Διαφορές στη σύνδεση προ-τελικού με RCA και XLR (balanced)

Reaction score
3.085
Ας πούμε ότι υπάρχει σετ προ-τελικού, του οποίου και οι δύο συσκευές διαθέτουν και τις δυο συνδέσεις.

Εφ' όσον η τοπολογία και των δύο (ή έστω της μίας) είναι true balanced είναι γνωστό ότι η σύνδεση μέσω XLR προτιμάται.

Εκείνο που ήθελα να μάθω, εκτός ίσως από τις (προφανείς) ηχητικές διαφορές σε ποιότητα, αν υπάρχει διαφορά στο κέρδος σήματος (gain).

Κάπου έχω διαβάσει (δεν θυμάμαι πού) ότι μεταξύ των δύο συνδέσεων, η δεύτερη (XLR) έχει επί πλέον gain 6dB.

Έψαξα τα manuals, τόσο του προενισχυτή μου (Classe CP-50) όσο και του τελικού μου (NAD S200), να βρω αν υπάρχουν διαφορές σε αυτό το σημείο, αλλά δεν λένε τίποτα.

Υπάρχουν; Ή μήπως δεν υπάρχει τέτοιος γενικός κανόνας και απλά εξαρτάται από την σχεδίαση των συσκευών;

Ευχαριστώ.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.971
Απάντηση: Διαφορές στη σύνδεση προ-τελικού με RCA και XLR (balanced)

Αύριο Παναγιώτη...

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.105

Παναγιώτη υπάρχει μια διαφορά στο gain 4db νομίζω higher το xlr.Επίσης αλλάζει και η μέγιστη τάση στο xlr, συνήθως είναι η διπλή.Δεν θυμάμαι αν είναι 4 η 6 db.Πάντως διαφορά υπάρχει.

Reaction score
3.085
Γιάννη, ευχαριστώ. Κάτι τέτοιο έχω ακούσει κι εγώ (ή έχω διαβάσει κάπου) αλλά ψάχνω την πηγή.

Ας περιμένω και τον ημίθεο Κώστα.

Reaction score
3.085
Ο Κώστας ακούει;

Γιάννη, ευχαριστώ. Κάτι τέτοιο έχω ακούσει κι εγώ (ή έχω διαβάσει κάπου) αλλά ψάχνω την πηγή.

Ας περιμένω και τον ημίθεο Κώστα.
Ημίθεε, μήπως έχεις κάποια απάντηση;
(Ευελπιστούσα στις γνώσεις σου εδώ και 2 βδομάδες)

Ευχαριστώ.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.105

Παναγιώτη η διαφορά στάθμης είναι 6db απο unbalanced σε balanced.

Reaction score
3.085
Το βρήκα

Γιάννη, ευχαριστώ.

Το ερωτηματικό είχε να κάνει με την τοπολογία του Onkyo PR-SC5507, εφ' όσον αυτός καλείται να συνδεθεί με περισσότερους από έναν τελικούς, εκ των οποίων άλλοι έχουν κι άλλοι δεν έχουν balanced εισόδους.

Μου απάντησε η Onkyo Ευρώπης ήδη και το θέμα λήγει εδώ. Την απάντηση την έχω καταχωρήσει στο αντίστοιχο νήμα για τον PR-SC5507.

Να την πω κι εδώ:

XLR = 2 V/ 490 ohm
RCA= 1 V/ 470 ohm

Χοντρικά, είχες δίκιο λέγοντας ότι η διαφορά στο gain είναι 6dB, δηλαδή διπλάσια της απλής εξόδου. Άλλωστε κάτι τέτοιο είχα ακούσει κι εγώ, απλά έπρεπε να το επιβεβαιώσω.
-

Timaras

Reaction score
2.144
Εάν ο προ δεν έχει xlr και η σύνδεση γίνει με rca σε xlr ποιο θα είναι
το αποτέλεσμα?Δεν θα οδηγείται ικανοποιητικά ο τελικός?Θα
δημιουργηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα?

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.105

Εαν ο τελικός είναι fully balanced, θα οδηγείται ο μισός στην ουσία.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.971

Εάν δεν είναι, δύο τινά θα συμβαίνουν. Ή το balanced σήμα θα μετατρέπεται σε single ended για να οδηγήσει τον ενισχυτή, ή το σχετικό βύσμα θα υπάρχει απλώς για συμβατότητα με το σχετικό καλώδιο σύνδεσης, και ο ενισχυτής θα οδηγείται μόνον από τον "hot" ακροδέκτη.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.105

Οχι απλά θα οδηγείται ο μισός ενισχυτής και οάλλος θα κάθεται και θα κοιτάει , μιάς και δεν θα παίρνει το δικό του μισό σήμα για να ενισχύσει.
Πολύ χοντρικά όλο αυτό.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.095
Members
38.287
Νεότερο μέλος
tenten300