Gebreselassie
Μαύρος!
- Μηνύματα
- 30.984
- Reaction score
- 2.838
:respect:Ε, ρε και να ήταν το μεγάφωνο κολλημένο επάνω στο τρανζίστορ εξόδου...
Make them active, baby...
:respect:Ε, ρε και να ήταν το μεγάφωνο κολλημένο επάνω στο τρανζίστορ εξόδου...
Make them active, baby...
Είναι επειδής δε μ' αρέσουν οι μπανάνες. :happy_9:Αυτές τις βλακείες όμως για ενεργά τι τις θες τώρα εσύ? Μας έχεις πρήξει....
Αυτές τις βλακείες όμως για ενεργά τι τις θες τώρα εσύ? Μας έχεις πρήξει....
:happy_5: :happy_5:Είναι επειδής δε μ' αρέσουν οι μπανάνες. :happy_9:
:respect: οπως πανταΤο ότι το DF το γ@$&#@νε οι ενώσεις και οι αντιστάσεις είναι πια γνωστό σε όλους, αλλά ακόμα υπάρχουν τα κρος με τις εν σειρά αντιστάσεις στις μονάδες μεσαίων-υψηλών.
Aυτα ειναι το λιγοτερο
Ακόμα και η αντίσταση του πηνίου που βρίσκεται σε σειρά με το γούφερ ή το μιντ.
ΑΥΤΟ ειναι το κυριωτερο προβλημα διοτι εχει πολλαπλασια αντισταση απο ολα τα προηγουμενα μαζι.
Εγώ το ζήτησα.Καλά ρε (μου επιτρέπεις το ρε?) επειδή το είπε ο Κυρίτσης πρέπει κι εσύ να το κάνεις? :mad_2: :mad_2: :mad_2: :mad_2:
Λοιπόν, κατ’ αρχάς, η στάθμη, το πόσο δυνατά θα παίξει ένα μεγάφωνο, εξαρτάται από ένα και μόνον πράγμα: το πλάτος της ταλάντωσής του, το πόσο μακριά από τη θέση ηρεμίας του μετακινείται ο κώνος, καθώς πάλλεται. Αυτή η απόσταση εξαρτάται από τρία πράγματα:
• την ένταση του μαγνητικού πεδίου που εφαρμόζει το μαγνητικό σύστημα του μεγαφώνου, μέσα στο οποίο κινείται το πηνίο,
• τη σκληρότητα (ενδοτικότητα) της ανάρτησης του μεγαφώνου και...
• την τάση που θα εφαρμοσθεί στα άκρα του πηνίου του κινητήρα του, του πηνίου φωνής, δηλαδή την τάση που αναπτύσσει στην έξοδό του ο ενισχυτής.
Δεδομένου ότι οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι σταθεροί για κάθε μεγάφωνο, το πόσο δυνατά θα παίξει αυτό, εξαρτάται από την τάση με την οποία οδηγείται από τον ενισχυτή. Όπως είπαμε παραπάνω, ως ηλεκτρομηχανική διάταξη που είναι, το μεγάφωνο καταναλώνει κάποια ισχύ, μέρος της οποίας μετατρέπει σε μηχανική ενέργεια στον αέρα, σε ήχο δηλαδή, και το υπόλοιπο, το μεγαλύτερο μέρος, το εκλύει σε μορφή θερμότητας. Καταναλώνοντας ισχύ το μεγάφωνο, καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως, το ρεύμα αυτό δεν είναι το ίδιο σε όλες τις συχνότητες. Όταν το μεγάφωνο λειτουργεί στην ιδιοσυχνότητά του, θα καταναλώνει το ελάχιστο δυνατό ρεύμα, διότι εκεί, όπως είπαμε, πάλλεται με μέγιστο πλάτος. Αν κρατήσουμε σταθερό το πλάτος, και επομένως σταθερή την τάση οδήγησης από τον ενισχυτή, τότε ελαχιστοποιείται η ενέργεια που καταναλώνει το μεγάφωνο, και επομένως, στη συχνότητα αυτή το μεγάφωνο τραβάει το ελάχιστο δυνατό ρεύμα. Άρα, από το Νόμο του Ohm, σε αυτήν τη συχνότητα, το μεγάφωνο παρουσιάζει μέγιστη αντίσταση, η οποία βαίνει μειούμενη ένθεν και ένθεν αυτής της συχνότητας. Δηλαδή, συμπαγεί τω λόγω να πούμε, ένα μεγάφωνο δεν έχει την ίδια αντίσταση σε όλες τις συχνότητες, στις οποίες προορίζεται να λειτουργήσει. Σε κάποια συχνότητα μπορεί να παρουσιάζει αντίσταση 8Ω, σε κάποια άλλη 6Ω, ή 15Ω, ή 50Ω. Συνεπώς, σε συνάρτηση με τη συχνότητα, το μεγάφωνο παρουσιάζει ένα διάγραμμα εμπέδησης, η καμπύλη του οποίου αποτελείται από την αντίσταση που παρουσιάζει αυτό σε κάθε συχνότητα.
Απαντηση
B=Kx2πΙ/rxN [τυπος για κυκλικους αγωγους ιδιας ακτινας] πηνιο δηλαδη
Οπου Β ειναι η ενταση του μαγνητικου πεδιου , Κ η σταθερα , το 2π , Ι η ενταση του ρευματος, r η αντισταση του πηνιου ,και Ν ο αριθμος των σπειρων.
Αρα το ποσο θα κινηθει ο κωνος εξαρταται μονο απο το Ι [ρευμα] , τι θα συμβει λοιπον οταν στο ΙΔΙΟ ηχειο σε ενα μερος του φασματος πχ στα 100 Ω η αντισταση γινεται μιση, το ρευμα διπλασιαζεται αρα το Β αυξανει ,αρα η μετακινησει του κωνου αυξανει και τα SPL πιο εντονα ...μιλαμε για ενισχυτας σταθερης τασεως. Αρα πως γινεται στο ιδιο μεγαφωνο εφοσον η 2η και 3η περιπτωση ειναι σταθερες να εχουμε ιδια ενταση ,και το μονο που αλλαζει ειναι το ρευμα?
Ο πρωτος παραγων [οπως γραφει παραπανω δεν ειναι σταθερος!!] η ποσοτης των ηλεκτρονιων , το ρευμα κατι ξερει και αυτο κινει το μεγαφωνο.
Υπονοειτε καποιον συγκεκριμενο φιλτατε?Οι πληκτρολογουντες στο φορουμ δεν πρεπει κατ αναγκη ναναι κατ`αναγκη εκπαιδευμενοι ξερολες στο πληκτρολογιον , και να γραφουν αντιγραμμενες εκθεσεις τεχνικων ιδεων ....αστο αναπαντητο pls....
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=37672Re: Αγαπημένο μου Watt...
07-06-2007, 20:14 post #6
Originally Posted by Costas Coyias
Μια παρεξήγηση που συμβαίνει εδώ, εστιάζεται στην ερώτηση: Καλά, αφού εδώ, στους 115Hz, το μεγάφωνο καταναλώνει πολύ μεγαλύτερη ισχύ, σε σχέση, ας πούμε με τους 35Hz, δεν θα παίζει εδώ πιο δυνατά; Η απάντηση βεβαίως είναι, όχι. Όπως είπαμε παραπάνω, η στάθμη εξαρτάται μόνον από την τάση στην έξοδο του ενισχυτή, και όχι από το ρεύμα. Βεβαίως, το μεγάφωνο καταναλώνει εδώ πολύ περισσότερο ρεύμα, πολύ περισσότερη ισχύ, αλλά παίζει το ίδιο δυνατά. Το ίδιο δυνατά, υπό μια βασική προϋπόθεση: Ότι ο ενισχυτής είναι σε θέση να παράσχει αυτό το αυξημένο ρεύμα. Σε αυτήν την περίπτωση, και υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι τα δύο σήματα που δέχεται στην είσοδό του ο ενισχυτής, 35Hz και 115Hz, είναι ίσης τάσης, το μεγάφωνο θα αναπαράγει ήχους ίσης στάθμης, εάν βέβαια είναι σχεδιασμένο σωστά.
Καλά το ίδιο και το αυτό διάγραμμα (με όλες τις προϋποθέσεις να έχουν τηρηθεί) από που προέκυψε ;
ΠΡΟΣΟΧΗ
...στους 115Hz, το μεγάφωνο καταναλώνει πολύ μεγαλύτερη ισχύ, σε σχέση, ας πούμε με τους 35Hz, δεν θα παίζει εδώ πιο δυνατά; Η απάντηση βεβαίως είναι, όχι.
...η στάθμη εξαρτάται μόνον από την τάση στην έξοδο του ενισχυτή, και όχι από το ρεύμα.
...Σε αυτήν την περίπτωση, και υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι τα δύο σήματα που δέχεται στην είσοδό του ο ενισχυτής, 35Hz και 115Hz, είναι ίσης τάσης, το μεγάφωνο θα αναπαράγει ήχους ίσης στάθμης,