Πόσο κατεβαίνει;

cbk

Reaction score
5
Ψάχνοντας (εκτός των άλλων...) για ηχεία προσπαθώ να περιορίσω τις υπάρχουσες επιλογές σύμφωνα με το πόσο χαμηλά λέει ο κατασκευαστής πως "κατεβαίνει" ένα ηχείο. Έτσι προτιμώ αυτά που λένε πως κατεβαίνουν στα 35-37Hz. (κι' ας έχει αμφισβητηθεί αυτό ακόμη και για τα Artemis...).

Ναι, αλλά αν ισχύουν όσα έχουν γραφτεί περί του χώρου που απαιτούν οι χαμηλές συχνότητες (σε σχέση με το μήκος κύματός τους και την ταχύτητα του ήχου) για να γίνουν καθαρά αισθητές, κανένα από αυτά τα ηχεία δεν θα προσφέρει όσα υπόσχεται σε ένα συνηθισμένο ευρύχωρο καθιστικό.

Από την άλλη, ποιό είναι αυτό το στοιχείο που κάνει ένα ηχείο π.χ.Dali Mentor 5 να κοστίζει κατά πολύ ακριβότερα από το Dali Icon 7 ενώ δεν κατεβαίνει τόσο χαμηλά; http://www.homecinema.gr/products.php?catid=7&corpid=31.
Καταλαβαίνω πως υπάρχουν και άλλες παράμετροι ποιότητας πλήν του χαμηλού, όμως η ένταση και η ποιότητα του χαμηλού δεν είναι ΄πολύ καθοριστικές για την επιλογή του; (ή μόνο εγώ έχω αυτή την ιδιαίτερη ευαισθησία στο καθαρό χαμηλό;).

Τελειώνοντας, υπάρχει τρόπος να μάθει κανείς την πραγματικά χαμηλότερη (και υψηλότερη, γιατί όχι;) συχνότητα που παράγεται στο χώρο του από τα ηχεία του; (κάτι σαν ...μπασσόμετρο:114:). Θα ήθελα πολύ να ξέρω αν το μπάσσο που έχω ακούσει από κάποια ακριβά ηχεία και μου άρεσε, ήταν 40 ή 50+ Hz. Αυτό φυσικά θα με βοηθούσε στο να διευρύνω τα μέχρι στιγμής σχετικά αυστηρά κριτήριά μου. (με βάση τα οποία δεν θα πάρω ποτέ ηχεία ή θα πάρω ότι βρώ μπροστά μου για να τελειώνω!)

Reaction score
0
(με βάση τα οποία δεν θα πάρω ποτέ ηχεία ή θα πάρω ότι βρώ μπροστά μου για να τελειώνω!)
Μεγάλη κουβέντα!!Πόσο σε καταλαβαίνω...:139::138::140:

Reaction score
1.844
Απάντηση: Πόσο κατεβαίνει;

Θα ήθελα πολύ να ξέρω αν το μπάσσο που έχω ακούσει από κάποια ακριβά ηχεία και μου άρεσε, ήταν 40 ή 50+ Hz
Ποιος να μπορέσει να σου απαντήσει αν δεν πεις το κομμάτι-α;
Στατιστικά κάτι στα 63 Hz άκουσες (πιο πιθανό). :117:

Reaction score
19
Μέσα σε ένα χώρο μπορείς να ακούσεις αναμφησβήτητα όλες τις συχνότητες. Μπορείς να ακούσεις ακόμα και τα 20Hz, ακόμα και αν κολήσεις το αφτί σου στο ηχείο. Εγώ μπορώ να ακούσω τα 20Hz από το laptop, όντας μισό μέτρο από τα ηχιάκια του!! Και μπορείς να το κάνεις σε οποιοδήποτε ηχείο αυτό, όσο μικρό και να είναι. Μην ξεχνάμε εξ' άλλου τα ακουστικά που μπορούν να αναπαράγουν όλες τις συχνότητες και είναι ο καλύτερος τρόπος για να ακούσουμε ένα σύστημα. Ξαφνιαστίκαμε? Πως γίνεται αυτό?

Συνεχίζω.

Αντίθετα λοιπόν με όσα πίστευα και έγραφα και κανένας δεν με είχε διορθώσει και αυτό θα το λέω και θα το ξαναλέω, γιατί κάποιοι εδω μέσα έκαναν τους έξυπνους και πετούσαν μια κουβέντα για να το παίξουν ξερόλες και μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση, το μήκος κύματος μιας συχνότητας είναι πόσο μακρυά μπορεί να ταξιδέψει και να ακουστεί σε ένα επίπεδο μια συχνότητα από την πηγή δημιουργίας της (το ηχείο) και όχι σε ποιά απόσταση από το ηχείο θα ακουστεί!! Όλες οι συχνότηες, ξεκινάνε τις ημιτονοηδείς ταλαντώσεις τους από την στιγμή που βγαίνουν από το ηχείο. Άρα και ακούγονται από την στιγμή που βγαίνουν από το ηχείο. Έχουν μέγιστα και ελάχιστα, μέγιστη ακουστική δύναμη και ελάχιστη δηλαδή. Δεν ξεκινάνε από 20 μέτρα μακριά!!

Ένα ηχιτικό κύμα κάνει ημιτονοηδείς ταλαντώσεις, κατά τις οποίες έχει μέγιστα και ελάχιστα τα οποία μετριούνται σε db (ακουστική "δύναμη"). Η συχνότητα των 20Hz, κάνει 20 ταλαντώσεις κάθε δευτερόλεπτο ενώ η συχνότητα των 20KHz κάνει 20.000 ταλαντώσεις το δευτερόλεπτο!!

Όλα τα ηχιτικά κύματα έχουν την ίδια ακριβώς ενέργια. Επομένως, ένα κύμα μιας συγκεκριμένης συχνότητας, όσες περισσότερες ταλαντώσεις κάνει κάθε δευτερόλεπτο, τόσο ποιό γρήγορα θα αποσβαίσει. Έτσι δεν είναι? Όσο ποιό γρήγορα τρέχεις, τόσο ποιό εύκολα θα κουραστείς. Σκέψου τους μαραθονοδρόμους σε σχέση με τους σπρίντερ των 100μ. Οι μεν ξεκινάνε και τελειώνουν χαλαρά, ενώ οι δε ξεσκίζονται από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι μαραθονοδρόμοι είναι οι χαμηλές συχνότητες και οι σπρίντερ είναι οι υψιλές.

Με λίγα λόγια. Αν πας 17 μέτρα μακρυά από το ηχείο, θα ακούσεις τα 20Hz δυνατά, αλλά όχι τα 20ΚΗz γιατί έχουν ξοδέψει όλη τους την ενέργια. Μάλον θα τα κούσεις, αλλά η ακουστική τους δύναμη, θα είναι τόσο χαμηλή, που θα έχουν καλυφθεί πλήρως από τα 20Hz.

Τί σημαίνει αυτό πρακτικά? Αν το ηχεί ο πάει πολύ χαμηλά χωρίς να υπάρχει μεγάλος χώρος για να ακουστεί, οι χαμηλές συχνότητες που ταξιδεύουν ποιό μακριά, κάνουν περισσότερες αντανακλασεις από τις υψιλές (στους τοίχους, πατώματα κτλ), με αποτέλεσμα να τις ακούς για περισσότερη ώρα απ' όσο πρέπει. Είναι δηλαδή αυτό που λέμε ότι το μπάσο δεν έχει "τέλος" ή αλλιώς μπουμάρισμα.

Για να το αποφύγεις λοιπόν αυτό, πρέπει να βάλεις ηχοαποροφιτικά υλικά στον χώρο για να μειώσεις τις αντανακλάσεις και μπασοπαγήδες για να αποφύγεις τα στάσημα. Αν το κάνεις όμως αυτό, θα χάσεις το βάθος και την στερεοφωνική εικόνα της μουσικής κάτι που δεν το θέλει κανένας. θα είναι σαν να έχεις βάλει τα ηχεία σου στην αυλή και να ακούς μουσική. Οπότε, καλύτερα να θυσιάσεις κάποιες χαμηλές σε μικρό χώρο.

Αυτά.

Reaction score
19
Επίσης. Υπάρχουν προγραμματάκια στο Internet τα οποία λέγονται tone generators. Με αυτά, θα μπορέσεις να φτάξεις τόνους συγκεκριμένων συχνοτήτων και να τους βάλεις να παίξουν από τα ηχεία σου. Θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα. Εγώ το έκανα και οι διαπιστώσεις που έκανα με όθησαν στο να αναθεωρήσω την γνώμη μου και να ερευνήσω το θέμα των συχνοτήτων περισσότερο. Και παραπάνω είναι οι απαντήσεις που βρίκα.

Reaction score
19
Αν φτιάξεις συχνότητα κάτω παό 20Hz με tone generator πρόσεξε μην ανεβάσεις την ένταση. Αν βγάλεις την σίτα από το ηχείο θα δείς τα μεγάφωνα να πάλωνται σαν τρελά, αλλά εσύ δεν θα ακούς τίποτα. Πρόσεξε μην ανεβάσεις την ένταση πολύ γιατί θα τα χαλάσεις

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Μέσα σε ένα χώρο μπορείς να ακούσεις αναμφησβήτητα όλες τις συχνότητες. Μπορείς να ακούσεις ακόμα και τα 20Hz, ακόμα και αν κολήσεις το αφτί σου στο ηχείο. Εγώ μπορώ να ακούσω τα 20Hz από το laptop, όντας μισό μέτρο από τα ηχιάκια του!! Και μπορείς να το κάνεις σε οποιοδήποτε ηχείο αυτό, όσο μικρό και να είναι. Μην ξεχνάμε εξ' άλλου τα ακουστικά που μπορούν να αναπαράγουν όλες τις συχνότητες και είναι ο καλύτερος τρόπος για να ακούσουμε ένα σύστημα. Ξαφνιαστίκαμε? Πως γίνεται αυτό?

Συνεχίζω.

Αντίθετα λοιπόν με όσα πίστευα και έγραφα και κανένας δεν με είχε διορθώσει και αυτό θα το λέω και θα το ξαναλέω, γιατί κάποιοι εδω μέσα έκαναν τους έξυπνους και πετούσαν μια κουβέντα για να το παίξουν ξερόλες και μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση, το μήκος κύματος μιας συχνότητας είναι πόσο μακρυά μπορεί να ταξιδέψει και να ακουστεί σε ένα επίπεδο μια συχνότητα από την πηγή δημιουργίας της (το ηχείο) και όχι σε ποιά απόσταση από το ηχείο θα ακουστεί!! Όλες οι συχνότηες, ξεκινάνε τις ημιτονοηδείς ταλαντώσεις τους από την στιγμή που βγαίνουν από το ηχείο. Άρα και ακούγονται από την στιγμή που βγαίνουν από το ηχείο. Έχουν μέγιστα και ελάχιστα, μέγιστη ακουστική δύναμη και ελάχιστη δηλαδή. Δεν ξεκινάνε από 20 μέτρα μακριά!!

Ένα ηχιτικό κύμα κάνει ημιτονοηδείς ταλαντώσεις, κατά τις οποίες έχει μέγιστα και ελάχιστα τα οποία μετριούνται σε db (ακουστική "δύναμη"). Η συχνότητα των 20Hz, κάνει 20 ταλαντώσεις κάθε δευτερόλεπτο ενώ η συχνότητα των 20KHz κάνει 20.000 ταλαντώσεις το δευτερόλεπτο!!

Όλα τα ηχιτικά κύματα έχουν την ίδια ακριβώς ενέργια. Επομένως, ένα κύμα μιας συγκεκριμένης συχνότητας, όσες περισσότερες ταλαντώσεις κάνει κάθε δευτερόλεπτο, τόσο ποιό γρήγορα θα αποσβαίσει. Έτσι δεν είναι? Όσο ποιό γρήγορα τρέχεις, τόσο ποιό εύκολα θα κουραστείς. Σκέψου τους μαραθονοδρόμους σε σχέση με τους σπρίντερ των 100μ. Οι μεν ξεκινάνε και τελειώνουν χαλαρά, ενώ οι δε ξεσκίζονται από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι μαραθονοδρόμοι είναι οι χαμηλές συχνότητες και οι σπρίντερ είναι οι υψιλές.

Με λίγα λόγια. Αν πας 17 μέτρα μακρυά από το ηχείο, θα ακούσεις τα 20Hz δυνατά, αλλά όχι τα 20ΚΗz γιατί έχουν ξοδέψει όλη τους την ενέργια. Μάλον θα τα κούσεις, αλλά η ακουστική τους δύναμη, θα είναι τόσο χαμηλή, που θα έχουν καλυφθεί πλήρως από τα 20Hz.

Τί σημαίνει αυτό πρακτικά? Αν το ηχεί ο πάει πολύ χαμηλά χωρίς να υπάρχει μεγάλος χώρος για να ακουστεί, οι χαμηλές συχνότητες που ταξιδεύουν ποιό μακριά, κάνουν περισσότερες αντανακλασεις από τις υψιλές (στους τοίχους, πατώματα κτλ), με αποτέλεσμα να τις ακούς για περισσότερη ώρα απ' όσο πρέπει. Είναι δηλαδή αυτό που λέμε ότι το μπάσο δεν έχει "τέλος" ή αλλιώς μπουμάρισμα.

Για να το αποφύγεις λοιπόν αυτό, πρέπει να βάλεις ηχοαποροφιτικά υλικά στον χώρο για να μειώσεις τις αντανακλάσεις και μπασοπαγήδες για να αποφύγεις τα στάσημα. Αν το κάνεις όμως αυτό, θα χάσεις το βάθος και την στερεοφωνική εικόνα της μουσικής κάτι που δεν το θέλει κανένας. θα είναι σαν να έχεις βάλει τα ηχεία σου στην αυλή και να ακούς μουσική. Οπότε, καλύτερα να θυσιάσεις κάποιες χαμηλές σε μικρό χώρο.

Αυτά.
Φίλε μου τα έχεις λίγο (έως πάρα πολύ) μπερδεμένα, αλλά δεν πειράζει. Έχει απίστευτη ζέστη άλλωστε. Από Σεπτέμβρη να το βάλουμε κάτω. :126:

...

Reaction score
19
Φίλε μου τα έχεις λίγο (έως πάρα πολύ) μπερδεμένα, αλλά δεν πειράζει. Έχει απίστευτη ζέστη άλλωστε. Από Σεπτέμβρη να το βάλουμε κάτω. :126:

...
Δεν νομίζω ότι κάνω λάθος, αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ραντεβού το Σεπτέμβρη και θα μιλήσουμε όμως μόνο με αποδήξεις για οτιδήποτε υποστιρίζει ο καθ' ένας. Θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα link από το Ιντερνετ και θα πρέπει να είναι σοβαρά και αξιόπιστα. Γιατί αλλιώς ότι και να λέμε θα είναι στον αέρα και ο καθ' ένας θα λέει τα δικά του και δεν θα βγάλουμε άκρη.

Καλό καλοκαίρι.

Reaction score
11.740
Πάντως θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με αυτές τις προτάσεις
Όλα τα ηχιτικά κύματα έχουν την ίδια ακριβώς ενέργια. Επομένως, ένα κύμα μιας συγκεκριμένης συχνότητας, όσες περισσότερες ταλαντώσεις κάνει κάθε δευτερόλεπτο, τόσο ποιό γρήγορα θα αποσβαίσει.(...)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.387
Πολύ κουβέντα θέλει το αντικείμενο και ιδίως από τη στιγμή που κάποιοι έχουν μπερδευτεί...

Το χαμηλό (20-100 κύκλους) που ακούμε σε ένα οικιακό χώρο έχει να κάνει κατά πρώτων με τις φυσικές του διαστάσεις και κατά δεύτερον με τη τοποθέτηση των ηχείων μας ως προς τους τοίχου και την απόκριση τους.
Η δε ποιότητα του χαμηλού έχει να κάνει με το συνολικό συντελεστή απόσβεσης του συστήματος και τις σχεδιαστικές επιλογές του κατασκευαστή των ηχείων.

Είναι παντελώς αδύνατο να παραχθούν 20 κύκλοι από ηχειάκια υπολογιστή. Αυτά συνήθως ξεκινούν από τους 70 (στους 50 είναι -30 db) και αν μιλάμε για Laptop από τους 100 και πάνω.

Και βέβαια για να γίνει κουβέντα περί χαμηλού πρέπει να αναφερθεί σε τι στάθμη κάτω από τη στάθμη αναφοράς μιλάμε.
Άλλοι κατασκευαστές αναφέρουν τη κάτω συχνότητα του ηχείου τους στα -3db ενώ άλλοι στα -6db.

Εντελώς διαφορετικό όγκο χαμηλού έχει μια μονάδα 12 ιντσών από μια μονάδα 8 ιντσών και ας έχουν θεωρητικά (βάση των χαρακτηριστικών του κατασκευαστή αλλά και βάση της σχεδίασης τους) την ίδια συχνότητα αποκοπής.

Επίσης ένα κλειστό κουτί μπάσων λόγο του ότι συμπεριφέρεται σαν φίλτρο πρώτης τάξης ( 6 db ανά οκτάβα ) συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά όσο αφορά την ενέργεια του χαμηλού του σε σχέση με ένα κουτί ανάκλασης χαμηλών ( 12 db ανά οκτάβα ). Μιλάμε πάντα για ηχεία με την ίδια συχνότητα αποκοπής.

cbk

Reaction score
5
Μήπως είστε υπερβολικά αυστηροί;

Μιας και νοιώθω την πολύ ωραία αίσθηση του "ανήκειν" σε μια ομάδα αν και όχι ως κάποιο ιδιαίτερο/σπουδαίο από άποψη γνώσεων μέλος αλλά σαν μάλλον μαθητευόμενος (και μάλιστα όχι από τους διαπρεπείς),

θα ήθελα να διατυπώσω την παρατήρηση πως θα ένοιωθα πολύ άσχημα αν (ακόμη και σε μη αμφισβητούμενο κατα γενική ομολογία λάθος μου) δεχόμουν τα ειρωνικά σχόλιά σας. Ίσως να ήταν και αιτία να διακόψω την συμμετοχή μου στις συζητήσεις.

Με όλο το θάρρος που μου δίνουν οι μέχρι τώρα ακριβές και δυσεύρετες απαντήσεις/συμβουλές σας σε όλα τα ερωτήματά μου ζητώ συγγνώμη απο τον GeorGe (που δεν γνωρίζω!) γιατί εξ'αιτίας του ερωτήματός μου (και στην προσπάθειά του να με διαφωτίσει) δέχθηκε ειρωνικά σχόλια.

Θα χαρώ αν κάνω λάθος και τα παραπάνω σχόλια ήταν πειράγματα φιλικής ατμόσφαιρας στα οποία ο GeorGe δεν πρόλαβε να απαντήσει ακόμη...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.754
Members
38.490
Νεότερο μέλος
c01l