- Reaction score
- 13.161
Για το θέμα της χρήσης μετασχηματιστή balance στη τροφοδοσία είναι εντελώς λάθος και δε το συνεχίζω επειδή είναι εκτός θέματος. Επιπλέον σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας αμφιβάλω αν θα δουλέψει το ρελέ.
Εσύ τι λες?Ανέφερα και για τους line μετασχηματιστές, δεν το διάβασες ?
Σε πιάνει η έπαρση του ξερόλα και γελοιοποιείσαι, προσεξέ το. Ιδίως όταν κάνεις λάθος. Και να αποφεύγεις τις αξιολογήσεις της αντίληψής μου, όπως και τους απαξιωτικούς - υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που αυτές προσδίδουν στο πρόσωπό μου, διότι με εκνευρίζεις, άσε που δεν είναι συμβατές με συζήτηση σε φόρουμ για τεχνικά θέματα, δες και τους κανόνες λειτουργίας του φόρουμ - προετοιμάζεις εαυτόν για μπανάρισμα... Και για να δεις το τεχνικής φύσεως λάθος σου, ακόμα και εδώ στο φόρουμ υπήρξε παράδειγμα μέλους που δεν αποκωδικοποιήθηκε AES/EBU pro σήμα σε τυπικό consumer DAC και μάλιστα στην AES/EBU είσοδο η οποία αποτελεί απλή SP/DIF μετατροπή όπως την έχεις στο μυαλό σου, συνήθως υλοποιημένη με μετασχηματιστή. Αλλά και εγώ έχω εξοπλισμό που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Αλλά και τα specs του AES/EBU 3 το ίδιο. Απλώς εσύ, για να σε πληρώσω με το ίδιο νόμισμα, ούτε μετά από 3 περίπου χρόνια δεν έχεις αντιληφθεί τα γεγονότα και αυτά που έγραφα παλιότερα. Καπίτο?Οσον αφορά την είσοδο spdif, σε όσα DACs το δοκίμασα, έπαιξε και με AES/EBU στην πηγή.
Απλώς εσύ, στο έχω ξαναπεί, μετά από ένα χρόνο αντιλαμβάνεσαι τα γεγονότα και αυτά που γράφαμε παλαιότερα.
Οταν διάβασα το Post 24 ( by costasEAR !), που όπως βλέπετε κι εσείς αναφέρετε στους μετασχηματιστές εξόδου (όχι δηλαδή σε line level transformers) στη συνέχεια είπα να γράψω (λάθος μου) κι εγώ μερικά πράγματα για τα διάφορα είδη μετασχηματιστών που συναντάμε στην audio αλυσίδα.Είναι γνωστές οι λύσεις μετασχηματιστών σύνδεσης ενισχυτού-ηχείου, οι οποίοι προσφέρονται για να ομαλοποιήσουν πλήρως την αντίσταση που βλέπει ο ενισχυτής στην έξοδό του, απομονώνοντας εντελώς το ηχείο από αυτόν. Έτσι μετατρέπουν ένα πραγματικά δύσκολο φορτίο για τον ενισχυτή (δύστροπης αντίστασης - εμπέδησης αν θέλετε- ηχείο) σε σταθερό και καθαρά ωμικό για τον ενισχυτή (το στάνταρ των 8 πχ ωμ). Διάβασα θετικότατα σχόλια από χρήστες τέτοιων μετασχηματιστών, αν και ουδέποτε έτυχε να δοκιμάσω τέτοια εξαρτήματα προσωπικά. Πιθανά για αυτό το λόγο υπερτερούν λαμπάτες υλοποιήσεις με μετασχηματιστή εξόδου (όχι οι transformerless).
Εσύ τι λες?
Εσύ δε το διάβασες? Ε, να σου πω εγώ: όχι, εσύ δε το διάβασες. Σου απάντησα και σου έθεσα και ερωτήματα.
Καπίτο?
Σε πιάνει η έπαρση του ξερόλα και γελοιοποιείσαι, προσεξέ το. Ιδίως όταν κάνεις λάθος. Και να αποφεύγεις τις αξιολογήσεις της αντίληψής μου, όπως και τους απαξιωτικούς - υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που αυτές προσδίδουν στο πρόσωπό μου, διότι με εκνευρίζεις, άσε που δεν είναι συμβατές με συζήτηση σε φόρουμ για τεχνικά θέματα, δες και τους κανόνες λειτουργίας του φόρουμ - προετοιμάζεις εαυτόν για μπανάρισμα... Και για να δεις το τεχνικής φύσεως λάθος σου, ακόμα και εδώ στο φόρουμ υπήρξε παράδειγμα μέλους που δεν αποκωδικοποιήθηκε AES/EBU pro σήμα σε τυπικό consumer DAC και μάλιστα στην AES/EBU είσοδο η οποία αποτελεί απλή SP/DIF μετατροπή όπως την έχεις στο μυαλό σου, συνήθως υλοποιημένη με μετασχηματιστή. Αλλά και εγώ έχω εξοπλισμό που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Αλλά και τα specs του AES/EBU 3 το ίδιο. Απλώς εσύ, για να σε πληρώσω με το ίδιο νόμισμα, ούτε μετά από 3 περίπου χρόνια δεν έχεις αντιληφθεί τα γεγονότα και αυτά που έγραφα παλιότερα. Καπίτο?
Και επιτέλους, βγάλε τα ψηφιακά απωθημένα σου σε άλλο θρεντ, ξεκίνησέ το και δώστα όλα εκεί ρε μεγάλε! Με τα αλλεπάλληλα "off topic posts" επίσης προετοιμάζεις εαυτόν για μπανάρισμα...Ξαναδές κανονες λειτουργίας του φόρουμ. Ελληνικά μιλάμε. Σκας γάιδαρο!
Δηλαδή το post 24 αναφαίρεται σε μετασχηματιστές εξόδου? Βρε είσαι με τα καλά σου? :131: Παρακαλώ να αποσύρεις την άστοχη, παραπλανητική και εντελώς διαστρεβλωμένη κριτική σου.Οταν διάβασα το Post 24 ( by costasEAR !), που όπως βλέπετε κι εσείς αναφέρετε στους μετασχηματιστές εξόδου (όχι δηλαδή σε line level transformers)
Εδώ συμφωνούμε, λάθος σου. Το σωστό είναι να ξεκινήσεις νέο - νέα threads.στη συνέχεια είπα να γράψω (λάθος μου) κι εγώ μερικά πράγματα για τα διάφορα είδη μετασχηματιστών που συναντάμε στην audio αλυσίδα.
ΑΣΦΑΛΩΣ! Το post 24 είναι ΣΑΦΩΣ εντός θέματος, ουδεμία σύγκριση μπορεί να γίνει. Τζάμπα κι άδικα διαστρεβλώνεις τα ευκόλως εννοούμενα, υποτιμάς πρώτα απ'όλα την αντίληψή σου! Αυτό δεν είναι κρίση, είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας!Θεωρείτε ότι τα δικά μου μηνύματα ήταν off topic σε σχέση με το post 24 του Costas EAR που προηγήθηκε των δικών μου μηνυμάτων ???
Δεν είμαι "προβληματικός", ούτε "προβληματισμένος", ούτε συμμετέχω πουθενά ώστε να "κάνω κουμάντο", προς τι η κριτική για το πρόσωπό μου και ΠΑΛΙ? Εδώ είναι θέση για posts σχετικά με τεχνικά θέματα, όχι για υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς με δήθεν υπονοούμενα. Δεν έχω καμιά διάθεση να ανέχομαι κριτική από σένα, ιδίως επί προσωπικού, άσχετα τοποθετημένη σε θρεντ σχετικό με τεχνικά θέματα. Παρακαλώ να αναιρέσεις ΑΜΕΣΑ.Costas EAR αλλού είναι το πρόβλημά σου, δες πως θα το λύσεις μόνος σου. Αν θέλετε να με μπανάρετε, κάντε το.
Ουτως ή άλλως, εσείς κάνετε κουμάντο
Ακόμα και το απόσπασμα από το "αρχείο σου" (τς τς τς) επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου! Δες post #24. Υπάρχει ασυμβατότητα που κάποια DAC την προσπερνάν, εξήγησα δε πως αυτό γίνεται αν το σήμα δεν είναι AES3 ή αν το DAC έχει δυνατότητες AES3 μέσω SP/DIF. Επιτέλους, διαβάζεις τίποτε άλλο εκτός από όσα "σε βολεύουν"?Σας παραθέτω ένα απόσπασμα από το αρχείο μου :
“You can convert one electrical interface to another with just a few parts, but the protocol used in AES3 and S/PDIF is not exactly the same and that can cause problems. The basic data formats are identical, but there is a bit in the channel status frame that tells which is which, and assigns certain bits different meanings.
This sets the stage for incompatibilities. Many older units are sticklers about what's what in each bit, and even though a given signal faithfully complies with the standard, some equipment will still reject it. Fortunately, many units are flexible and tolerant so simple resistor or transformer converters work. “
Και τι μ'αυτό? Πιστεύεις πως έχεις δοκιμάσει όλα τα DAC της αγοράς για να έχεις το δικαίωμα να γενικεύεις και να βγάζεις "κανόνες" ή πιστεύεις πως χρησιμοποιείς AES3? Είναι τόσο γενικό αυτό που λες που δεν έχει καμιά απολύτως χρησιμότητα και δεν αποδεικνύει τίποτα.Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο post, όλα τα DACs που δοκίμσσα -είσοδος SP/DIF- λειτούργησαν κανονικά στα 96/24 με πηγή AES/EBU και Scientific Conversion adapter.
Αμήν και πότε! Αν συνεχίσεις πάντως, θα έχεις πάντα τον αντίλογο από μένα.Δεν θα συνεχίσω άλλο για ευνόητους λόγους.
Δηλαδή στο αναλογικό σήμα δε μας ενδιαφέρει το matching των εμπεδήσεων?Στο ψηφιακό σήμα, εκτός από τη γαλβανική απομόνωση μας ενδιαφέρει και το matching των εμπεδήσεων (λ.χ. 75Ω / 110Ω).
Βασικά ναι, αλλ' εκ των πραγμάτων όχι.Δηλαδή στο αναλογικό σήμα δε μας ενδιαφέρει το matching των εμπεδήσεων?
Για πες, για πες... Κάντο μας πιο λιανά βρε παιδί μου...Βασικά ναι, αλλ' εκ των πραγμάτων όχι.
Ζωτώ συγγνώμη για το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ "off topic" της απάντησής μου, αλλά κατηγορήθηκα για πράγματα που δεν ισχύουν, για παράλογα πράγματα. Εφ'όσον οι διαχειριστές δε τα σβύνουν, να μην υπάρχουν εδώ πέρα, αναγκαστικά υπάρχει και ο αντίλογος.
g.kar αυτά που γράφεις είναι παράλογα. Υποτιμούν την νοημοσύνη μας και τη δική σου φυσικά.
πχ
Δηλαδή το post 24 αναφαίρεται σε μετασχηματιστές εξόδου? Βρε είσαι με τα καλά σου? :131: Παρακαλώ να αποσύρεις την άστοχη, παραπλανητική και εντελώς διαστρεβλωμένη κριτική σου.
ΑΣΦΑΛΩΣ! Το post 24 είναι ΣΑΦΩΣ εντός θέματος, ουδεμία σύγκριση μπορεί να γίνει. Τζάμπα κι άδικα διαστρεβλώνεις τα ευκόλως εννοούμενα, υποτιμάς πρώτα απ'όλα την αντίληψή σου! Αυτό δεν είναι κρίση, είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας!
Είναι γνωστές οι λύσεις μετασχηματιστών σύνδεσης ενισχυτού-ηχείου, οι οποίοι προσφέρονται για να ομαλοποιήσουν πλήρως την αντίσταση που βλέπει ο ενισχυτής στην έξοδό του, απομονώνοντας εντελώς το ηχείο από αυτόν. Έτσι μετατρέπουν ένα πραγματικά δύσκολο φορτίο για τον ενισχυτή (δύστροπης αντίστασης - εμπέδησης αν θέλετε- ηχείο) σε σταθερό και καθαρά ωμικό για τον ενισχυτή (το στάνταρ των 8 πχ ωμ). Διάβασα θετικότατα σχόλια από χρήστες τέτοιων μετασχηματιστών, αν και ουδέποτε έτυχε να δοκιμάσω τέτοια εξαρτήματα προσωπικά. Πιθανά για αυτό το λόγο υπερτερούν λαμπάτες υλοποιήσεις με μετασχηματιστή εξόδου (όχι οι transformerless).
Εγραψα ότι είναι παρόμοια, δεν έγραψα ότι είναι ίδια. Η μετατροπή του AES/EBU σε SP/DIF μπορεί να γίνει πλέον με παθητικά στοιχεία, λ.χ Ψηφιακή έξοδος AES/EBU από το Tascam (transport)----> passive device (transformer or resistor network) ----> SP/DIF του DAC μας. Το matching των εμπεδήσεων είναι πολύ σημαντικό σε αυτού του είδους τις ψηφιακές διασυνδέσεις (βλεπε θεωρία RF )Εχω πάρει πολύ καλά αποτελέσματα με τους μετασχηματιστές της Scientific Conversion, σε ψηφιακές διασυνδέσεις. Τέτοιους φοράνε και τα DACs της Audio Nemesis στην ψηφιακή τους είσοδο (SP/DIF 75Ω). Θεωριτικά μπορουν να τοποθετηθούν στον δέκτη και στην πηγή. Είναι επίσης πολύ χρήσιμοι στο να μετατρέπουν το interface AES/EBU (balanced) σε SP/DIF (unbalanced). Αυτά τα δύο interfaces, για τη χρήση που τα θέλουμε εμείς , είναι παρόμοια όσον αφορά το πρωτόκολλο επικοινωνίας . Οι μετασχηματιστές πρέπει να τοποθετούνται οσο το δυνατόν πιο κοντά στην είσοδο/έξοδο της κάθε συσκευής και ακόμα καλύτερα επάνω στην πλακέτα εισόδου/εξόδου της κάθε συσκευής.
Και τα ίδια ουσιαστικά ανέφερα σε προηγούμενο Post μου:Επιπροσθέτως, το πράγμα έχει πολλή πλάκα, καθ’ ότι μια τέτοια τοπολογία είναι αναίσθητη στη μεταβολή των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών του καλωδίου σύνδεσης, ενώ η ευρέως επικρατούσα αντίληψη είναι πως μια τέτοια συσκευή, δηλαδή μια συσκευή, που δεν αλλάζει τον ήχο της με αλλαγή του καλωδίου, δεν είναι καλή, ενώ κάποια άλλη, που ο ήχος της αλλάζει, είναι -και καλά- «αποκαλυπτική» και ευαίσθητη στα συνοδά, μη σου πω δηλαδή και στα «συνωδά». Φυσικά, η ωμή αλήθεια είναι πως οι συσκευές που είναι αναίσθητες στην αλλαγή καλωδίων είναι αυτές που είναι σωστά κατασκευασμένες.
Η ωμή αλήθεια είναι πως ένας ιδανικός προ δεν θα επηρεάζεται από ποιότητα - εμπέδηση καλωδίων διασύνδεσης ή αντιστάσεις εξόδων - εισόδων εκατέρωθέν του. Τέτοιο μηχάνημα, αν και αγούγεται τέλειο, έχω την βάσιμη υποψία πως δεν κατασκευάστηκε ακόμα.Θεωρητικά, ένας ιδανικός προενισχυτής, απ'όσο έχω καταλάβει τουλάχιστον, μπορεί να διαχειριστεί οποιεσδήποτε αντιστάσεις εκατέρωθεν (πηγής - τελικών) με τέτοια άνεση που να μην επεμβαίνει στο σήμα η παράμετρος "μάτσινγκ", ούτε φυσικά των καλωδίων διασύνδεσης (ούτε δηλαδή η δική τους αντίσταση θα παίζει ρόλο - φυσικά πάντα μιλώ για μιγαδική αντίσταση, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή χωρητικής και επαγωγικής). Αυτό σημαίνει πως ένας τέτοιος προενισχυτής θα κάνει το ηχοσύστημα να παίζει ακριβώς το ίδιο με ό,τι interconnect κι αν χρησιμοποιήσεις.
Δεν διαφωνώ, αλλά να σε ρωτήσω κάτι; Δοκίμασες τον εαυτό σου τυφλά; Είναι από τις πιο τίμιες πράξεις που μπορείς να κάνεις για σένα.Συνολικά, σε κάθε πιθανό συνδυασμό, ουδέποτε διαπίστωσα απάθεια σε σχέση πχ με τα καλώδια διασύνδεσης (τα γνωστά Interconnects). Κάθε πχ καλώδιο διασύνδεσης έβγαζε το δικό του ήχο, εύκολα αντιληπτές διαφορές, όχι θεωρίες συνομοσίας.
Μα δεν αρνούμαι την ύπαρξη διαφορών! Απλώς, κάποιες συσκευές είναι αναίσθητες, παρουσιάζοντας μικρές διαφορές, ενώ κάποιες άλλες είναι προβληματικές. Επιπροσθέτως, εάν δύο διασυνδεδεμένες συσκευές είναι σωστά σχεδιασμένες, (ας πούμε ένας Benchmark DAC1 που οδηγεί έναν προενισχυτή Coyias Savant-1), εάν τα καλώδια που θα εναλλάξεις είναι σχετικά σωστά, ούτε πολύ χωρητικά, ούτε πολύ επαγωγικά, δεν θα διακρίνεις μεγάλες διαφορές. Αυτό που επισημαίνω είναι πως οι ευαίσθητες σε τέτοιες αλλαγές συσκευές δεν είναι «αποκαλυπτικές», όπως παραπλανητικά χαρακτηρίζονται από τους δοκιμαστές, αλλά προβληματικές. Προσωπικά έχω ξεπεράσει το ταμπού του βαρέως ονόματος. (Ίσως αυτό να με κάνει ακόμα πιο αντιπαθητικό σε κάποιους, μερικές φορές. Πολλοί άνθρωποι αποστρέφονται αυτά που δεν μπορούν να κατανοήσουν). Κάπου διάβασα για CD που έχει ποτενσιόμετρο στην έξοδό του, ακριβώς πριν το βύσμα. Άλλοι κατασκευάζουν και πουλάνε παθητικούς προενισχυτές, και το καυχώνται κιόλας. Υπάρχουν προενισχυτές που δίνουν σήμα από την άνοδο της λάμπας, ή από τη «μέση» μιας διάταξης SRPP. Και τον βάζει ο δύστυχος –και ανυποψίαστος- ιδιοκτήτης να παίξει, και κάθεται και λέει τι έγινε τώρα, γιατί παίζει έτσι το μλκσμένο. Είναι θέμα σχεδίασης, όπως λέει ο Μ.Φ. Τι άλλο να σου πω…Είναι δυνατόν όλες αυτές οι συσκευές που περάσαν από τα χέρια μου να μη ήταν "σωστά κατασκευασμένες" όπως αναφέρεις? Τι Conrad Johnson, τι Goldmund, τι Meridian, τι VTL, τι κτλ κτλ κτλ, όλες λάθος κατασκευασμένες ήταν και άκουγα διαφορές? Αν θες την ειλικρινή μου απάντηση, ναί, όλες ήταν κατασκευαστικά ανεπαρκής, αλλά ταυτόχρονα ίσως και να μην μπορεί να κατασκευαστεί αυτό το "τέλειο" που λέμε, δε ξέρω πραγματικά, δε το έχω δει ποτέ... χωρίς αυτό να σημαίνει πως με βεβαιότητα δεν υπάρχει φυσικά, η αλήθεια συνοψίζεται στο "δε γνωρίζω δεν απαντώ".
Μήπως ο μετασχηματιστής είναι εξάρτημα χειρότερο ακόμη κι από τον πυκνωτή;Τελικά η "ουσία" της συζήτησης είναι αν καταφέρνει η χρήση τέτοιων μετασχηματιστών να επιφέρει ιδανικό - τέλειο αποτέλεσμα μεταξύ μη ιδανικά - τέλεια κατασκευασμένων μηχανημάτων, μηχανημάτων αυτού του κόσμου....
Και μήπως η χρήση από κορυφαίες εταιρίες του χώρου όπως και από επαγγελματικές συσκευές τέτοιων εξαρτημάτων (με ακριβώς αυτή τη χρήση) έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό?
Οι πυκνωτές δύσκολα ανιχνεύονται με το αυτί, ακόμα κι όταν αυτοί βρίσκονται στην πορεία του σήματος. Ο Κόγιας προφανώς αυτό το γνωρίζει, γι αυτό το έγραψε.Ε, όχι χειρότερος από πυκνωτή! Ακόμα δεν έχω ανακαλύψει κάτι χειρότερο από πυκνωτή....
Μου φαίνεται πως πρέπει κι εσύ να τα ρίξεις μια ακροασούλα.......... μετά μέτρησέ τα αν μπορείς!
Τι προβλημα δηλαδη (σχεδιαστικα) εχει ενας μονοσταδιακος SRPP προενισχυτης?Δεν διαφωνώ, αλλά να σε ρωτήσω κάτι; Δοκίμασες τον εαυτό σου τυφλά; Είναι από τις πιο τίμιες πράξεις που μπορείς να κάνεις για σένα.
Μα δεν αρνούμαι την ύπαρξη διαφορών! Απλώς, κάποιες συσκευές είναι αναίσθητες, παρουσιάζοντας μικρές διαφορές, ενώ κάποιες άλλες είναι προβληματικές. Επιπροσθέτως, εάν δύο διασυνδεδεμένες συσκευές είναι σωστά σχεδιασμένες, (ας πούμε ένας Benchmark DAC1 που οδηγεί έναν προενισχυτή Coyias Savant-1), εάν τα καλώδια που θα εναλλάξεις είναι σχετικά σωστά, ούτε πολύ χωρητικά, ούτε πολύ επαγωγικά, δεν θα διακρίνεις μεγάλες διαφορές. Αυτό που επισημαίνω είναι πως οι ευαίσθητες σε τέτοιες αλλαγές συσκευές δεν είναι «αποκαλυπτικές», όπως παραπλανητικά χαρακτηρίζονται από τους δοκιμαστές, αλλά προβληματικές. Προσωπικά έχω ξεπεράσει το ταμπού του βαρέως ονόματος. (Ίσως αυτό να με κάνει ακόμα πιο αντιπαθητικό σε κάποιους, μερικές φορές. Πολλοί άνθρωποι αποστρέφονται αυτά που δεν μπορούν να κατανοήσουν). Κάπου διάβασα για CD που έχει ποτενσιόμετρο στην έξοδό του, ακριβώς πριν το βύσμα. Άλλοι κατασκευάζουν και πουλάνε παθητικούς προενισχυτές, και το καυχώνται κιόλας. Υπάρχουν προενισχυτές που δίνουν σήμα από την άνοδο της λάμπας, ή από τη «μέση» μιας διάταξης SRPP.