Ηχεια "πανελ" & "κουτια"

Reaction score
4.250
Τα πάνελ στην περιοχή που ονομάζουμε μεσουψηλη έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα από τα καλά κουτιά. Το πλεονέκτημα τους βρίσκεται στην εκτεταμένη ανάλυση του ήχου και στην φυσικότητα αναπαραγωγής των ήχων. Εάν κάποιος δεν τα ακούσει δεν μπορεί να διανοηθεί αυτό το οποίο δεν ακούει από το δικό του ηχείο. Επίσης η τιμή των ηχείων πάνελ κατά μέσο όρο είναι 4-7.000 ευρω αρκετά πιο οικονομικά από τα περισσότερο καλά ηχεία «κουτιά» . Ακόμα όμως και μ αυτά τα πλεονεκτήματα τα πάνελ δεν αναμάρτητα.
Έχοντας κάνει κάποιες ακροάσεις με τέτοια ηχεία (SAΟUDLAB A1, AUDIO STATIC, MAGNEPAN 3.6, QUAD 2905, Martin Logan purity) μετά τον αρχικό ενθουσιασμό άρχισε σιγά – σιγά η απομυθοποίηση του πάνελ. Καταλάβαινα ότι έχανα και κάποια πράγματα σ΄ αυτήν την περιοχή και μάλιστα σε σύγκριση με ένα οικονομικό ηχείο κουτιού όπως αυτό που έχω αυτή την στιγμή (B&W 704). Αυτό το οποίο έχανα δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει στα ψιλά και να είναι κοντά στο αδιάφορο. Μάλιστα χτυπάει στην καρδιά αυτού του εραστή του είδους της μουσικής που θα πάει για ένα τέτοιο ηχείο.
Πιο συγκεκριμένα ένας που ακούει χαρντ ροκ, μεταλ, βαριά λαϊκά είμαι σίγουρος ότι δεν ψάξει για ηχεία πάνελ. Αντιθέτως το ακροατήριο κλασικής μουσικής, τζαζ, κλασικής ροκ, ποπ, έντεχνου λαϊκού θα ενθουσιαστεί από ένα τέτοιο ηχείο. Μαλιστα με τις βελτιώσεις που έχουν γίνει και στην περιοχή χαμηλών συχνοτήτων (το QUAD φαίνεται να έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό στα πάνελ) ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ηχείου θα αισθάνεται πανευτυχής. Παρ όλα αυτά κάτι του λείπει. Τι είναι αυτό. Ίσως λίγο δύσκολο στην περιγραφή αλλά θα προσπαθήσω όσο μπορώ.
Όταν ακούμε τζαζ μουσική υπάρχουν κάποιοι μεταλλικοί ήχοι που προέρχονται από ένα όργανο που είναι σαν το δικό μας το σαντούρι και νομίζω ότι συγκεκριμένο όργανο λέγεται μαρέγκα. Ο ήχος που ακούγεται από το κουτί με ενισχυτή λυχνίας είναι πολύ γλυκός και πυκνός και σε καμιά περίπτωση το πάνελ δεν μπορεί να τον αποδώσει όπως το κουτί. Παρόμοιους ήχους έχουμε αρκετούς και από άλλα όργανα. Για παράδειγμα αν ακούσετε το Abraxas του Carlos Santana. Θα έλεγα ότι το πάνελ ενώ ανοίγει τον ήχο (ανάλυση) χάνει στην πυκνότητα του, κάτι που φαίνεται κάπως περισσότερο στα μικρά σχήματα. Ακόμη αν ακούσουμε το πιάνο στο La Campanella του List που δεν συνοδεύεται από άλλα όργανα, προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει κάποια υπεροχή του πάνελ, αντιθέτως τα πλήκτρα του πιάνου μου ακούγονται λίγο πιο γλυκά από το ηχείο μου (ίσως λόγω ενισχυτή λυχνίας, αν και έχω ακούσει τα δυο πάνελ με ενισχυτή λυχνίας)
Επίσης μπαίνει ένα ακόμη ζήτημα, υπάρχουν ηχεία που να πλησιάζουν τα πάνελ στην ανάλυση τους?
Προσωπικά έχω ακούσει κάποια ηχεία που νομίζω ότι τα καταφέρνουν περίφημα αλλά είναι ακριβά. Για παράδειγμα στον «ΜΥΘΟ» το ψηλό ηχείο (δεν θυμάμαι όνομα) που κοστίζει περίπου στα 60.000 δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα κατά την γνώμη μου από τα πάνελ. Στην έκθεση στην Αθήνα (HΟTΕL IMPERIAL) στο περίπτερο της McIntosh έπαιζαν κάποια ηχεία επίσης ψηλά και κατά πιθανότητα αρκετά ακριβότερα από τα προαναφερόμενα που επίσης δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πάνελ Όσοι άκουσαν τα ηχεία του Σκαλουμπακα θα μπορέσουν ίσως να μας πουν την γνώμη τους όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα (όμως από τις κριτικές που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής συνηγορούν στο ίδιο αποτέλεσμα). Επισης τα WLM με το ριμπον που διαθέτουν ( θυμιζει εντονα Magnepapan 3.6) ο ήχος τους κατά τον αντιπρόσωπο, στην μεσουψηλη περιοχή είναι παρόμοιος με το QUAD. Νομίζω όμως ότι και τα ομοκεντρικά ηχεία μεγάλων εταιριών (Β&W 801 D, TANOY οι ακριβές σειρές (15.000 -18.000) αλλά και τα ZIGALI 115 τα καταφέρνουν περίφημα σ αυτόν τον τομέα (έχει λίγο πλάκα, τα ψηλά ηχεία και τα πολύ φαρδιά φαίνεται να τα πάνε μια χαρά).
Εάν οι απόψεις σας είναι παραπλήσιες τότε μπορούμε να πούμε ότι στα πάνελ αυτό το πλεονέκτημα δεν είναι αποκλειστικό, απλά σου το προσφέρουν πιο φτηνά από τα ηχεία κουτιά που έχουν στην εν λόγω περιοχή παραπλήσιο ήχο όσο αφορά στην έκταση του ηχου. Βέβαια τα ακριβότερα κουτιά έχουν και κάποιους τομείς κατά την γνώμη μου έχουν υπεροχή και δικαιολογούν λίγο η πολύ τα επιπλέον χρήματα που ζητάνε. Σίγουρα βαθύτερο χαμηλό, μεγαλύτερη πυκνότητα και καλύτερη σκηνική τοποθέτηση της ορχήστρας.
Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο τελευταίο. Σε κάποια πάνελ (δεν θέλω να αναφέρω ονόματα εταιριών για μην μπλεχτώ και με τους αντιπροσώπους που εκτιμώ ιδιαίτερα) ο ήχος έχει φοβερή ανάλυση ακούς το παραμικρό και ανεξαρτήτως θέσης ακρόασης (είτε κάθεσαι μακριά, αριστερά – δεξιά των ηχείων) αλλά όσο κι αν προσπάθησα δεν κατάλαβα την τοποθέτηση της ορχήστρας. Δηλαδή άκουγα ότι ο κάθε ήχος προερχόταν από κάποιο συγκεκριμένο μέρος του ηχείου και δεν γινόταν η νοητή τοποθέτηση της ορχήστρας. Ίσως σ αυτό να μην φταίει το ηχείο αλλά η μη σωστή τοποθέτηση των ηχείων στον χώρο ακρόασης, πάντως το πρόβλημα το είχαν τα 3 από τα 5 πάνελ που άκουσα και ενδεχομένως να είναι ένα πρόβλημα που διορθώνεται.
Και κάτι τελευταίο. Λένε ότι τα πάνελ θέλουν κατά κανόνα ισχυρούς ενισχυτές και μάλλον προτιμάνε τρανζίστορ. Εγώ τα QUAD τα άκουσα με 2 μονομπλοκ λυχνίας 40 βατ ο καθένας της ίδιας εταιρίας, τα ηχεία έπαιξαν μια χαρά, στην συνέχεια ο υπάλληλος έβαλε άλλο ενισχυτή πάλι λυχνίας αυτή την φορά ολοκληρωμένο (ιδιοκατασκευη) με μόνο 12 βατ και το ηχείο έπαιξε πολύ καλύτερα σε όλους τους τομείς !!! Βέβαια ο Νικόλας θα πει «πως θα ήταν αν είχε απέναντι του ενισχυτή 500 βατ?» Δεν ξέρω, και ο ΝΑΚΑΣ δεν δέχεται να πηγαίνεις στο μαγαζί του με δικούς σου ενισχυτές για δοκιμές.
Θυμάμαι όμως ότι και στον «ΜΥΘΟ» τα ηχεία του που είναι 87 db ευαισθησία τα άκουγα με ενισχυτές λυχνίας από 8 βατ έως 18! και αυτό όχι γιατί ο άνθρωπος δεν είχε και μεγαλύτερους ενισχυτές αλλά γιατί ο ίδιος πίστευε ότι οι εν λόγω ενισχυτές ταιριάζουν καλύτερα με τα ηχεία του.
Μάλλον έχω ανοίξει αρκετά θέματα αλλά θα ήθελα να γίνει μια συζήτηση από ανθρώπους που έχουν ακουστικές εμπειρίες και από τους δυο τύπους ηχείων. Φυσικά εξυπακούεται ότι οι απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και υποκειμενικές. Ο όρος που χρησιμοποιώ για τον τύπο ηχείων που ονομάζω «κουτί» αν και φαίνεται λίγο υποτιμητικός και ειρωνικός, ωστόσο το κάνω για χάρη συντομίας και πιο εύκολης κατανόησης του τι εννοώ, μιας και τόσο στα ηχεία πάνελ όσο και στα «κουτιά» υπάρχουν αρκετές υποκατηγορίες.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.905
Όταν ακούμε τζαζ μουσική υπάρχουν κάποιοι μεταλλικοί ήχοι που προέρχονται από ένα όργανο που είναι σαν το δικό μας το σαντούρι και νομίζω ότι συγκεκριμένο όργανο λέγεται μαρέγκα. ...

Μήπως εννοείς marimba, (ξυλόφωνο); Lionel Hampton κι έτσι; Αν ναι, ο ήχος αυτός βγαίνει από ξύλα, δεν είναι μεταλλικός; :107:

Reaction score
6
Έχοντας το πλεονέκτημα να εργάζομαι στην αντιπροσωπεία της Tannoy και της Martin Logan (view my public profile) και έχοντας ακούσει πολλές φορές μεγάλα Tannoy και Martin Logan, έχω δύο παρατηρήσεις.
Το purity δεν είναι μεγάλο Martin Logan και ως εκ τούτου η σύγκριση με ένα π.χ. Canterbury (15.000 ευρώ είπες) είναι απολύτως άνιση.
Επίσης δεν γνωρίζω κανένα ομοκεντρικό B&W. Ακόμα και το 801 έχει ξεχωριστό τουίτερ.

Σε ό,τι αφορά τον όρο "κουτίλα" συμφωνώ. Είναι κάπως... .

Η φύση δίνει με το ένα χέρι και παίρνει με το άλλο. Η ενέργεια μιας καμπίνας και η καθαρότητα από την άλλη.
(και άλλα πολλά και για τους δύο κόσμους).

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Συνεπίθετέ μου φίλε, εγώ σε προειδοποίησα ότι θα μπλέξεις. :114:

Οι γνώμες για το θέμα είναι περισσότερες από τους ίδιους τους χομπίστες. Ως εκ τούτου οι προβληματισμοί σου είναι κάτι περισσότερο από λογικοί. Ορισμένα πράγματα βέβαια χρήζουν περισσότερης ανάλυσης και μιας ενδεχόμενης αποκωδικοποίησης. Το θέμα ας πούμε του λεγόμενου "χαμηλού". Ξεκινώντας από όσο το δυνατόν πιο στέρεες βάσεις, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε... τις προδιαγραφές του ηχείου. Το magnepan πχ παίζει στους από 34 κύκλους +-3dB, ενώ το quad 2805 παίζει από τους 37 +-6dB και το 2905 από τους 32 +- 6dB. Πηγαίνοντας στο soundlab η εταιρία δηλώνει ότι παίζει από τους 28 κύκλους. Καθώς οι εν λόγω κατασκευαστές δεν είναι απατεώνες, αν μετρήσεις τα ηχεία, περίπου εκεί θα τα βρεις. Βλέπουμε λοιπόν ότι η υποκειμενική μας κρίση στο πιο ηχείο βγάζει το βαθύτερο χαμηλό, μπορεί να είναι λανθασμένη, γεγονός που οφείλεται προφανώς στους εκάστοτε χώρους ακρόασης και στο στήσιμο των συστημάτων σε αυτούς. Από την άλλη, φαντάσου ας πούμε ένα ηχείο σαν το quad στον χώρο του Λουκά. Θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι, γιατί καθώς θα προσπαθεί κάποιος να ακούσει κάποια νότα από το βάθος, το ηχείο θα κλείνει λόγω προστασίας. Το στήσιμο των ηχείων στον χώρο, είναι αυτό που ευθύνεται πάλι για την δημιουργία της μουσικής σκηνής και την τοποθέτηση των οργάνων στον χώρο. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι όλα αυτά είναι προϊόντα ηχοληψίας.

Η διαφορετική τεχνολογία στα μεγάφωνα και στον τρόπο λειτουργίας των ηχείων γενικότερα, κάνει τις διαφορές ενός πάνελ και ενός κουτιού πάρα πολύ μεγάλες, ιδίως όταν παίζουν σε μη προσεγμένους χώρους. Και οι δύο σχολές έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Κατά την ταπεινή μου άποψη, για να μπορέσει κάποιος να τα διακρίνει, πρέπει να έχει ζήσει και με τα δύο. Μια ή δύο ακροάσεις δεν αρκούν παρά για μια απλή γεύση. Γεγονός είναι ότι έχω δει πολλούς να πηγαίνουν από κουτί σε πάνελ. Έχω δει ελάχιστους όμως να κάνουν το αντίθετο, που σημαίνει ότι εκεί υπάρχει κάτι περίεργο που καλώς ή κακώς δεσμεύει τον χρήστη για το υπόλοιπο της ζωής του. Και δεν μιλάω απλά για την πολυσυζητημένη κουτίλα, που υπάρχει αλλά όχι στον υπερβολικό βαθμό που ακούω καμιά φορά. Μιλάω για τον γενικότερο ηχητικό χαρακτήρα. Πέραν αυτού όμως, χρειάζεται γενικότερα μεγάλη εμπειρία για να αποφασίσεις τι ακούγεται σωστά και τι όχι. Υπάρχουν φανταστικές "αντικειμενικά" υλοποιήσεις τόσο σε πάνελ όσο και σε κουτιά. Όταν εμπλέκεται και το θέμα γούστου, όλα καταρρίπτονται.

Όσον αφορά στην οδήγηση, είναι προφανές ότι όλα τα πάνελ δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Το ότι ένα ηχείο είναι όρθιο και λεπτό δεν το κάνει απαραίτητα και δύσκολο φορτίο. Παρόλα αυτά, ένα ηχείο των 87 dB με έναν ενισχυτή 8 Watt θα βγάλει το πολύ 96dB. Το magnepan με 85dB ευαισθησία, θα βγάλει 94 dB. Και στις δύο περιπτώσεις οι εντάσεις δεν αρκούν για ακροάσεις σε ένα λογικό χώρο. Αυτό, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι κανένα ηχείο δεν έχει σταθερή αντίσταση σε όλο το συχνοτικό φάσμα, περιπλέκει πολύ το θέμα οδήγηση. Εσύ που από ότι ξέρω θέλεις να κρατήσεις τους υπάρχοντες ενισχυτές, όπως σου έχω πει, μάλλον έχεις περιορισμένες επιλογές.

Πάντως, μην σε πιάνει κανένα άγχος, καθυστέρησε την απόφαση όσο περισσότερο μπορείς. Όσο αργότερα την πάρεις, τόσο πιο πετυχημένη επιλογή θα κάνεις. :126:

...

Reaction score
6
Αυτό που λέει ο Νίκος για το μη αμφίδρομο του από κουτί σε πάνελ, μπορώ να το επιβεβαιώσω. Κλασικό "upgrade" όπως προκύπτει από τα τηλεφωνήματα κάθε μέρα στη δουλειά (εγώ έβαλα εισαγωγικά στη λέξη πάντως:138:).

Και είμαι και DualConcentrάκιας... .:137:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.386
Εγώ βλέπω να μπαίνουν στη μέση παράγοντες όπως κόστος, μέγεθος, κουτί ή πάνελ, εταιρία και άλλα τέτοια. Μήπως εν τέλει παραμυθιαζόμαστε από τέτοιους παράγοντες και χάνουμε την ουσία. Και ποια είναι αυτή θα μου πείτε...
Για συσκευή αναπαραγωγής μουσικής μιλάμε και για εταιρίες που εμπορεύονται τέτοιες.
Μια κουρτίνα (ηχοπερατή) θα μας σώσει νομίζω...

Reaction score
11.740
Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι πολύ σημαντικό πόλο παίζει ο χώρος που θα τοποθετηθούν τα ηχεία. Έτσι πρέπει μετά την τοποθέτησή τους (πάνελ κατά προτίμηση, χεχε...) να μπουν και ηχοαπορροφητικά και ηχοδιαχύτες σε κατάλληλα σημεία. Μόνο έτσι θα μπορέσει το ηχείο, ό,τι και αν είναι, κουτί ή πάνελ, να αποδώσει τα μέγιστα που μπορεί.

Reaction score
4.250
Απάντηση: Ηχεια "πανελ" & "κουτια"

Κατ' αρχην να διευκρινησω οτι οταν εγραφα "μαρεγκα" ηξερα οτι κανω λαθος αλλα δεν θυμομουνα ακριβως το ονομα. Επομενως ο Κωστας εχει δικαιο η σωστη ονομασια ειναι " marimba " και πραγματι ο ηχος ειναι απο ξυλο. Τα υπολοιπα ομως παραμενουν.
Νικο ξερω οτι τον ηχο τον "μετρας", επομενως σε οτι αναφερεις εχεις επισης δικαιο, αλλα δε νομιζω οτι το παν ειναι στη μουσικη που ακουμε οι υψηλες εντασεις. Θυμαμαι οτι σ' ενα προσφατο δημοσιευμα ελληνικου περιοδικου ειχαν εναν ενισχυτη νομιζω Accuphace με μονο 50 watt και εχοντας προχειρα τους ναυτιλους που οπως ξερετε θελουν ισχυρους ενισχυτες, ο συντακτης του αρθρου μιλησε με εξαιρετικα εγκωμιαστικα σχολια, αναφεροντας φυσικα οτι δεν ειναι ο ενισχυτης που θα παει για μεγαλες εντασεις.
Εγω το ψαχνω ακομη γιατι οντως τα χρηματα για ενα καλο ηχειο ειναι πολλα και δεν σκοπευω να αρχισω να πουλαω ενισχυτες η ηχεια σε μικρο χρονικο διαστημα γιατι κατι δεν κολαει καλα σε αυτο που ηδη υπαρχει. Και δυστυχως τα πραγματα καμμια φορα μπερδευονται γιατι παμε να συνδιασουμε διαφορετικα πραγματα. Δηλαδη αν κανεις παραλληλα και ενα συστημα κινηματογραφου που οσο ναναι μετρανε και τα ντεσιμπελ, τοτε αρχιζουν οι αλχημειες και οι συμβιβασμοι.
Τα Martin Logan purity τα ανεφερα γιατι μονο αυτα καταφερα να ακουσω και μαλιστα στο καταστημα "ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ" με ενισχυτη της "BRYSTON", γνωριζοντας φυσικα οτι υπαρχουν και τα μεγαλυτερα (να μην πω βεβαια οτι σε λιγο καιρο ερχονται και οι ντουζιερες της εταιριας που απο αυτα που διαβαζουμε στα ξενα site φαινεται να να ειναι οτι καλυτερο εχει βγαλει η εν λογω εταιρια)

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Απάντηση: Ηχεια "πανελ" & "κουτια"

Νικο ξερω οτι τον ηχο τον "μετρας", επομενως σε οτι αναφερεις εχεις επισης δικαιο, αλλα δε νομιζω οτι το παν ειναι στη μουσικη που ακουμε οι υψηλες εντασεις. Θυμαμαι οτι σ' ενα προσφατο δημοσιευμα ελληνικου περιοδικου ειχαν εναν ενισχυτη νομιζω Accuphace με μονο 50 watt και εχοντας προχειρα τους ναυτιλους που οπως ξερετε θελουν ισχυρους ενισχυτες, ο συντακτης του αρθρου μιλησε με εξαιρετικα εγκωμιαστικα σχολια, αναφεροντας φυσικα οτι δεν ειναι ο ενισχυτης που θα παει για μεγαλες εντασεις.
OK και πάλι βλέπεις όμως ότι ο συντάκτης ανέφερε ότι δεν μπορεί να πάει σε μεγάλες εντάσεις, όταν με βάση την ευαισθησία τους, τα 802D (90dB), μπορούν με τον εν λόγω ενισχυτή να παίξουν άνετα περίπου 107dB. :126:

Όχι δεν είναι το παν η ένταση, έχεις δίκιο σε αυτό. Επίσης αυτό έχει να κάνει με τις διαστάσεις του χώρου και την απόσταση ακρόασης. Βέβαια για μια σωστή ακρόαση χρειάζεσαι κάποιες σοβαρές εντάσεις, τέτοιες που να προσεγγίζουν το live.

Πάντως από όσα αναφέρεις, πιθανολογώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να ακούσεις κι ένα μεγαλύτερο martin logan (πχ summit), γιατί μάλλον θα το ερωτευτείς.

...

Reaction score
4.250

Νικο πολυ φοβαμαι οτι αν ακουσω τα SUMMIT και μ αρεσουν, συντομα θα ψαχνω για μεγαλο τρανζιστορ ενισχυτη. Νομιζω οτι σ αυτο θα συνηγορησει και ο Βασιλης Τσαντουλης που εχει κανει διατριβη σ' αυτα τα ηχεια.
Πιθανοτατα να παω και στην εκθεση στην Αθηνα, μπορει οι χωροι παρουσιασης να μην οι καλυτεροι, αλλα μια φορα τον χρονο γινεται οσο ναναι κατι ενδιαφερον θα ακουσουμε. Αλωστε θα ειναι ευκαιρια να γνωρστουμε και με καποια μελη που ειναι μακρια μας.
Ο Πετρος αναφερει για ηχοπαγιδες, ηχοδιαχυτες κ.λ.π. αλλα οσο χρησιμα κι αν ειναι υπαρχει παντα ενα πρακτικο ζητημα. Δηλαδη κατα ποσο μπορουν να ταιριασουν αισθητικα σε ενα σαλονι. Παντως οι επαγγελματιες του χωρου (και οχι μονο) συνηγορουν οτι εχουν σημαντικα αποτελεσματα.
Η αληθεια ειναι οτι δεν βιαζομαι, ομως η Πρωτοχρονια δεν ειναι μακρια, τι δωρο θα παρω στον εαυτο μου?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896

Νικο πολυ φοβαμαι οτι αν ακουσω τα SUMMIT και μ αρεσουν, συντομα θα ψαχνω για μεγαλο τρανζιστορ ενισχυτη.
Το αντίθετο θα έλεγα. Τα οδηγεί μια χαρά λαμπάτος push pull ακόμη και ολιγόβατος SE. Κάπου έχει γράψει ο Τσαντουλής για τα summit, για βρες το. :126:

...

Reaction score
0

Όσον αφορά την κουτίλα, αν θες να μείνεις σε ηλεκτροδυναμικά ηχεία, υπάρχουν και οι υλοποιήσεις ανοικτής μπάφλας ή ακουστικής ανάρτησης.

Προσωπικά, μετά τα Audiostatic, θα πήγαινα σε μεγάλο ML, μεγάλο Magnepan ή Analysis, ή κάποιο ηχείο τύπου Genesis ή Nola.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί και πανάκεια. Ανάλογα το μελλοντικό χώρο.

Μπορεί και να ξαναγυρίσω σε κουτιά, αν και λίγο δύσκολο...

Reaction score
59
Πληροφοριακά θα ήθελα να αναφέρω σαν αντιπρόσωπος της Soundlab ότι το ηχείο είναι 89db 8 ohm και ότι το Α-1 παίζει από 20HZ άσχετα από το τί συνηθίζει να λέει η εταρεία που έχει σχολιαστεί ως πολύ συντηρητική στα χαρακτηριστικά που δίνει.
Και από δικές μου μετρήσεις το τρίτο προς τα κάτω σε μέγεθος ηχείο της εταιρείας έπαιζε από 25HZ.
Όσο για την τοποθέτηση των οργάνων είναι όπως ακριβώς και σε μια ορχήστρα που παίζει ζωντανά μπροστά μας σε μια αίθουσα συναυλιών. Αν αυτό μας αρέσει ή δεν μας αρέσει είναι άλλο ζήτημα. Θεωρώ ότι είναι πλεονέκτημα του όποιου ηχείου το αναπαράγει έτσι.

Reaction score
11.740

ηχοπαγιδες, ηχοδιαχυτες κ.λ.π. αλλα οσο χρησιμα κι αν ειναι υπαρχει παντα ενα πρακτικο ζητημα. Δηλαδη κατα ποσο μπορουν να ταιριασουν αισθητικα σε ενα σαλονι.
Νομίζω ότι κάποιοι συμβιβασμοί στην αισθητική απαιτούνται. Στο κάτω-κάτω όποιος κατηγορήσει τις ηχοπαγίδες και του ηχοδιαχύτες, βάλτον να ακούσει το σύστημα σου και εξήγησέ του ότι βοηθάνε στον καλύτερο ήχο. Πιστεύω ότι αμέσως θα ξεχάσει τα περί αισθητικής.

Reaction score
6

(να μην πω βεβαια οτι σε λιγο καιρο ερχονται και οι ντουζιερες της εταιριας που απο αυτα που διαβαζουμε στα ξενα site φαινεται να να ειναι οτι καλυτερο εχει βγαλει η εν λογω εταιρια)

Ντουζιέρες. Α, καλό!:143:

Εγώ να δεις πως τα περιμένω τα CLX!!!!!!!!!!!!!!

Μιλώντας για κουτιά:
Ένα πρωί, έφερε το φορτηγό σ' ένα καλό πελάτη ένα ζευγάρι Summit.
Χτύπησε ο υπάλληλος της μεταφορικής το κουδούνι και είπε στον ιδιοκτήτη:
"Καλημέρα, σας φέραμε δύο ψυγεία............. !!!!!!!!!!!!!:204::204:

Reaction score
4.250
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχεια "πανελ" & "κουτια"

[Μιλώντας για κουτιά:
Ένα πρωί, έφερε το φορτηγό σ' ένα καλό πελάτη ένα ζευγάρι Summit.
Χτύπησε ο υπάλληλος της μεταφορικής το κουδούνι και είπε στον ιδιοκτήτη:
"Καλημέρα, σας φέραμε δύο ψυγεία............. !!!!!!!!!!!!!:204::204:[/quote]

Δηλαδη τοσο...κρυο ηχο βγαζουν?

Για το θεμα της αισθητικης και περι συμβιβασμου ειναι ενα κοματι καπως λεπτο. Γιατι μπορει εμεις να εχουμε την λοξα μας αλλα δεν ειναι ολοι ...πειραγμενοι σαν και μας και ουτε προκειτε ποτε να καταλαβουν γιατι δινουμε μια περιουσια για να ακουμε μουσικη την στιγμη που το ιδιο κανεις και μ΄ενα ραδιοφωνακι. Εαν εχεις ενα ξεχωριστο δωματιο για μουσικη τοτε συμφωνω. Αλλα αν μιλαμε για το καθιστικο - σαλονι τα πραγματα δυσκολευουν.

Για τα πανελ να πω και κατι ακομη, δεν εχω ακουσει ακομη μετριο ηχειο. Ολα αντιπροσωπευαν αυτο που ονομαζουμε hi-end. Και στην ουσια σου δινουν εξαιρετικο ηχο με σχετικα λιγωτερα χρηματα απο τα κουτια (βεβαια υπαρχουν και εξαιρεσεις). Απο κει και περα βεβαια υπαρχουν ιδιαιτεροτητες. Λογου πλατους που συνηθως ξεκινουν απο απο τα 0,60 εκ. και φτανουν το 1 μ. χρειαζεσαι λιγο-πολυ πλατος δωματιου τουλαχιστος τα 5 μ. (Τα δικα σου Στεριο, μαζι με τα ML μαλλον αποτελουν εξαιρεση στον κανονα) Η αποσταση τους απο τον πισω τοιχο που κυμαινεται στην καλυτερη περιπτωση απο τα 0.50 εκ. εως τα 2 μ. μαλλον δεν αποτελει προβλημα στα περισσοτερα σπιτια. Παντως στην Αθηνα θα ακουσω και ενα ηχειο με ευαισθησια στα 93 db 3 μεγαφωνα το ενα 10΄ και ριμπον που θυμιζει εντονα τα Magnepan.

Attachments

Reaction score
6
Εγώ αστειεύομαι βρε!:135:

Αν δεις τη συσκευασία των summit θα καταλάβεις.:137:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members