Πόσο κατεβαίνει;

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
31.217
Reaction score
3.896
Γιώργο, δεν είσαι δίκαιος ρε συ.

Υπήρξαν απαντήσεις σχεδόν σε κάθε θέμα που θίχτηκε στο παρόν thread. Αν δεν τις δέχεσαι είναι δικαίωμά σου αλλά αυτό αφορά μόνον εσένα. Για μερικούς, είναι προφανές από την αρχή ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά η όλη συζήτηση, γι αυτό και ο δισταγμός στην εμπλοκή. Όχι όμως για τους λόγους που φαντάζεσαι, αλλά γι αυτούς που μάλλον δεν φαντάζεσαι. Ο Μιχάλης ο Σπέρτος, σου έδωσε μια ιδέα. Τελικά, όλοι κάνουμε λάθη. Όμως αν εμείς οι χομπίστες είμαστε άχρηστοι και ανεπαρκείς, πιστεύω ότι οι προτροπές ενός κατασκευστή όπως είναι ο Μιχάλης, πρέπει τουλάχιστον να σε συγκινήσουν. Το λέω διότι φαίνεται να βγάζεις συμπεράσματα αξιολογώντας περισσότερο τον γράφοντα από τις απόψεις του, (λες και τα θέματα που συζητούμε αφορούν... απόψεις).

Κατά τα άλλα, I give up, μια χαρά τα είπαμε.

...
 

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
Επίσης, ανέφερες τα room modes. Room modes απ' όσο ξέρω είναι τα στάσημα κύματα. Η συζήτηση δεν έχει να κάνει με τα στάσημα κύματα, αλλά με την ικανότητα να ακούμε χαμηλές συχνότητες σε μικρούς χώρους.
Μπορείς να ακους χαμηλές συχνότητες σε μικρούς χώρους. Όσο χαμηλά θέλεις. Όμως, θα πρέπει να ακούς σε μέτριες εντάσεις. Οι πολύ χαμηλές δεν ελέγχονται εύκολα (ούτε με ψηφιακή ισοστάθμιση).
 

Μηνύματα
238
Reaction score
19
Γιώργο, δεν είσαι δίκαιος ρε συ.

Υπήρξαν απαντήσεις σχεδόν σε κάθε θέμα που θίχτηκε στο παρόν thread. Αν δεν τις δέχεσαι είναι δικαίωμά σου αλλά αυτό αφορά μόνον εσένα. Για μερικούς, είναι προφανές από την αρχή ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά η όλη συζήτηση, γι αυτό και ο δισταγμός στην εμπλοκή. Όχι όμως για τους λόγους που φαντάζεσαι, αλλά γι αυτούς που μάλλον δεν φαντάζεσαι. Ο Μιχάλης ο Σπέρτος, σου έδωσε μια ιδέα. Τελικά, όλοι κάνουμε λάθη. Όμως αν εμείς οι χομπίστες είμαστε άχρηστοι και ανεπαρκείς, πιστεύω ότι οι προτροπές ενός κατασκευστή όπως είναι ο Μιχάλης, πρέπει τουλάχιστον να σε συγκινήσουν. Το λέω διότι φαίνεται να βγάζεις συμπεράσματα αξιολογώντας περισσότερο τον γράφοντα από τις απόψεις του, (λες και τα θέματα που συζητούμε αφορούν... απόψεις).

Κατά τα άλλα, I give up, μια χαρά τα είπαμε.

...

Μάλον έχεις δίκιο.

Τα παρατάω κι εγω.....

Καλό βράδυ
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.650
Reaction score
2.322
ΜΑΚΡΑΝ το πιο ενδιαφέρον thread (από ανθρωπολογικής απόψεως) που έχω διαβάσει ποτέ και οπουδήποτε!
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.903
Reaction score
22.905
Άρα, ας συνοψίσουμε επί του προκειμένου. Κατ’ αρχάς, όσον αφορά την ικανότητα των μεγαφώνων να αναπαράγουν μπάσα. Όλα τα μεγάφωνα, κάθε μεγέθους, μπορούν να αναπαραγάγουν μπάσο, ακόμα και 20Hz, αλλά σε διαφορετική στάθμη, η οποία εξαρτάται από την ποσότητα της ενέργειας που εμπεριέχεται στον ήχο που αναπαράγουν. Από τον ίδιο παράγοντα, δηλαδή το ενεργειακό μέγεθος του ήχου, εξαρτάται και η απόσταση που μπορεί αυτός να διανύσει, την οποία και διανύει χάνοντας βαθμιαία την ενέργειά του, κατά την ίδια έννοια, όπως χάνεται, όπως «πέφτει» το ύψος του κύματος που σηκώνει η βάρκα καθώς διασχίζει το νερό.

Δεδομένου πως ο ήχος είναι ουσιαστικά οι εναλλαγές των πυκνώσεων και αραιώσεων του αέρα που δημιουργούνται από την ηχοπαραγωγό επιφάνεια που πάλλεται, η στάθμη του ήχου, το «πόσο δυνατά» αυτός ακούγεται, εξαρτάται από κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του ήχου, και μόνον: το μέγεθος της διαφοράς που έχει η πίεση του αέρα μεταξύ της μέγιστης ή της ελάχιστης τιμής της και της σταθερής τιμής της, της ατμοσφαιρικής πίεσης που επικρατεί στο συγκεκριμένο χώρο. Αυτές οι πυκνώσεις και αραιώσεις δημιουργούνται επειδή ο αέρας έχει μάζα, και επομένως παρουσιάζει αδράνεια. Έτσι, όταν μια παλλόμενη επιφάνεια κινείται προς τα «εμπρός», δηλαδή προς την κατεύθυνση του ακροατή, μετατοπίζει μια ποσότητα αέρα η οποία συμπιέζεται επειδή είναι ελαστική και παρουσιάζει αδράνεια. Αντίστοιχα, όταν η παλλόμενη επιφάνεια απομακρύνεται από τον ακροατή, κινούμενη προς τα «πίσω», δημιουργεί ένα κενό χώρο με υποπίεση.

Επομένως, για να μπορέσει ένα μεγάφωνο να αναπαραγάγει μια συχνότητα σε υψηλότερη στάθμη, θα πρέπει να αυξηθεί το ενεργειακό μέγεθος της ταλάντωσής του, δηλαδή θα πρέπει να μετατοπίζει μεγαλύτερη μάζα αέρα στη μονάδα του χρόνου. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Πρώτον, να αυξηθεί η ταχύτητά του και να κρατηθεί σταθερό το πλάτος της ταλάντωσής του, κάτι άτοπο, αφού με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το πλήθος των ταλαντώσεών του στη μονάδα του χρόνου, άρα θα μεταβληθεί η συχνότητα. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να παίξει το μεγάφωνο μια συχνότητα πιο δυνατά είναι να αυξηθεί το πλάτος της ταλάντωσής του, να διανύει μεγαλύτερη απόσταση «μέσα - έξω», διατηρώντας το πλήθος των ταλαντώσεών του στη μονάδα του χρόνου.

Άρα, φτάνουμε σε μια άκρη. Το πόσο χαμηλά μπορεί να κατέβει ένα μεγάφωνο εξαρτάται από τον όγκο του αέρα που μπορεί να μετατοπίσει πιέζοντας, (ή τον όγκο του χώρου που «αδειάζει» κινούμενο προς τα πίσω, το ίδιο είναι), και αυτός ο όγκος εξαρτάται από δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του: το εμβαδό της ενεργού επιφανείας του και τη μέγιστη απόσταση που μπορεί να διανύσει αυτή. Προεκτείνοντας, εάν ένα ηχείο έχει ένα «7άρι» γούφερ και προδιαγράφεται ότι κατεβαίνει ας πούμε μέχρι τα 38Hz, εάν εξοπλισθεί με δύο 7άρια μεγάφωνα του ιδίου τύπου, και με αντιστοίχως αυξημένη καμπίνα, τότε δύο τινά συμβαίνουν. Αφ’ ενός μεν θα αναπαραγάγει τα 38Hz σε στάθμη υψηλότερη κατά 3dB, και αφ’ ετέρου θα μπορεί να αναπαράγει και χαμηλότερες συχνότητες σε στάθμη υψηλότερη από πριν. Βέβαια, η μεγάλη διαδρομή του κώνου με τρόπο που να μην εισάγει μεγάλες παραμορφώσεις περιέχει πολλούς πονοκεφάλους, οι οποίοι είναι άλλη ιστορία που βρίσκουμε μπροστά μας σε ένα συγκεκριμένο σημείο: στο ταμείο.

Αυτά από την πλευρά κάποιου που βλέπει το ηχείο εκ των έσω. Από την πλευρά του καταναλωτή, το «μπασόμετρο» (άκου μπασόμετρο, μουάχα χα χα), μπορεί να το εννοήσει κάποιος σαν την πρακτική, να παρατηρεί την εμφάνιση και το πλήθος των γούφερ ενός ηχείου. Κατ’ αρχάς, η επιφάνεια των κώνων είναι κάτι που φαίνεται, ενώ αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό των μεγαφώνων, υπό την έννοιαν ότι όλα τα μεγάφωνα αναφέρονται με το μέγεθος της διαμέτρου τους. Όμως, η μέγιστη διαδρομή είναι κάτι που -δικαίως- δεν ανακοινώνεται, καθώς μάλλον θα περιέπλεκε τα πράγματα. Πάντως, εάν παρατηρήσει κανείς το πλάτος του ελαστικού δακτυλίου της ανάρτησης του μεγαφώνου, μάλλον θα μπορέσει να βγάλει κάποιο συμπέρασμα, αλλά και πάλι αυτό δε φτάνει, καθώς αυτή η παρατήρηση δε λέει τίποτα για το ύψος των παραμορφώσεων του μεγαφώνου.

Τώρα, η απόκριση που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές για τα ηχεία τους είναι μια πονεμένη ιστορία. Σχεδόν όλοι ανακοινώνουν μια απόκριση του στυλ «38 – 20000Hz», κι αυτό είν’ όλο. Αυτά που δεν λένε είναι πολύ σημαντικά, όχι τίποτα λεπτομέρειες για πυροβολημένους. Κατ’ αρχάς, αυτή η απόκριση μετράται με σήμα ισχύος 1 Watt, πράγμα που υποδηλώνει πως τα μεγάφωνα παίζουν σε νορμάλ στάθμη, χωρίς να πιέζονται καθόλου. Για τους λόγους που εξήγησα πιο πάνω, όσο πιο δυνατά θα κληθεί να παίξει το ηχείο, τόσο λιγότερο μπάσο θα έχει, υπό την έννοιαν ότι εκεί που μπορούν να φτάσουν το mid και το tweeter, το woofer αδυνατεί λόγω περιορισμένων διαστάσεων και διαδρομής. Έτσι, αν ένα ηχείο σαν το Dali Mentor 5 ή το Icon 7 δεχθεί ισχύ ας πούμε 100 βατ, η απόκρισή του θα εξακολουθήσει να είναι αυτή με την οποία προδιαγράφεται, αλλά με τα μπάσα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες συχνότητες, ας πούμε 15 dB κάτω. Εδώ υπεισέρχεται η δεύτερη «λεπτομέρεια» που πολλοί κατασκευαστές δεν ανακοινώνουν στην απόκριση, δηλαδή η μέγιστη διακύμανση της στάθμης μέσα στο εύρος απόκρισης που ανακοινώνεται. Άλλο πράγμα είναι μια απόκριση 38-20000Hz σκέτη (πράγμα που μπορεί και να σημαίνει ότι τα 38Hz αναπαράγονται έως και 10dB, ή και ακόμη πιο πολύ κάτω από τις υπόλοιπες ανώτερες συχνότητες), και άλλο 38-20000Hz ±3dB όπου ο κατασκευαστής δεσμεύεται πως το ηχείο μπορεί να αναπαραγάγει 38Hz σε στάθμη το πολύ 3dB πιο κάτω από τις υπόλοιπες ανώτερες συχνότητες. Από εκεί και μετά, τα μεγάλα ηχεία που κατεβαίνουν μέχρι τα 20Ηz ή και παρακάτω, δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερβολή για κάποιον που δεν ενδιαφέρεται για απόκριση τόσο χαμηλά, καθώς μπορούν να παίξουν, όχι με σήμα ισχύος 1W, αλλά πολύ πιο δυνατά, σε στάθμη που άλλα ηχεία με λιγότερα και μικρότερα μεγάφωνα απλώς δεν μπορούν να φθάσουν. Στα ηχεία, ο όγκος και τα κυβικά του μετατοπιζόμενου αέρα δεν μπορούν να κρυφτούν.

Μια λύση: Λέμε πως ένα ηχείο κατεβαίνει χαμηλά, όταν είναι σε θέση να σηκώσει μπάσα σε στάθμη τέτοια, ώστε να δώσει την ανάλογη αντίληψη στο ανθρώπινο ακουστικό αισθητήριο. Τελεία και παύλα. Άρα, μπορείτε να εξακριβώσετε το πόσο χαμηλά ως εξής.




Αγοράστε το September songs – έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση της ZDF, μια συλλογή ερμηνειών τραγουδιών του Kurt Weill από διαφόρους καλλιτέχνες. Βάλτε να παίξει το δεύτερο κομμάτι σε μια μέση στάθμη, όχι πολύ δυνατά, αλλά σαν να σας μιλάει κάποιος σε ζωντανή συζήτηση. Άλλωστε, το ερμηνευτικό ύφος της PJ Harvey αρμόζει σε τόση στάθμη, και όχι πιο δυνατά. Δεν χρειάζεται να παίξει πολύ, αν αποτυπώσετε τα πρώτα μέτρα του μπάντζου, αυτό φτάνει. Στη συνέχεια μεταπηδήστε 7o κομμάτι, όπου στα πρώτα μέτρα του ακούγεται μόνο το κοντραμπάσο του Charlie Haden. Χωρίς να πειράξετε τη στάθμη, το κοντραμπάσο θα πρέπει να ακούγεται σε ικανή στάθμη και να σας ικανοποιεί. Διαφορετικά το ηχείο κατεβαίνει μεν, αλλά όχι ικανοποιητικά, καθώς υπολείπεται. Το κομμάτι αυτό είναι πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, καθώς παντρεύει τη σύγχρονη ηχογράφηση του κοντραμπάσου με την παλιά ηχογράφηση του Speak Low, όπου τραγουδά ο ίδιος ο συνθέτης. (Άμα βρεθεί laptop που θα περάσει αυτό το τεστ, εμένα να με χ...)

Άλλο παράδειγμα είναι το Mi Buenos Aires Querido, (το τί κόλλημα έχω φάει με το tango είναι άλλο πράμα...). Στο 13ο κομμάτι, ο Hector Console παίζει το κοντραμπάσο με δοξάρι. Αν το ηχείο δεν μπορεί να κατέβει αρκετά χαμηλά, κάποιες στιγμές θα το χάνετε το κοντραμπάσο, θα χάνετε τη μελωδική γραμμή του. Αν υπό αυτές τις συνθήκες σηκώσετε τη στάθμη για να το ακούσετε, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το πιάνο θα ακούγεται ενοχλητικά δυνατά, χμ, χε, χε, χε...

Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Το Easy money από τον 1ο δίσκο της Rickie Lee Jones.

Τα τεστ αυτά δεν είναι βέβαια πανάκεια, καθώς δεν είναι αυστηρά, και τα περνάει εύκολα ένα τρίδρομο ηχείο δαπέδου με τουλάχιστον ένα 8άρι γούφερ, ή δίδρομο δαπέδου με δύο 6.5άρια γούφερ - μιντ. Για μικρότερα ηχεία τα πράγματα δυσκολεύουν. Για υψηλότερες στάθμες, λεφτά να έχετε...
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
13
Τα υπόλοιπα τα αφήνω κατά μέρος. Άλλωστε υπάρχουν αρκετά links για να λύσεις τις απορίες σου.

Όσο για το αν γνωρίζω από subwoofer αυτοκινήτου ή όχι θα σου απλά ότι όταν εγώ το 1993 είχα διπλοπηνικό υπογούφερ της Peerless στο αυτοκίνητο και δύο ενισχυτές εσύ έπαιζες με τηλεκατευθυνόμενα και αν...

A.... γιααα να σου πω
Κατω τα χερια απ' τα Τηλεκατευθυνομενα (και την ρομποτικη γενικως)
Αντε μη σου στειλω τωρα κανενα Tourist Trofy στην 1/10 να κοβει βολτες γυρω απ το αμαξι σου .. εκει που θα τρεχεις με 100 km/h.
 

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
..... Στη συνέχεια μεταπηδήστε 7o κομμάτι, όπου στα πρώτα μέτρα του ακούγεται μόνο το κοντραμπάσο του Charlie Haden. Χωρίς να πειράξετε τη στάθμη, το κοντραμπάσο θα πρέπει να ακούγεται σε ικανή στάθμη και να σας ικανοποιεί. Διαφορετικά το ηχείο κατεβαίνει μεν, αλλά όχι ικανοποιητικά, καθώς υπολείπεται. ...
Όντως, στο laptop το κοντραμπάσο ίσα που ακούγεται ..... με το ζόρι.

Πάντως, πολύ πικραμένες εκτελέσεις αυτό το ....Septemper songs (για να μην τα χαρακτηρίσω κάπως αλλοιώς).
Σου έρχεται να αλλάξεις χώρα.
 

cbk

Μηνύματα
1.013
Reaction score
5
Μετά από τέτοια ανάλυση (post #85) , αναιρούνται οι περισσότερες από τις τύψεις μου για τον σχεδόν εμφύλιο που πήγε να προκαλέσει το θέμα που άνοιξα!!! (life is pain όπως λέει κι' ο Νίκος, όμως τουλάχιστον ας βγαίνει κάτι θετικό!)

Όμως ο μανδύας του άσχετου μου επιβάλλει μία ακόμη ερώτηση επί αυτού :

Επομένως, για να μπορέσει ένα μεγάφωνο να αναπαραγάγει μια συχνότητα σε υψηλότερη στάθμη, θα πρέπει να αυξηθεί το ενεργειακό μέγεθος της ταλάντωσής του, δηλαδή θα πρέπει να μετατοπίζει μεγαλύτερη μάζα αέρα στη μονάδα του χρόνου. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Πρώτον, να αυξηθεί η ταχύτητά του και να κρατηθεί σταθερό το πλάτος της ταλάντωσής του, κάτι άτοπο, αφού με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το πλήθος των ταλαντώσεών του στη μονάδα του χρόνου, άρα θα μεταβληθεί η συχνότητα.
Δεν υπάρχει τρόπος επίλυσης του προβλήματος αυτού;
Δηλ. το μεγάφωνο να εκτελέσει ταχύτατα (όσο τέλος πάντων απαιτείται) την κίνησή του, να ακολουθήσει χρονικό διάστημα αδρανείας/αναμονής και να ξανακινηθεί όταν θα το απαιτεί η υπό αναπαραγωγή συχνότητα...
 

Μηνύματα
238
Reaction score
19
Μετά από τέτοια ανάλυση (post #85) , αναιρούνται οι περισσότερες από τις τύψεις μου για τον σχεδόν εμφύλιο που πήγε να προκαλέσει το θέμα που άνοιξα!!! (life is pain όπως λέει κι' ο Νίκος, όμως τουλάχιστον ας βγαίνει κάτι θετικό!)

Όμως ο μανδύας του άσχετου μου επιβάλλει μία ακόμη ερώτηση επί αυτού :



Δεν υπάρχει τρόπος επίλυσης του προβλήματος αυτού;
Δηλ. το μεγάφωνο να εκτελέσει ταχύτατα (όσο τέλος πάντων απαιτείται) την κίνησή του, να ακολουθήσει χρονικό διάστημα αδρανείας/αναμονής και να ξανακινηθεί όταν θα το απαιτεί η υπό αναπαραγωγή συχνότητα...

Είπα ότι παραιτούμε, αλλά θα απαντήσω, χωρίς να αντιπαρατεθώ όμως.

Αυτό που λες αν το κατάλαβα καλά εξαρτάται κυρίως από τον ενισχυτή και από τις παραμέτρους που λέγονται

1. dumping factor και
2. slew rate.

Το dumping factor είναι η "ταχύτητα" που επαναφέρει ο ενισχυτής τον κώνο του μεγαφώνου στην αρχική του θέση χωρίς να κάνει περιτές ταλαντώσεις και το slew rate η ταχύτητα με την οποία μεταφέρονται τα δυναμικά της μουσικής στα ηχεία (στο λέω χοντροηδώς) μέσω φυσικά του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ταχύτητα της εναλλαγής του ρεύματος δηλαδή στο τελικό στάδιο ενίσχυσης. Το τελευταίο δυστυχώς πλέον δεν το δημοσιεύει κανένας σχεδόν κατασκευαστής. Όσο μεγαλύτερα είναι και τα δυο μεγέθη, τόσο το καλύτερο. Το slew rate είναι μια πονεμένη και μεγάλη ιστορία που εμπλέκη κατά την γνώμη μου και τα στούντιο ηχογράφησης (όσον αφορά τα δυναμικά της μουσικής). Το dumping factor, μειώνεται με την αντίσταση του ηχείου και είναι καλό να είναι πάνω από 60-80. Από εκεί και πάνω κάποιοι λένε ότι δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος την διαφορά.
 

Μηνύματα
238
Reaction score
19
:622:
Άρα, ας συνοψίσουμε επί του προκειμένου...........

....
Τα τεστ αυτά δεν είναι βέβαια πανάκεια, καθώς δεν είναι αυστηρά, και τα περνάει εύκολα ένα τρίδρομο ηχείο δαπέδου με τουλάχιστον ένα 8άρι γούφερ, ή δίδρομο δαπέδου με δύο 6.5άρια γούφερ - μιντ. Για μικρότερα ηχεία τα πράγματα δυσκολεύουν. Για υψηλότερες στάθμες, λεφτά να έχετε...


:622:
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.939
Reaction score
13.386
A.... γιααα να σου πω
Κατω τα χερια απ' τα Τηλεκατευθυνομενα (και την ρομποτικη γενικως)
Αντε μη σου στειλω τωρα κανενα Tourist Trofy στην 1/10 να κοβει βολτες γυρω απ το αμαξι σου .. εκει που θα τρεχεις με 100 km/h.
Το δικό μου αντίγραφο της McLaren F1 πιάνει μόνο 50 χλμ, την ώρα :134::134::134:
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.939
Reaction score
13.386
Όντως, στο laptop το κοντραμπάσο ίσα που ακούγεται ..... με το ζόρι.

Πάντως, πολύ πικραμένες εκτελέσεις αυτό το ....Septemper songs (για να μην τα χαρακτηρίσω κάπως αλλοιώς).
Σου έρχεται να αλλάξεις χώρα.
Αυτό που ακούς από κόντρα μπάσο στο Laptop είναι αρμονικές και μόνο. Έχω κάνει το σχετικό τεστ και οι συχνότητες που αρχίζεις να έχεις στάθμη είναι οι 100 κύκλοι περίπου. Μιλάω για laptop με το σοβαρότερο ήχο σε σχέση με τα αντίστοιχα του. Τα περισσότερα ξεκινούν από τους 120-130.
 

Μηνύματα
17.596
Reaction score
25.272
Ωραία.
Θα μου πείτε όμως ότι αυτός ο τύπος δεν αποδεικνύει τίποτα και θα έχετε δίκιο. Αυτό που αποδεικνύει όμως, είναι ότι υπάρχουν σημεία στον χώρο που αυτή η συχνότητα, ότι και να κάνεις δεν ακούγεται. Συνεπώς το τι ακούς, σε δεδομένα σημεία του χώρου, είναι θέμα μελέτης. Άρα ο ισχυρισμός ότι τα 20 Hz μπορούν να ακουστούν εντός περιπτέρου, δεν αποτελεί θέσφατο παρά το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ικανός χώρος για να αναπτυχθεί πλήρως ένα ακουστικό κύμα χαμηλών συχνοτήτων, απόδειξη αυτού, τα αυτοκίνητα με τα τεράστια υπογούφερ.

Από την άλλη όμως, η αντίληψη των ηχητικών κυμάτων εξαρτάται από τον διαθέσιμο όγκο αέρα μεταξύ μεγαφώνου και αυτιού και συνεπώς από την απόσταση ακρόασης. Όπως το αντιλαμβάνομαι, με αυτόν τον τρόπο, κάποια ακουστικά, χωρίς να διαθέτουν ούτε μεγάλες παλλόμενες επιφάνειες, ούτε και χώρο ώστε αυτές να κινηθούν, χωρίς επί της ουσίας να παράγουν ακουστικό κύμα χαμηλής συχνότητας, δημιουργούν ακουστική πίεση ικανή για να εκληφθεί από το όργανο ακοής ως τέτοια. Μόλις τα βγάλεις από τα αυτιά σου, τα πάντα αλλάζουν.

Τελικά, ότι και να κάνουμε και αναλόγως του περιβάλλοντος, οι δυνατότητες παραγωγής συχνοτήτων εξαρτώνται από τον τρόπο κατασκευής του ηχείου, δηλαδή από το μεγάφωνο την καμπίνα κλπ.

...
no need μαναμ
ενα απλο διπλοπηνικο peerless 10" (που γραφτηκε και παραπανω και δεν ειναι καν οτι καλυτερο) με 200 βαττακια , σε 19 λιτρα κλειστο, αρκετη ισοσταθμιση και προσεκτικο κοψιμο ειναι υπερ αρκετα για 120+ dB (ποιος θελει περισσοτερα) και γραμικη αποκριση (το καταδυναμην) απο 20-50Hz ( +- 3 dB και λιγοτερο) ανευ μπουμαρισματος και λοιπων δεινων σε ενα ταπεινο 205 (που τα 17 μετρα ειναι απλα πανω απο 4 φορες το ολικο μηκος του αυτοκινητου, ουτε καν της καμπινας του).

για το αν ακουγονται 20Hz σε μικρο δωματιο ναι γινεται, ακουγονται και μετριωνται, απλα με διαφορετικο τροπο απο οτι σε ενα μεγαλο.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.939
Reaction score
13.386
Να θυμίσω ότι 3,5 ιντσών μεγαφωνάκι με Xmax 10 cm δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα ούτε προβλέπεται με την υπάρχουσα τεχνολογία...:112:
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.939
Reaction score
13.386
no need μαναμ
ενα απλο διπλοπηνικο peerless 10" (που γραφτηκε και παραπανω και δεν ειναι καν οτι καλυτερο) με 200 βαττακια , σε 19 λιτρα κλειστο, αρκετη ισοσταθμιση και προσεκτικο κοψιμο ειναι υπερ αρκετα για 120+ dB (ποιος θελει περισσοτερα) και γραμικη αποκριση (το καταδυναμην) απο 20-50Hz ( +- 3 dB και λιγοτερο) ανευ μπουμαρισματος και λοιπων δεινων σε ενα ταπεινο 205 (που τα 17 μετρα ειναι απλα πανω απο 4 φορες το ολικο μηκος του αυτοκινητου, ουτε καν της καμπινας του).

για το αν ακουγονται 20Hz σε μικρο δωματιο ναι γινεται, ακουγονται και μετριωνται, απλα με διαφορετικο τροπο απο οτι σε ενα μεγαλο.
Μια χαρά ισχύει αυτό που λες με τι διαφορά ότι μια τυπική καμπίνα αυτοκινήτου έχει άνοδο κατά 7-8 db στους 40-50 κύκλους και ένα εντυπωσιακό 20 db επάνω στους 20 κύκλους. Αυτός είναι και ο λόγος που δε χρειάζεσαι μεγάλης διαμέτρου μεγάφωνα και τεράστια κουτιά για να έχεις ικανοποιητικό χαμηλό σε αυτοκίνητο.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
31.217
Reaction score
3.896
no need μαναμ
ενα απλο διπλοπηνικο peerless 10" (που γραφτηκε και παραπανω και δεν ειναι καν οτι καλυτερο) με 200 βαττακια , σε 19 λιτρα κλειστο, αρκετη ισοσταθμιση και προσεκτικο κοψιμο ειναι υπερ αρκετα για 120+ dB (ποιος θελει περισσοτερα) και γραμικη αποκριση (το καταδυναμην) απο 20-50Hz ( +- 3 dB και λιγοτερο) ανευ μπουμαρισματος και λοιπων δεινων σε ενα ταπεινο 205 (που τα 17 μετρα ειναι απλα πανω απο 4 φορες το ολικο μηκος του αυτοκινητου, ουτε καν της καμπινας του).

για το αν ακουγονται 20Hz σε μικρο δωματιο ναι γινεται, ακουγονται και μετριωνται, απλα με διαφορετικο τροπο απο οτι σε ενα μεγαλο.
Ναι βέβαια ακούγονται... όσο μένουν μέσα στο όχημα. Γιατί αν τα βγάλεις όξω, σαν χαλασμένο γραμμόφωνο κάνουν. :126:

Σε έναν πολύ μικρό χώρο και μάλιστα σχεδόν αεροστεγώς κλεισμένο, οι διαφορές πίεσης γίνονται πολύ εύκολα αντιληπτές. Αυτό είναι που κάνει την "διαφορετικότητα" που λες μαζί με το peak χαμηλά που λέει ο Πέτρος, λόγω μικρών διαστάσεων. Σε ελεύθερο χώρο όμως, με διαστάσεις ικανές για πλήρη ανάπτυξη ηχητικών κυμάτων τόσο χαμηλών συχνοτήτων, τα πράγματα είναι κομματάκι δύσκολα. :137:

Πάντως, αν οι πραγματικά χαμηλές συχνότητες, μπορούσαν να αναπτυχθούν και να ακουστούν φυσιολογικά σε τόσο μικρούς - λιλιπούτειους χώρους, τότε θα είχα βάλει στο σπίτι μου εκκλησιαστικό όργανο.

...
 

Μηνύματα
238
Reaction score
19
:622:

no need μαναμ
ενα απλο διπλοπηνικο peerless 10" (που γραφτηκε και παραπανω και δεν ειναι καν οτι καλυτερο) με 200 βαττακια , σε 19 λιτρα κλειστο, αρκετη ισοσταθμιση και προσεκτικο κοψιμο ειναι υπερ αρκετα για 120+ dB (ποιος θελει περισσοτερα) και γραμικη αποκριση (το καταδυναμην) απο 20-50Hz ( +- 3 dB και λιγοτερο) ανευ μπουμαρισματος και λοιπων δεινων σε ενα ταπεινο 205 (που τα 17 μετρα ειναι απλα πανω απο 4 φορες το ολικο μηκος του αυτοκινητου, ουτε καν της καμπινας του).

για το αν ακουγονται 20Hz σε μικρο δωματιο ναι γινεται, ακουγονται και μετριωνται, απλα με διαφορετικο τροπο απο οτι σε ενα μεγαλο.
:622:

No comments!!!!
 

Μηνύματα
17.596
Reaction score
25.272
ρε αγουδεα ναουμ , σαν παραδειγμα ανεφερθει το συμβαν.
σαφως σε ενα αλλο χωρο για να ξανακουσεις 20Hz δε θα βαλεις ενα 10αρι xls σε 19 λιτρα (στο σπιτι το ιδιο μεγαφωνο θελει πχ ανοικτο κουτι με 25+ λιτρα η παθητικο ακτινοβολητη)
η ουσια ειναι οτι σε ολους τους χωρους θα μπορεσεις να πετυχεις αποκριση απο 20 εως 20.
εδω ομως παμε σε ενα αλλο θεμα, κατα ποσο οι "ετοιμες" λυσεις σε ηχεια μπορουν να καλυψουν τις αναγκες των χωρων μας.
στο αυτοκινητο πχ τα "ηχεια" υλοποιουνται μετα απο μελετη διαλεγοντας μεγαφωνα και ενισχυτες καταλληλα για το αυτοκινητο που θελουμε να φτιαξουμε.
και αυτο εινια αλλο θεμα μεγαλυτερο
 

Μηνύματα
238
Reaction score
19
Ναι βέβαια ακούγονται... όσο μένουν μέσα στο όχημα. Γιατί αν τα βγάλεις όξω, σαν χαλασμένο γραμμόφωνο κάνουν. :126:

Σε έναν πολύ μικρό χώρο και μάλιστα σχεδόν αεροστεγώς κλεισμένο, οι διαφορές πίεσης γίνονται πολύ εύκολα αντιληπτές. Αυτό είναι που κάνει την "διαφορετικότητα" που λες μαζί με το peak χαμηλά που λέει ο Πέτρος, λόγω μικρών διαστάσεων. Σε ελεύθερο χώρο όμως, με διαστάσεις ικανές για πλήρη ανάπτυξη ηχητικών κυμάτων τόσο χαμηλών συχνοτήτων, τα πράγματα είναι κομματάκι δύσκολα. :137:

Πάντως, αν οι πραγματικά χαμηλές συχνότητες, μπορούσαν να αναπτυχθούν και να ακουστούν φυσιολογικά σε τόσο μικρούς - λιλιπούτειους χώρους, τότε θα είχα βάλει στο σπίτι μου εκκλησιαστικό όργανο.

...
Επιδή χάρη σε αυτό το thread τελικά και μετά απ΄όσα πέρασε βγήκαν πολύ ωραία συμπεράσματα κατά την γνώμη μου, θα ήθελα να κλείσουμε και ένα τελευταίο κομμάτι, αυτό της "ακουστικής πίεσης", χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης όμως και χωρίς να θέλω να ξοδέψουμε άλλα 100 post.

Μέχρι πριν από λίγα λεπτά η αλήθεια είναι ότι είχα ενδιασμούς πάνω στον συγκεκριμένο όρο οι οποίoi προκλήθηκαν από αυτό που είπες, ότι "στα ακουστικά ακούς τα 20Hz λόγο ακουστικής πίεσης, γι' αυτό και όταν τα απομακρύνεις έστω και λίγο από τα αυτιά σου τελειώνουν όλα και είναι λόγο της ακουστικής πίεσης που μειώνετε" ή κάπως έτσι τέλοσπάντων. Και η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμουν από τότε που το έγραψες και αυτό γιατί το δύσκολο πράγμα στην επίλυση ενός προβλήματος είναι να σκέφτεσαι απλά. Πιστεύω ότι το ξεκαθάρισα πλήρως και το συμπέρασμά μου είναι το εξής.

Προσωπικά γνωρίζω τον όρο Sound Pressure Level (ύψος ακουστικής πίεσης) που είναι η ένταση που παίζει ένα ηχείο, ακουστικό κτλ. και πιστεύω ότι είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που λες κι εσύ. Γνωρίζω επίσης, το διάγραμμα της ανθρώπινης αντίληψης με τις χαμηλές συχνότητες (το έβγαλε κάποιος εδω με link), ότι δηλαδή ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τις χαμηλές συχνότητες σε ποιό χαμηλές εντάσεις απ' ότι τις υψηλές (όταν παίζουν στα ίδια επίπεδα).

Η ακουστική πίεση (η ένταση του ήχου δηλαδή), δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα αναπαραγωγής των χαμηλών συχνοτήτων ενος μεγαφώνου.

Αν ένα μεγάφωνο βγάζει τα 20Hz, τα βγάζει και τέλος. Αν αυξήσεις την ένταση, θα τις ακούσεις ποιό δυνατά και αν την μειώσεις πολύ, δεν θα τα ακούσεις. Εξάλλου το λέει και το διάγραμμα.

Αν όμως ένα μεγάφωνο δεν μπορεί να βγάλει τα 20Hz (η επιλογή της συχνότητας είναι τυχαία), όσο και να αυξήσεις την ένταση (το sound pressure level) δεν θα τα βγάλει. Ότι και να κάνεις και όσο και να την αυξήσεις. Έτσι δεν είναι? Λογικό είναι εξάλλου.

Το ίδιο ισχύει και στα ακουστικά. Ή μπορούν να τα βγάλουν ή δεν μπορούν. Ο λόγος λοιπόν κατά την γνώμη μου που οι χαμηλές συχνότητες πέφτουν σχεδόν ακαριαία αν απομακρύνεις τα ακουστικά από τα αυτιά σου είναι γιατί μειώνεται δραματικά το sound pressure level έστω και λίγο να τα απομακρύνεις. Γιατί είναι φτιαγμένα για να βγάζουν συγκερκιμένη ένταση (sound pressure level) όταν ακουμπάνε στα αυτιά και με αυτό τον τρόπο να αναπαραγάγουν συγκεκριμένες συχνότητες. Εξάλλου το sound pressure level είναι η ένταση του ήχου και μετριέται σε db. Αν αλλάξουν οι συνθήκες που είναι φτιαγμένα να παίζουν τα ακουστικά (απομακρυνθούν από τα αυτιά), μειώνεται το SPL (τα db δηλαδή) και χάνεται το μπάσο. Ακριβώς ότι λέει και το διάγραμμα αντίληψης των συχνοτήτων δηλαδή. Για τον ίδιο λόγο, αν μειώσεις πολύ την ένταση στο στερεοφωνικό σου, δεν θα ακούς μπάσα (εκτός αν έχεις equalizer και έχεις τονομένα τα μπάσα). Κάντε το test μόνοι σας.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_pressure


Αυτό που λες τώρα για τις διαφορές στην πίεση που αντιλαμβάνεσαι πολύ εύκολα αν ο χόρος είναι κλειστός δεν έχει να κάνει με τον χώρο αλλά με τους εξωτερικούς θορύβους. Διότι η ακουστική πίεση μετριέται σε db. Όταν κάτι παίζει με +/-3db παίζει με τόση απόκληση και τέλος. Αν υπάρχουν εξωτερική θόρυβοι, τότε μπερδεύονται κάποια πράγματα. Δεν έχει να κάνει όμως με το ότι ο χώρος είναι κλειστός. Και οι μετρήσεις στα ηχεία απ' όσο ξέρω γίνονται σε ανηχοηκό περιβάλλον. Σαν να βρίσκεσαι δηλαδή σε εξωτερικό χώρο. Μηδεν αντανακλάσεις. Και σε συγκεκριμένο σημείο φυσικά, πολλά δίνουν απόκριση συχνοτήτων +/-3db. Το ότι ο χώρος είναι κλειστός, δεν μετράει, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν αντανακλάσεις, όπως και στους εξωτερικούς χώρους.

Συνοψίζω. Ακουστική πίεση, δεν είναι τίπτ' άλλο από την ένταση του ήχου ή το πλάτος της ημιτονοηδούς ταλάντωσης. Είναι ο τρόπος μετάδοσης του ήχου στα αυτιά μας και τίποτα παραπάνω. Όσο ανεβαίνει, τόσο ανεβαίνει και η ένταση. Όσο κατεβαίνει, τόσο κατεβαίνει και η ένταση και με βάση το διάγραμα της αντίληψης των συχνοτήτων, αν πέσει κάτω από ένα σημείο, χάνουμε το μπάσο. Παρ' όλο που υπάρχει δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε σε σχέση με τις υπόλοιπες συχνότητες.

Πιστεύω πως η εξήγηση είναι πλήρης και απόλυτα λογική. Αν παρ' όλα αυτά έχει κάποιος να προσθέσει κάτι ευχαρίστως να το συζητήσουμε πολιτισμένα.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
31.217
Reaction score
3.896
στο αυτοκινητο πχ τα "ηχεια" υλοποιουνται μετα απο μελετη...
Ναι... μελετάνε τον κάλο στον εγκέφαλο που έχετε εσείς οι γκαζοφονιάδες και πράττουν αναλόγως. Α στα διάλα ρε που θες να μου παγαίνεις βόλτα με 20 κύκλους παραμάσχαλα. :137:

...
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Μηνύματα
3.026.487
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88
Top