How loud is too loud... (aka: πόσο δυνατά είναι πολύ δυνατά)

Reaction score
10.686
Αφορμή γι ' αυτό το θέμα είναι η κατά λάθος μέτρηση της στάθμης ήχου όταν έβλεπα μια ταινία αλλά και (συνήθως) ακούω μουσική με ευχαρίστηση.
Μετρώντας με μια εφαρμογή του κινητού (κατά τη διάρκεια θέασης & ακρόασης) η εφαρμογή κατέγραψε ~80db...
Γκουγκλάρω και εμμφανίζει αυτή την απάντηση..
Μπορείτε να ακούσετε ήχους στα 70 dBA ή χαμηλότερα για όσο χρονικό διάστημα θέλετε. Οι ήχοι στα 85 DBA μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής εάν τους ακούσετε για περισσότερες από 8 ώρες κάθε φορά. Οι ήχοι άνω των 85 dBa μπορούν να βλάψουν την ακοή σας πιο γρήγορα.

Σας έχει απασχολήσει το θέμα; Εσείς πόσο δυνατά (μετρημένα όμως) ακούτε τη μουσική/ταινία σας; Δε λέει να κουφαθούμε............ :laugh:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.326
Το θέμα έχει συζητηθεί πολύ διεξοδικά αρκετές φορές. Άντε τώρα να τα βρούμε κάπου μαζεμένα.
Αν θυμάμαι καλά, κάποια βρίσκονται στο νήμα για το δυναμικό εύρος.

Reaction score
2.157
Αφορμή γι ' αυτό το θέμα είναι η κατά λάθος μέτρηση της στάθμης ήχου όταν έβλεπα μια ταινία αλλά και (συνήθως) ακούω μουσική με ευχαρίστηση.
Μετρώντας με μια εφαρμογή του κινητού (κατά τη διάρκεια θέασης & ακρόασης) η εφαρμογή κατέγραψε ~80db...
Γκουγκλάρω και εμμφανίζει αυτή την απάντηση..
Μπορείτε να ακούσετε ήχους στα 70 dBA ή χαμηλότερα για όσο χρονικό διάστημα θέλετε. Οι ήχοι στα 85 DBA μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής εάν τους ακούσετε για περισσότερες από 8 ώρες κάθε φορά. Οι ήχοι άνω των 85 dBa μπορούν να βλάψουν την ακοή σας πιο γρήγορα.

Σας έχει απασχολήσει το θέμα; Εσείς πόσο δυνατά (μετρημένα όμως) ακούτε τη μουσική/ταινία σας; Δε λέει να κουφαθούμε............ :laugh:
Ειναι πολυ γενικη η παραπανω οδηγια. Κατ αρχην δεν διευκρινιζει αν μιλαει για συνεχομενη η στιγμιαια σταθμη. Το κινητο σου σιγουρα μετραει στιγμιαια και εχω την αισθηση οτι η οδηγια μιλαει για συνεχομενη.
Επισης, μελετες εχουν δειξει οτι η πολυωρη εκθεση σε δυσαρεστους ηχους σε υψηλη σταθμη εχει μεγαλη επιπτωση στην ακοη (τρυπανια, δισκοπριονα, αεροπλανα, κτλ) αλλα σε μουσικη τα ορια ανεβαινουν αρκετα και η πολυωρη ακροαση μουσικης σε υψηλες σταθμες δεν εχει τις ιδιες αρνητικες επιδρασεις. 80db δεν ειναι υψηλη σταθμη ειδικα αν μιλαμε για στιγμιαια (Peak). Υψηλη σταθμη ειναι απο τα 95db και πανω. Επισης προσεξε την διαφορα μεταξυ db και dbA μια που η σταθμη σε dbA αφορα συγκεκριμενη καμπυλη ακουστοτητας με εμφαση στις μεσαιες συχνοτητες. Αν μετρας με το κινητο, σιγουρεψου οτι εχει επιλογη A weighted και να μετρας με αυτην. Τα μπασα δεν επηρεαζουν την ακοη τοσο ευκολα (εκτος αν εισαι σε κανενα αυτοκινητο με μια ντουζινα sub και 140+db, περισσοτερο λογω πιεσης και οχι λογω εντασης)

Reaction score
10.686
Ειναι πολυ γενικη η παραπανω οδηγια. Κατ αρχην δεν διευκρινιζει αν μιλαει για συνεχομενη η στιγμιαια σταθμη. Το κινητο σου σιγουρα μετραει στιγμιαια και εχω την αισθηση οτι η οδηγια μιλαει για συνεχομενη.
Επισης, μελετες εχουν δειξει οτι η πολυωρη εκθεση σε δυσαρεστους ηχους σε υψηλη σταθμη εχει μεγαλη επιπτωση στην ακοη (τρυπανια, δισκοπριονα, αεροπλανα, κτλ) αλλα σε μουσικη τα ορια ανεβαινουν αρκετα και η πολυωρη ακροαση μουσικης σε υψηλες σταθμες δεν εχει τις ιδιες αρνητικες επιδρασεις. 80db δεν ειναι υψηλη σταθμη ειδικα αν μιλαμε για στιγμιαια (Peak). Υψηλη σταθμη ειναι απο τα 95db και πανω. Επισης προσεξε την διαφορα μεταξυ db και dbA μια που η σταθμη σε dbA αφορα συγκεκριμενη καμπυλη ακουστοτητας με εμφαση στις μεσαιες συχνοτητες. Αν μετρας με το κινητο, σιγουρεψου οτι εχει επιλογη A weighted και να μετρας με αυτην. Τα μπασα δεν επηρεαζουν την ακοη τοσο ευκολα (εκτος αν εισαι σε κανενα αυτοκινητο με μια ντουζινα sub και 140+db, περισσοτερο λογω πιεσης και οχι λογω εντασης)
Το πιθανότερο είναι να μιλάει για συνεχόμενη στάθμη.. Στη δική μου μέτρηση (με το κινητό) ήταν 78~81db (όχι dbA)! Μ' αρέσει η ακρόαση στο άνω άκρο (over 80db) απλά δεν έχω ιδεά ποιο είναι αποδεκτό ως (ασφαλές) κατώτατο όριο... :)
Το θέμα έχει συζητηθεί πολύ διεξοδικά αρκετές φορές. Άντε τώρα να τα βρούμε κάπου μαζεμένα.
Αν θυμάμαι καλά, κάποια βρίσκονται στο νήμα για το δυναμικό εύρος.
Οκ , αν είναι έτσι παρακαλώ να το σβήσουμε . Δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό!

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.326
Για να το κλείσουμε στα γρήγορα, το reference είναι κάπου στα 85db μέση, με περιθώριο κορυφών 20db ακόμα. Αλλά dB(C).

Reaction score
2.157
Το πιθανότερο είναι να μιλάει για συνεχόμενη στάθμη.. Στη δική μου μέτρηση (με το κινητό) ήταν 78~81db (όχι dbA)! Μ' αρέσει η ακρόαση στο άνω άκρο (over 80db) απλά δεν έχω ιδεά ποιο είναι αποδεκτό ως (ασφαλές) κατώτατο όριο... :)

Οκ , αν είναι έτσι παρακαλώ να το σβήσουμε . Δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό!
Οι οδηγιες δυστυχως δεν διαχωριζουν την μουσικη απο τον θορυβο. Αν βρισκεσαι σε ενα θορυβωδες περιβαλον (αυτοκινητα, μηχανηματα, υψισυχνοι θορυβοι κτλ) με σταθμη 80db+ σταθερα καθε μερα για 8 ωρες, σιγουρα υπαρχει προβλημα. Η μουσικη εχει διακυμανσεις τοσο σε ενταση οσο και σε συχνοτητα και τα ορια αλλαζουν δραματικα.
Αν ακους καθε μερα για 8 ωρες συνεχομενα μουσικη με 10db δυναμικο ευρος και κορυφες 100db+ (αρα μεση συνεχομενη 90-95db) εκει μπορει να εχεις θεμα. Αν ομως ακους 2-3 ωρες την ημερα σε τετοιες σταθμες, τοτε το πιθανοτερο ειναι οτι δεν θα εχεις προβλημα.
Προβλημα ισως να ειναι οι υψηλες σταθμες σε πολυωρη ακροαση με ακουστικα λογω pressurization αλλα σε ακροαση μεσω ηχειων με αυτα που εχω διαβασει και αυτα που εχω βιωσει (12 χρονια DJ με 12" μονιτορ διπλα στα αυτια μου) θεωρω οτι για να κινδυνεψει η ακοη σου θες πολυ υψηλες σταθμες, 105db+ καθημερινα και για πολλες ωρες. Πιο επικινδυνο ειναι να δουλευεις δισκοπριονο για 2-3 ωρες την ημερα παρα να ακους μουσικη στη διαπασων.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.254
85dB (avg.) - peaks 100dB είναι ας πούμε κάτι αποδεκτά "safe" για 4-5 ώρες την ημέρα (πάντα κόβω κάτι από τα "νομικώς αποδεκτά"/ιατρικώς όρια).

Μέχρι να πετύχει η ιατρική επιστήμη το stem cell regeneration προσοχή.

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.261
Members
38.292
Νεότερο μέλος
Neroponti