Πολυκάναλος Ενισχυτής & 2 Ηχεία Bi-Amp

Reaction score
0
Αφού περιηγήθηκα αρκετή ώρα στο forum προσπαθώντας να βρω λύση σε αυτό που με απασχολεί, αν και είδα θέματα σχετικά με διπλοενίσχυση, δεν κατάφερα να βγάλω κάποιο συμπέρασμα.

Να αναφέρω καταρχάς ότι διαθέτω τον ολοκληρωμένο Denon 1508 (7x75W RMS στα 8Ohm) και τα Crystal Audio TX-T2 (150W, 8Ohm) που δέχονται διπλοκαλωδίωση. Δεδομένου ότι δε χρησιμοποιώ τα υπόλοιπα 5 κανάλια του ενισχυτή, και δεδομένου ότι ο ενισχυτής σε stereo λειτουργία δίνει μόνο 2x75W στα μπροστινά κανάλια, θα μπορούσα με κάποια συνδεσμολογία να δίνω στο καθένα από τα ηχεία 150W (χρησιμοποιώντας ίσως 2+2 κανάλια του ενισχυτή για κάθε ηχείο); Επίσης σε τέτοια περίπτωση αφαιρώ τα λαμάκια από τις μπόρνες;

Ελπίζω η υπόθεσή μου να μην είναι τελείως άκυρη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την οποιαδήποτε βοήθεια.

Φώτης

Reaction score
0
Διόρθωση: τα ηχεία είναι στα 4Ohm

Επιπλέον ερώτηση: Στο manual του ενισχυτή αναφέρει
Output terminals: Front: 6 ~ 16 Ω/ohms

Θα έχουν πρόβλημα τα εν λόγω ηχεία με αυτόν τον ενισχυτή;

Reaction score
50
Καλωσήρθες φίλε μου... καταρχήν πρόβλημα τα ηχεία σου με τον ενισχυτή δε θα έχουν. Τώρα αν θα τα οδηγεί όσο ικανοποιητικά θα ήθελες δεν ξέρω, αλλά πάντως δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι να τα συνδέσεις.

Τώρα, όσον αφορά τη διπλοενίσχυση: μερικοί ενισχυτές προβλέπουν τη δυνατότητα που λες. Αλλά έχουν συγκεκριμένη λειτουργία διπλοενίσχυσης. Με τον δικό σου, απ' όσο ξέρω, δε γίνεται κάτι τέτοιο (εκτός αν μου διαφεύγει - ρίξε μια ματιά στο manual). Αν δε γίνεται "επισήμως" πιθανών να υπάρχει τρόπος... δια της πλάγιας οδού. Θυμάμαι υπήρχε ένα σχετικό άρθρο στο audioholics για τον 3803 (ή 3805 δε θυμάμαι). Αλλά και πάλι το έκανες με δικό σου ρίσκο, οπότε δε θα στο πρότεινα (άσε που μιλούσε για το συγκεκριμένο ενισχυτή και όχι το δικό σου).

Reaction score
0
Το εγχειρίδιο το διαβασα στο θέμα αυτό και δεν υποστιρίζει bi-amp. Η αλήθεια είναι πως έψαχνα κάτι ανεπίσημο αλλά με μικρό ρίσκο. Ίσως κάτι δοκιμασμένο.

Η συνδεσμολογία που προτείνω στο συννημένο τι αποτελέσματα θα επιφέρει?

SETUP
FRONT → LARGE
CENTER → NONE
SURROUND → LARGE
SURROUND BACK → NONE

PLAY MODE
STEREO SURROUND

Attachments

Reaction score
50
Δε θα στο συνιστούσα γιατί με τη συνδεσμολογία που προτείνεις πρέπει να'σαι σίγουρος ότι το σήμα που δίνει το κάθε surround ηχείο είναι ακριβώς ίδιο με το αντίστοιχο μπροστινό. Βέβαια αν υπάρχει κάποιο mode του ενισχυτή που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο ίσως αξίζει μια προσπάθεια. Αν θες να πάρεις το ρίσκο βέβαια...

Αν θυμάμαι καλά η συνδεσμολογία που πρότειναν στο audioholics ήταν η εξής (πρέπει να έχεις όμως εξόδους προενίσχυσης):

Αν παίζεις από 5.1 και κάτω δηλώνεις Surround Back -> None. Μετά συνδέεις τις εξόδους προενίσχυσης των μπροστινών με τις αναλογικές εισόδους των surround back. Έτσι έχεις εξασφαλίσει ότι τα μπροστινά και τα surround back παίζουν το ίδιο σήμα. Ε μετά συνδέεις τις εξόδους ηχείων των μπροστινών στις μπόρνες των ηχείων για χαμηλές και τις εξόδους των surround στις μπόρνες για υψηλές και αυτό είναι. Αλλά ο δικός σου νομίζω δεν έχει εξόδους προενίσχυσης...

Reaction score
0
Ναι, δεν υποστηρίζει αυτό που προτείνεις.

Η αλήθεια είναι πως κάποια στιγμή θα πειραματιστώ, αλλά σίγουρα όχι ακόμα, αφού είναι φρέσκα και θέλω να τα στρώσω/απολαύσω/ικανοποιηθώ...

Ευχαριστώ πολύ πάντως για τις προτάσεις σου και τα σχόλιά σου

Φώτης

ΥΓ. Και μια συμπληρωματική ερώτηση. Είπες πως τα ηχεία δεν θα έχουν πρόβλημα λόγω διαφορετικής αντίστασης. Να υποθέσω πως ούτε ο ενισχυτής θα έχει πρόβλημα?!?

Reaction score
50
Κοίταξε να δεις... εν γένει είναι καλό να μη συνδέουμε άλλης κλάσης ενισχυτές και ηχεία. Δηλαδή δε θα πας να συνδέσεις τίποτα ηχεία που θέλουν πολλά ρεύματα με τον ενισχυτή σου! Θα κάνει κακό και στο ένα και στο άλλο. Απλά το αν είναι δύσκολα ηχεία ή όχι το βλέπεις από πολλά άλλα πράγματα και όχι μόνο απ' την αντίσταση. Για τα δικά σου πιστεύω ότι δε θα'χεις πρόβλημα (καλά δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά). Δοκίμασέ τα από λογικές εντάσεις και ανέβαζε σιγά σιγά. Δεν σε παίρνει να τα βάλεις να παίξουν και σε εκκωφαντικές στάθμες, αλλά και πάλι δε νομίζω να έχεις πρόβλημα. Έχεις κάποιο link με τα specs τους;

cbk

Reaction score
5
Τώρα, όσον αφορά τη διπλοενίσχυση: μερικοί ενισχυτές προβλέπουν τη δυνατότητα που λες. Αλλά έχουν συγκεκριμένη λειτουργία διπλοενίσχυσης. Με τον δικό σου, απ' όσο ξέρω, δε γίνεται κάτι τέτοιο (εκτός αν μου διαφεύγει - ρίξε μια ματιά στο manual). Αν δε γίνεται "επισήμως" πιθανών να υπάρχει τρόπος... δια της πλάγιας οδού. Θυμάμαι υπήρχε ένα σχετικό άρθρο στο audioholics για τον 3803 (ή 3805 δε θυμάμαι). Αλλά και πάλι το έκανες με δικό σου ρίσκο, οπότε δε θα στο πρότεινα (άσε που μιλούσε για το συγκεκριμένο ενισχυτή και όχι το δικό σου).
Γνωρίζει κανείς ποιοί ενισχυτές (από Yamaha-Harman-Onkyo) έχουν αυτή τη δυνατότητα;
(Αλλιώς: πως να το ψάξω/βρώ στα χαρακτηριστικά τους που δημοσιεύονται στα prospects?)

Reaction score
12
Για ποιο λογο θες να παρεις τον ηχο απο τα sourround για την 2πλο καλωδιωση?Γιατι δεν παιρνεις τον ηχο απο τις Β εξοδους(το λεω γιατι ο δικος μου αν και αλλη μαρκα εχει δυνατοτητα να λειτουργουν μαζι Α&Β σε stereo η direct stereo mode)αν δεν ειμαι λαθος check it

cbk

Reaction score
5
Για ποιο λογο θες να παρεις τον ηχο απο τα sourround για την 2πλο καλωδιωση?Γιατι δεν παιρνεις τον ηχο απο τις Β εξοδους(το λεω γιατι ο δικος μου αν και αλλη μαρκα εχει δυνατοτητα να λειτουργουν μαζι Α&Β σε stereo η direct stereo mode)αν δεν ειμαι λαθος check it
Δεν γνωρίζω τις δυνατότητες που υπάρχουν γι'αυτό και διερευνώ κάθε τί που διαβάζω στο forum.
Αν αυτό που λες γίνεται, ακόμη καλύτερα (νομίζω...).
Ευχαριστώ πολύ!

Reaction score
17
Ο onkyo 606 υποστηρίζει bi-amp, το γράφει στο manual και στις συνδέσεις πίσω...surround back/bi-amp είσοδος
οπότε μπορείς να έχεις και 5.1 και bi-amp ηχεία

cbk

Reaction score
5
Ο onkyo 606 υποστηρίζει bi-amp, το γράφει στο manual και στις συνδέσεις πίσω...surround back/bi-amp είσοδος
Ευχαριστώ! Αυτό ήθελα!
Με αυτόν τον τρόπο θα ψάξω κι'άλλους!

cbk

Reaction score
5
Να θεωρήσω αυτονόητο πως η διπλοενίσχυση στα δύο εμπρός ηχεία ισχύει ανεξάρτητα αν παίζεις home cinema 5.1 ή ακούς στερεοφωνική μουσική; (ή άλλο, π.χ. 2ch enchanced?).

Reaction score
150
Έχω τον Onkyo 905 και έχει δυνατότητα 5.1 και bi-amp ασχέτου τι παίζεις. Αυτό όμως δεν είναι διπλοενίσχυση με την έννοια που το θες δηλαδή δεν μου δίνει 280W (140 είναι τα κονόνικά του ανά κανάλι).

Μέσα στο Speaker Settings μενου όμως μου δίνει τη δυνατότηα να επιλέξω ή Bi-amp ή Bridged Mode και το τελυταίο μου δίνει 280W ανα κανάλι. Τα καλώδια όμως συνδέονται με διαφορετικό τρόπο.

Δηλαδή παίρνεις τα + από τα Front και τα + από τα Surround Back (τα οποία συνδέεις στο - του Front) και επίσης μπορείς να παίζεις μόνο 2.1 που για μένα δείχνει και τις αντοχές του μιας και σε αυτό το mod δεν παίζει πολυκάναλα.

Προφανώς είναι για μουσική και όχι ταινίες.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δοκιμάσει αλλά ίσως το δοκιμάσω να δω αν υπάρχει διαφορά.

cbk

Reaction score
5
Έχω τον Onkyo 905 και έχει δυνατότητα 5.1 και bi-amp ασχέτου τι παίζεις. Αυτό όμως δεν είναι διπλοενίσχυση με την έννοια που το θες δηλαδή δεν μου δίνει 280W (140 είναι τα κονόνικά του ανά κανάλι).

Μέσα στο Speaker Settings μενου όμως μου δίνει τη δυνατότηα να επιλέξω ή Bi-amp ή Bridged Mode και το τελυταίο μου δίνει 280W ανα κανάλι. Τα καλώδια όμως συνδέονται με διαφορετικό τρόπο.

Δηλαδή παίρνεις τα + από τα Front και τα + από τα Surround Back (τα οποία συνδέεις στο - του Front) και επίσης μπορείς να παίζεις μόνο 2.1 που για μένα δείχνει και τις αντοχές του μιας και σε αυτό το mod δεν παίζει πολυκάναλα.

Προφανώς είναι για μουσική και όχι ταινίες.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δοκιμάσει αλλά ίσως το δοκιμάσω να δω αν υπάρχει διαφορά.
Μόλις τώρα είδα αυτό το post φίλε JargonGR και σε ευχαριστώ. Αυτή η δυνατότητα με ενδιαφέρει και θα το ψάξω και εγώ στον Yamaha 661...

cbk

Reaction score
5
Γιατι δεν παιρνεις τον ηχο απο τις Β εξοδους(το λεω γιατι ο δικος μου αν και αλλη μαρκα εχει δυνατοτητα να λειτουργουν μαζι Α&Β σε stereo η direct stereo mode)αν δεν ειμαι λαθος check it
Δηλαδή να συνδέσω από τον ενισχυτή τα καλώδια με το σήμα των Β ηχείων επάνω στα Α ηχεία;

(και μάλιστα αφού τα ηχεία μου δέχονται διπλοενίσχυση, το σήμα των Α ηχείων στις χαμηλές και το σήμα των Β ηχείων στις μεσαιουψηλές;)

Προχθές δοκίμασα (για λίγο όμως...) την διπλοενίσχυση του Yamaha 661 από τα surround back (όπως προβλέπεται!) αλλά δεν διαπίστωσα κάτι ιδιαίτερο...

Όμως είδα διαφορά αισθητότατη όταν του έβαλα για τελικό τον Nad325BEE ενός φίλου!!

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.250
Members
38.295
Νεότερο μέλος
Bill87