Λύση για 4K@120Hz VRR και Dolby Atmos μέσω ARC σε Sony X95K με NAD T758v3i — μεγάλο πρόβλημα συγχρονισμού ήχου-εικόνας

Reaction score
1.326
Έχω το PS5 συνδεδεμένο
στην Sony Bravia 85 X95K μέσω HDMI 2.1 για να εκμεταλλευτώ 4K@120Hz και VRR. Ο ήχος περνάει από την τηλεόραση μέσω ARC στον NAD T758v3i που υποστηρίζει lossy Dolby Atmos μέσω ARC, αλλά αντιμετωπίζω σημαντικό πρόβλημα συγχρονισμού: η εικόνα προηγείται αρκετά του ήχου, ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις ήχου στο ps5 (DTS, Dolby Digital, PCM, ATMOS). Όταν βάζω την τηλεόραση σε pass-through mode και DTS στο ps5, το lag μειώνεται κάπως αλλά δεν εξαφανίζεται. Ο ήχος που συγχρονίζει καλύτερα είναι το PCM αλλά μέσω ARC περιορίζεται σε stereo 2.0.
Έχω την εντύπωση ότι σε οποιαδήποτε ρύθμιση η τηλεόραση επιμένει να επεξεργάζεται εσωτερικά τον ήχο πριν τον στείλει στον ενισχυτή. Έκανε πρόσφατα update το λειτουργικό της σε Android 12 αλλά δεν άλλαξε τίποτα.

Αν προσπαθήσω να περάσω το σήμα του PS5 απευθείας στον NAD πριν την τηλεόραση, τότε περιορίζομαι στα 60Hz και χάνω τα 120Hz, καθώς ο NAD δεν υποστηρίζει HDMI 2.1 ούτε eARC, μόνο ARC.
Χρησιμοποιώ πολύ συχνά το Fidelity , 120Hz mode + VRR στα παιχνίδια. Έχω Native 4Κ εικόνα και πολύ πιο ομαλό framerate από τα 30hz που τρέχει χωρίς τα 120/vrr ενεργοποιημένα.

Για ταινίες μέσω media player, το σήμα περνάει απευθείας στον NAD και έχω πλήρη υποστήριξη Dolby Vision/HDR10 σε 4K 60fps, οπότε εκεί το setup δουλεύει καλά.
Τα εσωτερικά apps της τηλεόρασης πχ Netflix , Apple TV δουλεύουν άψογα, φαντάζομαι καθυστερούν την εικόνα για να συγχρονιστεί απόλυτα με τον ήχο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στα παιχνίδια το lag είναι απαράδεκτο.

Έχω σκεφτεί να χρησιμοποιήσω HDMI eARC audio extractor (π.χ. HDFury Arcana 2 ή Thenaudio SHARC-V2) για να πάρω ήχο Atmos από το eARC της τηλεόρασης και να αφήσω το PS5 να στέλνει εικόνα 4K@120Hz. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι extractors, ενώ υποστηρίζουν 4K@120Hz, περιορίζουν το χρώμα στα 4:2:0 αντί για 4:2:2 που στέλνει το PS5, άρα υπάρχει συμβιβασμός στην ποιότητα εικόνας.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει λύση να έχω πλήρες 4K@120Hz με VRR, 4:2:2 ή 4:4:4 chroma subsampling και ταυτόχρονα Dolby Atmos ή uncompressed PCM 7.1 ήχο μέσω του NAD χωρίς lag στον ήχο και χωρίς συμβιβασμούς στην εικόνα.

Αν όχι, χρειάζεται νέος AV ενισχυτής με HDMI 2.1, VRR και eARC ;

Έχω βολευτεί ρε γαμωτο με τον Nad και το Dirac αλλά αυτό με το ps5 με τρώει είναι πολύ ενοχλητικό.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.968
Θα σου φανεί εντελώς παράξενη έως και γελοία η ερώτηση, αλλά please bear with me, τι μήκη καλωδίων HDMI έχεις στις συνδέσεις TV <-> PS5 και TV <->NAD ?

Reaction score
1.326
Θα σου φανεί εντελώς παράξενη έως και γελοία η ερώτηση, αλλά please bear with me, τι μήκη καλωδίων HDMI έχεις στις συνδέσεις TV <-> PS5 και TV <->NAD ?
Καλημέρα Bill, PS5 -> τηλεόραση αυτό που είχε μέσα το ps5 , δεν νομίζω να είναι πάνω από μέτρο. TV -> NAD δεν θυμάμαι ακριβώς, νομίζω πως είναι 3m max.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.968
Δοκίμασε αν έχεις άλλο καλώδιο, 2μ και άνω και στο PS5. Δηλαδή κανένα HDMI σου να μην είναι κάτω από 2μ μήκος. Έχω συναντήσει τέτοιο κουλό θέμα με τεράστιο lipsync.

Reaction score
1.326
Δοκίμασε αν έχεις άλλο καλώδιο, 2μ και άνω και στο PS5. Δηλαδή κανένα HDMI σου να μην είναι κάτω από 2μ μήκος. Έχω συναντήσει τέτοιο κουλό θέμα με τεράστιο lipsync.
To lipsync είναι όντως τεράστιο , σταματούν τα χείλη να κουνιούνται και τότε ξεκινά ο ήχος της λέξης , η καθυστέρηση είναι πάνω από 500ms. Είναι εύκολα αντιληπτό και εκνευριστικό ακόμα και σε σκηνές χωρίς διάλογο. Σταματά ο χαρακτήρας να κουνιέται και τότε ακούς 2-3 βήματα ακόμα. Θα δοκιμάσω μεγαλύτερο καλώδιο , παράδοξο βέβαια αλλά δεν έχω να χάσω κάτι.

Reaction score
9.057
Καλησπέρα
Εγώ έχω συνδέσει το PS5 σε μία oled Sony με ένα Wireworld Sphere 48 - 8K/10K 48Gbps - 2m
και δουλεύει τέλεια.
Δε το περνάω όμως μέσω του ενισχυτή γιατί εμένα δε παίζει ούτε ATMOS ούτε έχει HDR έχει μόνο 4Κ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.596
Members
38.472
Νεότερο μέλος
nickger