Ένας προσιτός switcher…

Reaction score
1
Ένα από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε ένα σημερινό σύστημα home cinema είναι ο τρόπος σύνδεσης των πολλαπλών ψηφιακών πηγών μας στο προβολέα μας. Όσοι έχουμε προβολέα παλαιότερης γενιάς, συνήθως αυτός διαθέτει μία μόνο ψηφιακή είσοδο (DVI ή HDMI), αλλά και όσοι διαθέτουν προβολέα τελευταίας τεχνολογίας που να διαθέτει δύο ή και τρεις θύρες HDMI, η λύση του να τραβήξει κάποιος δύο ή τρία καλώδια HDMI, ειδικά μεγάλου μήκους (10 μέτρα ή μεγαλύτερα) προς τον προβολέα, δεν είναι πρακτική αλλά το κυριότερο μπορεί να αποδειχτεί ασύμφορη. Η εποχή μας λοιπόν επιτάσσει ένα και μόνο ψηφιακό καλώδιο να καταλήγει στον προβολέα μας. Οι λύσεις που διαθέτουμε στις μέρες μας είναι οι εξής τρεις:
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>
α. Η χρήση ενός εξωτερικού scaler που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως switcher.<o:p></o:p>
β. Η χρήση τελευταίας γενιάς ενισχυτή AV που συνήθως διαθέτουν δύο ή τρεις θύρες HDMI και μπορούν να παίξουν και το ρόλο του switcher.
γ. Η χρήση ενός switcher.
<o:p> </o:p>
Πριν λίγο καιρό που απέκτησα τον Humax 2000, βρέθηκα πλέον με τρεις ψηφιακές πηγές (Toshiba E1, HTPC και Humax 2000) και το πρόβλημα έγινε πλέον επιτακτικό και αναζητούσε λύση. Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, έχω τον BenQ 8700, ο οποίος έχει μία μόνο είσοδο DVI. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί έχουν παρατηρηθεί ασυμβατότητες στις μετατροπές του σήματος από DVI σε HDMI και τούμπαλιν, και αρκετοί switchers ενδέχεται να αδυνατούν να κλειδώσουν σωστά.
Το switcher που αγόρασα τελικά, το πήρα από ένα κατάστημα στη Στουρνάρη και ήταν τελευταίο κομμάτι. Είναι no name, δεν αναφέρεται δηλαδή κατασκευαστής, ούτε καν χώρα προέλευσης, οπότε πιθανολογώ ότι είναι κινέζικης κατασκευής. Διαθέτει επίχρυσες επαφές και είναι 3x1, διαθέτει δηλαδή τρεις εισόδους HDMI και μία έξοδο HDMI. Επίσης το switcher ισχυρίζεται στη συσκευασία ότι τηρεί τις προδιαγραφές HDMI 1,3 και ότι δέχεται σήματα μέχρι και 1080p καθώς και αναλύσεις για pc μέχρι και 1900x1200.
Ο πωλητής του καταστήματος ισχυρίστηκε ότι είναι και repeater, πράγματι στο κουτί αναφέρεται το εξής: Extends the range of HDMI compliant device by equalizing and re-clocking the HDMI signal. Δεν είμαι και ο πλέον ειδικός όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, πιθανότατα ο Νίκος (Zoglair) μπορεί να μας απαντήσει αν το παραπάνω ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μιας συσκευής HDMI που είναι repeater.
Όπως βλέπετε στη δεύτερη photo, οι τρεις πηγές μου συνδέθηκαν στο switcher με τον εξής τρόπο: Από το Toshiba E1 ένα δίμετρο καλώδιο HDMI σε HDMI με επίχρυσες επαφές στη πρώτη είσοδο. Από το HTPC ένα δίμετρο καλώδιο DVI σε HDMI με επίχρυσες επαφές στη δεύτερη είσοδο. Από τον Humax 2000 ένα δίμετρο καλώδιο HDMI σε HDMI (αυτό που υπήρχε στη συσκευασία, με απλές επαφές) στη τρίτη είσοδο. Από την έξοδο του switcher, ένας αντάπτορας HDMI σε DVI με επίχρυσες επαφές και από κει τέλος το δεκάμετρο καλώδιο Oehlbach DVI σε DVI στον BenQ! Όπως καταλαβαίνετε, οι μετατροπές του σήματος είναι πάμπολλες, πραγματικά είχα ενδοιασμούς αν ο switcher θα κλείδωνε τελικά! Επίσης όπως μπορείτε να δείτε στη photo, ο αντάπτορας HDMI σε DVI αναγκάζει το βύσμα τροφοδοσίας να μπαίνει στραβά στη παροχή ρεύματος που είναι ακριβώς δίπλα, ευτυχώς χωρίς συνέπειες.
Παρόλα αυτά, ο switcher φαίνεται να δουλεύει τέλεια. Όλες οι συσκευές κλειδώνουν κανονικά σε σήματα 720p και 1080i και όσο κι αν προσπάθησα να εντοπίσω κάποιο πρόβλημα στην εικόνα, δεν κατάφερα να βρω το παραμικρό ψεγάδι. Το μικρούλι τηλεχειριστήριο σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας δουλεύει άψογα και μάλιστα ακούει τις εντολές σε όλο το μήκος του σαλονιού μου, που αγγίζει τα εννέα μέτρα μήκος!
Η τιμή του switcher είναι 90 ευρώ και εφόσον τηρεί όλες του τις προδιαγραφές, δηλαδή ότι είναι HDMI 1,3 και κλειδώνει στις αναλύσεις μέχρι και 1080p και 1900x1200 για pc, θεωρώ ότι η τιμή είναι αρκετά καλή και προσιτή, δυστυχώς δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για αυτές τις προδιαγραφές μια και δεν διαθέτω τέτοιες συσκευές, αλλά ούτε και ο BenQ 8700 δέχεται σήματα 1080p. Παρόλα αυτά όμως, στο αγγλικό e-bay μπορεί να βρει κάποιος αντίστοιχα switchers με τιμή στα 30 ευρώ και κομπλέ μεταφορικά!!!

Attachments

Reaction score
1
Να 'σαι καλά, Παναγιώτη, για την ενημέρωση.

...πιθανότατα ο Νίκος (Zoglair) μπορεί να μας απαντήσει αν το παραπάνω ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μιας συσκευής HDMI που είναι repeater.
Σύμφωνα με την hdmi.org, υπάρχουν δύο τύποι extenders (όχι repeaters):

• Παθητικοί (passive)
    • Δεν απαιτούν τροφοδοσία (συνήθως)
    • Χρησιμοποιούν equalizer για την ενίσχυση
    • Δεν κάνουν πλήρες reset του σήματος
    • Ενδείκνυνται για μικρότερες επεκτάσεις (3-5 μέτρα)
  • Ενεργητικοί (active)
    • Απαιτούν τροφοδοσία
    • Κάνουν πλήρες recoding, retiming και reseting του σήματος
    • Ενδείκνυνται για μεγαλύτερες επεκτάσεις (5-10 μέτρα)

Σύμφωνα με την περιγραφή σου, η συσκευή είναι μεν ενεργητική αλλά μιλάει για equalization. Η τροφοδοσία δικαιολογείται για τον τηλεχειρισμό και τα leds. Πιθανολογώ πως ανήκει στην πρώτη κατηγορία.
&nbsp;

Attachments

Reaction score
34
Μπορεις να γίνεις πιο συγκεκριμένος ποιος πουλάει το προιόν μιάς και νομιζω οτι αφορά και άλλους;

Reaction score
0
Απάντηση: Ένας προσιτός switcher…

Παναγιώτη, μήπως μπορείς να μου στείλεις pm για τα στοιχεία του μαγαζιού;

Ευχαριστώ!

Reaction score
1
Παιδιά, το κατάστημα είναι το HAC στη Στουρνάρη, νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα διαφήμισης, όσοι ασχολούμαστε άλλωστε με τα pc και τα HTPC, τα έχουμε οργώσει όλα τα καταστήματα στη Στουρνάρη. Όπως σας είπα ο switcher ήταν το τελευταίο κομμάτι, μπορείτε να ρωτήσετε αν θα ξαναφέρει. Θα σας βάλω και μια photo του κουτιού, μια και πιστεύω ότι σε αυτές τις τόσο χαμηλές τιμές, το ρισκάρεις σε κάποιο βαθμό για το αν θα δουλεύει ο switcher ή όχι! Πάντως από το κατάστημα μου είπαν ότι ο switcher συνοδεύεται κανονικά από ένα χρόνο εγγύηση.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>
Όπως καταλαβαίνετε, το ερώτημα στο οποίο ήθελα να δώσω απάντηση, είναι το αν μπορεί κάποιος με αυτά τα no name πάμφτηνα switchers να κάνει τη δουλειά του σωστά ή όχι…

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.917

Το δικό μου που πήρα από το Pixmania είναι ένα κακοκατασκευασμένο no name κουτί μάλλον κινέζικο.
Το πήρα 58 ευρώ αλλά βρήκα σε άλλο μαγαζί το ίδιο με 30 ευρώ.
Το θέμα είναι ότι κάνει δουλειά και μάλιστα και ανάποδα.
Δηλ μπορεί να είναι 1 ΙΝ και 4 OUT ή αλλιώς είναι 1 OUT και 4 ΙΝ.
Δεν είναι τηλεχ/μενο αλλά με πιεστικά διακοπτάκια με κακή αίσθηση.
Πάντως τη δουλειά του την κάνει μια χαρά.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.042

Εγώ χρησιμοποιώ αυτόν τον τηλεχειριζόμενο 4Χ1 switcher με equalizer. Κλειδώνει άριστα σε 1080p, σε συνδυασμό με 6+35ft (~12,5μ) χοντρό καλώδιο (22AWG).
Το αγόρασα περίπου 33€ από τη monoprice.com, ένα site με ποιοτικά προϊόντα, σε καλώδια και συναφή και τιμές που τσακίζουν κόκκαλα!

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.042
Απάντηση: Re: Ένας προσιτός switcher…

Έλα ντε!!! Βρε παιδιά, την ίδια απορία έχω κι εγώ. Όσες φορές έχω μπει στο Monoprice έχω δει ότι αναφέρει ρητά ότι δεν στέλνει τίποτα εκτός USA… :crazy_1:
Στέλνει μια χαρά, απλά θέλει μια μικρή διαδικασία.
Στείλε τους ένα μαιλ και θα δεις...

Reaction score
5
Εδω και λιγο καιρο εχω αυτον τον 4χ2 switcher απο Monoprice

http://www.monoprice.com/products/p...=10110&cs_id=1011002&p_id=3728&seq=1&format=2

Καθονται πανω το PS3 o Pace HD και το hdmi απο το PC.

Μια εξοδος για την Panny και η αλλη για τον ΑΕ700

Ολα δουλευουν αψογα.Αλλαγη σφαιρα ουτε χιονακια ουτε τιποτα μπαμ και κατω που λεμε. :cool_4: :cool_4:

Εχει την δυνατοτητα να βλεπεις ταυτοχρονα απο την ιδια πηγη και απο τις δυο εξοδους :shock: :shock:

Μονο μειονεκτημα τα ledakia που αναβουν λες και ειναι Xmas tree :mad_3: :mad_3: :mad_3: αλλα ευτυχως τα εθαψα καλα :happy_9: :happy_9: :happy_9:

Για τα λεφτα του ειναι πολυ καλος και μεχρι τωρα ειμαι απολυτα ικανοποιημενος. :cool_4: :cool_4: :cool_4:

Ολα τα HdMIs (15m 10m 3m 2x1m 0.45m) ειναι απο ebay (e-tailor 15m=54euro 10m=43euro) και δουλευουν αψογα τοσο σε 720p οσο και σε 1080p :bravo: :bravo:

Reaction score
1
Μονο μειονεκτημα τα ledakia που αναβουν λες και ειναι Xmas tree :mad_3: :mad_3: :mad_3: αλλα ευτυχως τα εθαψα καλα :happy_9: :happy_9: :happy_9:

Και πολύ καλά έκανες, το ίδιο ακριβώς έκανα κι εγώ στα λεντάκια της πρόσοψης του δικού μου, έπεσε μαύρη μονωτική ταινία που πήγε σύννεφο! Φαντάσου πόσο έντονο φως έβγαζαν τα led, που ακόμη και σκεπασμένα με τη μαύρη μονωτική ταινία, μπορείς αμυδρά να τα διακρίνεις όταν ανάβουν!!! :shock: :shock: :shock:

Reaction score
2
Γεια σας παιδιά. Έχω αγοράσει από την MONOPRICE ένα HDMI switcher 4x2. Δουλεύει άψογα σε όλες τις αναλύσεις. Εγώ δίνω είσοδο ένα DVD Pioneer DV600 και ένα TV-tuner (που του μετέτρεψα την έξοδο σε HDMI) και παίρνω εξόδους προς plasma TV και projector.
Η MONOPRICE, από λάθος τους, μου έστειλε 2 τεμάχια!!! Το δεύτερο το δίνω σε όποιον το θέλει στην τιμή ακριβώς που μου κόστισε. 115 euro. Μπορείτε να στείλετε και email: [email protected]

Reaction score
0

Στέλνει μια χαρά, απλά θέλει μια μικρή διαδικασία.
Στείλε τους ένα μαιλ και θα δεις...
Φίλε Δημήτρη καλημέρα. Επειδή ενδιαφέρομαι και εγώ για το μηχάνημα που λέει ο Σωτήρης και μάλλον και ο Unforgiven (http://www.monoprice.com/products/pr...seq=1&format=2), γίνεται να μας πεις δύο λογάκια παραπάνω για την διαδικασία, επειδή τουλάχιστον εγώ είμαι άσχετος με το θέμα?
Άλλωστε οι τιμές του εν λόγω "ιντερνετομάγαζου" είναι πάρα πολύ καλές για να τις αγνοήσουμε...:126:

Φιλικά
Γιώργος Δενδρόπουλος.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.042

Φίλε Δημήτρη καλημέρα. Επειδή ενδιαφέρομαι και εγώ για το μηχάνημα που λέει ο Σωτήρης και μάλλον και ο Unforgiven (http://www.monoprice.com/products/pr...seq=1&format=2), γίνεται να μας πεις δύο λογάκια παραπάνω για την διαδικασία, επειδή τουλάχιστον εγώ είμαι άσχετος με το θέμα?
Άλλωστε οι τιμές του εν λόγω "ιντερνετομάγαζου" είναι πάρα πολύ καλές για να τις αγνοήσουμε...:126:

Φιλικά
Γιώργος Δενδρόπουλος.
Γιώργο δε θέλει κάτι ιδιαίτερο, απλά ορίζεις ως περιοχή παραλήπτη ένα συγκεκριμένο κωδικό και ζητάς να σου δώσουν μια εκτίμηση του πραγματικού κόστους αποστολής.
Στείλε τους e-mail και θα σου δώσουν αναλυτικές οδηγίες.

Reaction score
0

Γιώργο δε θέλει κάτι ιδιαίτερο, απλά ορίζεις ως περιοχή παραλήπτη ένα συγκεκριμένο κωδικό και ζητάς να σου δώσουν μια εκτίμηση του πραγματικού κόστους αποστολής.
Στείλε τους e-mail και θα σου δώσουν αναλυτικές οδηγίες.
Και όσον αφορά τρόπο πληρωμής,τελωνείο και ότι άλλο (?) πως δεν γνωρίζω?

Φιλικά
Γιώργος

Reaction score
5
Τους ειχα στειλει mail και τα μεταφορικα ηταν περιπου 40 δολαρια αν θυμαμαι καλα με ταχυδρομειο αλλα χαλαλι τους γιατι σε 4 μερες ηταν στα χερια μου.:119::119::119:

Το ειχαμε δοκιμασει και στα Χανια οπου παιρναμε σημα ταυτοχρονα απο τα δυο προβολια (αχ Dila :137::137::137::137: ) και μεχρι στιγμης δεν εχω κανενα παραπονο.:119::119::119: (ειπαμε τα ledακια glow too much αλλα τα .......... εθαψα :109::109::109:)

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.726
Members
38.603
Νεότερο μέλος
g tv