Δύο 6,5" ή ένα 10"

cbk

Reaction score
5
Με αφορμή την κατασκευή DIY ηχείου στην αντίστοιχη ενότητα, θα ήθελα να μάθω εάν υπάρχει σαφής προτίμηση (και γιατί) ως προς τη μία ή την άλλη επιλογή. Ένα μεγάφωνο 6,5" έχει εμβαδόν 132,665 τετρ. ίντσες, άρα τα δύο έχουν εμβαδόν 265,330 τετρ. ίντσες. Ένα 10" μόνο του έχει εμβαδόν 314 τετρ.ίντσες. Γνωρίζοντας ότι το 10" μπορεί να είναι πιο δυσκίνητο-άρα και πιο αργό-άρα και πιο ενεργοβόρο, όμως και πιό αποτελεσματικό λόγω μεγέθους, ποια θα ήταν η καλύτερη πρόταση για ένα τρίδρομο ηχείο σαν αυτό που συζητιέται στο προαναφερόμενο thread;

Να συμπληρώσω πως οι τοποθετήσεις, ο προβληματισμός, ακόμη και οι αντιπαραθέσεις επί τεχνικών θεμάτων από τους έχοντες τη γνώση είναι κατά τη γνώμη μου το πολυτιμότερο κομμάτι αυτού του forum.

Reaction score
1.842
Απάντηση: Δύο 6,5" ή ένα 10"

Δεν είναι μόνο η επιφάνεια που παίζει ρόλο, αλλά η απόκριση συχνότητας, η διαδρομή του κώνου, η ένταση του μαγνήτη κ.α. Επομένως η επιλογή είναι το 10" γιατί μπορεί να αποδώσει βαθύτερο χαμηλό, με την προϋπόθεση πως ο χώρος ακρόασης το αντέχει. Λόγω διαμέτρου χρειάζεται ανάλογο κουτί, άρα ανάλογα κυβικά μέτρα του δωματίου.
Τα δυό 6,5" θα είναι γρηγορότερα, πιο κοφτό μπάσο, και καλύτερα σε χώρους 15-20 τετρ, μέτρων. Αλλά δεν θα παίζουν κάτω από 70-80 Hz. :110:
Όλα αυτά δεν είναι απόλυτα, εξαρτώνται από τις επιλογές της σχεδίασης του ηχείου, αλλά πάρτο σαν μπούσουλα.

Reaction score
13
Re: Απάντηση: Δύο 6,5" ή ένα 10"

Δεν είναι μόνο η επιφάνεια που παίζει ρόλο, αλλά η απόκριση συχνότητας, η διαδρομή του κώνου, η ένταση του μαγνήτη κ.α. Επομένως η επιλογή είναι το 10" γιατί μπορεί να αποδώσει βαθύτερο χαμηλό, με την προϋπόθεση πως ο χώρος ακρόασης το αντέχει. Λόγω διαμέτρου χρειάζεται ανάλογο κουτί, άρα ανάλογα κυβικά μέτρα του δωματίου.
Τα δυό 6,5" θα είναι γρηγορότερα, πιο κοφτό μπάσο, και καλύτερα σε χώρους 15-20 τετρ, μέτρων. Αλλά δεν θα παίζουν κάτω από 70-80 Hz. :110:
Όλα αυτά δεν είναι απόλυτα, εξαρτώνται από τις επιλογές της σχεδίασης του ηχείου, αλλά πάρτο σαν μπούσουλα.

Συμφωνω 100%

Με λιγη προσοχη δεν ειναι απαραιτητο να μπουμαρει ενα 10ιντσο σε μικρους χωρους.
Εχει μαλιστα ακομη λιγοτερες πιθανοτητες να μπουμαρει εαν δουλευει σε καμπινα κλειστου τυπου.

Επισης κατι αλλο : Δυο 6,5ιντσα θα προκυψουν κοντα στα 4Ω.

Reaction score
11
Mία ερώτηση: τα δύο 6,5 γιατί δεν αντιστοιχούν με ένα 13 ιντσών άρα μεγαλύτερο από το 10 ιντσών;

cbk

Reaction score
5

cbk

Reaction score
5
Mία ερώτηση: τα δύο 6,5 γιατί δεν αντιστοιχούν με ένα 13 ιντσών άρα μεγαλύτερο από το 10 ιντσών;
γιατί η αύξηση της διαμέτρου του μεγαφώνου δεν συνεπάγεται ανάλογη αύξηση και στο εμβαδόν του αλλά πολλαπλάσια. Άρα, θεωρητικά, ένα μεγάφωνο με διπλάσια διάμετρο (π.χ. 13") έχει υπερδιπλάσιο εμβαδόν και άρα δυνατότητα μετακίνησης υπερδιπλάσιου όγκου αέρα από ένα 6,5".
Ακόμη και δύο 6,5" έχουν μικρότερο εμβαδόν από ένα 10"!

Reaction score
13
Με αφορμή την κατασκευή DIY ηχείου στην αντίστοιχη ενότητα, θα ήθελα να μάθω εάν υπάρχει σαφής προτίμηση (και γιατί) ως προς τη μία ή την άλλη επιλογή. Ένα μεγάφωνο 6,5" έχει εμβαδόν 132,665 τετρ. ίντσες, άρα τα δύο έχουν εμβαδόν 265,330 τετρ. ίντσες. Ένα 10" μόνο του έχει εμβαδόν 314 τετρ.ίντσες. Γνωρίζοντας ότι το 10" μπορεί να είναι πιο δυσκίνητο-άρα και πιο αργό-άρα και πιο ενεργοβόρο, όμως και πιό αποτελεσματικό λόγω μεγέθους, ποια θα ήταν η καλύτερη πρόταση για ένα τρίδρομο ηχείο σαν αυτό που συζητιέται στο προαναφερόμενο thread;

Να συμπληρώσω πως οι τοποθετήσεις, ο προβληματισμός, ακόμη και οι αντιπαραθέσεις επί τεχνικών θεμάτων από τους έχοντες τη γνώση είναι κατά τη γνώμη μου το πολυτιμότερο κομμάτι αυτού του forum.
Κατι δεν παει καλα με τα νουμερα.Μαλλον ολα χρειαζονται διαιρεση δια του 1000 για να ισχυουν.Παντως το σημαντικο ειναι οτι υπαρχει σωστη αναλογια μεταξυ τους.Εαν δεν εχεις δει την προταση μου σε αλλο θεμα δες εδω.http://www.avsite.gr/vb/showpost.php?p=697259&postcount=36

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.969
Διότι η σχέση του εμβαδού του κύκλου με τη διάμετρο δεν είναι γραμμική, αλλά εκθετική.

Ε = π(D/2)²

Reaction score
11
Δηλαδή ένα 12 ιντσο, (που λέτε σε άλλο thread κ. Κόγια), με ποιάς διαμέτρου δύο μικρότερα αντιστοιχεί;

Reaction score
1.842
Απάντηση: Re: Δύο 6,5" ή ένα 10"

Γιατί, η επιφάνεις του κύκλου ισούται με πR τετράγωνο, άρα η επιφάνεια των 6,5" (χωρίς την κλίση του κώνου) είναι 201 τ.εκ ενώ του 13" είναι 856 τ.εκ.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.969
Δηλαδή ένα 12 ιντσο, (που λέτε σε άλλο thread κ. Κόγια), με ποιάς διαμέτρου δύο μικρότερα αντιστοιχεί;

Αναφορικά με την ωφέλιμη επιφάνειά του
, ένα τυπικό 12ιντσο, δηλαδή ένα 12ιντσο λογικής διαδρομής, (όχι για χρήση σε subwoofer), έχει επιφάνεια γύρω στα 500cm², που μας κάνει δύο 8ιντσα και κάτι, μιας και ένα τυπικό 8ιντσο έχει επιφάνεια της τάξης των 220cm².

cbk

Reaction score
5
Κατι δεν παει καλα με τα νουμερα.Μαλλον ολα χρειαζονται διαιρεση δια του 1000 για να ισχυουν.Παντως το σημαντικο ειναι οτι υπαρχει σωστη αναλογια μεταξυ τους.Εαν δεν εχεις δει την προταση μου σε αλλο θεμα δες εδω.http://www.avsite.gr/vb/showpost.php?p=697259&postcount=36
Έχεις δίκιο! Ευχαριστώ!
Στον τύπο Ε = π r^2, όπου r άφησα τη διάμετρο! Έτσι έχουμε :
Εμβαδόν 6,5" = 3,14*3,25*3,25 = 33,17 τετρ.ίντσες.
Εμβαδόν 10" = 3,14*5*5 = 78,5 τετρ.ίντσες.(υπερδιπλάσιο του 6,5"!

Reaction score
1.842
Απάντηση: Re: Δύο 6,5" ή ένα 10"

Δεν υπάρχει γενική αντιστοιχία, γιατί η επιφάνεια του κώνου δεν είναι παράλληλη με την πρόσοψη του μεγαφώνου, άρα η γωνία την κλίσης της αυξομειώνει την επιφάνεια. :123:

Reaction score
13
Re: Απάντηση: Δύο 6,5" ή ένα 10"

Πολύ ωραία!

Αυτό το πρόβλημα δε θα ξεπεραστεί ποτέ;

Επί τη ευκαιρία, αυτό :
http://www.visaton.com/en/high_end/tiefton/gf200_2x4.html
πώς ερμηνεύεται;

Αυτο το μεγαφωνο ειναι DVC (Dual Voice Coil) δηλαδη εχει δυο πηνια φωνης. Αυτα μπορεις να συνδεσεις με διαφορους τροπους μεταξυ τους και να παρεις διαφορα χαρακτηριστικα σε Watt, dB και Ω. (Οι διαφορες περιπτωσεις περιγραφονται στο λινκ που εδωσες)
Το πιο ενδιαφερον ομως ειναι οτι μπορεις να συνδεσεις δυο ξεχωριστα καναλια του ιδιου ενισχυτη ή απο διαφορετικους ενισχυτες στα δυο ξεχωριστα πηνια φωνης, και να παιζει το καθενα καναλι τα δικα του. Το μεγαφωνο θα βγαλει το αθροισμα των σηματων.
Μια τετοια εφαρμογη σε στερεο χρηση ειναι : κοινο γουφερ για τα 2 καναλια και ξεχωριστα Ηχεια για τα μεσοψηλα (οι λεγομενοι δορυφοροι).
Το μεγαφωνο αυτο το εχω δουλεψει επανειλημενα και σε διαφορες εφαρμογες. Ειναι πολυ καλο. Υπαρχουν ομως και καλυτερα. Στο ηχειο που σε παρεπεμψα να δεις, ενα απο τα γουφερ που δοκιμαστηκαν ηταν κι αυτο.
Τελος μπορεις να ξεχασεις την υπαρξη των δυο πηνιων φωνης και να το συνδεσεις σαν οποιοδηποτε αλλο μεγαφωνο.

cbk

Reaction score
5
Εαν δεν εχεις δει την προταση μου σε αλλο θεμα δες εδω.http://www.avsite.gr/vb/showpost.php?p=697259&postcount=36
Το είχα δεί αλλά ήθελα την εξήγηση στο γιατί 1 μεγάλο και όχι 2 μικρά, όπως συνήθως βλέπω σε κάποια (νομίζω στα περισσότερα) έτοιμα.
Θα ήθελα πολύ να ξέρω (πέραν των προδιαγραφών) πόσο χαμηλά πραγματικά κατεβαίνουν σε σχέση με άλλα με μεγαλύτερης διαμέτρου μονό woofer. Δεν έτυχε να έχω ακούσει κανένα από τα τελευταία, τελευταία!:117: (τα τελευταία χρόνια).

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.969
Το είχα δεί αλλά ήθελα την εξήγηση στο γιατί 1 μεγάλο και όχι 2 μικρά, όπως συνήθως βλέπω σε κάποια (νομίζω στα περισσότερα) έτοιμα.
Θα ήθελα πολύ να ξέρω (πέραν των προδιαγραφών) πόσο χαμηλά πραγματικά κατεβαίνουν σε σχέση με άλλα με μεγαλύτερης διαμέτρου μονό woofer. Δεν έτυχε να έχω ακούσει κανένα από τα τελευταία, τελευταία!:117: (τα τελευταία χρόνια).
To πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει ένα μεγάφωνο, εκτός της ενεργού επιφανείας του, εξαρτάται και από τη διαδρομή.

cbk

Reaction score
5
To πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει ένα μεγάφωνο, εκτός της ενεργού επιφανείας του, εξαρτάται και από τη διαδρομή.
Τότε να υποθέσω και από την ταχύτητά του;
(Η οποία πλην της κατασκευής εξαρτάται και από τα "ρεύματα" του όποιου ενισχυτή;)

cbk

Reaction score
5
Μάλλον όχι, η ταχύτητα θα βοηθάει στην καθαρότητα. Αυτό που λέμε "κοφτό";

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.095
Members
38.287
Νεότερο μέλος
tenten300