Ακουγεται η Χωρητικοτητα ενος καλωδιου?

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820
Εχθες το βραδυ που λετε ημουν με τον Προεδρα της ΕΒΝΕ στο τσαρδι του και ακροαζομασταν τις φρεσκες ηχειαρες του οταν--μετα το παγωτακι--ηρθε στην κουβεντα το θεμα της χωρητικοτητας ενος καλωδιου...........δηλαδη αρχισαμε να μιλαμε για στριψιματα των αγωγων ειτε μονοκλωνου ειτε πολυκλωνου,μιλουσαμε για τα ιδανικα Picofarad που επιδιωκουν να εχουν διαφορες εταιριες καλωδιων θελοντας να πιασουν την ιδανικη τιμη.....

Μπαινοντας λοιπον στην μπριζα φαγαμε το φλας να παιξουμε με ενα μετρο καλωδιο χαλκινο πολυκλωνο και επιστρατευτηκε το καπασιτομετρο του Μανου μας ,το δαπεδο του,ενα πακετο τσιγαρα,το αιφονι για τις φωτος και εμεις οι δυο.....τρομαρα μας!!!!!!!!!!!!

ΡΕ ΜΑΝΩΛΗ ......του λεω με απορια.........συγνωμη δηλαδης........ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ σε ενα συστημα αν αυξηθει η αν χαμηλωσει ?????:111:

Τωρα κιολας ρε ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ......μου λεει (ντροπη του βεβαιως βεβαιως).....μπρος ρε....του λεω......βγαλτο εργαλειο σου ,απλωσε το χαμω και ξεκιναμε την μετρηση χωρις πολλες κουβεντες !!!!!!!!!!!!!

Αναβει λοιπον ο Μανος το εργαλειο του με τις ενδειξεις στο μηδεν με κλιμακα στα 200pf

To πολυκλωνο του ενος μετρου με ξεχωριστους τους αγωγους ξαπλα στο δαπεδο......

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820
Απάντηση: Ακουγεται η Χωρητικοτητα ενος καλωδιου?

Εδω το καλωδιο τοποθετημενο στο καπασιτομετρο......

και οι μετρησεις αρχιζουν........

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

Ελαφρως στριμμενο -πλεξουδα δηλαδη--και οι ενδειξεις αρχιζουν πλεον να διαφοροποιουνται

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

Αυστηροτερο στριψιμο

και δεστε διαφοροποιηση της τιμης στην οθονη ....

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

Στριβοντας το ακομα

η τιμη παλι αλλαζει στην οθονη με λιγο περισσοτερο στριψιμο...

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

και εδω ξεκινανε με τον Μανο οι ερωτησεις του στυλ........δηλαδη τωρα αυτο ακουγεται?

Αν τα καλωδια που εχει ο καθενας στο τσαρδι του αρχιζει να τα στριβει και να κανει ηχητικα τεστς υπαρχει περιπτωση να ακουσει διαφορες?

Το ιδανικο τελικα ποιο ειναι η υψηλοτερη η μαλλον η χαμηλοτερη χωρητικοτητα ?

ποια θα πρεπει να ειναι η ζητουμενη τιμη?

Υπαρχουν καλωδια με υπερυψιλη χωρητικοτητα (βλεπε Kimber 4-8 tc --Goertz)που φτανουν τα δυο Nano και σαφως απαιτειται Zobel ωστε να μην ταλαντωσει ο ενισχυτης και παρολα αυτα θεωρουνται εξαιρετικες υλοποιησεις παγκοσμιως.......

Reaction score
12

Βλασση ενταξει τα μετρησατε, τα ακουσατε στριμμενα? κι αν τ' ακουσατε ειχαν καμμια διαφορα.

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

Κατι τωρα λιγο ποιο διαφορετικο.......εχουμε λοιπον ενα ζευγαρι καλωδια ηχειων δυο αγωγων με εσωτερικη μονωση ανα καλωδιο και φυσικα μια ενισχυμενη εξωτερικη (εξωτερικο περιβλημα)με οσα διαφορετικα μονωτικα ειτε σε παχος ,ειτε σε οτι υλικο θελετε...........φανταστειται εσεις το αγαπημενο σας καλωδιο.....αντε μεχρι Jorma ..................ξερω το παρακανα και τα εχετε απλα ξαπλωμενα στο πατωμα και ακουτε την μουσικη σας ....αν καποιος λοιπον στριψει αρκετα αυτα τα καλωδια θα ακουσουμε διαφορες στον ηχο του συστηματος μας?

Δηλαδη η ερωτηση μου ποιο συγκεκριμενα ειναι οτι σε καλωδια οπου η μονωση τους ειναι μεγαλη και ενισχυμενη απο διαφορα μονωτικα υλικα ειτε καποια οπου η μονωση τους ειναι ψιλη σε περιπτωση που στριψουμε τα καλωδια εδω η διαφορα θα ειναι μικροτερη η καθολου?
δηλαδη θα παιξει ουσιαστικο ρολο η μονωση??

Και γιατι δηλαδη καποιοι κατασκευαστες φτιαχνουν καλωδια πολυ λεπτα πχ Descadel με ενα απλο teflon μονωτικο και δεν τα ενισχυουν ?φταιει το κοστος?μηπως θεωρουν την χωρητικοτητα ως κατι υποδιεστερο στο τελικο ηχητικο αποτελεσμα σε σχεση με αλλους?

τι λετε???

:614::401::425:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

Βλασση ενταξει τα μετρησατε, τα ακουσατε στριμμενα? κι αν τ' ακουσατε ειχαν καμμια διαφορα.
Δεν με παρακολουθεις Τολη μας!!!!
αυτο ρωταω και γω απο εσας.......ακουγεται διαφορα η δεν την πιανει το αυτι μας οποτε δεν δινουμε καν σημασια ?

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Απ'οσα έχω διαβάσει εδω μέσα έμαθα οτι η αύξηση της χωρητικότητας μειώνει την σύνθετη μιγαδικά αντίσταση του καλωδίου .Επιθυμητό μεν αλλά οχι το άπαν.
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?65360-%D4%EF-%EA%E1%EB%FD%F4%E5%F1%EF-%EA%E1%EB%FE%E4%E9%EF-%E7%F7%E5%DF%F9%ED!

Και το παιχνίδι με το πλέξιμο είναι εφικτό σε custom-diy καλώδια..Τα ΤΝΤ 3μέτρα με 3 αγωγούς CAT 5 κοτσίδα μετράνε 1 nanoF
Τι να πλέξεις σε 8TC η σε Goertz M1-M2...η στα έτοιμα μπουριά διαμέτρου μιας ίντσας....
Οπότε επαναδιατυπώνω το ερώτημα."Η χωρητικότητα μπασάρει τον ήχο ?"
Η απλά είναι μιά καλοκαιρινή απορία απογευματινής ραστώνης ?:120:

Reaction score
1.772

οταν αυξανεται η χωριτικοτητα μειωνεται η αυτεπαγωγη και αυτο το δευτερο ειναι καλο πραγμα.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Και η χαμηλή χοληστερίνη είναι καλό πράγμα.....αλλά πως ακούγετα...αν ακούγεται .:136:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.580

Απ'οσα έχω διαβάσει εδω μέσα έμαθα οτι η αύξηση της χωρητικότητας μειώνει την σύνθετη μιγαδικά αντίσταση του καλωδίου .Επιθυμητό μεν αλλά οχι το άπαν.
τό'χεις, τό'χεις. Τουλάχιστον κάτι διάβασες εδώ μέσα, σε αντίθεση με κάπχιους άλλους, ονόματα δε λέμε....:138:

βέβαια, ο όρος που χρησιμοποίησες (σύνθετη μιγαδικά αντίσταση) είναι λάθος, ασχέτως αν καταλάβαμε τι εννοείς. Ο σωστός όρος είναι "σύνθετη ωμική αντίσταση". Παραλλαγές αυτού του όρου είναι οι: "μιγαδική αντίσταση", "σύνθετη αντίσταση", "χαρακτηριστική αντίσταση" και "εμπέδηση".

όντως, η αύξηση της χωρητικότητας "μειώνει" την σύνθετη ωμική αντίσταση του καλωδίου, καθώς ο τύπος που την ορίζει είναι η τετραγωνική ρίζα του πηλίκου επαγωγικότητας προς χωρητικότητα [√(C/L)], άρα είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη.

Φυσικά, όλα ακούγονται. Αλλά όχι τόσο απλά όσο προσπαθούμε να τα διατυπώσουμε! :116:

Δεν αποτελούν ικανά υψηπερατά ή χαμηλοπερατά φίλτρα τα μεγέθη αυτά (χωρητικότητα και επαγωγικότητα) ώστε να "κόβουν μπάσα" ή να "κόβουν πρίμα" στο άκουσμά μας. Αυτό που κάνουν είναι να αλλοιώνουν την σχετική φάση των επιμέρους συχνοτήτων στο ακουστό φάσμα, με "προπορείες" ή "καθυστερήσεις" τμημάτων του φάσματος (γνωστά ως "roll-off" και "phase-shift" ή "group delay"), οι οποίες τυπικά όντως μπορούν να ακουστούν από τα αυτιά μας σχεδόν όπως τα προαναφερθέντα φίλτρα (και λίγο χειρότερα δηλαδή, λόγω "μπερδέματος"), αλλά η εμπειρική ακρόαση δε μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, μη το προσπαθείτε καν, καλύτερα να ασχολείστε με το ψάρεμα... :137:

τα έχω ξαναγράψει πολλές φορές, πχ εδώ. Απορώ γιατί συνεχίζει αυτή η ιστορία...:204:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.580

...η εμπειρική ακρόαση δε μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, μη το προσπαθείτε καν...
για να εξηγήσετε μόνοι σας το γιατί ισχύει το παραπάνω, σκεφτείτε για αρχή τι ηχείο έχετε και σε ποια σημεία έχει κρος. (Θα είχε ενδιαφέρον να είχατε ενεργό κρος με δυνατότητα κύλισης φάσης του κάθε δρόμου, ώστε να δείτε ή να μετρήσετε διαφορές, αλλά τι να κάνουμε, δεν είναι τόσο διαδεδομένα πράγματα αυτά τα "ενεργά κρος".) Συμπέρασμα: καλύτερα να σκέφτεται κανείς, στην ησυχία, μόνος του, παρά να "ακούει καλώδια"...:143::135::138:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Ησύχασα τώρα.....πάω να φάω καρπουζάκι και ν'ακούσω Isaac Hayes .:403:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

Ησύχασα τώρα.....πάω να φάω καρπουζάκι και ν'ακούσω Isaac Hayes .:403:
εμενα που μου την --ειπε --:143::143:τι να παω να φαω τωρα????:203:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.580

εμενα που μου την --ειπε --:143::143:τι να παω να φαω τωρα????:203:
για σένα μωρό μου, έχω έτοιμο το δόλωμα: διάβασε λιγάκι και θα πάρεις δωράκι:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

για σένα μωρό μου, έχω έτοιμο το δόλωμα: διάβασε λιγάκι και θα πάρεις δωράκι:
θα φαω και τα κοκαλλα ......και δεν πανε ναχουν οση χωρητικοτητα θελουν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:626::626:

Thanks dear Ear!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.226

Ύστερα από την απάντηση του γιατρού μας, λέω να κλειδώσετε το θέμα!

Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο να γραφτεί!

:145:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.580

εγώ πάλι λέω να συνεχίσουμε το θέμα, με αγώνες (φωτός μεγάλου μεγέθους...):

εκτός κι αν μου χαλαρώσατε...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.746
Members
38.489