Ένα κεντρικό ηχείο... Τέρας!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.755
Reaction score
12.591
Όταν τα τετραγωνικά μέτρα είναι πολλά, η ανάγκη για επαρκή ηχητική στάθμη επιβάλλει και ανάλογου μεγέθους ηχεία.
Εδώ θα παρουσιαστεί ένα τέτοιο κεντρικό ηχείο, μέρος ενός συστήματος Οικιακού Κινηματογράφου, ικανού να καλύψει τα +60 τ.μ. του σαλονιού που το περιμένουν.
Οι προδιαγραφές που τέθηκαν, πλην τις στάθμης, ήταν η ικανή πρόσληψη ισχύος, η ευαισθησία στα 90 db ή παραπάνω, το χαμηλό του να είναι κοντά στα 30 Hz, ο όγκος του να μην υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 λίτρα και βέβαια το λογικό κόστος.

Σχεδιάστηκε ένα τρίδρομο ηχείο φόρτισης <<συντονισμένου σωλήνα>> για τα woofers, ενώ η καμπίνα περιλαμβάνει και έναν κλειστό θάλαμο για το midwoofer. Ο συνολικός εσωτερικός όγκος αγγίζει τα 105 λίτρα.
Οι μονάδες που επιλέχθηκαν είναι δύο woofers των 8 ιντσών και μια μονάδα ομοκεντρική, που την αποτελούν ένα 5ιντσο και tweeter.
Τα woofers προέρχονται από την Scanspeak και συγκεκριμένα το μοντέλο 22W/8524G00 ενώ το ομοκεντρικό, ή coaxial αν θέλετε, κατασκευάζεται από την SB Acoustics και είναι το μοντέλο SB13PFCR25-4.
Τα χαρακτηριστικά των μονάδων ακολουθούν:
https://www.scan-speak.dk/product/22w-8534g00/
https://sbacoustics.com/product/5-sb13pfcr25-4-coax/
Εδώ η καμπίνα όπως ήρθε από το ξυλουργείο, πριν την βαφή της:
kentrik;o abafo.jpg
 


PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.755
Reaction score
12.591
Τα γούφερ δεν μπορούσαν να είναι πιό κοντά το ένα στο άλλο;
Το ερώτημα σου μπορεί να διαχωριστεί σε δύο κλάδους. Ο ένας είναι ο αισθητικός και ο άλλος ο ακουστικός. Εάν δηλαδή η απόσταση των μεγαφώνων έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ήχο.

Η γωνία της λήψης και το κενό από την απουσία των μεγαφώνων, συν οι πατούρες τους, κάνουν την απόσταση να δείχνει μεγαλύτερη από ότι πραγματικά είναι. Θα γίνει αντιληπτό τι εννοώ σε επόμενη φωτογραφία.
Κρατήθηκε μια ισορροπία στην τοποθέτηση των μεγαφώνων για να μην μείνει κενός μεγάλος χώρος στην πρόσοψη, έτσι ώστε το ηχείο να δείχνει αρμονικό σε αναλογίες παρά τον όγκο του.
Αν έχεις προσέξει υπάρχουν μεγάλα κεντρικά, εμπορικά, ηχεία με τα μεγάφωνα συγκεντρωμένα στο κέντρο, που δεν δείχνουν τόσο ελκυστικά.

Ακουστικά τώρα δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα, με δεδομένη πάντα και την συχνότητα διαχωρισμού των μονάδων.
Για να υπήρχε εδώ θέμα θα έπρεπε να έχουν διπλάσια συν απόσταση μεταξύ τους οι μονάδες ή η συχνότητα διαχωρισμού να είναι κοντά στον 1 KHz. Τίποτα από τα δύο βέβαια δεν συμβαίνει.
Δες για παράδειγμα την απόσταση των woofers του Proac 4:
proac4.jpg
 
  • Like
Reactions: PPG


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.805
Μηνύματα
2.918.178
Members
38.099
Νεότερο μέλος
Nikos75!
Top