Ένα κεντρικό ηχείο... Τέρας!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.159
Το <<κύκλωμα διαχωρισμού>> του SB13PFCR25-4-coax. Hard wired συναρμολόγηση με πηνία αποκλειστικά αέρος, με το εν σειρά του mid να φέρει σύρμα 1.4mm.
Οι πυκνωτές είναι όλοι πλαστικοί. Συγκεκριμένα είναι ΜΚΡ οι εν σειρά με το σήμα και ΜΚΤ ο παράλληλα στο mid:
6OzTmI5D.jpg

Το crossover καλωδιωμένο και έτοιμο να τοποθετηθεί:
rhD5n3Vg.jpg

Στερεωμένο το crossover στην πλάτη του ηχείου και δίπλα στις μπόρνες, έτοιμο για να μπει το ηχοαπορροφητικό. Το δεύτερο καλώδιο που φεύγει από τις μπόρνες καταλήγει στο crossover των woofers:
PKQFObdy.jpg

Reaction score
822
Όταν τα τετραγωνικά μέτρα είναι πολλά, η ανάγκη για επαρκή ηχητική στάθμη επιβάλλει και ανάλογου μεγέθους ηχεία.
Εδώ θα παρουσιαστεί ένα τέτοιο κεντρικό ηχείο, μέρος ενός συστήματος Οικιακού Κινηματογράφου, ικανού να καλύψει τα +60 τ.μ. του σαλονιού που το περιμένουν.
Οι προδιαγραφές που τέθηκαν, πλην τις στάθμης, ήταν η ικανή πρόσληψη ισχύος, η ευαισθησία στα 90 db ή παραπάνω, το χαμηλό του να είναι κοντά στα 30 Hz, ο όγκος του να μην υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 λίτρα και βέβαια το λογικό κόστος.

Σχεδιάστηκε ένα τρίδρομο ηχείο φόρτισης <<συντονισμένου σωλήνα>> για τα woofers, ενώ η καμπίνα περιλαμβάνει και έναν κλειστό θάλαμο για το midwoofer. Ο συνολικός εσωτερικός όγκος αγγίζει τα 105 λίτρα.
Οι μονάδες που επιλέχθηκαν είναι δύο woofers των 8 ιντσών και μια μονάδα ομοκεντρική, που την αποτελούν ένα 5ιντσο και tweeter.
Τα woofers προέρχονται από την Scanspeak και συγκεκριμένα το μοντέλο 22W/8524G00 ενώ το ομοκεντρικό, ή coaxial αν θέλετε, κατασκευάζεται από την SB Acoustics και είναι το μοντέλο SB13PFCR25-4.
Τα χαρακτηριστικά των μονάδων ακολουθούν:
https://www.scan-speak.dk/product/22w-8534g00/
https://sbacoustics.com/product/5-sb13pfcr25-4-coax/
Εδώ η καμπίνα όπως ήρθε από το ξυλουργείο, πριν την βαφή της: View attachment 342946
Καλημέρα, ποιο ξυλουργείο έφτιαξε την καμπίνα; Ψάχνω ένα για την κατασκευή πλίνθου για πικάπ. Ευχαριστώ

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.159
Καλημέρα, ποιο ξυλουργείο έφτιαξε την καμπίνα; Ψάχνω ένα για την κατασκευή πλίνθου για πικάπ. Ευχαριστώ
Σου έστειλα ηλεκτρονικό μήνυμα, μιας και αυτό που ρωτάς δεν έχει σχέση με την εδώ κατασκευή.

Reaction score
67
Καλησπέρα.
Να πω δυο λόγια και εγώ για το ηχείο.

Είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου να φτιάξω ένα μεγάλο κεντρικό μιας και το σαλόνι, μου το επιτρέπει να το τοποθετήσω χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Οπότε όταν πήρα την απόφαση πήρα αμέσως τον Πέτρο τηλέφωνο ώστε να βρούμε τα κατάλληλα μεγάφωνα να έχουν σχετικά καλή απόδοση αλλά να μην κοστίζουν αρκετά.

Είχα μεγάλη αγωνία στο πώς θα έπαιζε σε σχέση με τα open baffle και τι διαφορές θα είχαν. Απο την πρώτη στιγμή που το άκουσα εντυπωσιάστηκα. Η μεσαία του είναι αναλυτική ,πεντακάθαρη και φυσική,τα υψηλά του δεν έχουν τον αέρα ενός Τουίτερ αλλά αυτό είναι ξεκάθαρα η επιλογή που εκανα στο coaxial που ίσως με σούπερ Τουίτερ να είναι οκ.
Προσωπικά δεν με ενοχλεί εμένα.

Τα μπάσα του είναι ξεκάθαρα ο νικητής σε σχέση με τα open baffle. Είναι πολύ πολύ γρήγορα, φοβερή ατάκα και κατέβαινει πολύ χαμηλά κάνει σαν sub σε κάποιες περιπτώσεις. Στο open baffle το χάνω αυτό αλλά κερδίζω στον όγκο.

Δεν μπορώ να συγκρίνω η να επιλέξω πιο από τα δύο προτιμάω.

Είναι δυο διαφορετικές σχολές. Αυτά που κάνει το open δεν μπορεί να το κάνει η κούτα και το αντίθετο. Σωστο λάθος δεν ξέρω .Γούστα είναι αυτά.

Δεν μπορώ να συγκρίνω είκονα γιατί είναι ένα ηχείο.
Νομίζω ότι αν κάποιος θέλει μια σοβαρή τριάδα μπροστά να πάρει τηλέφωνο τον Πετρο. Γίνονται άνετα left right....

Θέλω να ευχαριστήσω και τον Πέτρο για την υπομονή που μου έχει δείξει γιατί ξέρω ότι τον έχω τρελάνει. Δεν μιλάει γιατί είναι καλός άνθρωπος και τον εκτιμάω.

Οι δυνατότητες του και η εμπειρία στο να φτιάχνει ηχεία είναι μεγάλη. Ειναι άνθρωπος που γνωρίζει. Είναι σχολείο.Προσωπικα εμένα με έχει βοηθήσει πάρα πάρα πολύ.
Πέτρο σε ευχαριστώ για όλα.
Μου έχει φτιάξει και 2 sub να πω και πάμε για upgrade στο μεσαίο του open baffle.

Καλό βράδυ.

Last edited by a moderator:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.135
Members
38.289
Νεότερο μέλος
Wintersun