Μετρήσεις 2.2 συστήματος σε γραφείο σαλονιού

Reaction score
244
Καλησπέρα! Σε συνέχεια του προηγούμενου ποστ https://www.avsite.gr/forum/threads/Ενεργά-ηχεία-στο-σαλόνι-έως-3-500ε.198094/ σας δείχνω την τελική τοποθέτηση των ηχείων (μετακόμισα στην απέναντι πλευρά του σαλονιού για λίγο πιο prive καταστάσεις) και τη διαδικασία που ακολούθησα για να τα φέρω σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στο σαλόνι δεν έχει γίνει (ακόμα) ακουστική φροντίδα παρά μόνο πίσω από κάθε ηχείο έχει τοποθετηθεί 3cm πυκνό απορροφητικό υλικό και στον ένα πλαϊνό τοίχο υπάρχει πίνακας με 5cm απορροφητικό υλικό μέσα του για την πρώτη ανάκλαση (ίσως πρέπει να κατέβει λίγο).

Το setup μου αποτελείται από:

2 XTZ 12.17 Edge

2 Kali in8 v2

MiniDSP SHD Power

DAC smsl su-1

AES-EBU to BNC adapter (Neutrik NADITBNC-FX Female XLR Cable End 110 Ω Input - Female BNC 75 Ω Output)

Καλώδιο 75Ω ομοαξονικό SAT752F, βίσματα Ultimax RA3040 RCA και Neutrik NYS373 RCA

Η τοποθέτηση των monitors έγινε πάνω σε σιδερένιες βάσεις καρφωμένες στον τοίχο και πατάνε σε λαστιχένια μαξιλαράκια. Η απόσταση μεταξύ των τουίτερ είναι 1.35μ και η θέση ακρόασης 1.20μ από τα τουίτερ. Το κάθε ηχείο έχει κλίση 55 μοίρες σε σχέση με τον πίσω τοίχο. Σημαδεύουν λίγο έξω από τα αυτιά μου. Έχουν ελαφρά κλίση προς επάνω και τα ηχεία έχουν τοποθετηθεί ανάποδα γιατί έτσι παίρνω καλύτερη απόκριση στην τρίτη - τέταρτη οκτάβα. Επίσης τα switch από πίσω τα έβαλα για τοποθέτηση κολλητά σε τοίχο και +2db τα bass. Το ρυθμιστικό έντασης στη μέση.

Τα subs βρίσκονται το ένα μπροστά δεξιά σε απόσταση στα 1.55μ από την mlp (μέτρηση από το κέντρο του ηχείου) και το άλλο πίσω αριστερά σε απόσταση 1.90μ από την mlp.

Το volume του minidsp ήταν στο -20, του υπολογιστή στο 100%, των sub κάπου στη μέση (το μακρινό ελαφρώς παραπάνω) με ταπωμένες τις τρύπες και το ενσωματωμένο τους dsp στη ρύθμιση EQ1 (ξεφουσκώνει την περιοχή από 15-40hz). Αργότερα το γύρισα από το EQ1 στην επιλογή REF και τα ξαναφούσκωσα! Επίσης τα έριξα -6db μέσα από το minidsp για να έχω αργότερα headroom άμα χρειαστώ ώστε να μην πειράζω χειροκίνητα το volume του κάθε sub από πίσω.

Στις φωτογραφίες:

L SUB, R SUB, L+R SUBS χωρίς να πειράξω τίποτα.

L Speaker, R speaker, L+R speakers χωρίς να πειράξω τίποτα.

Βλέπω ότι στην περιοχή 80 – 90 hz στα monitors έχω μία κοιλιά 10db όμως εκεί τα subs έχουν φούσκωμα άρα πιστεύω ότι ο συνδυασμός τους θα την καλύψει. Όσο και να προσπάθησα με το alignment tool του rew να βελτιώσω την κοιλιά πειράζοντας το delay ενός από τα δύο monitors (έστω και 0.5ms) χαλούσε η υπόλοιπη απόκριση, άρα το άφησα ως είχε.

Μετά έβαλα cross στα subs 88Hz με 24db slop. To ίδιο και στα monitors. To συγκεκριμένο cross το διάλεξα γιατί εκεί τα Subs δένανε σωστά στο alignment tool με delay στο δεξί 9,42ms. Εάν κατάλαβα καλά σε κάθε αλλαγή του cross αλλάζει λίγο και η φάση. Με παίδεψε λίγο αλλά νομίζω το βρήκα.

L+R SUB 88cross +9,42R (L+R Subs με cross στα 88hz και delay +9,42ms στο δεξί)

L+R SUB 88cross +9,42R + mains 88cross (L+R Subs με cross στα 88hz, delay στο δεξί + mains με cross στα 88hz)

L+R SUB 88cross +9,42R + mains 88cross + 2ms Delay στα mains γιατί έτσι δένανε σωστά στο alignment tool. Εδώ έδωσα στα subs +6db που είχα κρατημένα στο MiniDsp.

Μετά άλλαζα τον διακόπτη των subs από EQ1 σε REF και παίρνω το έξτρα φούσκωμα στα 15-40 hz.

Χωρίς να πειράξω τίποτα άλλο έτρεξα Dirac. Τα subs στο ΜiniDsp είναι δηλωμένα σε MONO και όχι STEREO. Δλδ με σήμα στο αριστερό monitor παίζουν και τα δύο sub μαζί ώστε να βγαίνει πάντα η απόκριση που έφτιαξα.

ALL with dirac (+10db bass curve με κουρτίνα έως 200hz)

Στο Spectrogram επιτέλους μετά από το Dirac φάνηκε έντονη ενέργεια από 15-100hz ενώ πιο πριν δεν ήταν καλό. Δεν ξέρω πως το καταφέρνει αλλά δεν με πολυενδιαφέρει κιόλας.. Φτάνει να φανεί το κόκκινο χρώμα που τόσο πολύ θέλουμε.

Τέλος έστρωσα το υπόλοιπο διάγραμμα με λίγο EQ μέσα στο REW (μόνο κόψιμο και όχι boost) μέχρι που φτάσαμε στην τελική του μορφή.

Το RT60 βρίσκεται ανάμεσα στα 400 - 500. Δυστυχώς ο χώρος είναι μεγάλος και αφρόντιστος. Όμως στα δικά μου αφτιά ακούγεται πολύ καλά. Πάνω από το -10 στο volume αρχίζει κάπως να κουράζει γιατί ακούγεται και ο χώρος άλλα έχουμε πιάσει ήδη πάρα πολλά db για πολυκατοικία…

Παρακαλώ πολύ εάν έχετε κάποια παρατήρηση που θα βοηθούσε θα ήμουν ευγνώμων… Προφανώς παίρνει και άλλη βελτίωση αλλά ήταν μια καλή αρχή..

Attachments

Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
87.428
Δεν κατάλαβα την συνδεσμολογία. Έχεις δύο DACs, πως τα χρησιμοποιείς; ή το ένα ή το άλλο;
Επίσης με τα thumbnails δεν είναι εύκολο να βλέπουμε τις μετρήσεις σε οθόνη κινητού.

Reaction score
244
Δεν κατάλαβα την συνδεσμολογία. Έχεις δύο DACs, πως τα χρησιμοποιείς; ή το ένα ή το άλλο;
Επίσης με τα thumbnails δεν είναι εύκολο να βλέπουμε τις μετρήσεις σε οθόνη κινητού.
To SHD POWER βγάζει 2 αναλογικές RCA για subs και εάν θέλεις συνδέεις παθητικά ηχεία στα τερματικά αφού έχει και ενισχυτή. Αν δες θες παθητικά το minidsp βγάζει δύο aes/ebu να βάλεις ό,τι θες. Εγώ πήρα τον αντάπτορα για να πάω τα 110Ω σε 75Ω και μετά στο DAC ώστε να συνδεθούν τα ενεργά..
Άμα πατήσεις επάνω στην εικόνα μεγαλώνει και βγάζει κ βελάκια να πας στην επόμενη.

Dimifoot

Editor
Reaction score
87.428
Αν δες θες παθητικά το minidsp βγάζει δύο aes/ebu
Α ΟΚ, έχει και ψηφιακές εξόδους. Μια χαρά.
Άμα πατήσεις επάνω στην εικόνα μεγαλώνει και βγάζει κ βελάκια να πας στην επόμενη.
Είναι πολύ δύσχρηστο στο ζουμάρισμα

Dimifoot

Editor
Reaction score
87.428
Δεν είναι πολλά τα db στο μπάσο στις τελευταίες;
Ομαλό και ωραίο, αλλά πολύ μπασάτο, +15db.
Έτσι σου αρέσει;

Reaction score
244
Δεν είναι πολλά τα db στο μπάσο στις τελευταίες;
Ομαλό και ωραίο, αλλά πολύ μπασάτο, +15db.
Έτσι σου αρέσει;
Ναι ειδικά εάν ακούω σε πιο χαμηλές εντάσεις θέλω να το ακούω έντονα και εκει. Θα φτιάξω και ένα δεύτερο προφίλ με τα μισά db για πιο δυνατές εντάσεις.
Νομίζω η απόκριση στα sub είναι καλή.. στα μόνιτορ θέλει δουλιτσα..
Γνωρίζεις κάποιο άλλο πρόγραμμα εκτός από το rew για ισοστάθμιση στα monitors και μετά να περάσω τα φίλτρα στο minidsp?

Dimifoot

Editor
Reaction score
87.428
Γνωρίζεις κάποιο άλλο πρόγραμμα εκτός από το rew για ισοστάθμιση στα monitors και μετά να περάσω τα φίλτρα στο minidsp?
Η συμβουλή μου είναι να μην κάνεις καμία παρέμβαση στην απόκριση των monitors πάνω από τα 500Hz.
Και ίσως τα 500Hz να είναι και πολύ. Πάρα πολύ.

Reaction score
244
Η συμβουλή μου είναι να μην κάνεις καμία παρέμβαση στην απόκριση των monitors πάνω από τα 500Hz.
Και ίσως τα 500Hz να είναι και πολύ. Πάρα πολύ.
Οκ.. και γω επιλεκτικά κατέβασα λίγα db από τα βουνά που υπήρχαν στα 250, 500 και 1000 άμα δεις στο κίτρινο διάγραμμα πριν το dirac.

Dimifoot

Editor
Reaction score
87.428
Επίσης, πάνω από το midbass, είναι καλύτερα να βλέπεις κάθε ηχείο+subs ξεχωριστά και όχι Α+Β.
Και τέλος, δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε μετρήσεις ενός σημείου. Θέλει είτε πολλά σημεία και average ή MMM (κινούμενο μικρόφωνο).

Reaction score
244
Επίσης, πάνω από το midbass, είναι καλύτερα να βλέπεις κάθε ηχείο+subs ξεχωριστά και όχι Α+Β.
Ωραία... Εννοείς όταν θα κάνω ελάχιστο EQ, να μη γίνεται συνολικά σε Α+Β ηχεία αλλά σε κάθε ένα χωριστά;

Και τέλος, δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε μετρήσεις ενός σημείου. Θέλει είτε πολλά σημεία και average ή MMM (κινούμενο μικρόφωνο).
Ναι, οι μετρήσεις στο rew γίνανε σε ένα σημείο αλλά όταν ήρθε η ώρα του dirac γίνανε άλλες 8 μητρησεις περίπου 20cm γύρω από την MLP.

Dimifoot

Editor
Reaction score
87.428
Ωραία... Εννοείς όταν θα κάνω ελάχιστο EQ, να μη γίνεται συνολικά σε Α+Β ηχεία αλλά σε κάθε ένα χωριστά;
Κάπως έτσι. Γενικά, Α+Β μην μετράς πάνω από τα 250Hz. Ούτε ως μέτρηση, ούτε ως διόρθωση, τίποτα. Δεν έχει νόημα.
Ναι, οι μετρήσεις στο rew γίνανε σε ένα σημείο αλλά όταν ήρθε η ώρα του dirac γίνανε άλλες 8 μητρησεις περίπου 20cm γύρω από την MLP
Ναι αλλά εσύ βλέπεις το REW και βγάζεις φίλτρα.

Reaction score
244
Κάπως έτσι. Γενικά, Α+Β μην μετράς πάνω από τα 250Hz. Ούτε ως μέτρηση, ούτε ως διόρθωση, τίποτα. Δεν έχει νόημα.

Ναι αλλά εσύ βλέπεις το REW και βγάζεις φίλτρα.
Σωστά. Ωραία.. ευχαριστώ!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.611
Members
38.349
Νεότερο μέλος
fidanis