Αφιέρωμα στα Resident Evil

Μηνύματα
10.188
Reaction score
62
Με την επερχόμενη κυκλοφορία του Resident Evil 5, το gameover έχει κάνει ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στη σειρά, που αξίζει να διαβάσει ο φαν και μη της σειράς. Το παραθέτω ολόκληρο!!!

Μέρος 1ο: Τα γεγονότα
H σειρά Resident Evil, που έκανε την παρθενική της εμφάνιση το 1996, έχει καταφέρει να χαρακτηριστεί ως μία εκ των σημαντικότερων στην ιστορία των videogames. Το έντονο στοιχείο του τρόμου, συνοδευόμενο πάντοτε από έναν κορυφαίο οπτικοακουστικό τομέα, κατάφερε να κερδίσει την αγάπη του κοινού -φέρνοντας παράλληλα στην Capcom μεγάλα κέρδη- και έτσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως κάθε νέο επεισόδιο αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία. Με αφορμή την έλευση του πέμπτου μέρους, το GameΟver αποφάσισε να προβεί σε ένα αφιέρωμα σχετικά με το σενάριο της σειράς αλλά και σε μια αναφορά στους σημαντικότερους τίτλους που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα.
Μια αναγκαία επισήμανση είναι πως σε αρκετά σημεία θα αναφερθούν σημαντικά στοιχεία για το σενάριο γενικότερα, οπότε καλό θα ήταν όσοι δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με τη σειρά να προσπεράσουν το συγκεκριμένο σημείο του αφιερώματος. Επίσης, το αφιέρωμα επικεντρώνεται στα videogames και όχι στις κινηματογραφικές παραγωγές (με την εξαίρεση του πρόσφατου Degeneration) όπου φαίνεται απλά να δανείστηκαν το όνομα Resident Evil μαζί με ορισμένα πρόσωπα και καταστάσεις.
Τα πάντα ξεκινούν το 1967, ημερομηνία όπου ιδρύεται η S.T.A.R.S. (Special Tactics And Rescue Service) μια ειδικά εκπαιδευμένη αντιτρομοκρατική ομάδα, που παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει παράνομες θρησκείες και αιρέσεις. Σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα η ομάδα καταφέρνει να ξεχωρίσει και έτσι δεν είναι τυχαίο πως τα μέλη της ανήκουν στην elite των στρατιωτικών δυνάμεων της Νέας Υόρκης. Η ανάγκη για ακόμα περισσότερη ασφάλεια οδηγεί την S.T.A.R.S. στη δημιουργία περισσότερων παραρτημάτων. Έτσι, το 1972 δημιουργείται η S.T.A.R.S. της Raccoon City. Το Νοέμβριο του 1967 αναφέρονται ορισμένα μυστικά πειράματα στα εργαστήρια της Umbrella Corporation και στις 10 του ίδιου μήνα καταγράφεται για πρώτη φορά το όνομα T-Virus.
Αναζητώντας άτομα για περαιτέρω έρευνα, η Umbrella προσλαμβάνει στις 28 Ιουλίου του 1978 τους Albert Wesker και William Birkin, δύο νέους που από την ηλικία των 18 και 16 ετών αντίστοιχα έχουν ξεχωρίσει στον τομέα της μικροβιολογίας. Οι δυο τους τοποθετούνται στα εργαστήρια στο Arklay και για παραπάνω από μια δεκαετία θα εργαστούν με άκρα μυστικότητα. Για αρκετά χρόνια δεν υπάρχει κάτι νεότερο, με το όνομα του Wesker να εμφανίζεται και πάλι τον Φεβρουάριο του 1998 όπου και τοποθετείται μυστηριωδώς στην ηγεσία της S.T.A.R.S.
Μια σειρά περίεργων γεγονότων δημιουργούν προβλήματα στο αστυνομικό τμήμα της Raccoon City -όπου χρέη αρχηγού έχει αναλάβει ο Brian Irons- και έτσι την 1η Ιουνίου του 1998 καταγράφεται το πρώτο περιστατικό κανιβαλιστικής επίθεσης. Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει ακόμα περισσότερο όταν ένα ζευγάρι εντοπίζεται δολοφονημένο -και σαφώς παραμορφωμένο- ανεβάζοντας τη λίστα των νεκρών στους εννιά. Η S.T.A.R.S. καλείται να βρει την άκρη του νήματος και έτσι μια επίλεκτη ομάδα στέλνεται στις 23 Ιουλίου για να ερευνήσει ορισμένα περίεργα περιστατικά. Ωστόσο, τα πάντα έχουν αρχίσει να παίρνουν μια άσχημη τροπή και το ελικόπτερο της Bravo Team -έπειτα από μηχανική βλάβη- συντρίβεται στο Raccoon Forest.
Σχεδόν άμεσα στέλνεται η Alpha Team ώστε να αναζητήσει τους συναδέλφους της αλλά και να ξεκινήσει την έρευνα. Η άφιξη της Bravo Team δεν γίνεται υπό τις καλύτερες συνθήκες μιας και οι Jill Valentine, Chris Redfield, Brad Vickers, Rebecca Chambers και Barry Burton δέχονται επίθεση από ορισμένα άκρως επιθετικά σκυλιά. Τα μέλη οδηγούνται στην Spencer Mansion -μια μυστηριώδη έπαυλη βαθιά μέσα στο δάσος.
Ο αρχηγός της ομάδας S.T.A.R.S., Albert Wesker, αναφέρεται ως νεκρός, αν και οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Umbrella αποθηκεύει εδώ και χρόνια παράνομα και, κυρίως, άκρως επικίνδυνα χημικά υλικά στην συγκεκριμένη έπαυλη. Φαίνεται πως η ομάδα κατάφερε να ξεσκεπάσει ορισμένα καλά κρυμμένα μυστικά και έτσι στις 28 Ιουλίου του 1998 η S.T.A.R.S. απαλλάσσεται από την έρευνα. Από την άλλη η Umbrella Corporation αποκτά ολοένα και περισσότερη δύναμη, αν και ποτέ δεν δέχεται να αποκαλύψει τα μυστικά της projects.


Τον Σεπτέμβριο του 1998 η εταιρία εγκαινιάζει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Νότιο μέρος της Raccoon City, το οποίο διακρίνεται και για τα υψηλά του μέτρα προστασίας. Τα μυστήρια περιστατικά συνεχίζονται με αλματώδεις ρυθμούς με τον Brian Irons να ζητά την ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος της πόλης. Παρά τον φαινομενικό θάνατο του Wesker, ο Birkin συνεχίζει τα πειράματα επάνω στον T-Virus και καταφέρνει να του δώσει μια ακόμα πιο καταστροφική μορφή, τον γνωστό G-Virus. Τη συγκεκριμένη ημέρα το ημερολόγιο έγραφε 22 Σεπτεμβρίου του 1998. Δύο χρόνια αργότερα οι Chris Redfield και ο Barry Burton αποφασίζουν να επισκεφθούν τα αρχηγεία της Umbrella στην Ευρώπη. Στις 26 του ίδιου μήνα τα zombies καταλαμβάνουν το αστυνομικό τμήμα της Raccoon City και μάλιστα με σχετικά εύκολο τρόπο, μιας και λίγες ημέρες πριν ο Irons είχε διατάξει -για αδιευκρίνιστους λόγους- τη μεταφορά των πυρομαχικών. Η μόλυνση εικάζεται πως προκύπτει από την ανάμειξη του T-Virus με το νερό, αν και ακόμα κανείς δεν γνωρίζει πως ο ιός βγήκε από τα εργαστήρια της Umbrella. Η συμπεριφορά των zombies είναι άκρως επιθετική και η ασθένεια μεταδίδεται πολύ εύκολα.
Η αντίσταση των επιζησάντων αστυνομικών δεν είναι αρκετή, με τα θανάσιμα περιστατικά να πολλαπλασιάζονται. Ανάμεσα στους ελάχιστους επιζήσαντες είναι οι Jill Valentine και Brad Vickers, αν και ο δεύτερος έχει ήδη μολυνθεί και σταδιακά περνά στην απέναντι πλευρά. Στις 29 Σεπτεμβρίου καταφθάνει η Claire Redfield, η οποία κατόπιν των τελευταίων γεγονότων, ανησυχεί για την ζωή του αδερφού της, Chris. Παράλληλα, στο αστυνομικό τμήμα της πόλης μετατίθεται και ο Leon S. Kennedy και καλείται, πέρα από την έρευνα, να καταφέρει να παραμείνει ζωντανός. Την ίδια ημέρα καταγράφεται και μια έκρηξη στα εργαστήρια της Umbrella όπου ο William Birkin και η σύζυγός του Annet σκοτώνονται ή τουλάχιστον αυτό αναφέρει η ίδια η εταιρία.
Την εμφάνισή της κάνει και η μυστηριώδης Ada Wong, μυστική πράκτορας της Umbrella, καθώς και η μικρή Sherry, η οποία για καλή της τύχη συναντάει την Claire. Η Sherry είναι η κόρη του Birkin, ο οποίος τελικά δεν έχει πεθάνει αλλά απεναντίας αποφάσισε να μολυνθεί με τον G-Virus με καταστροφικά αποτελέσματα. Μέσα στον όλο πανικό, η Jill Valentine μολύνεται από τον ιό και έτσι η εμφάνιση του Carlos Oliveira -ενός μισθοφόρου της Umbrella- θα κριθεί ως σωτήρια.
Τελικά η Jill επιβιώνει και έτσι οι δυο τους καταφέρουν να αποδράσουν την τελευταία στιγμή, μιας και τελικά η Raccoon City πλήττεται στις 1 Οκτωβρίου του 1998 από πυρηνική βόμβα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτραπεί το κακό. Ωστόσο, το μυστήριο συνεχίζει να υφίσταται μιας και, παρά το γεγονός πως η Umbrella αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και τελικά οδηγείται στο κλείσιμο, η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι και τόσο ξεκάθαρη. Το Νοέμβριο του 1998 ο υπαστυνόμος Leon Kennedy στέλνει τον Ark Thompson στις εγκαταστάσεις της Umbrella στο Sheena Island. Μετά από ένα ατύχημα ο Ark παθαίνει αμνησία αν και τελικά καταφέρνει να επιβιώσει, ενώ ο Leon συντροφιά με τον Barry αναλαμβάνουν να ερευνήσουν το Starlight, ένα κρουαζιερόπλοιο που πλέει ακυβέρνητο στον Ατλαντικό.
Κατά το ταξίδι τους τα όσα θα συναντήσουν δεν είναι διόλου ευχάριστα αν και το θετικό είναι πως θα καταφέρουν να βρουν την Lucia, ένα ορφανό κορίτσι πάνω στο οποίο όμως η Umbrella έκανε ορισμένα φρικτά πειράματα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η Claire καταφθάνει στο Παρίσι και ξεκινά την αναζήτηση του αδελφού της, αν και συλλαμβάνεται παράνομα από τα εναπομείναντα μέλη της Umbrella. Κατόπιν μεταφέρεται στο Rockfost Island, από όπου καταφέρνει να δραπετεύσει και να έρθει σε επαφή με τον Steve Burnside. Οι δυο τους καταφεύγουν στην Ανταρκτική αν και στην πορεία αποκαλύπτεται πως τα τελευταία στελέχη της Umbrella συνεχίζουν τα πειράματα.
Πρωταγωνιστική είναι η φιγούρα του Alfred Ashford, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την αδερφή του Alexia με κάθε κόστος. Λίγες ημέρες αργότερα καταφθάνει στο ίδιο μέρος και ο Chris, που τελικά συναντάει την αδερφή του και οι δυο τους θέτουν ένα τέλος στα τελευταία δείγματα του θανατηφόρου ιού. Στις αρχές του επόμενου έτους ο Leon S. Kennedy αναλαμβάνει μια σημαντική υπόθεση που αφορά την απαγωγή της κόρης του προέδρου της Αμερικής, της Ashley Graham. Οι έρευνες θα τον οδηγήσουν στην Ευρώπη και μάλιστα στην αναζήτηση μιας αίρεσης με το όνομα Los Illuminados -η οποία όμως δείχνει να είναι αρκετά απρόβλεπτη. Μετά από μια σειρά περίεργων περιστατικών ο Leon θα βρεθεί σε ένα ταξίδι δίχως επιστροφή, αν και το δυσάρεστο είναι πως και πάλι ορισμένες μορφές από το παρελθόν πρωταγωνιστούν.
Στην κορυφή της αίρεσης ανήκει μια περίεργη φυσιογνωμία ονόματι Osmund Saddler, αν και τελικά αποδεικνύεται πως πίσω από όλα κρύβεται ο Ramon Salazar. Τελικά ο Leon καταφέρνει να σώσει την μικρή Ashley με τη σημαντική βοήθεια της Ada Wong και έτσι να δώσει ένα αίσιο τέλος στον εφιάλτη.
Μεταφερόμαστε στο σήμερα και στο αεροδρόμιο Harvardville, όπου έχουμε ένα νέο ξέσπασμα. Μετά την πτώση της Umbrella Corporation, η WilPharma έχει αναλάβει να "καθαρίσει" το σπιλωμένο όνομα των φαρμακευτικών οργανισμών, προσπαθώντας να κάνει φιλανθρωπικές ενέργειες. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι όπως φαίνεται. Ο Leon Kenedy συναντάται ξανά με την Claire Redfield και καλούνται να σώσουν μια ολόκληρη ομάδα επιζώντων από τα ζόμπι που έχουν κατακλύσει το αεροδρόμιο. Ο G-Virus είναι ξανά ελεύθερος και μια νέα συνωμοσία αποκαλύπτεται. Την ίδια σχεδόν στιγμή, ο Chris Redfield και μια Αφρικάνα ονόματι Sheva, προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους από μια εξελιγμένη μορφή των Las Plagas κάπου στην Αφρική. Το παράξενο είναι ότι και τα δύο ζευγάρια (Leon/ Claire και Chris/ Sheva) πέφτουν επάνω σε νέο όνομα. Το όνομα "TriCell"...
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται η ανασκόπηση στο σενάριο της σειράς Resident Evil, αν και κρίνεται αναγκαίο να διευκρινιστεί πως υπάρχουν αρκετές παράπλευρες ιστορίες. Αυτές δυστυχώς στην πλειοψηφία τους φαίνεται πως δεν αποτέλεσαν προϊόν ιδιαίτερης σκέψης από την ίδια την Capcom, μιας και απλά συνόδευσαν ορισμένους μάλλον αδιάφορους τίτλους της σειράς.
 

Μηνύματα
10.188
Reaction score
62
Μέρος 2ο: Τα παιχνίδια
Η ανασκόπηση στη σειρά Resident Evil συνεχίζεται. Μετά το αφιέρωμα σχετικά με το σενάριο της, ήρθε η ώρα να γίνει μια αναφορά και στους τίτλους που συντροφεύουν τους παίκτες εδώ και χρόνια. Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, από την έλευση του πρώτου μέρους μέχρι και σήμερα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, ενώ στην πορεία δεν έλειψαν και τα πολλά λάθη. Κάτω από αυτό το πρίσμα γίνεται αντιληπτό πως δεν ήταν όλες οι δημιουργίες άξιες να φέρουν το όνομα “Resident Evil”, ενώ κρίνεται αναγκαίο να διευκρινιστεί πως η σειρά, από ένα σημείο και έπειτα, είχε αρχίσει να κουράζει. Κοιτάζοντας τις εν λόγω κυκλοφορίες αυτόνομα, γίνεται εμφανής η προσπάθεια της Capcom να πειραματιστεί σε νέες κατηγορίες, ακολουθώντας διαφορετικά μονοπάτια.
Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα ήταν τις περισσότερες φορές αποκαρδιωτικό. Οι νέες ιδέες έλειπαν και ευτυχώς ήρθε το τέταρτο μέρος για να αναθερμάνει το ενδιαφέρον μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια σημαντική επισήμανση που πρέπει να γίνει, είναι πως οι χρονολογίες κυκλοφορίας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τα χρονικά γεγονότα όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο αφιέρωμα σχετικά με το σενάριο της σειράς.
1996 Resident Evil
Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, βλέπουμε ότι τα πάντα ξεκίνησαν από μια ιδέα του Shinji Mikami να μεταφέρει την αίσθηση των b-movies στα videogames -με τις δημιουργίες του George Romero να είναι η κύρια πηγή έμπνευσής του. Το όραμά του πήρε σάρκα και οστά με την έλευση του PlayStation και έτσι το 1996 ο πρώτος τίτλος ήταν μια πραγματικότητα. Για την εποχή του -και πέρα από τα πρωτοποριακά γραφικά- ξεχώρισε για το γεγονός πως πρόκειται για κάτι που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ενήλικες δίνοντας έτσι μια διαφορετική έννοια στον όρο «videogames». Το κοινό ανταποκρίθηκε άμεσα χαρίζοντας υψηλότατες πωλήσεις, ενώ η μανία για τη σειρά γίνεται εμφανής από το γεγονός πως αργότερα κυκλοφόρησε μία ακόμα δημιουργία με το όνομα «Director’s cut». Παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, πολλές κομμένες σκηνές του αρχικού απουσίαζαν από αυτήν την έκδοση, ενώ αργότερα ο τίτλος επανακυκλοφόρησε ώστε να υποστηρίζει το, νέο για την εποχή, Dual Shock χειριστήριο.
Σε ό,τι αφορά το σενάριο, η ιστορία εξελίσσεται στην έπαυλη Spencer με τους Chris Redfield και Jill Valentine να είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν. Η αρχική αποκλειστικότητα της Sony ανατράπηκε έναν χρόνο μετά, όταν ο τίτλος μεταφέρθηκε στο Saturn -με όλες τις κομμένες σκηνές που δεν εμφανίστηκαν στο Director’s cut- που κατά πολλούς θεωρείται καλύτερη. Αρκετά χρόνια αργότερα -και σε μια προσπάθεια να στηρίξει το GameCube- η εταιρία μεταφέρει το πρωτότυπο και στην κονσόλα της Nintendo σε μια έκδοση που, κατά κοινή ομολογία, είναι η καλύτερη στιγμή της σειράς.
2003 Resident Evil Zero
Το πρώτο «πραγματικό» κεφάλαιο στη σειρά Resident Evil δεν είναι η προαναφερθείσα δημιουργία, αλλά μια άλλη που κυκλοφόρησε αρκετά χρόνια αργότερα αποκλειστικά για το GameCube. Σε μια χρονική περίοδο όπου η σειρά παραπατούσε, η εταιρία θέλησε να προσφέρει την παλιά δοκιμασμένη συνταγή, αναπτύσσοντας ακόμα περισσότερο το αρχικό σενάριο. Έτσι, στο Zero πρωταγωνίστρια ήταν η Rebecca Chambers, με τον Billy Coen να βρίσκεται στο πλευρό της. Παρά το γεγονός πως τα pre-rendered backgrounds και οι προκαθορισμένες λήψεις της κάμερας δημιουργούσαν και πάλι πολλά προβλήματα, ο τίτλος διασώθηκε αφενός από την μορφή του Leenchman και αφετέρου από την ύπαρξη του partner zapping.
Ουσιαστικά αυτή είναι μια λειτουργία που επιτρέπει στους παίκτες να εναλλάσσουν τον έλεγχο μεταξύ των δύο προαναφερθέντων χαρακτήρων, καθώς και να δίνουν ορισμένες βασικές εντολές από τον έναν στον άλλο. Από πολλούς το Zero κακοχαρακτηρίστηκε, αν και παρά το γεγονός πως δεν ήταν κάτι το πραγματικά νέο, κατάφερνε να παρουσιάσει για άλλη μια φορά την μαγεία των αρχικών τίτλων. Κυκλοφόρησε το 2003 αποκλειστικά για την κονσόλα της Nintendo και ήταν εμφανές πως απευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό στους οπαδούς της σειράς.
1998 Resident Evil 2
Η επιτυχία του πρωτότυπου οδήγησε στην αναπόφευκτη κυκλοφορία ενός sequel, το οποίο -παρά το γεγονός πως πολλά στοιχεία δεν άλλαξαν- αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο. Σε μια περιπέτεια που εξελισσόταν σε δύο CD, το Resident Evil 2 ήταν μεγαλύτερο, ομορφότερο αν και σαφώς πιο εύκολο. Παράλληλα, τα αρχικά προβλήματα με την κάμερα, καθώς και οι μάλλον αστείοι διάλογοι, μεταφέρθηκαν αυτούσιοι και στο sequel, όπου οι Claire και Leon καταφθάνουν στη Racoon City. Η ανάπτυξη του τίτλου φαίνεται πως είχε δυσκολέψει αρκετά τον Mikami, μιας και αυτή -παρόλο που είχε φτάσει στο 40% της ολοκλήρωσής της- τελικά ξεκίνησε και πάλι από το μηδέν.
Εκείνη την εποχή οι φήμες οργίαζαν, ενώ και αρκετές εικόνες είχαν δημοσιευτεί στον Τύπο που παρουσίαζαν την Elsa, μια ξανθιά φοιτήτρια που προσπαθούσε να μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα ως ενός χαρακτήρα που απορρίφθηκε. Παρά τους ισχυρισμούς αρκετών, μια playable έκδοση αυτής της εκδοχής δεν υπήρξε ποτέ και μάλιστα η υστερία έφτασε σε τέτοιο βαθμό ώστε ανάγκασε τον ίδιο τον Mikami να διαψεύσει τις φήμες αρκετά χρόνια αργότερα.
Σε επίπεδο πωλήσεων το Resident Evil 2 ξεπέρασε με χαρακτηριστική άνεση τον προκάτοχό του, ενώ πέρα από την κονσόλα της Sony μεταφέρθηκε αρκετά χρόνια αργότερα στα Dreamcast, GameCube, PC, αλλά και στο Nintendo 64. Ειδικά για την συγκεκριμένη κονσόλα της Nintendo, η μεταφορά κρίθηκε σαν ένα τεχνολογικό επίτευγμα για την εποχή μιας και δύο ολόκληρα CD χώρεσαν σε ένα και μόνο cartridge. Μπορεί τα cut-scenes να αφαιρέθηκαν, αλλά κατά τα άλλα, σε επίπεδο περιεχομένου, δεν έλειπε τίποτα ενώ και τα γραφικά είχαν αποκτήσει μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα.
2000 Resident Evil 3: Nemesis
Η κυκλοφορία του Resident Evil 2 το 1998 αποτελεί κομβικό σημείο, μιας και μετά από αυτό ξεκίνησαν και τα στραβοπατήματα. Αφήνοντας για την ώρα στην άκρη όλα τα spin offs, η έλευση του Nemesis δεν μπόρεσε να κρύψει το σημαντικότερο πρόβλημα της σειράς γενικότερα, που δεν ήταν άλλο από την έλλειψη νέων ιδεών. Οι μηχανισμοί gameplay πλέον δεν μπορούσαν να κρύψουν την ηλικία τους, σε μια εποχή όπου ανταγωνιστικές κυκλοφορίες έδειχνα σαφώς καλύτερες.
Η Capcom δεν απέφυγε τα λάθη, μιας και πρακτικά το μόνο αξιόλογο ήταν η φιγούρα του ίδιου του Nemesis, που για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο κυνηγούσε ακατάπαυστα τα μέλη της S.T.A.R.S. Πρωταγωνίστρια στο νέο αυτό επεισόδιο είναι η Jill Valentine -παρέα με τον Carlos Oliveira- με τα γεγονότα να εκτυλίσσονται 24 ώρες πριν και 24 ώρες μετά τα αντίστοιχα του δεύτερου μέρους. Σημαντικές αλλαγές είχαν γίνει στον τρόπο αποφυγής των αντιπάλων, αν και γενικότερα ο συγκεκριμένος μηχανισμός βασίστηκε περισσότερο στην τύχη, παρά στις ικανότητες των παικτών. Από την άλλη, το οπλοστάσιο με τα πολλά πυρομαχικά απομάκρυνε την αίσθηση του φόβου, ενώ και η συνολική διάρκεια μειώθηκε αισθητά. Ο τίτλος κυκλοφόρησε το 2000 αρχικά στο PlayStation και κατόπιν στα Dreamcast, GameCube και PC. Παρά τα προβλήματά του, οι οπαδοί της σειράς τίμησαν το Nemesis πέραν του δεόντος.
2001 Resident Evil Code Veronica
Επόμενη στάση για τη σειρά είναι η κυκλοφορία του Resident Evil Code Veronica το 2001, μια δημιουργία που προσπάθησε για το κάτι παραπάνω. Πέρα από τις αλλαγές στο σενάριο, σημαντικότερο στοιχείο ήταν ο ανανεωμένος οπτικός τομέας, που φάνηκε να αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του Dreamcast. Επίσης, εκτός από τα βελτιωμένα γραφικά -όπου τα zombies έδειχναν «ομορφότερα» από ποτέ- υπήρξε και αισθητή αύξηση στη διάρκεια (το Code Veronica ήταν μεγαλύτερο ακόμα και από το δεύτερο μέρος). Οι παίκτες αναλάμβαναν αρχικά τον έλεγχο της Claire και κατόπιν του αδερφού της Chris, με τα δύο σενάρια να είναι αλληλοεξαρτώμενα. Σε γενικές γραμμές ο κεντρικός πυρήνας παρέμεινε ανέπαφος, αν και για άλλη μια φορά τα bosses έκαναν τη διαφορά με αποκορύφωμα την τελική αναμέτρηση.
Δυστυχώς -και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Capcom- το Veronica μαζί με το Zero αποτελούν τους τίτλους με τις χαμηλότερες πωλήσεις στη σειρά, με τα νούμερα να είναι δυστυχώς πολύ χαμηλά (γεγονός που μάλλον οφείλεται στην ατυχή πορεία των συστημάτων όπου κυκλοφόρησαν αρχικά). Μετά την πτώση της κονσόλας της SEGA, η εταιρία μεταφέρει τον τίτλο τόσο στο PlayStation 2 όσο και στο GameCube ως «Code Veronica X».
2005 Resident Evil 4
Κάπου εδώ ολοκληρώνεται ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη σειρά Resident Evil μιας και ουσιαστικά συμπληρώνεται ένα κύκλος. Παράλληλα, παρατηρείται και ένας σταδιακός παραγκωνισμός του Shinji Mikami πριν τελικά ο ίδιος αποχωρήσει ολοκληρωτικά από την Capcom. Το τέταρτο μέρος είναι αλήθεια πως αποτέλεσε προϊόν πολύωρων συζητήσεων και διχόνοιας μεταξύ των οπαδών της σειράς μιας και οι αλλαγές που επήλθαν φαίνεται πως δεν ήταν αρεστές προς όλους. Σημείο τριβής ήταν η υποβάθμιση του horror στοιχείου προς όφελος της δράσης, σε μια δημιουργία που κινήθηκε σε πολύ υψηλά ποιοτικά επίπεδα.
Οι παίκτες, έχοντας τον έλεγχο του Leon Keneddy, καλούνται να αναζητήσουν την Ashley και να εξουδετερώσουν την αίρεση των Los Illuminados. Συνολικά, πρόκειται για μια κορυφαία δημιουργία που έφερε μαζί της πολλά νέα στοιχεία και η οποία κυκλοφόρησε το 2005 σαν αποκλειστικότητα του GameCube. Ωστόσο, η Capcom αθέτησε την υπόσχεσή της και αργότερα το μετέφερε στο PlayStation 2, ενώ το καλοκαίρι του 2007 διέθεσε στην αγορά και μια ειδική έκδοση για το Wii. Όσο για τις πωλήσεις αυτές ήταν πραγματικά ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, αν και η αλήθεια είναι πως πολλαπλασιάστηκαν όταν ο τίτλος έγινε διαθέσιμος και στην κονσόλα της Sony.
Τα χρόνια της μετριότητας…
Στα χρόνια που μεσολάβησαν και παρά το γεγονός πως η σειρά έχανε σταδιακά την αρχική της φρεσκάδα και λάμψη, εμφανίστηκαν αρκετοί ακόμα τίτλοι, που όμως πέρασαν απαρατήρητοι. Ένας εξ αυτών ήταν και το Gun Survivor, ένα shooter πρώτου προσώπου στα πρότυπα της σειράς Time Crisis, που παράλληλα έκανε και χρήση του περιφερειακού GunCon 45. Η συγκεκριμένη προσπάθεια κυκλοφόρησε το 2000 αποκλειστικά για το PlayStation με πρωταγωνιστή τον Ark Thompson. Δυστυχώς, οι κριτικές ήταν αποκαρδιωτικές μιας και συνολικά τα πάντα έδειχναν ξεπερασμένα, με σαφώς απαρχαιωμένα γραφικά και υπερβολικά σύντομη διάρκεια.
Παρά τα πικρόχολα σχόλια η εταιρία προσέφερε δύο ακόμα shooters πρώτου προσώπου αρκετά χρόνια μετά για το PlayStation 2. Αρχικά είχαμε το Gun Survivor 2, το οποίο ήταν μια… «FPS» εκδοχή του Code Veronica. Μετά ήρθε το Dead Aim, το οποίο μπορεί αρχικά να έδειχνε ενδιαφέρον, αλλά κυκλοφόρησε σε μια εποχή όπου η σειρά είχε περάσει στο περιθώριο.
Οι μηχανισμοί του τίτλου προσπάθησαν να μιμηθούν αντίστοιχους ενός FPS σε μια δημιουργία όπου πρωταγωνιστούσαν οι Bruce McGivern και Fong Ling. Και αυτό αποτέλεσε μια αποκλειστικότητα της κονσόλας της Sony όπως και οι δύο μετέπειτα προσπάθειες της Capcom, τα Outbreak file 1 και file 2. Εδώ έγινε μια προσπάθεια η σειρά να δοκιμάσει την τύχη της σε online επίπεδο, προσφέροντας παιχνίδι συνεργασίας. Όμως, το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν πως αν κάποιος τα δοκίμαζε σε offline περιβάλλον η αίσθηση ήταν αποκαρδιωτική. Εκτός αυτού, το online μέρος είναι αλήθεια πως δεν προσέφερε αυτά που αρχικά είχε υποσχεθεί η Capcom, μιας και οι τίτλοι κυκλοφόρησαν το 2004 και 2005 αντίστοιχα, χρονιές που η Sony έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα σε αυτόν τον τομέα.
2007 Resident Evil Umbrella Chronicles
Εξαίρεση των τελευταίων ετών μετριότητας αποτελεί το Resident Evil Umbrella Chronicles. Δίχως να κάνει κάτι το πραγματικά καινούργιο, η Capcom θέλησε να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο το Wii Remote μιας και οι κριτικές της μεταφοράς του τέταρτου μέρους στο Wii -με τον ανανεωμένο χειρισμό- ήταν ιδιαίτερα κολακευτικές. Πρακτικά, δεν πρόκειται για ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σειρά, αλλά για την συνύπαρξη επιπέδων από τα Zero, το πρώτο μέρος αλλά και το Nemesis, τα οποία απέκτησαν την μορφή ενός on-rail shooter. Και εδώ δεν έλειψαν κάποια προβλήματα αλλά τουλάχιστον η εταιρία απέφυγε τα τραγικά λάθη του παρελθόντος.

Επιστρέφοντας στο σήμερα -και λίγο πριν την έλευση του Resident Evil 5- γίνεται εμφανές πως και πάλι θα υπάρξουν γκρίνιες και παράπονα για την πορεία που ακολουθεί η σειρά. Αυτό πάντως που μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας είναι πως η ποιότητα του Resident Evil 5 δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, έστω και αν με την πάροδο των χρόνων και συγκρινόμενο με την πρώτη προσπάθεια της σειράς, πριν από δώδεκα περίπου χρόνια, οι ομοιότητες είναι ελάχιστες. Το να κριθεί από τώρα το πέμπτο επεισόδιο είναι άδικο, παρά το γεγονός πως το demo έχει δοκιμαστεί από μια πλειάδα παικτών. Το ευχάριστο είναι πως το όνομα Resident Evil καταφέρνει πάντα να παραμένει στην επικαιρότητα και ευχή όλων είναι το πέμπτο επεισόδιο να συνεχίσει αυτήν την καλή παράδοση.


Γιώργος Τσακίρογλου
 

Μηνύματα
7.140
Reaction score
4
Μπραβο :607:

Με μικρο αλλαγες στον χειρισμο θα πιασει κορυφη και θα μας κρατησει για αρκετους μηνες.
 

Μηνύματα
10.188
Reaction score
62
Μπραβο :607:

Με μικρο αλλαγες στον χειρισμο θα πιασει κορυφη και θα μας κρατησει για αρκετους μηνες.
Πάλι δεν έχει ζόμπι..:115:
Αρχίσαμε τις αιρέσεις τώρα...
los illuminatos, los africanus, los codicus davincius...
 


Μηνύματα
10.188
Reaction score
62
Ε ζομπι ειναι αυτα....
Πιο πολύ για δαιμονισμένους τους κάνεις!! Εγώ θέλω την κλασσική μορφή των ζόμπι!!! Το κουτσό περπάτημα, τα σηκωμένα χέρια το πλούσιο λεξιλόγιο των ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!
Αυτό είναι ζόμπι!!!:137::137:
 

Μηνύματα
7.140
Reaction score
4
Πιο πολύ για δαιμονισμένους τους κάνεις!! Εγώ θέλω την κλασσική μορφή των ζόμπι!!! Το κουτσό περπάτημα, τα σηκωμένα χέρια το πλούσιο λεξιλόγιο των ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!
Αυτό είναι ζόμπι!!!:137::137:
Μολις βραδιασει μπορει να βγαινουν οι αλλοι !!
 





Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.271
Μηνύματα
2.894.807
Members
38.019
Νεότερο μέλος
Insane
Top