Μέγαρον Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49


Η δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήλθε να δώσει λύση στην ανάγκη που είχε η πόλη για ένα χώρο ο οποίος να είναι σε θέση να στεγάσει όχι μόνο καλλιτεχνικές, αλλά και ποικίλες άλλες δραστηριότητες.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 18 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο στην περιοχή του Ποσειδωνίου Αθλητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι αρχιτεκτονικές προμελέτες ήταν δωρεά στο Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον "αδελφό" Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Αθηνών, ενώ η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους, τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών όσο και από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το συνολικό κόστος ανήλθε στο ποσό των 14.100.000.000 δραχμών.

Ο στόχος που τέθηκε για την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήταν αυτός ενός σύγχρονου, διεθνών προδιαγραφών, πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, από συναυλίες, μπαλέτο, παραστάσεις θεάτρου και όπερας, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις μέχρι συνεδριακές εκδηλώσεις.

Σχεδιάστηκε έτσι ένα κτίριο, που από τη μία πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για το σκοπό αυτό, και από την άλλη αποτελεί ένα κτίριο ορόσημο, ένα κόσμημα για την πόλη. Βρίσκουμε, έτσι, να συνυπάρχουν τα στοιχεία μιας μεγάλης αίθουσας συναυλιών, όπως η εξαιρετικής ακουστικής, πλήρως εξοπλισμένη, αίθουσα 1.464 θέσεων (από τις οποίες 1.060 βρίσκονται στην πλατεία, 88 στα θεωρεία και 316 στον εξώστη), ο χώρος υποδοχής του κοινού (φουαγιέ), τα γραφεία για τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, καθώς και όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την υποστήριξη των εκδηλώσεων (καμαρίνια, αίθουσες δοκιμών, αποθήκες οργάνων κ.ά). Παράλληλα, έχει ληφθεί μέριμνα για τους πολίτες με αναπηρίες, με την κατασκευή κατάλληλων θέσεων και ανελκυστήρων. Επιπλέον, η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την ιστορία της πόλης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από το λαμπρό βυζαντινό παρελθόν όσο και από το μετέπειτα κοσμοπολίτικο ρόλο της.



Εκτός από το υπάρχον κύριο κτίριο, έχει προβλεφθεί η κατασκευή και ενός δεύτερου. Αυτό θα περιλαμβάνει δύο μικρότερες αίθουσες, κατάλληλες για συναυλίες μουσικής δωματίου και μικρών συνόλων, αλλά και για συνέδρια, καθώς και Μουσείο Μουσικής. Στο κτίριο αυτό θα λειτουργήσει επίσης η Μουσική Βιβλιοθήκη, ενώ θα υπάρχουν βοηθητικοί χώροι για τις διοικητικές υπηρεσίες, όπως και ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης οχημάτων.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου του 2000. Στην ιδιαίτερης λαμπρότητας εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι, ανάμεσα στους οποίους ο πρωθυπουργός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ύστερα από τον αγιασμό και τις ομιλίες των επισήμων, ακολούθησε συναυλία προς τιμήν τους. Το πρόγραμμα της συναυλίας στο πρώτο μέρος περιλάμβανε ελληνική παραδοσιακή μουσική από διάφορες περιοχές, μουσική άλλων βαλκανικών χωρών και νεοελληνική λαϊκή μουσική, ενώ στο δεύτερο μέρος εμφανίστηκε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Emir Saul σε έργα C.Saint-Saens, Μ. Χατζηδάκι και Μ. Καλομοίρη, με σολίστ το Γιάννη Βακαρέλη και τη Σόνια Θεοδωρίδου. Την επόμενη μέρα έδωσε συναυλία η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, με σολίστ τη Δόμνα Ευνουχίδου, σε έργα C. W. Gluck, W. A. Mozart και Μ. Χατζηδάκι.



Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις τακτικές του εκδηλώσεις το Μάιο του 2000. Η λειτουργία του αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην πολιτιστική, κοινωνική αλλά και οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Η δυνατότητα παρουσίασης σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων, διοργάνωσης και φιλοξενίας μεγάλων διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο πολιτισμού και επιρροής στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και των Βαλκανίων. Θα το καταστήσει σημείο αναφοράς για κάθε ανήσυχο ως προς το πολιτισμικό γίγνεσθαι άνθρωπο.

Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Όπερα, αλλά και ρεμπέτικα τραγούδια, συμφωνική μουσική, αλλά και τσιγγάνικα βιολιά συνθέτουν το πολυδιάστατο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Η καλλιτεχνικής περίοδος τους Μεγάρου αρχίζει με χορό στις 11 και 12 Ιανουαρίου. Το χορευτικό σχήμα «National Dance Company of Ireland» παρουσιάζει στη δίωρη παράσταση με μουσικοχορευτική μορφή το έπος των Ιρλανδών Κελτών και της ιστορίας τους.

Στις 21 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Δευτέρες στο Φουαγιέ», ο Σίμος Παπάνας (βιολί) και η Κατερίνα Γίμα (άρπα) θα ερμηνεύσουν έργα για βιολί και άρπα, ενώ στις 30 Ιανουαρίου το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο με τη συναυλία του εγκαινιάζει το νέο θεματικό κύκλο του ΜΜΘ με τίτλο «Τα Κουαρτέτα του Μπετόβεν». Στις 11 Φεβρουαρίου ακολουθεί το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας με έργα των Ζέρβα, Κόκορα, Μινακάκη, Αδάμη και Θέμελη.

Στο πλαίσιο του κύκλου «Διάσημες Ορχήστρες - Μεγάλοι Μαέστροι» εντάσσεται η εμφάνιση της Καμεράτας του Σάλτσμπουργκ στις 19 Φεβρουαρίου υπό τη διεύθυνση του Λεωνίδα Καβάκου (συνδιοργάνωση της συναυλίας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

«Η Συμφωνία των Παιχνιδιών» είναι ο τίτλος της συναυλίας που παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 24 Φεβρουαρίου (εντάσσεται στη σειρά Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά). Η εκδήλωση περιλαμβάνει το ομώνυμο περίφημο έργο του Γιόχαν Λέοπολντ Μότσαρτ (πατέρα του Αμαντέους Μότσαρτ).

Ρεσιτάλ για βιολοντσέλο και πιάνο δίνουν στις 25 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής ο Δημήτρης Πάτρας (βιολοντσέλο) και η Μαριλένα Λιακοπούλου (πιάνο).

Στις 3 Μαρτίου υπό τον τίτλο «Sophisticated Ladies» οι Ηλιάννα Αντωνίου (σοπράνο), Ευτυχία Δημητρακοπούλου (σοπράνο), Ελένη Κωνσταντάρα (σοπράνο), Χριστίνα Μιχαλάκη (σοπράνο), Έλλη Αρβανίτη (άλτο), Βιόλα Γιαννοπούλου (άλτο), Αννα Μουζάκη (άλτο), Barunka Preisinger (άλτο) θα ερμηνεύσουν έργα Γκέρσουιν, Ρότζερς, Μπερλίν, Ντέσμοντ και Πρίσλεϊ.

Ο «Ιούλιος Καίσαρας» του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ είναι η 13η (από την ίδρυση του ΜΜΘ) παραγωγή όπερας του Μεγάρου που θα παρουσιαστεί στις 14, 15 και 16 Μαρτίου για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Η όπερα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη και όλοι οι συντελεστές της είναι Έλληνες.

Ο περίφημος Ούγγρος τσιγγάνος δεξιοτέχνης του βιολιού γνωστός και ως «βιολιστής του διαβόλου» Roby Lakatos με το Ensemble του εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 22 Μαρτίου στη σκηνή του ΜΜΘ.

Το πρόγραμμα κλείνει με την εμφάνιση στις 10 και 11 Μαΐου του Γιώργου Νταλάρα με μουσικές αναφορές στο ελληνικό μπλούζ -το ρεμπέτικο τραγούδι.



Πηγή news in gr!


To πρόγραμμα εδώ!!!
:cool_4:
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
διαλεχτε ενα απο τα 2
αχ ευρωπη εσυ μας μαρανες
εγω δεν απω μεγαρο θα μεινω με τον παιδαρο)( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )( )(



και τα παιδακια στα καμινια πεινουν
και οχι μονο στα καμινια
 

Μηνύματα
4.480
Reaction score
3
Απάντηση: Μέγαρον Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Αχ βρε argi...
Αλλού είναι η λύση που ψάχνεις.
 

Μηνύματα
2.318
Reaction score
1
Απάντηση: Μέγαρον Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Επισκέφτηκα το Μέγαρο Μουσικής σε μία παράσταση Μπαλέτου μίας Σχολής χορού. Πρέπει να πω ότι μου έκανε εντύπωση ότι δεν υπάρχουν ενσωματωμένα ή αόρατα ηχεία , για αυτό και υπήρχαν 2 άσχημες στήλες ηχείων δεξιά και αριστερά , κακός ήχος και άσχημα φώτα ... Για τα φώτα μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που έπεφτε πάνω στην σκηνή , αλλά προς τα πίσω τα φώτα έβρισκαν το δοκάρι ψηλά , οπότε το πίσω μέρος έμεινε σκοτεινό ... Με λίγα λόγια απογοητεύτηκα από το πρόχειρο της υπόθεσης ... Εαν αυτό έχει να κάνει με τους ανθρώπους , τότε ελπίζω την επόμενη φορά να είναι καλύτερα τα πράγματα ... Ομως εάν έχει να κάνει με λάθος ( μόνιμη ) εγκατάσταση των μηχανημάτων , τότε 14 δισεκατομμύρια δραχμές πήγαν στην τουαλέτα ... Ενα ακόμη που παρατήρησα είναι το τύπου ανοιχτό θέατρο εγκατάσταση μικτών και άλλων μηχανημάτων στη μέση της αίθουσας ... Για όνομα ... Σε κλειστό θέατρο βρισκόμαστε ...
 

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Μηνύματα
15.781
Reaction score
343
Κακά τα ψέματα, ίδιον του Έλληνα - ούτε καλό, ούτε κακό, κατ' εμέ τουλάχιστον, απλώς ίδιον - είναι ότι όσον αφορά την έξοδο μετά δημοσίων θεαμάτων, προτιμά την έξω καρδιά διασκέδαση (από μπουζούκια και γλέντια με δημοτικά μέχρι συναυλίες rock) από τις εκδηλώσεις με σοβαρή ή "σοβαρή" μουσική, που δεν καλύπτουν τη μεγάλη ανάγκη της εκτόνωσης.
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.828
Reaction score
2.427
Απάντηση: Μέγαρον Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Εξωτερικα πανασχημο κτηριο!
 

Μηνύματα
1.082
Reaction score
176
Προκειται για κτιριο-τερατουργημα που εκοψε κυριολεκτικα στα δυο και αλλοιωσε τον χαρακτηρα της παραλιας της Θεσσαλονικης. Ενα μνημειο κρατικης αυθαιρεσιας εις βαρος της περιβαλοντικης αισθητικης.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.911
Reaction score
2.527
Σιγά βρε που κυριολεκτούμε λέγοντας στη μέση. Η τοποθεσία που έγινε το Μέγαρο είναι στην ανατολική άκρη της παραλίας. Η "παραλία" με την έννοια της βόλτας είναι φυσικά αλλού. Το εν λόγω σημείο ήταν ανέκαθεν ένα υποφωτισμένο μέρος για παράνομα ζευγαράκια και παράνομες δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα το κτίσμα όχι μόνον δεν αλλοίωσε το εν λόγω σημείο αλλά το αναβάθμισε κιόλας...

Η εξωτερική αισθητική ενός κτιρίου είναι υποκειμενική υπόθεση. Το θέμα είναι τι γίνεται μέσα. Και επειδή βλέπω αρκετή γκρίνια, έχετε κάποιο πρόβλημα που έγινε μέγαρο μουσικής στην πόλη? Θεωρείτε ότι δεν έπρεπε να γίνει? Γιατί?


...
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Η Θεσσαλονίκη είναι και πρέπει να είναι η Πολιτιστική συμπρωτεύουσα και πρωτεύουσα της Βορείου Ελλάδος και δικαιούται και πρέπει να έχει τέτοια κτίρια και δραστηριότητες!!!
Το κτίριο κοσμεί μία πρώην υποβαθμισμένη περιοχή (όπως λέει ο Νίκος) της πόλης και νομίζω πως οι Θεσσαλονικείς έχουν τον 1ο λόγο για την παρουσία του στον χώρο αυτό!
Μακάρι να είχαμε τον χρόνο να επισκεφτούμε την όμορφη πόλη του Βορρά και το Μέγαρο απο κοντά!!:cool_1:

(Εδώ δεν έχουμε χρόνο να πάμε στο δικό μας)!:mad_3:
 

Μηνύματα
2.318
Reaction score
1
Απάντηση: Μέγαρον Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Εμένα δεν με πειράζει ο χώρος που βρίσκεται , και σήμερα βρίσκεις ζευγάρια εκεί ... Μία φορά πήγα , και τις εντυπώσεις μου τις έγραψα επάνω ... Πείτε μου εαν όντως είναι έτσι σε διάφορες παραστάσεις , γιατί ήταν πολύ μέτρια η απόδοση ..
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.828
Reaction score
2.427
Απάντηση: Μέγαρον Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Προφανως εγινε συγχυση με την αναγκαιοτητα υπαρξης τετοιων κτηριων (εγκαταστασεων) σε καθε πολη και με την αισθητικη του εξωτερικα, την οποια και σχολιασα. Αλιμονο, ποιος δεν θελει ενα πολιτιστικο κεντρο στην πολη του;




Για τα...ζευγαρακια ληφθηκε καμια μεριμνα;
 


lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.828
Reaction score
2.427
Απάντηση: Re: Απάντηση: Μέγαρον Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Τα νόμιμα ή τα παράνομα? :cool_11::cool_11:
Υπαρχουν νομιμα ζευγαρακια;

Παντως πριν απο μια εβδομαδα που ημουν ακριβως απεναντι (για λογους υγειας και οχι ως...ζευγαρακι!!!), πολυ χαρβαλο ειναι εκει η περιοχη, ιδιως με εκεινα τα σχολεια της συμφορας. Απο τον σεισμο ειναι ετσι; Ποτε θα τελειωσουν τα εργα;
 



ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.832
Μηνύματα
2.953.277
Members
38.243
Νεότερο μέλος
desmios2025
Top