Πόσο κατεβαίνει;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Αυτό που λες τώρα για τις διαφορές στην πίεση που αντιλαμβάνεσαι πολύ εύκολα αν ο χόρος είναι κλειστός δεν έχει να κάνει με τον χώρο αλλά με τους εξωτερικούς θορύβους.
Βρε συ Ge0rge, εγώ το 'πα, εσύ θα μου πεις με τι έχει σχέση; :114:

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
No problem. :615:
Let me explain. Φαντάσου την πίεση που θα δημιουργούσε στο αυτί σου το έμβολο μιας τρόμπας, αν αυτό (το αυτί) ήταν... κλεισμένο μέσα στην τρόμπα. Μετά φαντάσου την πίεση που θα δημιουργούσε στο αυτί σου το έμβολο της ίδιας τρόμπας, στον χώρο ενός δωματίου, αλλά χωρίς την τρόμπα. :137:

...

Reaction score
19
No problem. :615:
Let me explain. Φαντάσου την πίεση που θα δημιουργούσε στο αυτί σου το έμβολο μιας τρόμπας, αν αυτό (το αυτί) ήταν... κλεισμένο μέσα στην τρόμπα. Μετά φαντάσου την πίεση που θα δημιουργούσε στο αυτί σου το έμβολο της ίδιας τρόμπας, στον χώρο ενός δωματίου, αλλά χωρίς την τρόμπα. :137:

...

Δεν διαφωνώ. Καθόλου μάλιστα. Εκτός από την αναφορά στην τρόμπα:116:

Εγω λέω απλά ότι ακουστική πίεση δεν είναι τίποτ' άλλο παρά η ένταση του ήχου.

Σε κλειστό χώρο αυξάνεται (λόγο αντανακλάσεων). Συμφωνούμε.

Σε ανοιχτό χώρο μειώνεται. Λόγο έλειψης αντανακλάσεων. Και σε αυτό συμφωνούμε.

Εϊμαι σίγουρος ότι συμφωνήσουμε και στο ότι η ένταση του ήχου δεν έχει να κάνει με την ικανότητα αναπαραγωγής των συχνοτήτων, αλλά μόνο με την ικανότητα ακρόασης του ανθρώπου χαμηλών συχνοτήτων, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα αντίληψης (συχνοτήτων).

Άρα λοιπόν, λέμε το ίδιο πράγμα ακριβώς. Εκτός αν δεν καταλαβαίνω κάτι ρε 'συ. Καμιά φορά κολλάει ο εγκέφαλός μου...:140:

Reaction score
19
Στον σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Τουλάχιστον για λίγες μερες...:142:

Reaction score
1.844
Απάντηση: Re: Πόσο κατεβαίνει;

Στον σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί ...
Εντάξει, σκέτο σκοινί είπε, δεν έγραψε και σαπούνι! :119:

Λοιπόν κάθε μεγάφωνο παράγει μπάσο. Όταν όμως η έντασή του (του μπάσου) είναι κάτω από το ακουστικό κατώφλι (~15 dB, χονδροειδώς :107: ) τότε λέμε, συμβατικά, ότι δεν βγάζει. Η απόσταση αυτιού και μεγαφώνου είναι κρίσιμη, οκ;

Για μένα ιδιαίτερα
, αν αυτό το μπάσο που ακούγεται, διαφέρει αισθητά από αυτό που ακούγεται σε ένα χώρο με ζωντανή μουσική, όπως π.χ. αυτό που ξέρουμε από τα clubs με τα τεράστια woofers που είναι εντελώς λάθος, τότε κρίνω πως δεν είναι επαρκές, ας ακούγεται καθαρά. Ο σκοπός δεν είναι να ακούω όλες τις συχνότητες, αλλά να "ξεγελιέμαι" πως ακούω ζωντανή μουσική, να "αισθάνομαι" όργανα τοποθετημένα στο χώρο (σκηνή). Σκηνή π.χ σε αυτοκίνητο, δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα. Έχω ακούσει μόνο πως έχει υπάρξει σε κάποια. :109:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.379
no need μαναμ
ενα απλο διπλοπηνικο peerless 10" (που γραφτηκε και παραπανω και δεν ειναι καν οτι καλυτερο) με 200 βαττακια , σε 19 λιτρα κλειστο, αρκετη ισοσταθμιση και προσεκτικο κοψιμο ειναι υπερ αρκετα για 120+ dB (ποιος θελει περισσοτερα) και γραμικη αποκριση (το καταδυναμην) απο 20-50Hz ( +- 3 dB και λιγοτερο) ανευ μπουμαρισματος και λοιπων δεινων σε ενα ταπεινο 205 (που τα 17 μετρα ειναι απλα πανω απο 4 φορες το ολικο μηκος του αυτοκινητου, ουτε καν της καμπινας του).

για το αν ακουγονται 20Hz σε μικρο δωματιο ναι γινεται, ακουγονται και μετριωνται, απλα με διαφορετικο τροπο απο οτι σε ενα μεγαλο.
Θα σου πω απλά ότι αν δεν υπήρχε η ιδιομορφία της ενίσχυσης των χαμηλών συχνοτήτων στο αυτοκίνητο για να κερδίσεις την ίδια ένταση (κατά 20 db) θα έπρεπε ο ενισχυτής σου να αποδώσει 130 φορές μεγαλύτερη ισχύ στους 20 κύκλους.
Αν δηλαδή ακούς με 100 Watts στους 100 κύκλους (δυνατή ένταση), για να είσαι επίπεδος σε απόκριση μέχρι τους 20, θα έπρεπε να δώσεις στο μεγάφωνο 13000 watts στους 20. Όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι αδύνατο και λόγο περιορισμού της ισχύος του ενισχυτή-τροφοδοσία αυτοκινήτου αλλά και λόγο του ότι το μεγάφωνο θα βρισκόταν στη στρατόσφαιρα.

Reaction score
19
Re: Απάντηση: Re: Πόσο κατεβαίνει;

Εντάξει, σκέτο σκοινί είπε, δεν έγραψε και σαπούνι! :119:

Λοιπόν κάθε μεγάφωνο παράγει μπάσο. Όταν όμως η έντασή του (του μπάσου) είναι κάτω από το ακουστικό κατώφλι (~15 dB, χονδροειδώς :107: ) τότε λέμε, συμβατικά, ότι δεν βγάζει. Η απόσταση αυτιού και μεγαφώνου είναι κρίσιμη, οκ;

Για μένα ιδιαίτερα
, αν αυτό το μπάσο που ακούγεται, διαφέρει αισθητά από αυτό που ακούγεται σε ένα χώρο με ζωντανή μουσική, όπως π.χ. αυτό που ξέρουμε από τα clubs με τα τεράστια woofers που είναι εντελώς λάθος, τότε κρίνω πως δεν είναι επαρκές, ας ακούγεται καθαρά. Ο σκοπός δεν είναι να ακούω όλες τις συχνότητες, αλλά να "ξεγελιέμαι" πως ακούω ζωντανή μουσική, να "αισθάνομαι" όργανα τοποθετημένα στο χώρο (σκηνή). Σκηνή π.χ σε αυτοκίνητο, δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα. Έχω ακούσει μόνο πως έχει υπάρξει σε κάποια. :109:
Δίκιο έχεις. Αν το δούμε αυστηρά, τότε το sub είναι άχρηστο κατά την γνώμη μου. Κανένα "φυσικό" όργανο δεν κατεβαίνει τόσο χαμηλά εκτός από το πιάνο και αυτό στην τελευταία οκτάβα, που και αυτή χρημοποιείτε σπάνια. Ακόμα και να μπορεί να τις βγάζει το ηχείο δεν θα το κάνει γιατί δεν χρειάζετε. Με ένα ηχείο που πάει στα 40Hz, έχουμε καλυφθεί κατά 99% στις "φυσικές" συχνότητες. Η μόνη χρησιμότητα του sub είναι για να ανεβάζει την στάθμη των χαμηλών συχνοτήτων και να τις φέρνει στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες, αλλά θέλει καλό σετάρισμα κάτι που σπάνια γίνεται.

Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει σκηνή σε αυτοκίνητο. Ίσως η αίσθηση ότι βρίσκεσαι "μέσα" στην σκηνή, αλλά όχι ότι είναι μπροστά σου γιατί τα μεγάφωνα σε περικυκλώνουν.

Όσο για την μουσική στα club, bar κτλ, συμφωνώ και σε αυτό. Έχω να πάω πααααααρα πολύ καιρό σε μαγαζί με σωστό ήχο. Ακόμα και καλά μηχανήματα να έχουν, πειράζουν τον ήχο τόσο πολύ που τον κάνουν πατάτα.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Παίδες, έχω ακούσει σε αυτοκίνητο κάτι παρόμοιο με καλό near field monitor, ήχο που πολλοί θα ήθελαν να έχουν στο σπίτι τους. Μπορεί να μην είναι ο ιδανικός χώρος για ακροάσεις, αλλά αν λάβουμε υπόψη τους περιορισμούς, οι άνθρωποι κάνουν θαύματα.

...

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Απάντηση: Πόσο κατεβαίνει;

Kι εγω εχω ακουσει πολυ καλο ηχο σε αυτοκινητα ,για τον απλο λογο πως δεν σε ''περικυκλωνουν'' τα μεγαφωνα.
Και ακομη παρα πολλα κλαμπ παιζουν πολυ καλα γιατι με τους νεους controllers το συστημα κλειδωνει και δεν μπορει να το πειραζει ο καθενας.
Και η αχρηστη πληροφορια της ημερας, τα κλαμπ που εχουν καλο ηχο ,παιζουν mono και οχι stereo .

Reaction score
19
Re: Απάντηση: Πόσο κατεβαίνει;

Kι εγω εχω ακουσει πολυ καλο ηχο σε αυτοκινητα ,για τον απλο λογο πως δεν σε ''περικυκλωνουν'' τα μεγαφωνα.
Και ακομη παρα πολλα κλαμπ παιζουν πολυ καλα γιατι με τους νεους controllers το συστημα κλειδωνει και δεν μπορει να το πειραζει ο καθενας.
Και η αχρηστη πληροφορια της ημερας, τα κλαμπ που εχουν καλο ηχο ,παιζουν mono και οχι stereo .
Αν κατάλαβα καλά θέλεις να πεις ότι τα μεγάφωνα "εξαφανίζονται" όταν έχει γίνει καλή δουλιά. Έτσι είναι...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.592
Μακράν το πιο διασκεδαστικό θρεντ των τελευταίων ετών....

εύγε!

Reaction score
19
Ναι αν κάνεις μια αναδρομή και το διαβάσεις από την αρχή, έχει πολύ γέλιο. Ακόμα κι εγω που τα είχα πάρει, όταν έγραφα υπήρχαν φάσεις που γελούσα μόνος μου... Έχει κάτι ωραίες ατάκες. Να το ξανακάνουμε βρέ :144:

cbk

Reaction score
5
στο γνωστό σας www.41hz.com διάβασα αυτό: "41 Hz is the frequency of the low E string on a double bass or an electric bass."

Άρα αν το ακούμε ωραία (πως μεταφράζεται τώρα αυτό???) το ηχείο μας κατεβαίνει τουλάχιστον μέχρι τα 41Hz. (και ίσως και παρακάτω...).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.751
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88