπέδια αποκλειστικά για θέρμανση....
 
Last edited:

Shepherd

Μόνιμος
Μηνύματα
4.817
Reaction score
10.693
Εφ όσον βάζεις αντλία θα βάλεις και φαν κοιλ για να βγάλει τα λεφτά της.
Στην θέση σου θα κοιτούσα σοβαρά το θέμα του εξαερισμού.
Για κανονική επαγγελματική εγκατάσταση με κανάλια όχι για... άνοιξε το παράθυρο να κάνει ρεύμα.
 

Μηνύματα
7.469
Reaction score
1.550
Χωρίς να έχω κάνει τεχνικοοικονομική μελέτη, νομίζω ότι η με διαφορά περισσότερο συμφέρουσα λύση είναι ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών και κλιματιστικών μονάδων. Σύμφωνοι, δεν έχει την ίδια ποιότητα θέρμανσης με το καλοριφέρ ή την ενδοδαπέδια, αλλά από οικονομικής άποψης η διαφορά είναι χαοτική.

Παρεμπιπτόντως δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα βάλει κάποιος σήμερα αντλία θερμότητας και ΔΕΝ θα την τροφοδοτήσει με φωτοβολταϊκό, το κόστος του ρεύματος είναι αρκετά μεγάλο και σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος της αγοράς της αντλίας νομίζω ότι δεν θα βγαίνει οικονομικά - φυσικά μία τεχνικοοικονομική μελέτη θα το υπολόγιζε αυτό με ακρίβεια.

Θα τολμούσα να πω ότι αν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, εξακολουθεί να είναι η πλέον συμφέρουσα περίπτωση.

Επίσης, παρότι προσωπικά καθυστερώ όσο περισσότερο τη χρήση κλιματιστικού (πρέπει να έχει αρκετή ζέστη για να το ανάψω, προτιμώ να ζεσταίνομαι ελαφρώς, παρά να ζεσταίνομαι - κρυώνω με κάθε μπες βγες από το σπίτι) δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο θα αρκούσε ο δροσισμός για τις κλιματικές συνθήκες της χώρας όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η δε αφύγρανση παίζει και αυτή το ρόλο της - χειμώνα και καλοκαίρι.

Μία τεχνικοοικονομική μελέτη νομίζω ότι είναι απαραίτητη πάντως, είτε από το μηχανικό που θα κάνει την ενεργειακή μελέτη του κτιρίου για το ΚΕΝΑΚ, είτε από άλλο, είτε και από εσένα τον ίδιο αν έχεις χρόνο και μεράκι (αν θυμάμαι καλά είσαι και εσύ μηχανολόγος; )
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
54.771
Reaction score
136.609
Οι κεντρικές αντλίες θερμότητας, εκτός από υψηλό κόστος, έχουν και αρκετά χαμηλότερους δείκτες απόδοσης από "καλά" κλιματιστικά, οπότε θα έχουν και (συγκριτικά) αυξημένη κατανάλωση.

Για ζέστη, η ενδοδαπέδια θεωρώ πως είναι μια έξοχη πολυτέλεια, που κάνει και δουλειά βέβαια, αν και με κάπως "αργό" Ρυθμό.

Για περισσότερη ταχύτητα στην θέρμανση, είναι αναγκαία η ύπαρξη fan coils, ιδίως στους χώρους που θα το χρειάζονται περισσότερο (λογικά στον κάτω όροφο, καθώς η ζέστη του σπιτιού, θες δε θες, θα πηγαίνει πάνω).

Για ψύξη, όπως ειπώθηκε ήδη, η ενδοδαπέδια είναι πρακτικά άχρηστη. Ψύξη θες κυρίως ψηλά, γιατί εκεί μαζεύεται η ζέστη του σπιτιού, ενώ η δροσιά των κλιματιστικών θες δε θες θα πάει στον κάτω όροφο, ο οποίος αν είναι και υπόγειο ή ημιυπόγειο, μικρή ανάγκη θα έχει για ψύξη.

Για ψύξη νομίζω πως ξεχωριστό κλιματιστικό (ή κλιματιστικά) στον επάνω όροφο είναι η σωστή επιλογή, ασχέτως εάν υπάρχει αντλία θερμότητας για θέρμανση δαπέδου, καθώς οι δείκτες απόδοσης στην ψύξη είναι σημαντικά καλύτεροι σε "καλά" κλιματιστικά.

Συνολικά, τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη, εγώ θα προτιμούσα ένα μίγμα κεντρικης αντλίας θερμότητας και κλιματιστικών. Η χρήση μίγματος, μειώνει τις ανάγκες σε BTU για την κεντρική αντλία, οπότε το κόστος θα είναι λογικό, ενώ αφήνει των ωραία πολυτέλεια του θερμαινόμενου δαπέδου.

Ο συνδυασμός του συστήματος θέρμανσης με ηλιακό, είναι μια καλή ιδέα, αλλά δε ξέρω το κοστολογιο της αρμονικής σύνδεσης αυτών, εάν αξίζει τον κόπο.
Σκέτος ο ηλιακός, είναι αναγκαίος έτσι κι αλλιώς, είναι σημαντικό, και δεν έχει υψηλό κόστος.

Φωτοβολταϊκά, αργά ή γρήγορα θα βάλεις, δεν νομίζω πως είναι κακή ιδέα να μπουν ήδη, αν και οι τιμές συνεχώς πέφτουν.

Άσε χώρο για μπαταρίες.
 

Μηνύματα
16.514
Reaction score
23.396
σε μόνιμη κατοικία η ενδοδαπέδια δεν είναι πολυτέλεια σε καμία περίπτωση και μόνο στο γεγονός οτι έχεις τις ίδιες συνθήκες άνεσης με 2-3 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αέρα έχεις σημαντικό κέδρος στις απώλειες.
1-0

δεύτερον οι σωστή υπολογισμένες αντλίες θερμότητας που δεν είναι αγορασμένες από το jumbo (γιατί όλες στην κίνα φτιάχνονται και άλλες πίπες) έχουν σημαντικά καλύτερο cop από κλιματιστικά καθώς δουλέυουν σε καλύτερα σημεία λειτουργίας

2-0

καθυστερήσεις και οφσαιντ δεν έχει , επόμενος γύρος
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
54.771
Reaction score
136.609
Εγώ είχα φέρει τον μηχανικό της Daikin στο σπίτι, για επίσημη μελέτη, να βγάλει σωστή διαστασιολόγηση για να βάλω αντλία θερμότητας στη θέση του καυστήρα πετρελαίου, με τα σώματα που έχει το σπίτι, συν ένα φαν κοϊλ.

Να ζεσταίνει και νερό.

Μου είπε αυτά που έγραψα, περί δείκτη απόδοσης κλπ, μου λέει δεν αξίζει τον κόπο, πάρε άλλα 2 κλιματιστικά. Είδαμε επιτόπου τα cop από τις αντλίες θερμότητας της Daikin, δεν είναι όπως τα λες παναή μου.

Έτσι κι αλλιώς τα κλιματιστικά δουλεύουν τρελά χαλαρά, τα ξύνουν κανονικά.

Αυτός λοιπόν, υπεύθυνος εγκατάστασης της Daikin, ειδικός μηχανικός, θερμοτέτχιος, μου είπε και έβαλα 2 κλιματιστικά ακόμα, και ηλιακό για ζεστό νερό.

Ο καυστήρας πετρελαίου έμεινε εκεί, να σκουριάζει, όπως και τα σώματα. Άχρηστα.

Άμα ήταν σπίτι στα φτιαξιματα, μόνο για ενδοδαπέδια θα είχα βάλει, ασυζητητί.


ΥΓ. Τα ururu sarara κάνουν και ανανέωση αέρα, και στους 2 ορόφους, οπότε έκλεισε κι αυτό το θέμα.
 

Μηνύματα
16.514
Reaction score
23.396
για να βάλω αντλία θερμότητας στη θέση του καυστήρα πετρελαίου, με τα σώματα που έχει το σπίτι, συν ένα φαν κοϊλ.
ναι
Μου είπε αυτά που έγραψα, περί δείκτη απόδοσης κλπ, μου λέει δεν αξίζει τον κόπο, πάρε άλλα 2 κλιματιστικά.
και είχε δίκιο γιατί στα σώματα πιθανότατα ήθελες 55βαθμούς νερό αν όχι παραπάνω.
στην ενδοδαπέδια θες το πολύ 35 βαθμούς , καμία σχέση
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
54.771
Reaction score
136.609
Σωστά, 50-55° έλεγε για τα σώματα, και μου έδειχνε δείκτες απόδοσης.

Εγώ επέμενα να βάλουμε αντλία, να φύγει το πετρέλαιο από κει. Όχι, μου είπε, πάρε 2 κλιματιστικά και ένα ηλιακό, είναι λάθος να μπει αντλία.

Για ενδοδαπέδια κι αυτός ήταν 100% θετικός.

Νομίζω μπαίνει και στο κάτω μισό μέτρο των πλαϊνών εξωτερικών τοίχων.
 

Μηνύματα
16.514
Reaction score
23.396
δεν μπαίνει στα σώματα είναι μαύρη τρύπα 9 στις 10 περιπτώσεις.
fan coils μόνο αλλά έχουν μεγαλύτερη παροχή νερού και δεν κάνουν οι υπάρχουσες σωληνώσεις.
 



Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.151
Reaction score
35.544
Το ίδιο δεν ισχύει και για τα σώματα με σωληνώσεις κάτω από το δάπεδο;
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.485
Reaction score
7.867
Ξεχάσατε το ξήλωμα του πατώματος για να μπεί ενδοδαπέδια.
Για υπό ανέγερση κατοικία μιλάει ο ΟΡ. Αλλά κι εμένα που δεν ήταν υπό ανέγερση, ναι, ξήλωσα όλο το πάτωμα για να τη βάλω. Και μαζί με το πάτωμα, όλη την υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση που περάστηκε από την αρχή.

Το μετάνιωσα; Όχι.

Το να έχεις τον χειμώνα ζέστη που δεν την ακούς, δεν την νιώθεις (εννοώ ως ρεύμα αέρα), δεν τη βλέπεις και δεν... ξέρω γω τι άλλο, είναι αξία ανεκτίμητη. Το αν τα AC έχουν ή δεν έχουν τελικά λίγο καλύτερη απόδοση, ποσώς με ενδιαφέρει. Άσε που σε ψηλοτάβανο σπίτι όπως το δικό μου, πολύ αμφιβάλλω.

Για τον δροσισμό τώρα, είναι λύση ανάγκης. Κι εμείς τον ανάβουμε στους καύσωνες και εκεί που η εσωτερική θερμοκρασία θα έφτανε 33 βαθμούς, την κρατάει στους 28 (με βοήθεια από κάνα δυο ανεμιστήρες). Υποφέρουμε; Όχι; Είμαστε άνετα; Πάλι όχι.

Αυτό που μας έσωζε μέχρι στιγμής είναι πως εδώ που είμαστε το παραπάνω ίσχυε μόνο για καμιά βδομάδα το χρόνο. Αλλά τώρα που οι θερμοκρασίες παίρνουν την ανιούσα (ναι, και το 87 έκανε έναν καύσωνα, μπλα μπλα μπλα) πάμε ολοταχώς για AC. Ή για fancoil αλλά δεν το βλέπω εύκολο. Λογικά θα μπει ένα multi-split πίσω για τα 3 δωμάτια και ένα μεγάλο μπροστά για το σαλόνι κλπ.
 

ika

News
Μηνύματα
16.122
Reaction score
14.849
Το ίδιο δεν ισχύει και για τα σώματα με σωληνώσεις κάτω από το δάπεδο;
Ναι αλλά στο καλοριφέρ είναι μια "ευθεία" οι σωλήνες και πιθανά τραβιούνται εύκολα, στην ενδοδαπέδια όμως είναι περιπλοκη η διαδρομή
2-10-2015-02-32-560dc2a7544d4.jpg
 
Last edited:

Μηνύματα
16.514
Reaction score
23.396
δεν τραβιούνται και δεν επισκευάζονται.
θάβονται στο θερμομπετό και τέλος.
αλλά επίσης είναι πλαστικοί και δεν σκουριάζουν, θα αντέξουν περισσότερο από όσο θα ζήσουμε εμείς και η μόνη περίπτωση να αστοχήσουν είναι να τρυπήσεις το πάτωμα, αλλά γιατί να το κάνεις αυτό;
 


Μηνύματα
3.418
Reaction score
11.313
Δεν είμαι αντίθετος στα παραπάνω (Παναγιώτης , Εαρ, Σιμος), να προσθέσω δυο παράγοντες απο δίκη μου στατιστική ως αρχιτέκτονας κ κατασκευαστής

για την Υποδαπεδια : 9 στους 10 περπατάνε ξυπόλυτοι κ γουστάρουν να πατάνε στα ζεστά, Εσείς είστε στους 9 ; ή όχι (εγώ δεν …)

στην Υποδαπεδια δεν μπορείτε να αλλάξετε τη χωροταξία των επίπλων ή να κάνετε αλλαγή διαρρύθμισης (ανακαίνιση) διότι η αρχική τοποθέτηση της Υποδαπεδιας ΔΕΝ τοποθετείται κάτω απο κρεβάτια, ντουλάπες, πάγκους κουζίνας κ νησίδες, τζάκια, οτιδήποτε κτιστό (μεντέρια), μπανιέρες, ντουζιέρες, επιπλα απο σκελετό γυψοσανιδας , θέμα υπάρχει κ με τα χαλιά κλπ. Οπότε αν γίνουν νέοι (ψευδό)τοίχοι , μπορεί να βρεθούν οι σωληνώσεις κάτω απο Επιπλα ή κατασκευές που δεν πρέπει, ειδικά στον δροσισμό που θα δημιουργήσει θέματα ανεπιθύμητης υγροποίησης μέχρι μούχλας.
Άρα είναι δεσμευτική η Υποδαπεδια όσον αφορά τις «υπέργειες» κατασκευές κ επιπλώσεις.


Άποψη μου :
Είμαι υπέρ των fan-coils για θέρμανση κ σωστή ψύξη, είτε με εμφανείς μονάδες είτε με καναλάτο σύστημα σε ψευδόροφές ή ψευδότοίχους.
Καύσιμο : 1) χύμα προπάνιο σε δεξαμενή , αν έχεις αυλή 2Α) φυσικό αέριο 2Β) ηλεκτρικό ρεύμα 3) πετρέλαιο
(Υπάρχει ψύξη-θέρμανση με καύσιμο αέριο)
ή συνδυασμός λέβητα αερίου κ αντλίας θερμότητας με το πλεονέκτημα εναλλακτικής πρότασης στη θέρμανση.

Αν στα παραπάνω προσθέσετε ηλιακά (για τη θέρμανση) τότε έχετε τον ήλιο να δουλεύει για σας. Μπορείτε να τα βάλετε εκτός απο την στέγη ή το δώμα στο έδαφος, αν έχετε κήπο κ φυσικά σωστό προσανατολισμό.
Σε κάθε περίπτωση Δοχείο Αδράνειας για αποθήκευση κρύου κ ζεστού νερού.

φωτοβολταικα, εννοείται πως ναι, με μπαταρίες με όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα αντέχει η τσέπη σου.

Υ. Γ.
οσο καλύτερες μάρκες (Αρα ακριβότερες) βάλεις, τόσα λιγότερα προβλήματα θα έχεις στο μέλλον. Πληρώνεις τεχνογνωσία !!!

Αυτά
 

Μηνύματα
1.241
Reaction score
1.854
ναι

και είχε δίκιο γιατί στα σώματα πιθανότατα ήθελες 55βαθμούς νερό αν όχι παραπάνω.
στην ενδοδαπέδια θες το πολύ 35 βαθμούς , καμία σχέση

έχω βαρεθεί να ακούω για σώματα καλοριφέρ που χρειάζονται 55 + βαθμούς νερό
από τότε που ήθελα να βάλω αντλία και μου λέγανε τέτοια πράματα "μηχανικοί" και καταστηματάρχες και είχα ενδοιασμούς να προχωρήσω

το πόσο χρειάζονται τα σώματα εξαρτάται από το μέγεθός τους και τις απώλειες θερμότητας του χώρου (θερμομόνωση και εξωτερική θερμοκρασία )

σε διαμέρισμα 30ετίας ελεύθερο γύρω γύρω με τη συνήθη εργολαβική θερμομόνωση και κουφώματα PVC,
έβαλα αντλία σε προϋπάρχοντα σώματα καλοριφέρ, θέλω νερό 39 βαθμούς σε 10 εξωτερική και νερό 49 σε 0 εξωτερική.
Αν τα σώματα ήταν εξαρχής για αντλία θα ήταν μεγαλύτερα και θα μπορούσα να τα δουλεύω με 2-4 βαθμούς λιγότερο, σκέφτηκα την αλλαγή αλλά η μικρή οικονομία που θα έκανα δεν άξιζε τη φασαρία και το έξοδο.
Με ενδοδαπέδια θα ήθελα ακόμη λίγο μικρότερη θερμοκρασία νερού, αλλά η μεγάλη αδράνεια που προσφέρει έχει και μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, δεν ξέρω αν θα έβαζα ακόμη και αν ξεκινούσα από την αρχή

οι αντλίες θερμότητας αέρα -αέρα (τα συνήθη "air condition") έχουν ακόμη λίγο καλύτερη απόδοση για τον κύριο λόγο ότι δουλεύουν με μικρότερο ΔΤ που είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει το COP στις αντλίες θερμότητας




προσωπικά δε θέλω φασαρία από ανεμιστήρες (έστω και "αθόρυβους"), ούτε ρεύματα αέρα,
οπότε για μένα καλή λύση είναι αντλία θερμότητας υποδιαστασιολογημένη με σώματα καλοριφέρ για το χειμώνα,
και τη διαφορά από την αντλία σε λίγα (λίγα= αναλόγως) AC για το καλοκαίρι
που παίζουν και το ρόλο υποβοήθησης της αντλίας για τις 5-10 μέρες το χειμώνα και το ρόλο backup συστήματος
 
Last edited:


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.523
Μηνύματα
2.942.931
Members
38.194
Νεότερο μέλος
led106
Top