ΚΑΛΩΔΙΑ!!! ένα όχι και τόσο πρωτότυπο θέμα

Reaction score
250
Πειραματίζομαι 34 χρόνια πάνω στις ιδιαιτερότητες-παραξενιές

των συστημάτων αναπαραγωγής μουσικού ήχου.

Θα αναφέρω όσο πιο συνοπτικά γίνεται τις εμπειρίες μου

πάνω στα καλώδια διασύνδεσης -ic και στα καλώδια ηχείων.

Οι περισσότεροι δεν θα δούν τίποτε νέο ή πρωτότυπο

κάποιοι όμως πιθανόν να βρουν κάτι χρήσιμο

και ενδιαφέρον...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Πολύ ωραία. Βασίλη πες και για ρεύματος αν έχεις δοκιμάσει.

Reaction score
250
1) ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ Ο ΗΧΟΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;

Σαφώς και διαφοροποιείται!!

2) ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΕΣ Η ΜΕΓΑΛΕΣ;

Οι διαφορές συνήθως είναι μεγάλες!!

3) ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ;

Σαφώς και ναι!!

4)ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ;

Οχι!!

5) ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ KRELL H ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΗΣ TRIO-KENWOOD (στους L08Mπ.χ.) ΠΟΥ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΑΝ

ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ "ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ" ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΣΕΩΝ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;

Οχι!!

6)ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ;

Οι λαμπάτες φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο!

7)ΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ "ΠΑΙΖΟΥΝ" ΚΑΛΥΤΕΡΑ;

Οχι πάντα!!

8) ΑΝ ΒΑΛΩ ΚΑΛΩΔΙΟ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ,ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΑΥΤΕΠΑΓΩΓΗ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ;

Δυστυχώς συνήθως όχι!!

Υπάρχουν π.χ. ενισχυτές (συνήθως Μοσφετ) που "λατρεύουν" τις χωρητικότητες.

9) ΑΝ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΩ ΤΑ ΜΗΚΗ ΚΑΛΩΔΙΩΝ (βάζοντας π.χ. monoblocks κολλητά στα ηχεία) ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ;

Oχι πάντα!!

10)ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΗΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ;

Oχι φυσικά!!

11)ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΤΗΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΣΕ SETUP

ΑΚΡΙΒΩΝ ΚΑΛΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΝΑ "ΠΑΙΞΕΙ" ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΗΧΕΙΩΝ

ΤΩΝ 3000Eu ΤΟ ΜΕΤΡΟ;

Σύνηθες φαινόμενο!! Φυσικά αυτό δεν είναι ο κανόνας αλλά ούτε και η εξαίρεση!!

12)ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

Είναι πολύ πιθανόν ή αλλαγή δύο καλώδίων σε ένα σύστημα να επιφέρει μεγαλύτερες

ηχητικές διαφορές από την αλλαγή δύο προενισχυτών ή δύο τελικών!!

13)Πως μπορώ να ξέρω τι καλώδιο μου "κάνει";

Μόνο με δοκιμές!!

Κόστη,υλικό αγωγών,γεωμετρίες,διηλεκτρικα,θωρακίσεις,τεστ ειδικών περιοδικών,ηλεκτρικά χαρακτηριστικά

στην πράξη δεν προεξοφλούν τίποτε!!

Reaction score
51
Μας έκανες την καρδιά περιβόλι!!!! :mrgreen:
Πραγματικά πολύ συνοπτικό και ενημερωτικό post!!!
Βασίλη Σ'ευχαριστώ πολύ!!!!

Reaction score
2
Eυχαριστουμε.....πολυ κατατοπιστικο.....τα βασικοτερα σημεια με λιγες λεξεις...... :)

Reaction score
3.492
Βασίλη, για αυτά που αναφερεις τώρα εσύ κάποιοι άλλοι εδώ μέσα  έχυσαν το αίμα τους και έβγαλαν τα δόντια τους υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους που εχεδόν συμπίπτουν με τα δικά σου συμπεράσματα.

Βέβαια, όσοι περισσότεροι υποστηρίζουν την άποψη με τις διαφορές των καλωδίων και όσοι λιγότεροι φάνε ξύλο, τοσο το καλύτερο για εμάς και το φόρουμ.

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.786
g.kar said:
Βασίλη, για αυτά που αναφερεις τώρα εσύ κάποιοι άλλοι εδώ μέσα έχυσαν το αίμα τους και έβγαλαν τα δόντια τους υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους που εχεδόν συμπίπτουν με τα δικά σου συμπεράσματα.
Ακριβώς Γιώργο έτσι, πως "σπαταλιέται" κάποιος και εκτίθεται συνεχώς, βοηθάει συνεχώς...............και στο τέλος όπως λέει και το τραγούδια του Μηλιώκα, "θα μας πούνε και μαλ&&^^%^ες".........

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.968
Γ. ΚΟΨ. said:
Ακριβώς Γιώργο έτσι, πως "σπαταλιέται" κάποιος και εκτίθεται συνεχώς, βοηθάει συνεχώς...............και στο τέλος όπως λέει και το τραγούδια του Μηλιώκα, "θα μας πούνε και μαλ&&^^%^ες".........
Κοψ, τιμή μου να εκτεθώ, εάν πρόκειται να βοηθήσω, έστω και λίγο. Πάντως, λόγω επιπέδου νοημοσύνης και γνώσεων, σε πλείστες των περιπτώσεων, λέω μαλακίες μόνον επειδή το θέλω. Εάν κάποια στιγμή θελήσω να πω μαλακίες, δεν ξέρω αν θα σου κάνω την τιμή να πω να σε ειδοποιήσουν, υπόσχομαι όμως να το σκεφτώ.

Reaction score
0
Ego dld pou exo provlima me to gegonos ton makrion kalodion ti mporo na kano?Sigkekrimena osa 5m kalodia exo parei gia na xrisimopoio me ta akoustika,xalane apo ena simeio kai meta kai o ixos vgenei mountos,kanei diakopes thorivous,fisimata,ktl.

Xrisimopoio akoustika stin periptosi pou einai o i goneis mou spiti,kai thelo na vlepo arxeia video sto pc me headset,alla epeidi den thelo na eimai kai kollimenos mprosta stin othoni,perno 5m kalodia gia na tin arazo sto krevati mou.

E osa exo parei exoun vgei off apo ena simeio kai meta.

Reaction score
3.492
therock005 said:
Ego dld pou exo provlima me to gegonos ton makrion kalodion ti mporo na kano?Sigkekrimena osa 5m kalodia exo parei gia na xrisimopoio me ta akoustika,xalane apo ena simeio kai meta kai o ixos vgenei mountos,kanei diakopes thorivous,fisimata,ktl.

Xrisimopoio akoustika stin periptosi pou einai o i goneis mou spiti,kai thelo na vlepo arxeia video sto pc me headset,alla epeidi den thelo na eimai kai kollimenos mprosta stin othoni,perno 5m kalodia gia na tin arazo sto krevati mou.

E osa exo parei exoun vgei off apo ena simeio kai meta.
Τα 5 μέτρα είναι πολλά και η έξοδος των ακουστικών που χρησιμοποιείς είναι αρκετά υψηλή για να μπορέσει να οδηγήσει και τα καλώδια αλλά και τα ακουστικά σου.
Θα χρειαστείς έναν καλύτερο ενισχυτή ακουστικών με χαμήλή αντισταση εξόδου (<1Ω) 

Reaction score
1.379
Η αποψη μου για τα καλωδια

1) Πιστευω οτι το παραμικρο επηρεαζει τον ηχο που ερχεται στα αυτια μας. Απο τη διαθεση μας, τα λιγα εκατοστα διαφορας που θα κατσουμε σημερα στη θεση ακροασης απο χθες, το ρευμα, τα καλωδια, η γυρανση των μηχανηματων & software που επερχεται καθημερινα, κτλ. Για μενα αυτη ειναι και η μαγεια του ηχου (οχι της μουσικης). Ο οποιοσδηποτε ηχος παραγεται κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες που πολλες φορες δεν μπορουν να ειναι ιδιες την επομενη φορα.

2) Διαφορες σε αλλαγες καλωδιων εχω ακουσει, αρκετα μεγαλες σε καποιες περιπτωσεις. Ισως αυτο που ισχυριζονται καποιοι οτι τα σωστα σχεδιασμενα μηχανηματα δεν καταλαβαινουν απο τετοια πειραματα να εχουν δικιο. Σε προηγουμενο συστημα, αρκετα φθηνοτερο, ειχα ακουσει πολυ μεγαλες μεταβολες στον ηχο πειραματιζομενος με καλωδια ηχειων, σε σημειο που νομιζα οτι ειχα αλλο ηχειο. Στο τωρινο, πολυ ακριβοτερο συστημα με ενεργα ηχεια, καλωδια ηχειων δεν εχω. Μικρες διαφορες εχω ακουσει σε αλλαγες interconnect, ενω σε ενα και μοναδικο πειραμα με καλωδιο ρευματος, δεν καταφερα να ακουσω διαφορες.

Τελος, ενα σχολιο για τα ενεργα ηχεια. Τα ενεργα ηχεια δεν μπορει να ειναι η απαντηση στο προβλημα των καλωδιων οπως και σε οποιο προβλημα, απλουστατα γιατι στον ηχο τιποτα δεν ειναι απολυτο. Απο σχεδιαστικης αποψης, εχουν μεγαλα πλεονεκτηματα εναντι των παθητικων. Οτι μετραει καλα βεβαια ή ειναι αψογα σχεδιασμενο, δεν σημαινει οτι θα ακουστει "καλυτερα" στο συστημα μας, στο χωρο μας και στα δικα μας αυτια. Τα πλεονεκτηματα ομως τα εχουν λογω σχεδιασης. Δυστυχως, στον χωρο του High End υπαρχουν οι γνωστες αγκυλωσεις, που σε καποιο σημειο τις καταλαβαινω. Οταν καποιος ονομαζει τον εαυτο του χομπιστα, δηλαδη θελει να ασχολειται με το "σπορ" και να πειραματιζεται συνεχεια, τα ενεργα σου δεινουν λιγοτερες ευκαιρειες να το κανεις.

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.786
Κώστας Κόγιας said:
Γ. ΚΟΨ. said:
Κοψ, τιμή μου να εκτεθώ, εάν πρόκειται να βοηθήσω, έστω και λίγο. Πάντως, λόγω επιπέδου νοημοσύνης και γνώσεων, σε πλείστες των περιπτώσεων, λέω μαλακίες μόνον επειδή το θέλω. Εάν κάποια στιγμή θελήσω να πω μαλακίες, δεν ξέρω αν θα σου κάνω την τιμή να πω να σε ειδοποιήσουν, υπόσχομαι όμως να το σκεφτώ.
Κώστα δεν ξέρω τι εννοείς και που είναι το πρόβλημα σου, στον Γιώργο απευθύνομαι και αυτός κατάλαβε.

Όσο για τα ειρωνικά μυνήματα με το αντιχαιφιντελικό περιεχόμενο από καιρού εις καιρόν ουδέποτε είχαν κάποιας μορφή βοήθεια, μόνο υποβολή προσωπικότητας. Οι αληθινές βοήθειες και ουσιαστικές γίνονται στα χαρακώματα των ακροάσεων, στην πράξη δηλαδή.
Άλλο η θεωρία και άλλο ο πραγματικός κόσμος του Hifi.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Παρακαλώ για την αποφυγή προσωπικών αντιπαραθέσεων...

Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε αλλήλους, αλλά μπας και βγάλουμε κανα συμπέρασμα. Ας αρκεστούμε στην ανταλλαγή απόψεων.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Γ. ΚΟΨ. said:
Άλλο η θεωρία και άλλο ο πραγματικός κόσμος του Hifi.
Σε αυτό παρεπιπτόντως Γιώργη δεν μπορώ να συμφωνήσω 100%.
Το hi fi είναι αμιγώς τεχνικό σπορ και δεν έχει παρά να ακολουθεί τους νόμους της φυσικής. Ο πραγματικός κόσμος του hi fi δεν είναι επιστημονική φαντασία, ούτε μαύρη μαγεία. Όλα έχουν εξήγηση και σαφέστατα υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. ΔΕΝ μπορούμε να βλέπουμε το θέμα μόνον υπό το πρίσμα της θεωρίας αλλά ούτε μόνον υπό το πρίσμα της προσωπικής εμπειρίας ή του πειραματισμού. Η πραγματική γνώση προϋποθέτει και τα δύο.

Η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση...

Reaction score
3.492
Νίκος Τσαρουχάς said:
Γ. ΚΟΨ. said:
&para;λλο η θεωρία και άλλο ο πραγματικός κόσμος του Hifi.
Το hi fi είναι αμιγώς τεχνικό σπορ και δεν έχει παρά να ακολουθεί τους νόμους της φυσικής. Ο πραγματικός κόσμος του hi fi δεν είναι επιστημονική φαντασία, ούτε μαύρη μαγεία. Όλα έχουν εξήγηση και σαφέστατα υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. ΔΕΝ μπορούμε να βλέπουμε το θέμα μόνον υπό το πρίσμα της θεωρίας αλλά ούτε μόνον υπό το πρίσμα της προσωπικής εμπειρίας ή του πειραματισμού. Η πραγματική γνώση προϋποθέτει και τα δύο.

Νίκο, έχω βαρεθεί τοσα χρόνια να ακούω τους θεωρητικούς που δεν έχουν φτιάξει ούτε ένα ραδιόφωνο στη ζωή τους.
Η θεωρία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται και η έρευνα .

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
g.kar said:
Η θεωρία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται και η έρευνα.
Έτσι ακριβώς Γιώργο. Κι εγώ αυτό λέω.
Αλλά και η έρευνα από μόνη της δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται και η θεωρία. Αλλιώς δεν ξέρεις για τι πράγμα ψάχνεις... :wink:
Άσε που μπορείς να γίνεις πιο εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.786
Νίκος Τσαρουχάς said:
Γ. ΚΟΨ. said:
&para;λλο η θεωρία και άλλο ο πραγματικός κόσμος του Hifi.

Νίκο αυτό περίπου λέω κι εγώ, μόνο με τη θεωρία δεν γίνεται μηχανάκι να παίζει σε υψηλές κατηγορίες απόδοσης, τα κορυφαία μηχανήματα χρειάζονται πολλές δοκιμές και έρευνα για να γίνουν κορυφαία.
Θυμάμαι ένα περιστατικό που μου αφηγήθηκε γνωστός μου, σχετικά με "αρχαία" εταιρεία κατασκευής ηχείων Δανέζικη, όπου είχε πάει να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της. Αφού πέρασε από όλα τα τμήματα με τους τεχνικούς και όλα τα τεχνλογικά άλλα τμήματα, στο τέλος τον πήγαν σε μία αίθουσα όπου υπήρχε μία κυρία (ηλικιωμένη) και έκανε ακρόαση στα νέα ηχεία και έδινε κάποιες συμβουλές στους νέους τεχνικούς της εταιρείας και αφού έπαιρνε την έγκριση της αποφασιζόταν η παραγωγή του νέου ηχείου.
Για αυτό Νίκο λέω άλλο το πραγματικό hifi, σαφώς ξεκινάει από μία θεωρία αλλά περνάει κι από άλλες διαδικασίες.
Αλλιώς τότε αφού αρκετές εταiρείες για παράδειγμα χρησιμοποιούν μεγάφωνα της scanspeak θα έφτιαχναν τα ίδια ηχεία. Και άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν ίδια σχέδια πάλι το ίδιο και κάποιες κινέζικες που αντιγράφουν ότι βλέπουν 100% πάλι διαφορετικά παίζουν από το πρότυπο τους, επίσης και ιδιοκατασκευαστές που χρησιμοποιούν ιδια σχέδια για να υλοποιήσουν κάτι μεταξύ τους παίζουν διαφορετικά...........

Staff online

• rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.849
Members
38.508