Διπλοκαλωδιωση

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.200
Reaction score
20.893
7) Τελικά πως μπορεί να ξέρει ο μέσος χομπίστας τι ενδείκνυται

για το σύστημα του ;


Μόνο κατόπιν δοκιμής με το αυτι !
Το αυτί είναι χρήσιμο, αλλά σε συνδυασμό με τον εγκέφαλο μπορεί και να ψεύδεται. Τα έχουμε πει: άλλο πράγμα το αρεστό, και άλλο το αληθές. Βεβαίως υπάρχει universal λύση! Βεβαίως, υπάρχει η λύση που ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις, και αυτή λύση συνάγεται στη φράση: «πρέπει να εισαγάγω στο σύστημά μου κατά το δυνατόν τους λιγότερους συμβιβασμούς.


Όσο πιο κάτω προχωρήσετε στην αρίθμηση που ακολουθεί, τόσο περισσότερους συμβιβασμούς κάνετε, εις βάρος της ηχητικής απόδοσης, και κατά περίπτωση, και της τσέπης σας. Όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή έτσι είναι το επιστημονικά ορθόν.

[FONT=&quot][FONT=&quot][/FONT][/FONT][FONT=&quot][/FONT]
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.200
Reaction score
20.893
  1. Τοποθετώ στο σύστημά μου ενεργά ηχεία, διότι αυτά είναι που έχουν τους λιγότερους συμβιβασμούς από οποιαδήποτε άλλα.
  2. Aν τα ηχεία μου επέλεξα είναι παθητικά, ή ενός δρόμου, τότε τα οδηγώ με μονομπλοκ τελικούς ενισχυτές, καθένας από τους οποίους είμαι τοποθετημένος τόσο κοντά στο αντίστοιχο ηχείο, ώστε να ελαχιστοποιείται το μήκος του χρησιμοποιουμένου καλωδίου, το οποίο μπορεί να ελαττωθεί τόσο, ώστε να είναι μικρότερο από μισό μέτρο. Φυσικά, ένα μονόδρομο ηχείο σε τέτοια σύνδεση είναι πρακτικά ένα ενεργό ηχείο. Είναι τελείως χαζό, να χρησιμοποιώ μονομπλόκ τελικούς ενισχυτές, και να τους έχω τοποθετημένους στο «ρακ», τον καθένα στο δικό του ράφι, ή παρατεταγμένους δίπλα – δίπλα. Η φύση της σύνδεσης που υλοποιεί ένα καλώδιο interconnect, του επιτρέπει να έχει μεγάλο μήκος, ενώ η φύση της σύνδεσης του ενισχυτή με το ηχείο απαιτεί μικρό μήκος καλωδίου.
  3. Eάν χρησιμοποιώ στερεοφωνικό τελικό ενισχυτή, ή ολοκληρωμένο ενισχυτή, τότε φροντίζω ώστε το μήκος των καλωδίων να είναι το ελάχιστο δυνατό, προφανώς ίσο και για τα δύο κανάλια, χωρίς να απαγορεύεται η ανισότητα των καλωδίων, ενώ επίσης, φροντίζω ώστε αυτό να είναι όσο γίνεται πιο χοντρό.
  4. Eάν το επιτρέπουν οι ακροδέκτες του ενισχυτή, αλλά και των ηχείων, δεν χρησιμοποιώ, ΔΕΝ χρησιμοποιώ βύσματα μπανάνας, αλλά σφίγγω την απογυμνωμένη άκρη του καλωδίου στην οπή που παρέχει ο ακροδέκτης. Οι μπανάνες σύνδεσης, όσο ακριβές και αν είναι, εκ φύσεως δεν μπορούν να προσφέρουν την ποιότητα σύνδεσης που προσφέρει μια καλά σφιγμένη βίδα.
  5. Εάν αυτοί οι ακροδέκτες σύνδεσης δεν δέχονται γυμνό καλώδιο, τότε χρησιμοποιώ βύσματα μπανάνας, σε ποιότητα και τιμή που αντέχει η τσέπη μου, αφού, έτσι κι αλλιώς, έχω κάνει ήδη πολλούς συμβιβασμούς.
 


Μηνύματα
15.439
Reaction score
21.610
ξεπερναω το θεμα της διατομης που χρησιμοποιησες εντελως αυθαιρετα :pc: και ρωταω:

ενα ζευγος 8qmm η δυο 4qmm ? :happy_8:
προσεξε μην απαντησεις δυο 8αρια γιατι θα σου πεταξω μπυρομπουκαλα ΑΔΕΙΑ! :beer:
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
ξεπερναω το θεμα της διατομης που χρησιμοποιησες εντελως αυθαιρετα :pc: και ρωταω:

ενα ζευγος 8qmm η δυο 4qmm ? :happy_8:
προσεξε μην απαντησεις δυο 8αρια γιατι θα σου πεταξω μπυρομπουκαλα ΑΔΕΙΑ! :beer:
Η μπυρα τι εγινε ?
Με τι ισουται ενα κουμουμου ?
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.200
Reaction score
20.893
Αμα το μαγαζί είναι ηλεκτρολογάδικο δε θα σε ρωτήσει πόσα θες να δώσεις για καλώδιο "happy_1""happy_1"
Βασικά, Μπάμπη, το δίκιο σου είναι βουνό· το πόσα θα ξοδέψεις για να κάνεις ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, μπορεί να παίζει σημαίνοντα ρόλο, ακόμη και όταν ενεργείς διεκπεραιωτικά, κάνοντας δώρο για να «βγάλεις» μια υποχρέωση. Όμως, στο ηλεκτρολογικάδικο, όπως υποτιμητικά το αναφέρεις, οι προτεραιότητες είναι άλλες. Εάν το σούπερ μουράτο καλώδιο που θα δωρίσεις, δεν του κάτσει του φίλου σου, δεν έγινε και τίποτε. Ο ηλεκτρολόγος, όμως, είναι υποχρεωμένος να σε ρωτήσει για την ισχύ που θα μεταφέρεις. Όπως ασφαλώς γνωρίζεις, έχουν γίνει στάχτη ολόκληρες περιουσίες από τις τσιγγουνιές στα καρέ, ή από χαλαρές επαφές.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.200
Reaction score
20.893
ξεπερναω το θεμα της διατομης που χρησιμοποιησες εντελως αυθαιρετα :pc: και ρωταω:

ενα ζευγος 8qmm η δυο 4qmm ? :happy_8:
προσεξε μην απαντησεις δυο 8αρια γιατι θα σου πεταξω μπυρομπουκαλα ΑΔΕΙΑ! :beer:

Απάντησε εσύ ρε, που είσαι του Πολυτεχνείου.
 




Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Φίλε Κώστα Κόγια


Απίστευτης έκτασης «μπούρου-μπούρου» για το τίποτα !

Μια γυμνασιακή έκθεση φαινομενικά αποδεκτών υπεραπλουστευτικών

δήθεν λογικών-επιστημονικών επιχειρημάτων που απέχουν πόρρω όμως

από την πραγματικότητα !

Επαναλαμβάνεσαι όμως συνεχώς και άσκοπα χωρίς να μπορείς να πείσεις

εκείνους που δικαιολογημένα ψάχνονται γιατί στην πράξη η γυμνασιακή

φυσική που επικαλείσαι και που την ξέρουμε και εμείς δεν επαρκεί να δώσει

εξηγήσεις για τα συμβαίνοντα στο πεδίο της δοκιμής !

Στήσε ρε παιδί μου ένα σοβαρό σύστημα μέσα στο σπίτι σου και κάνε

5 δοκιμές !

Σημασία δεν έχει τι νομίζεις ότι είναι λογικό να υφίσταται αλλά τι υφίσταται

τελικά στην πραγματικότητα .

Τότε βάλε την λογική και την επιστημονική μεθοδολογία και προσπάθησε

να τεκμηριώσεις την εξήγηση των διαπιστώσεων !

Μου θυμίζεις τον εαυτό μου πριν από 25 χρόνια που θεωρούσα τους πάντες

ψυχωσικούς με παθογενείς εμμονές και ότι τα πάντα είναι απλά νόμος

του Ωμ και η πανάκεια-λύση είναι οι αγωγοί των μικρών αντιστάσεων και

τα ενεργά ηχεία !



Το SITE που έδωσε ο Καφάτος έχει αρκετά ικανοποιητική

φυσικομαθηματική προσέγγιση του φαινομένου!

Κάποιες από τις διαπιστώσεις όμως είναι και οι ακόλουθες :



Detailed analysis of the three arrangements is made difficult by two factors. Firstly, the electrical properties of the items involved can be quite complicated. The networks used in loudspeaker crossovers may contain a number of components and have a complex behaviour. Similarly for the actual speaker units. As we have seen on the webpages on cables, even the behaviour of simple twin-feed connecting cable can be more complicated that we might expect………….






Hence we can see this as another complication which means the actual in reality performance may well differ from the above results, but that a small change due to bi-wiring remains possible……………………………






Finally, it is perhaps pointing out that there is a physical mechanism by which the cable resistance value may vary dynamically in use, and that this could produce nonlinear alterations of the signal....
 





costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.979
Reaction score
127.624
Χωρίς να διαφωνώ με τις διαπιστώσεις του Βασίλη, τις οποίες έχω ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ και από δικές μου εμπειρίες, παραθέτω το συμπέρασμά μου μετά τόσα χρόνια παιδεμάρας:

Μόνος εχθρός (εχθρός του καλού το καλύτερο) της τετρακαλωδίωσης είναι η ...εξακαλωδίωση (σε τρίδρομο)!

Έτσι, συμπερασματικά, συμφωνώ με τον μεσιέ Κόγια.

Το πονηρό (και τελικά επιθυμητό) στην όλη φάση είναι ο συνδυασμός: να εκμεταλεύεσαι τις εμπειρίες σου (ηχητικές) σε συνδυασμό με το ηλεκτρικά και θεωρητικά ορθό. Αλλιώς απλά ξεκινάς στραβά, και διορθώνεις το αρχικό σφάλμα με σωρεία άλλων σφαλμάτων. Σούργελο δηλαδή...

Αφού λοιπόν ικανοποιήσουμε το θεωρητικά ορθό, και τετρακαλωδιώσουμε ή εξακαλωδιώσουμε τα (κατά προτίμηση ενεργά) ηχεία μας, παίζουμε με τις χωρητικότητες και επαγωγικότητες (αλλά και τα υλικά κατασκευής) των χρησιμοποιούμενων καλωδίων ώστε να τιουνάρουμε το αποτέλεσμα προς το επιθυμητό βάσει των ηχητικών εμπειριών μας αλλά και των επιθυμητών κατά περίπτωση ηχητικών αποτελεσμάτων (άλλοι το προτιμούν τσιριχτό!).

Οπότε Κώστα μου ναι, η αντίσταση του καλωδίου (όσο μικρή κι αν είναι) παίζει τον πρώτο ρόλο (πάει βόλτα το κιού αλλά και το ντάπμπινγ φάκτορ - άσχετα αν μερικοί το προτιμούνε έτσι, και μακάρι να το κάνουν συνειδητά, τους χαίρομαι!). Παρόλα αυτά και η λοιπή μιγαδική αντίσταση παίζει το ρόλο της, η επαγωγικότητα και η χωρητικότητα επιδρούν με διαφορετικό (και αναγνωρίσημο) τρόπο σε κάθε ηχητικό κλάδο (=κρος+μεγάφωνο για τους μη γνωρίζοντες τον όρο).
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
Μεχρι εδω διακρινονται χονδρικα δυο ειδων προσεγγισεις για την διπλοκαλωδιωση.
Η μια υποδεικνυει οτι ειναι Ακουστικα ανυπαρκτα τα αποτελεσματα, και ολη η ιστορια ειναι υποθεση συνδιασμενης διατομης και Ωμικης αντιστασης των αγωγων.
Η αλλη υποδεικνυει οτι η διπλοκαλωδιωση κανει Ακουστικη διαφορα/ες αναλογως συνθηκων, πλην δεν ειναι σε θεση να δωσει επαρκη και κοινως αποδεκτη εξηγηση του φαινομενου.

Η προσωπικη μου γνωμη στηριγμενη στις εμπειριες μου, ειναι πολυ κοντα στην δευτερη αποψη. ΝΑΙ παρατηρουνται διαφορες με διπλοκαλωδιωση και μαλιστα με συγκρισιμες διατομες καλωδιων. Οχι ομως παντα και οχι στον ιδιο βαθμο σε ολα τα συστηματα. Το να επιχειρειται ομως ερμηνεια του φαινομενου μεσα απο ενα φορουμ, και μαλιστα τετοια που να πειθει ολους, ειναι μαλλοον ουτοπια, καθως το θεμα απαιτει υψηλη εξειδικευση, (η οποια δεν κυκλοφορει στα περιπτερα), και γιατι οχι επιπονη εργαστηριακη ερευνα.
Το μονο σιγουρο ειναι οτι το μοντελο μιας γραμμης μεταφορας οπως το καλωδιο συνδεσης ενισχυτη-Ηχειων δεν εξαντλειται στην ωμικη αντισταση ανα μοναδα μηκους, και ειναι σαφως πιο περιπλοκο. Απ' την αλλη αυτο δεν μπορει να παρεχει αλλοθι στην εκμεταλλευση που γινεται απο το εμπορικο κυκλωμα των "μαγικων" καλωδιων.

Μια απο τις δικες μου εμπειριες που λογω ιδιαιτερων συνθηκων δεν πρεπει να εχει ποτε κατατεθει πλατυτερα : Ενισχυτης λυχνιων με δυο δευτερευοντα του μετ/στη Εξοδου, συνδεδεμενα εν σειρα, σε διαταξη 0-4-8 Ω. Αρχικα η εξοδος των 8Ω (ο εν σειρα συνδιασμος των δευτερευοντων) συνδεεται σε Ηχειο 2δρομο, 8Ω, που εχει δυνατοτητα διπλοκαλωδιωσης, πλην συνδεεται κανονικα, μεσω 4πολικου καλωδιου που δουλευει σαν 2πολικο, δηλαδη με παραλληλισμενους ανα δυο τους αγωγους. Ολα καλα κι ολα ωραια.
Κατοπιν γινεται διπλοκαλωδιωση, αφαιρουνται τα βραχυκυκλωματα απο το Ηχειο, και συνδεεται το 4πολικο στον ενισχυτη ετσι ωστε, το Woofer να συνδεεται στο ενα δευτερευον, (μαυρο στο 0 Ω και κοκκινο στο 4 Ω) και το Tweeter στο αλλο δευτερευον (μαυρο στο 4Ω και κοκκινο στο 8Ω). Ουσιαστικα το καθε τμημα του κροσοβερ παιρνει απο ενα ξεχωριστο τυλιγμα του μετ/στη που αντιστοιχει σε 4Ω, ενω οι φασεις τηρουνται.
Το αποτελεσμα ηταν για μενα και τους παρισταμενους ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ καθ' ολες τις εννοιες. Ο ηχος απλωσε και αποκτησε αλλη διασταση και λεπτομερια. Ακολουθησε απο την μερια μου προχειρη μελετη του πραγματος στο χαρτι που δεν με φωτισε και ιδιαιτερα για την τρομακτικη διαφορα αποδοσης. Για τους χ λογους ομως δεν επεμεινα και πολυ με την θεωρητικη προσεγγιση. Αυτο το πειραμα σε αλλους ενισχυτες με ιδια διαταξη δευτερευοντων δεν εδειξε καμμια διαφορα. Το απεδωσα στην συγκεκριμενη κατασκευη των μετ/στων εξοδου του πρωτου ενισχυτη. Και το φλερτ αργοτερα εξελιχτηκε σε γαμο.
 

LUXMAN

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.994
Reaction score
69
Δύο καλώδια είναι πάντοτε καλύτερα από ένα, διότι υποδιπλασιάζεται η αντίσταση. Δύο καλώδια μπορεί να είναι χειρότερα από ένα, μόνον υπό το πρίσμα του πρόσθετου κόστους.
Πιθανοτατα ,αγαπητε Κωστα , με τα διπλα χρηματα ν αγορασεις καλωδια με καθαροτερο χαλκο (η οτι αλλο) με μικροτερη ειδικη αντισταση ανα μετρο οποτε και εξισου χαμηλη αντισταση εχεις και καλυτερα θ ακους λογω λιγοτερων προσμιξεων .

Το πρισμα του προσθετου κοστους δεν σ ερεθιζει Νικο αναλογως του φιλοσοφικου ερωτηματος μου ;;
 

LUXMAN

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.994
Reaction score
69
Τί πάει να πει όχι; Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ώριμη, επαρκέστατα τεκμηριωμένη και θεμελιωμένη θεωρητικά. Αλλ’ ας έρθουμε στο ψητό, στο επιχείρημα που θέτει ο Βασίλης. Βεβαίως, το καλώδιο είναι τμήμα του crossover.
Γιατι λοιπον ο καθε κατασκευαστης δεν δινει 3 επιπλεον μετρα απο το θαυμασιο καλωδιο που χρησιμοποιει για εσωτερικη καλωδιωση , το οποιο θα προκυπτει κατευθειαν απο το crossover ;;;; Ενα μεγαλο ηχειο συνηθως χρησιμοποιει 2 με 3 μετρα καλωδιο 2χ1,6 η 2χ2 καρρε εσωτερικα . Αυτο υποτιθεται οτι ειναι και το optimum κατα τον κατασκευαστη του ηχειου . Γιατι λοιπον δεν χρησιμοποιουμε αλλα 2 , 3 μετρα απο αυτο το θαυμασιο καλωδιο ;;;
Όμως, ο χομπίστας, ο μέσος, ο προχωρημένος, ο αρχάριος –δεν έχει σημασία, σαφώς και είναι σε θέση να προτιμήσει ιδανική λύση, αρκεί να σκεφθεί λογικά, αρκεί να βάλει το μυαλό του να δουλέψει, ώστε να συμπεράνει. Αυτό δεν προαπαιτεί δα και καμιά φοβερή νοημοσύνη, είναι πολύ απλό.

Δοθέντος ότι το καλώδιο λειτουργεί ως τμήμα του crossover, απομένει να μαντέψουμε πόσο από δαύτο θα πρέπει να έχει λάβει υπ’ όψη του ο κατασκευαστής, χονδρικά, πόση αντίσταση και πόση αυτεπαγωγή σε σειρά με κάθε κλάδο του crossover, και πόση χωρητικότητα παράλληλα με αυτόν, ώστε, τελικά, το ηχείο του να λειτουργεί σωστά; Μάλιστα. Λογικά μιλώντας, επαναλαμβάνω, μιλώντας τη γλώσσα της λογικής, μιλώντας επιστημονικά, και όχι με βάση το τί μπορεί να σκαρφιστεί ο κάθε πωλητής, ή ο κάθε reviewer, ή ο κάθε χαϊεντάς που θέλει να πείσει τον εαυτό του ή τους άλλους για τις όποιες επιλογές του, ο κατασκευαστής του ηχείου δεν είναι σε θέση να κάνει αυτήν την πρόβλεψη, διότι:
  • Δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα ηλεκτρικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν το καλώδιο ηχείων που θα χρησιμοποιήσει ο πελάτης του. Κάθε πελάτης μπορεί να επιλέξει διαφορετικό καλώδιο, κυρίως διαφορετικής διατομής, αλλ’ επίσης και διαφορετικής τοπολογίας, και -βεβαίως και αυτονοήτως- διαφορετικού μήκους. Ατράνταχτη απόδειξη αυτού είναι το γεγονός, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι κατασκευαστές ενισχυτών ανακοινώνουν το μέγεθος του συντελεστή απόσβεσης, εκλαμβάνοντας το καλώδιο ηχείων ως μηδενικής αντίστασης, δηλαδή μηδενικού μήκους. Επιπροσθέτως, εάν συναντήσετε σχετικό εδάφιο στις οδηγίες χρήσης οποιουδήποτε ηχείου, οποιασδήποτε τοπολογίας και οιουδήποτε κόστους, ο κατασκευαστής θα συνιστά τη χρήση καλωδίου όσο το δυνατόν μικροτέρου μήκους.
Εχεις μετρησει με καποιο πολυμετρο αντισταση σε καποιο καλωδιο ηχειων και αν ναι σε ποιο (μαρκα, μοντελο), ποση αντισταση , με ποιο πολυμετρο και σε ποσα μετρα καλωδιου ;;
Επισης υπαρχει καποιος εδω μεσα που εχει πραγματοποιησει τετοια μετρηση ;;; Αν ναι θα παρακαλουσα να δημοσιοποιησει τις μετρησεις αυτες .

Ρωταω γιατι ανοητως πιστευω πως η αντισταση ενος καλωδιου ηχειων 3 μετρων , μετριας ποιοτητας (χαλκος 99,9%) ειναι κατω απο τις δυνατοτητες μετρησης οποιουδηποτε ερασιτεχνικου πολυμετρου και απειρως μικροτερη απο τις διαφορες των ονομαστικων τιμων των υλικων που χρησιμοποιουνται στα crossovers (2%-20%) ωστε να επηρεαζει εστω και ελαχιστα το τελικο αποτελεσμα .
  • Εκτός του ότι δεν μπορεί, ο κατασκευαστής του ηχείου δεν πρέπει να συνυπολογίσει τα καλώδια στο σχεδιασμό του crossover, διότι σε αυτήν την περίπτωση λειτουργεί σε βάρος των πωλήσεών του, καθ’ όσον έτσι αποκλείει όλους τους δυνάμει πελάτες του, που προτίθενται να οδηγήσουν το ηχείο του με ενισχυτή μονομπλόκ, ο οποίος –ο άτιμος- μπορεί να τοποθετηθεί πολύ κοντά στο ηχείο, λύση που ελαχιστοποιεί το μήκος του καλωδίου ηχείων, προς όφελος της ηχητικής ποιότητας –και αυτό είναι ανεπίδεκτο αμφισβήτησης. Όσοι από εσάς δεν το ήξεραν, μόλις το έμαθαν, και αν δεν με πιστεύουν, ας ψάξουν να βρουν πώς μεταφέρεται η ηλεκτρική ενέργεια, ή πού είναι οι τελικοί ενισχυτές που οδηγούν τα θηρία μιας υπαίθριας συναυλίας.
  • Το ψαξαμε και βρηκαμε τον ηχο αθλιο :crazy_2:με τερατωδη παραμορφωση και αλλιμονο αν αυτοι οι Γκοτζιλες ειναι το οικιακο μας ονειρο !!:happy_5: :happy_5:
  • Επομένως, όχι μόνον ο χομπίστας, αλλά όλοι μας, μπορούμε να επιλέξουμε την καλύτερη λύση, και η καλύτερη λύση είναι η πολλαπλή καλωδίωση, αρκεί βέβαια να μην το παρακάνουμε.
  • Ποιο ειναι το οριο του "να μην το παρακάνουμε" ;;
 

LUXMAN

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.994
Reaction score
69
Φυσικά και υπάρχει! Μήπως έχετε την εντύπωση ότι η ηλεκτρική ενέργεια δείχνει ιδιαίτερες προτιμήσεις στην τιμή πώλησης ή το σχήμα της διατομής, όταν πρόκειται για την παραλληλία δύο αγωγών; Όχι βέβαια. Στη συγκεκρειμένη εφαρμογή, η μόνη προτίμηση που θα επιδείξει το ρεύμα έχει να κάνει με την αντίσταση. Το ρεύμα θα περάσει από εκεί που η αντίσταση είναι η μικρότερη. Η απάντηση λοιπόν είναι, ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο συνδυασμό καλωδίων θέλετε, αρκεί να πράξετε το αυτονόητο: Να έχουν όσο γίνεται μικρότερο μήκος, και να είναι όσο γίνεται πιο χοντρά, φτάνει να μην το παρακάνετε.

Μανια με την αντισταση αυτο το παιδι
!!!! Λες και ειναι το μοναδικο φυσικο χαρακτηριστικο ενος καλωδιου ηχειων !! Η χωρητικοτητα π.χ. δηλαδης δεν "μετραει"καθολου ;;;

Οσο για το ποσο χοντρα (αλλα και καποιου ικανου μηκους) ....αλλου χρειαζεται να ειναι τα ...καλωδια μας !!:happy_8: :happy_8:
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.101
Μηνύματα
2.888.581
Members
37.989
Νεότερο μέλος
katerinagourz
Top