1080i vs 1080p

Reaction score
62
Επειδή τώρα τελευταία την ψάχνω πολύ την δουλειά και διαβάζω διάφορες απόψεις στο internet, θα ήθελα τη γνώμη σας στο εξής: Τελικά το 1080p θεωρείται ότι είναι ανώτερο του 1080i ή με ένα καλό deinterlacing, δεν υπάρχει καμία διαφορά?? Απ' ό,τι έχω καταλάβει, αν προβάλεις 1080i σε 720p προβολικό, η εικόνα που θα πάρεις θα είναι χειρότερη απ' ότι να την προβάλεις σε 720p (λογικό). Όμως σε έναν προβολέα με ανάλυση 1080p, μία πηγή που δίνει "τροφή" σε 1080i θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα εικόνας με μία πηγή που δίνει κατευθείαν σε 1080p ή το i θα είναι κατώτερο, λόγω του interlacing, που αναλαμβάνει να το κάνει ο προβολέας??

Reaction score
62
Για να ξεκινήσω εγώ, άποψή μου είναι, και απ' αυτά που διαβάζω, ότι, άν έχεις μία πηγή, π.χ το HDDVD HD-XA1 της Toshiba, που βγάζει ανάλυση μέχρι 1080i και τον συνδέσεις σε ένα προβολέα 1080p, πχ τον Sony VPL-VW50[FONT=Arial,Helvetica], ο προβολέας, το μόνο που κάνει είναι ένα απλό deinterlacing, σε σχέση με μία πηγή που του δίνει έτοιμη τροφή στα 1080p και ο προβολέας απλά προβάλει. Και γι' αυτό το λόγο (ίσως παίζει ρόλο και το deinterlacing, που γίνεται, πόσο καλό είναι), σε ένα blind test, αν δείς ταυτόχρονα σήμα από μια πηγή 1080i και 1080p, η εικόνα, που θα πάρεις θα είναι ακριβώς η ίδια.
[/FONT]

Reaction score
129
To 1080i με το 1080p δεν έχουν ΚΑΜΙΑ διαφορά όταν το υλικό που βλέπουμε είναι κινηματογραφική ταινία. Κι αυτό γιατί το αρχικό υλικό μας είναι πάντα progressive (ξεκίνησε ως 1080p24) οπότε ακόμα κι αν παίρνουμε i ο προβολέας μπορεί να το κάνει πανεύκολα p ενώνοντας τα δύο interlaced fields σε ένα progressive frame. Τα προβλήματα ξεκινούν με το βίντεο υλικό, αυτό δηλαδή που έχει γυριστεί εξαρχής ως interlaced. Εκεί παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα η ποιότητα του deinterlacer που θα αναλάβει την απόπλεξη και αξιωματικά θα έχουμε απώλεια πληροφορίας στην κάθετες ακμές σε πλάνα με κίνηση.

Reaction score
0
Επειδή τώρα τελευταία την ψάχνω πολύ την δουλειά και διαβάζω διάφορες απόψεις στο internet, θα ήθελα τη γνώμη σας στο εξής: Τελικά το 1080p θεωρείται ότι είναι ανώτερο του 1080i ή με ένα καλό deinterlacing, δεν υπάρχει καμία διαφορά?? Απ' ό,τι έχω καταλάβει, αν προβάλεις 1080i σε 720p προβολικό, η εικόνα που θα πάρεις θα είναι χειρότερη απ' ότι να την προβάλεις σε 720p (λογικό). Όμως σε έναν προβολέα με ανάλυση 1080p, μία πηγή που δίνει "τροφή" σε 1080i θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα εικόνας με μία πηγή που δίνει κατευθείαν σε 1080p ή το i θα είναι κατώτερο, λόγω του interlacing, που αναλαμβάνει να το κάνει ο προβολέας??

Μπορεις να μου εξηγησεις γιατι σε 720ρ προβολεα παιρνεις καλυτερη εικονα αν προβαλεις 720ρ απο οτι 1080ι?

Reaction score
129
Γιατί δεν έχει καλό scaler/deinterlacer o προβολέας. Κάποιοι μάλιστα προβολείς παλιότερα, λόγω πιθανώς έλλειψης υπολογιστικής ισχύος του deinterlacer, κατέβαζαν το 1080 σήμα στις 540 γραμμές το μετέτρεπαν σε 540p και μετά το έκαναν upscale στις 720.

Reaction score
62
Μπορεις να μου εξηγησεις γιατι σε 720ρ προβολεα παιρνεις καλυτερη εικονα αν προβαλεις 720ρ απο οτι 1080ι?
Νομίζω είναι αυτό που είπε ο Δημήτρης. Σε 1080i μου φαίνονται τα πάντα πιό μουντα!!

Reaction score
0
Νομίζω είναι αυτό που είπε ο Δημήτρης. Σε 1080i μου φαίνονται τα πάντα πιό μουντα!!

Ναι έτσι είναι ακριβως.. το 720p είναι πολύ πιο καθαρό και νομίζω πως έχει και αρκέτα καλύτερα χρώματα απο το 1080i..
Πάντα σε projector 720p...

Reaction score
1
Απάντηση: Re: 1080i vs 1080p

To 1080i με το 1080p δεν έχουν ΚΑΜΙΑ διαφορά όταν το υλικό που βλέπουμε είναι κινηματογραφική ταινία. Κι αυτό γιατί το αρχικό υλικό μας είναι πάντα progressive (ξεκίνησε ως 1080p24) οπότε ακόμα κι αν παίρνουμε i ο προβολέας μπορεί να το κάνει πανεύκολα p ενώνοντας τα δύο interlaced fields σε ένα progressive frame. Τα προβλήματα ξεκινούν με το βίντεο υλικό, αυτό δηλαδή που έχει γυριστεί εξαρχής ως interlaced.
Αυτη η λεπτομερεια μου ειχε διαφυγει. Χμμ... Δηλαδη τι γινεται με τις hd καμερες που μπορουμε να αγορασουμε και ειναι μεχρι 1080i?(αν δεν κανω λαθος)

Reaction score
164
Γιατί δεν έχει καλό scaler/deinterlacer o προβολέας. Κάποιοι μάλιστα προβολείς παλιότερα, λόγω πιθανώς έλλειψης υπολογιστικής ισχύος του deinterlacer, κατέβαζαν το 1080 σήμα στις 540 γραμμές το μετέτρεπαν σε 540p και μετά το έκαναν upscale στις 720.
Να προσθέσω ότι σε ΟΛΕΣ τις συσκευές έχουμε την καλύτερη απόδοση στη native ανάλυση. Η εικόνα πάντα χειροτερεύει είτε την κάνουμε upscale, είτε downscale.

Reaction score
0
Να προσθέσω ότι σε ΟΛΕΣ τις συσκευές έχουμε την καλύτερη απόδοση στη native ανάλυση. Η εικόνα πάντα χειροτερεύει είτε την κάνουμε upscale, είτε downscale.
Συγνωμη αλλα αν αυτο που λες ισχυει τοτε τι στο καλο το θελουμε το upscale (που ολοι τοσο πολυ διαφημηζουν) αν ειναι να παιρνουμε χειροτερη εικονα!!??
Εγω παντως εχω 720ρ προβολεα και εχω ακριβως την ιδια ποιοτητα εικονας ειτε ρυθμιζω την εξοδο του DVD player στα 720ρ ειτε στα 1080ι (το οποιο μου φαινεται λογικο)

Reaction score
0
Συγνωμη αλλα αν αυτο που λες ισχυει τοτε τι στο καλο το θελουμε το upscale (που ολοι τοσο πολυ διαφημηζουν) αν ειναι να παιρνουμε χειροτερη εικονα!!??
Εγω παντως εχω 720ρ προβολεα και εχω ακριβως την ιδια ποιοτητα εικονας ειτε ρυθμιζω την εξοδο του DVD player στα 720ρ ειτε στα 1080ι (το οποιο μου φαινεται λογικο)

Για παρατηρησε το καλυτερα...

Reaction score
0
To upscale γίνεται υποχρεωτικά όταν η ανάλυση της πηγής μας είναι διαφορετική από αυτή της τηλεόρασής ... τα pixel πρέπει να ταιριάξουν. Απλά το θέμα είναι πόσο καλά ή όχι κάνει το scalling η tft πχ ή αν "χαλάει" κάτι .

Εδώ ένα καλό και απλό άρθρο για διαφορές των αναλύσεων και πρακτικές χρήσεις...
http://www.highdefinitionblog.com/?page_id=88

ΥΓ
Με απλά λόγια από όσα κατάλαβα , το 1080i είναι σήμα με 1920*1080 ανάλυση που εκπέμπετε 60 φορές το δευτερόλεπτο , μόνο που το κάθε frame δεν είναι πλήρες αλλά μισό ... χρειάζονται να ενώσεις 2 frames για να πάρεις μια πλήρη εικόνα.
(έχει 30 πραγματικά frames δηλαδή και μπορεί να γίνει καθαρό 1080p/30fps όταν τα ενώσεις ... το προτιμούσαν όμως λόγω των crt και του τρόπου που γινόταν η ανανέωση των pixel εκεί αν δεν κάνω λάθος.)

Από την άλλη αν έχεις 720p τηλεόραση η ανάλυση είναι μικρότερη, δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς πλήρος το 1080 σήμα ... απλά θα το κάνει dowscalling στα 720p η TV.
Ειδικά αν έχεις ένα παιχνίδι πχ που τρέχει native στα 60fps, ποτέ δεν το μεταφέρεις με 1080i γιατί θα χάσει πληροφορία , τα μισά frames .

Reaction score
62
Άρα, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι, άν π.χ έχω μία ταινία ανάλυσης 1080p και την βάλω σ' ένα μηχάνημα που βγάζει μέχρι 1080i, τότε το σήμα, που θα πάρει ο προβολέας, θα είναι φυσικά 1080i. Αλλά, επειδή η ταινία είναι 1080p, ο προβολέας θα κάνει ένα απλό deinterlacing και θα την προβάλλει 1080p στο πανί, και μάλιστα χωρίς καμία απώλεια!!! Σωστός???

Reaction score
10
Σε 2-3 μερες θα σας δωθει η ευκαιρια να δειτε και να συγκρινετε απο κοντα το θεμα αυτο.
Το oppo 981 μαζι με τον Optoma HD73, 1080p upscaling και τα δυο.
Θα δουμε και θα κρινουμε.

Το αλλο που θα ηθελα να δω ειναι ενα τεστ που μου εχει κατσει ως "το σκυλι που δαγκωσε τα λιονταρια" (....ειδες τι κανει ο doufy !!!!! ) και εξηγω ...
το σκυλι 981 διπλα σε ενα λιονταρι blu-ray η HD-DVD , να ταιζουν εναν native 1080p προτζεκτορα, με standard dvd.

Ειμαι μεσα για οποιο απο τα δυο θελετε.

Reaction score
0
Επειδη η κουβεντα εχει επικεντρωθει στους προβολεις, θα ηθελα να ρωτησω για το τι συμβαινει με τις τηλεορασεις. Αν μια τηλεοραση εχει αναλυση 1920χ1080 και δεχτει σημα 1080p ποσο καλυτερη εικονα θα προβαλει απο το να παρει σημα 1080i? Δηλαδη θα ειναι αισθητη η διαφορα?
Και κατι αλλο.. Σε μια tv 1920χ1080 ποια εικονα θα ειναι καλυτερη? Οταν το σημα ειναι 1080i ή 720p? Υπαρχει περιπτωση το 720p να δινει καλυτερη εικονα απο το 1080i σε tv 1920χ1080 ?

Reaction score
62
Επειδη η κουβεντα εχει επικεντρωθει στους προβολεις, θα ηθελα να ρωτησω για το τι συμβαινει με τις τηλεορασεις. Αν μια τηλεοραση εχει αναλυση 1920χ1080 και δεχτει σημα 1080p ποσο καλυτερη εικονα θα προβαλει απο το να παρει σημα 1080i? Δηλαδη θα ειναι αισθητη η διαφορα?
Και κατι αλλο.. Σε μια tv 1920χ1080 ποια εικονα θα ειναι καλυτερη? Οταν το σημα ειναι 1080i ή 720p? Υπαρχει περιπτωση το 720p να δινει καλυτερη εικονα απο το 1080i σε tv 1920χ1080 ?
Νομίζω πως ό,τι ισχύει για τους προβολείς, ισχύει και για την τηλεόραση!!

Reaction score
1
Απάντηση: Re: 1080i vs 1080p

Τουλαχιστον εγω με hd δορυφορικο δεκτη και την amoi, οταν αλλαζω την αναλυση απο 1080i σε 720p σιγουρα η εικονα χειροτερευει.

Staff online

• rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.237
Members
38.292