The Phono Cartridge Matching Utility

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.144
Λοιπόν, γκάυζ, σουλούπωσα κάποια πράγματα από έναν παλιό κώδικα και έφτιαξα ένα προγραμματάκι που υπολογίζει το ταίριασμα μεταξύ κεφαλής και βραχίονα, όσον αφορά την ιδιοσυχνότητά τους. Έχω μια - δυό ιδέες ακόμη, για να το κάνω καλύτερο, αλλά προς το παρόν νομίζω ότι δουλεύει σωστά. Αν θέλετε, κατεβάστε το, μετονομάστε το σε PCMU.ZIP, αποσυμπιέστε το και ρίξτε του μια ματιά, τρέχει κατ' ευθείαν, χωρίς εγκατάσταση.

Μπορείτε να το κατεβάσετε και από εδώ.

Attachments

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.139
Κορυφαίο, το καρφίτσωσα. Εφόσον δεν έχετε αντίρρηση κύριοι συντονιστές αφήστε το ψηλά να το βρίσκουμε εύκολα.

Reaction score
47
Οντως πολύ πρακτικό. Ευχαριστούμε!
Βέβαια, ένα πόστ που θα εξηγούσε τη ρόλο παίζουν αυτά τα περίεργα νούμερα στον ήχο μας και στο στήσιμό μας, θα ήταν...λουκούμι για τους φαν του αναλογικού ήχου...
Εχω διαπιστώσει οτι πολλοί που κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα δεν ξέρουν τι είναι: VTA/HTA, αζιμούθιο, ενδοτικότητα, overhang, κλπ.
Οποιος ξέρει και έχει και ταλέντο στο γράψιμο (για ποιόν χτυπάει η καμπάνα;)...

Reaction score
0
κατέβασα το προγραμματάκι αλλά δε βρίσκω τα στοιχεία που θέλει για είσοδο. Ο βραχίονας μου είναι ο γνωστός Rega RB250 και δεν ξέρω πως θα βρώ την ενεργό μάζα, η κεφαλή Goldring 1006 αναφέρει ενδοτικότητα 24mm/N Lat. και 16mm/N vert. πώς θα τα μετατρέψω σε CU;

Reaction score
297
Την ενεργό μάζα δεν μπορείς να την μετρήσεις μόνος σου, θα σ' την πει η Rega 8)
H CU είναι 10-6 cm/dyn και επειδή 1 Newton είναι 105 δύνες, o συντελεστής που ζητάς είναι ... 1! :lol:

Reaction score
3
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης του δικού μου RB300, η ενεργός μάζα του βραχίονα είναι 11 γραμμάρια. Άντε να υποθέσουμε, λόγω των πλαστικών μερών του, ότι ο RB250 έχει κατά τι χαμηλότερη ενεργό μάζα (γύρω στα 10,3 με 10,5 γρμ.;...).

Επομένως, αν η ιδιοσυχνότητα συντονισμού της κεφαλής σου βρίσκεται μεταξύ 8 και 11 Hz, το εν λόγω σετ είναι spot on...//;-)

Reaction score
0
έχω την αίσθηση οτι ο RB200 είναι παλιότερος βραχίονας και αρκετά διαφορετικός απο την σειρά RB250, 300 κτλ. Οπότε μάλλον η ενεργός μάζα είναι πιο κοντά στον RB300.Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.144
Απάντηση: The Phono Cartridge Matching Utility

Έλαβα ένα pm και το ποστάρω εδώ, μιας και έχει ευρύτερο ενδιαφέρον.

Καλησπέρα Κώστα,

βρήκα το προγραμματάκι που έχεις ανεβάσει για το ταίριασμα βραχίονα-κεφαλής.
Αν θυμάσαι το πικαπ είναι το (...).
Απλώς δεν πολυκαταλαβαίνω πως λειτουργεί το πρόγραμμα και τα στοιχεία που δίνει.

Δηλαδή η ενεργός μάζα του βραχίονα είναι 11-11.5gr. Βάζω το βάρος της κεφαλής.

Μετά η επιθυμητή ιδιοσυχνότητα τι ακριβώς είναι και πως υπολογίζω αυτή που θέλω?
Και τέλος η συνιστώμενη ενδοτικότητα τι είναι ? Τι σημαίνει?
Κατ’ αρχάς, η ενδοτικότητα είναι ένα μέγεθος που εκφράζει πόσο μαλακή ή σκληρή είναι η ανάρτηση της βελόνας, και μετράται σε εκατοστά ανά δύνη, κάτι που ισοδυναμεί με τη μονάδα CU (compliance unit). Δηλαδή, είναι το μήκος του τόξου που θα διαγράψει υποχωρώντας η ακίδα, όταν δεχθεί δύναμη ίση με 1 δύνη. Για παράδειγμα, όταν λέμε πως μια κεφαλή έχει ενδοτικότητα 15CU, εννοούμε πως εάν η ακίδα της δεχθεί δύναμη 1 δύνης, θα υποχωρήσει κατά 15 εκατομμυριοστά του εκατοστού (15 x 10^-6 cm/dyn), από τη θέση ηρεμίας της.

Η σκληρότητα της ανάρτησης της βελόνας σε συνδυασμό με το σύνολο της μάζας που αυτή υποβαστάζει (που είναι το άθροισμα της ενεργού μάζας του βραχίονα συν το βάρος της κεφαλής), καθορίζει την ιδιοσυχνότητα του όλου συστήματος, δηλαδή εκείνη τη συχνότητα, στην οποία η ανάρτηση θα συντονίσει πραγματοποιώντας ταλάντωση μεγίστου πλάτους. Έτσι, αναλόγως πόσο βαρύ είναι αυτό το φορτίο, αναλόγως σκληρή πρέπει να είναι και η ανάρτηση της βελόνας, ώστε η ιδιοσυχνότητά της να τοποθετείται μέσα στο φάσμα 10 – 14Hz, ούτε χαμηλότερα, όπου μπορεί να συντονίζουν άλλα δομικά στοιχεία του πικάπ, (όπως η ανάρτηση του πλατώ), ούτε ψηλότερα, διότι πλησιάζει το ακουστό φάσμα, (20Hz και άνω). Πάντως, το ποια ακριβώς συχνότητα θα επιλέξει κανείς μέσα σε αυτό το φάσμα(10 με 14), είναι εν πολλοίς αυθαίρετο, και θέμα γούστου. Δηλαδή, βαρύτερος βραχίονας - σκληρότερη ανάρτηση, ελαφρύτερος βραχίονας – πιο μαλακή ανάρτηση. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο δεν ταιριάζουν όλες οι κεφαλές με όλους τους βραχίονες, ασχέτως τιμής.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο υποψήφιος αγοραστής έχει δύο εναλλακτικές λύσεις, αναλόγως αυτών που έχει στα χέρια του. Δηλαδή, αν έχει ήδη ένα πικάπ με συγκεκριμένο βραχίονα (συνήθης περίπτωση), ψάχνει να ματσάρει μια κεφαλή της οποίας η ενδοτικότητα είναι τέτοια, ώστε να έχει ιδιοσυχνότητα κάπου μεταξύ 10 και 14Hz. Σε άλλη, ασυνήθη περίπτωση, αν κάποιος έχει ήδη μια κεφαλή και θέλει να πάρει βραχίονα (ή και ολόκληρο πικάπ), τότε, με βάση την ενδοτικότητα και το βάρος της υπάρχουσας κεφαλής, αναζητεί έναν βραχίονα, ο οποίος να έχει ενεργό μάζα τόση, ώστε το σύστημα βραχίονα – κεφαλής να ιδιοσυντονίζεται κάπου μέσα σ’ αυτό το φάσμα (10 – 14Hz).

Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση πως το βάρος ανάγνωσης είναι ρυθμισμένο σωστά, περίπου στο μέσον του εύρους που αναφέρεται στις προδιαγραφές της κεφαλής, (εκ πείρας έχω συναγάγει πως αυτή είναι η βέλτιστη λύση, που «κάθεται» σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις).

Απώτερος σκοπός είναι να στέκει η κεφαλή «ακίνητη», και να πάλλεται μόνον η βελόνα κατά τους δύο άξονες, ιχνηλατώντας τα δύο πρανή του αυλακιού, κάτι που μεγιστοποιεί και την αναγνωσιμότητά της, επιτρέποντας στην ακίδα να διαβάζει ακόμη και δύσκολα σημεία, εκεί όπου υπάρχουν χαμηλές συχνότητες μεγάλου πλάτους (πραγματικά δύσκολο), αλλά και τις υψηλές συχνότητες (πιο εύκολο).

Ένα μηχανικό ανάλογο του ορατού μας κόσμου είναι για παράδειγμα η εγκάρσια ισόπεδη διασταύρωση ενός δρόμου με κάποιες σιδηροδρομικές γραμμές, όπου το πλαίσιο του αυτοκινήτου πρέπει να κινηθεί μόνον οριζόντια, βασικά παράλληλα με το οδόστρωμα, και τα εξογκώματα των σιδηροτροχιών να τα απορροφά η ανάρτηση, επιτρέποντας τους τροχούς να κινούνται κατά τον κατακόρυφο άξονα (βασικά κάθετα ως προς το οδόστρωμα). Σκληρότερη ανάρτηση αναγκάζει το πλαίσιο και το αμάξωμα να ακολουθήσουν τουλάχιστον εν μέρει την κίνηση των τροχών, κάτι που αποβαίνει εις βάρος της άνεσης των επιβατών, ενώ πιο μαλακή ανάρτηση επιτρέπει στο αμάξωμα να πλέει πάνω – κάτω (κάτι που αποβαίνει εις βάρος της ευστάθειας του αυτοκινήτου - και απομένως της ασφάλειας), σε συχνότητα χαμηλότερη από αυτή που καθορίζεται από την ταχύτητα του αυτοκινήτου και τις αποστάσεις των σιδηροτροχιών μεταξύ τους.

Reaction score
3

Κατανοητά όλα τα από πάνω.
Δοκίμασα το προγραμματάκι κι με μία σταθερή τιμή στον βραχίονα στα 11.5 και ιδιοσυχνότητα στα 12 οτιδήποτε τιμή και να έβαλα στο βάρος κεφαλής από 1 μέχρι 50 πάντα μου βγάζει ενδοτικότητα 15cu.

Αυτό λάθος δεν είναι?

Κι επίσης βρίσκουμε την ενδοτικότητα που χρειάζεται να έχει η βελόνα, πως την "φτιάχνουμε" και την μετράμε?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.144

Κατανοητά όλα τα από πάνω.
Δοκίμασα το προγραμματάκι κι με μία σταθερή τιμή στον βραχίονα στα 11.5 και ιδιοσυχνότητα στα 12 οτιδήποτε τιμή και να έβαλα στο βάρος κεφαλής από 1 μέχρι 50 πάντα μου βγάζει ενδοτικότητα 15cu.

Αυτό λάθος δεν είναι?
Yes! You just found a big bug! Θα το διορθώσω.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.144

Κι επίσης βρίσκουμε την ενδοτικότητα που χρειάζεται να έχει η βελόνα, πως την "φτιάχνουμε" και την μετράμε?
Τη μετράς με ειδικό δίσκο τεστ.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Κώστα, το διόρθωσες το πρόγραμμα γιατί θέλω να κανω ένα matching...

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.886

Ανασταίνω το θέμα, διότι το link που έδωσε ο Costas Coyias στο πρώτο post δεν λειτουργεί πλέον και το προγραμματάκι με ενδιαφέρει. Κώστα, μήπως θα μπορούσες να το ανεβάσεις ξανά;:403:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.144

Οκ, θα το ανεβάσω και θα διορθώσω το link.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.473
Members
38.326
Νεότερο μέλος
Greg14