Αναζήτηση ηχείων

Reaction score
806
Το βασικό πλεονέκτημα ενός ηχείου που μετράει σωστά, δεν είναι αναγκαστικά ότι ακούγεται σωστά. Είναι ότι έχει λιγότερο "χαρακτήρα" και σχεδόν πάντα αρκετό περισσότερο headroom για να γίνει το κατάλληλο dsp ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στο χώρο καλύτερα (σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ένα που τονίζει κάποια συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων) αλλά και στις προτιμήσεις του ακροατή.

kazdem

"Επαγγελματίας"
Reaction score
402
Κρίνουμε ένα ηχείο από το πως παίζει σε σωστό χώρο ή σε ανηχοϊκό θάλαμο/ground plane μέτρηση, ώστε να κρίνουμε πως όντως παίζει το ίδιο το ηχείο δίχως το τι κάνει ο χώρος σε αυτό.
Όταν ένα ηχείο έχει τονισμένες τις υψηλές, είναι επί το πλείστον ενοχλητικό για πολύωρη ακρόαση ή υψηλές στάθμες και συγκεκριμένα είδη μουσικής για κάποιον που έχει καλή ακοή.
Βάλε το ίδιο ηχείο έπειτα σε έναν χώρο με αρκετές ανακλαστικές επιφάνειες όπως έχει ο περισσότερος κόσμος... και πάρε ένα τρελλό μπιλιάρδο στις υψηλές που το καθιστά ακόμα πιο ενοχλητικό.

Κάποιοι μπορούν να ανέχονται, ή ακόμα και να τους αρέσουν οι τονισμένες υψηλές. Εσένα μπορεί να σου ακούγεται σούπερ και εμένα να ακούγονται ξυριστηκές οι υψηλές του.
Κατά βάση, στατιστικά μιλώντας, στους περισσότερους ακροατές δεν θα αρέσει ένα ηχείο που "τσιρίζει".
Δεν τσιριζει, κάθε άλλο, και οι μετρήσεις του χώρου μου είναι καλές. Ακούω μουσική πολλές ώρες χωρίς κούραση. Τα focal που είχα πιο πριν ήταν κουραστικά, αλλά τότε είχα και άλλες συσκευές (προενισχυτη, τελικό, dac), άλλα καλώδια κλπ

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.644
Δεν τσιριζει, κάθε άλλο, και οι μετρήσεις του χώρου μου είναι καλές. Ακούω μουσική πολλές ώρες χωρίς κούραση. Τα focal που είχα πιο πριν ήταν κουραστικά, αλλά τότε είχα και άλλες συσκευές (προενισχυτη, τελικό, dac), άλλα καλώδια κλπ
Δεν μιλάω συγκεκριμένα για κάποιο ηχείο, αλλά γενικότερα για ηχεία με αρκετά τονισμένες υψηλές.

Reaction score
2.657
Από κανένα αν θέλεις την άποψή μου! Εφόσον υπάρχει ηχείο που καλύπτει τις ανάγκες του χαμηλού γιατί να χαλάσω όλη την ομογένεια του ήχου ; Το ξέρω το έχετε εξαντλήσει το θέμα, αλλά εγώ ποτέ μου μα ποτέ μου στα τόσα χρόνια εμπειρίας στον χώρο (από το 1980) δεν άκουσα σύστημα με υπογούφερ που να με ικανοποιεί, δυστυχώς! Και μιλάμε για hiend καταστάσεις σε υψηλές τιμές, πόσο μάλλον σε χαμηλότερες κατηγορίες.
Αυτή είναι η εμπειρία μου παίδες.
Πραγματικα αυτο με τις hiend καταστασεις και τα subwoofer ειναι τουλαχιστον για γελια. Πηγαιναν οι χαιενταδες της δεκαετιας του 90 και του 2000 και παιρνανε το πιο ακριβο sub που υπηρχε, το εβαζαν οπου τους βολευε, το "ρυθμιζαν" με το αφτι χωρις να εχουν ιδεα τι κανουν, και οταν (φυσικα) δεν καταφερναν τιποτα, εφταιγε το sub και οχι το γεγονος οτι δεν ηξεραν με τι εμπλεκαν.
Απο τοτε, ειχαν καταλαβει καποιοι λιγοι οτι κατι παιζει με τα sub, και αρχισαν να το ψαχνουν. Πρωτα ο Geddes, μετα η Harman, βρηκαν ακρη, καταλαβαν οτι για να ενσωματωσεις sub σε ενα τυπικο χωρο ακροασης πρεπει να βαλεις απο δυο sub και πανω, δημοσιευσαν μελετες, εκαναν δοκιμες, εβγαλαν συμπερασματα, και σημερα, οσοι δεν ειναι γερικα σκυλια που δεν μπορουν να μαθουν νεα κολπα, απολαμβανουν τα ωφελη της αποδεσμευσης των χαμηλων απο τα κυριως ηχεια και της αποκλειστικης αναθεσης τους σε μοναδες που ειναι σχεδιασμενες ακριβως για αυτον το σκοπο χωρις προβληματα.
Τα γερικα σκυλια που δεν μαθαινουν νεα κολπα, αλλαζουν καλωδια. Τι να κανεις? Οτι μπορει ο καθενας.

kazdem

"Επαγγελματίας"
Reaction score
402
Δεν μιλάω συγκεκριμένα για κάποιο ηχείο, αλλά γενικότερα για ηχεία με αρκετά τονισμένες υψηλές.
Για τα Harbeth σχολιασες ότι δεν θα πρέπει να πιάνει το αυτί τις υψηλές. Εγώ δεν έχω ακούσει όλα τα ηχεία για να ξέρω πώς παίζουν, αν τα Harbeth shl5 plus έχουν τονισμένες υψηλές πίστεψε με δεν ακούγεται καθόλου έτσι, τουλάχιστον όχι στο δικό μου σύστημα

Reaction score
2.448
Η τονισμενες ψηλες συχνοτητες απλως ή η τονισμενες μη γραμμικες παραμορφωσεις στα transients ξυριζουν?

Reaction score
614
Απο τότε που βγήκε η καμπύλη Harman, (που οποιος έχει ασχοληθεί λίγο παραπάνω γνωριζει πως προέκυψε και τι πραγματικά σημαίνει) , έχουν ξεκωλωθεί ολες οι πωλήτριες να στρατολογούν και να πουλάνε σαμπς.

Η καμπύλη αυτή δεν είναι στόχος, είναι η Βάση για την σχεδίαση ενός σοβαρού ηχείου, είναι μια καμπύλη η οποία εάν ακολουθηθεί κουράζει όπως κουράζουν και οι τονισμένες υψηλες σε ορισμένα ηχεία, είναι επίσης μια καμπύλη που μπορεί το 90% ολων των τα κατασκευαστών ηχείων να την πιάσουν για πλάκα . Το ζήτημα στην υψηλή πιστότητα, στην πραγματική ψευδαίσθηση, είναι άλλο κι όχι η καγκουρια

Last edited:

Reaction score
10
καλημερα, οι μετρησεις εχουν νοημα οταν καλεσεις επαγγελματια που κανει αυτο που ξερει και πληρωνεται.. εμεις οι κοινοι θνητοι για να στησουμε ενα ηχειο το κουναμε ανα χιλιοστο toe in και out για κανενα μηνα οπως καναμε παλια το πιατο με τους αναλογικους δορυφορους για να φυγουν τα ασπρα και τα μαυρα "χιονια"
Δεν μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει αυτό. Μετρήσεις κάνεις και με τα μικρόφωνα των AVR για το Dirac και το Audyssey τα οποία δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας για να τα στήσεις. Το ίδιο πράγμα μπορείς να κάνεις και με ένα miniDSP, ένα UMIK-1 και το MSO, αλλά πιο στοχευμένα και με καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείς να μείνεις στο toe in, toe out άμα δεν έχεις όρεξη να ψάξεις και να μάθεις, αλλά μην αποθαρρύνεις του υπόλοιπους που μπορεί να ενδιαφέρονται.

daharis666

Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
85.588
Από κανένα αν θέλεις την άποψή μου! Εφόσον υπάρχει ηχείο που καλύπτει τις ανάγκες του χαμηλού γιατί να χαλάσω όλη την ομογένεια του ήχου ; Το ξέρω το έχετε εξαντλήσει το θέμα, αλλά εγώ ποτέ μου μα ποτέ μου στα τόσα χρόνια εμπειρίας στον χώρο (από το 1980) δεν άκουσα σύστημα με υπογούφερ που να με ικανοποιεί, δυστυχώς! Και μιλάμε για hiend καταστάσεις σε υψηλές τιμές, πόσο μάλλον σε χαμηλότερες κατηγορίες.
Αυτή είναι η εμπειρία μου παίδες.
Ε ναι αυτά τα χαιενδ μα να μη ματσαρουν ποτέ με υπογουφερ όμως… :biggrin:

Reaction score
3.423
Κουράζει η Harman, που ρίχνει τα πρίμα 3–4 dB από το flat, αλλά δεν κουράζουν ηχεία με +8 dB στις υψηλές;

Και «φουσκώνει» τα χαμηλά, ενώ τα περισσότερα ηχεία μόνα τους παίζουν μέχρι 50–60 Hz και από εκεί και μεχρι τα 200-300hz είναι mode-roulette χωρίς sub;

Κάτι δεν κολλάει εδώ.

Reaction score
2.448
Η B&K είναι πιο φυσική από τη harman . Η harman το παρακάνει το μίγμα υπέρ του μπάσου και θα την έλεγα πιο κονσουμεριστικη . Ομως σε ένα χώρο με πολλή ηχώ ή και πολλές ανακλάσεις από σκληρές επιφάνειες μάλλον η harman είναι πιο ταιριαστή και ξεκούραστη στο αυτί γιατί η πιο απότομη πτώση βοηθάει στην άθροιση που γίνεται μεταξύ άμεσης και έμμεσης στις υψηλές συχνότητες

Last edited:

Reaction score
34
Δεν μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει αυτό. Μετρήσεις κάνεις και με τα μικρόφωνα των AVR για το Dirac και το Audyssey τα οποία δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας για να τα στήσεις. Το ίδιο πράγμα μπορείς να κάνεις και με ένα miniDSP, ένα UMIK-1 και το MSO, αλλά πιο στοχευμένα και με καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείς να μείνεις στο toe in, toe out άμα δεν έχεις όρεξη να ψάξεις και να μάθεις, αλλά μην αποθαρρύνεις του υπόλοιπους που μπορεί να ενδιαφέρονται.
ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΩ και το φωναζω οτι το dirac ειναι οτι χειροτερο και τα παρομοια στον κοσμο και ειναι κριμα να το αναφερετε καν σ αυτη την παρεα που ειμαστε σχεδον ολοι μουσικοφιλοι αν και μερικοι ακουνε με περισση χαρα ακομα και σημερα mp3 128 kbps γιατι ετσι τους εμεινε απο παλια η συλλογη τους η δεν εχουν χωρο κλπ. Αυτη η μουφα που κομπαζετε παιρνει τον αναλογικο ηχο απο το πανακριβο dac σας τον κανει ψηφιακο τον ριχνει μια σφαλιαρα στον τοιχο και γυρναει πισω και τον περναει ψηφιακα παντα στα πανακριβα ηχεια σας κοβοντας οτι πολυτιμο υπηρχε πριν για να μη μπουμαρει το λανθασμενα στημενο ηχειο σας επειδη βαριεστε να κανετε οτι ειπα, περαστικα σας !

Reaction score
3.423
Η B&K είναι πιο φυσική από τη harman . Η harman το παρακάνει το μίγμα υπέρ του μπάσου και θα την έλεγα πιο κονσουμεριστικη . Ομως σε ένα χώρο με πολλή ηχώ ή και πολλές ανακλάσεις από σκληρές επιφάνειες μάλλον η harman είναι πιο ταιριαστή και ξεκούραστη στο αυτί γιατί η πιο απότομη πτώση βοηθάει στην άθροιση που γίνεται μεταξύ άμεσης και έμμεσης στις υψηλές συχνότητες
Τι consumer μωρε άμα ακούσεις ροκ με ίδια ένταση χαμηλών με τα μεσαία θα πας στο Αμέρικα να ξεθαψεις τους ροκ σταρ να σοδομισεις τα κουφάρια τους.
ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΩ και το φωναζω οτι το dirac ειναι οτι χειροτερο και τα παρομοια στον κοσμο και ειναι κριμα να το αναφερετε καν σ αυτη την παρεα που ειμαστε σχεδον ολοι μουσικοφιλοι αν και μερικοι ακουνε με περισση χαρα ακομα και σημερα mp3 128 kbps γιατι ετσι τους εμεινε απο παλια η συλλογη τους η δεν εχουν χωρο κλπ. Αυτη η μουφα που κομπαζετε παιρνει τον αναλογικο ηχο απο το πανακριβο dac σας τον κανει ψηφιακο τον ριχνει μια σφαλιαρα στον τοιχο και γυρναει πισω και τον περναει ψηφιακα παντα στα πανακριβα ηχεια σας κοβοντας οτι πολυτιμο υπηρχε πριν για να μη μπουμαρει το λανθασμενα στημενο ηχειο σας επειδη βαριεστε να κανετε οτι ειπα, περαστικα σας !
Μα το dirac και γενικά το dsp εφαρμόζεται πριν γίνει μετατροπή σε αναλογικό το σήμα..όλη η επεξεργασία γίνεται στο ψηφιακό πριν φτάσει στο dac.
Από αυτό που γράφεις μάλλον συμπεράνει κάποιος ότι πιθανότατα να μην έχεις ακούσει κάτι σωστά στημένο.

Reaction score
34
Τι consumer μωρε άμα ακούσεις ροκ με ίδια ένταση χαμηλών με τα μεσαία θα πας στο Αμέρικα να ξεθαψεις τους ροκ σταρ να σοδομισεις τα κουφάρια τους.

Μα το dirac και γενικά το dsp εφαρμόζεται πριν γίνει μετατροπή σε αναλογικό το σήμα..όλη η επεξεργασία γίνεται στο ψηφιακό πριν φτάσει στο dac.
Από αυτό που γράφεις μάλλον συμπεράνει κάποιος ότι πιθανότατα να μην έχεις ακούσει κάτι σωστά στημένο.
ναι και οχι γιατι στο δικο μου συστημα θα σκοτωσει τον qutest μου σαν το ψαρι δε θα μεινει ουτε ευρω απ αυτα που εδωσα για το ανωτατο dac στον κοσμο στην κατηγορια του, επομενως οπως εχω ξαναπει ολα ειναι υποκειμενικα, εχω φιλους που λενε δεν μπορουν να βρουν διαφορα σε ενα mp3 320 με ενα flac 24-96

Reaction score
3.423
ναι και οχι γιατι στο δικο μου συστημα θα σκοτωσει τον qutest μου σαν το ψαρι δε θα μεινει ουτε ευρω απ αυτα που εδωσα για το ανωτατο dac στον κοσμο στην κατηγορια του, επομενως οπως εχω ξαναπει ολα ειναι υποκειμενικα, εχω φιλους που λενε δεν μπορουν να βρουν διαφορα σε ενα mp3 320 με ενα flac 24-96
Δεν σε πιάνω....το dac παίρνει ψηφιακό σήμα....το ένα ψηφιακό σήμα είναι σκατα το άλλο κομπλέ ; Αυτό εννοείς;

Reaction score
34
Δεν σε πιάνω....το dac παίρνει ψηφιακό σήμα....το ένα ψηφιακό σήμα είναι σκατα το άλλο κομπλέ ; Αυτό εννοείς;
κοιτα ειναι πολυ απλο, το dac δινει το απολυτο αναλογικο σημα στον ενισχυτη σου με το dirac αναμενο αυτο το dirac δηλαδη, το κανει ψηφιακο ΞΑΝΑ το "διορθωνει" κατα την κριση του και το κανει ξανα αναλογικο στα ηχεια σου, δηλαδη απο παντου καταστροφη χαχαχα

Reaction score
3.423
κοιτα ειναι πολυ απλο, το dac δινει το απολυτο αναλογικο σημα στον ενισχυτη σου με το dirac αναμενο αυτο το dirac δηλαδη, το κανει ψηφιακο ΞΑΝΑ το "διορθωνει" κατα την κριση του και το κανει ξανα αναλογικο στα ηχεια σου, δηλαδη απο παντου καταστροφη χαχαχα
Τι λες βρε άνθρωπε του Θεού; Που τρέχει το dirac πες μου. Σε ποιο σημείο της αλυσίδας σου τοποθετήθηκε το dsp?

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.657
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale