Ακουστική χώρου

Reaction score
7
Καλησπέρα σας!

Αν και εχω ξανα κανει ενα ιδιο forum, ειπα να να παρω τα πραγματα απο την αρχή

Το σύστημα μου βρίσκεται σε εναν απλο χώρο δωματίου 16 τ.μ., εχει μια μπαλκονοπορτα, ενα παράθυρο και κάποια έπιπλα. (Τα λεω λιγο χοντρα χοντρα)

Το θεμα μου ειναι η ηχώ και οι αντιχησεις του δωματίου, καθως μετα απο ωρες ακρόασης το κεφάλι μου γίνεται καζανι! Ειδικά σε καποια μουσικά ήδη οπως techno που τα μπάσα φτανουν στον Θεό, γινεται λιγο πανηγύρι.

Πιστεύω τα sub μου ειναι σε ενταξει θέσεις αφού τα εχω δοκιμάσει σε αρκετα σημεια στο χώρο. Βέβαια οι δοκιμές έγιναν παρα μονο με τα αυτια μου, οχι με μετρησεις κλπ.

Εχω το απλο mini dsp, εκανα καποιες (REW) μετρήσεις με μικρόφωνο κινητό 😂 μα δω έστω στο περιπου τι γίνεται, και καπως συμμαζεψαν τα πράγματα!

Βέβαια η ηχω παραμένει εννοείται και προφανως ενα mini dsp δεν θα τα γιατρέψει ολα, οποτε σκέφτομαι να στραφώ στην ακουστικη του χωρου!

ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ;;;🥲

Reaction score
4.755
Από μπάσοπαγίδες στις γωνιές και στο ταβάνι οπου έχει γωνία
Από βαριά χάλια και κουρτίνες γύρω γύρω
Αυτά μπορείς να τα κανεις κ μόνος σου

Reaction score
8.680
Θέσεις ηχείων και είδος αυτών, θέση ακρόασης, θέσεις σαμπς και μπάτζετ για παθητική φροντίδα παρακαλώ :)

Reaction score
7
Από μπάσοπαγίδες στις γωνιές και στο ταβάνι οπου έχει γωνία
Από βαριά χάλια και κουρτίνες γύρω γύρω
Αυτά μπορείς να τα κανεις κ μόνος σου
Παρακολούθησα καποια DIY βιντεακια στο youtube κατασκευης ηχοαπορροφητικων πανελ απο ορυκτομβαμβακα μου φαινεται αρκετα εύκολη διαδικασία. Βεβαια το αποτέλεσμα ειναι αυτο που μετράει
Θέσεις ηχείων και είδος αυτών, θέση ακρόασης, θέσεις σαμπς και μπάτζετ για παθητική φροντίδα παρακαλώ :)
Λοιπον, αναλυτικά το συστηματακι μου:

Ενισχυτής: Yamaha rx v4a
Fronts: Jbl stage a130
Center: Jbl stage a125c
Surround: Jbl stage a120
Sub1: Jbl stage a100p
Sub2: Yamaha ns sw100
Mini dsp

Η διάταξη ειναι η κλασσική 5.1 , με το jbl αριστερά σε γωνία και το yamaha δεξιά, οχι στην γωνία ( θα στειλω φωτο)

Θέση ακρόασης περίπου στα 2.50 μετρα (δεν ειμαι σπιτι αλλιως θα μετρουσα απευθείας και θα σου έλεγα😂)

Last edited:

Reaction score
7
Μια φώτο θα βοηθούσε.
Απόσταση της θέσης ακρόασης από το πίσω τοιχωμα?
Το κεφαλι μου ειναι σχεδον στον τοίχο! (Κακό μαλλον), συν οτι πισω απο το κεφαλι μου ειναι το παράθυρο ( παρα πολυ κακο μαλλον)

Δεν μπορω να ανεβασω φωτο, διοτι δεν ειναι αποθηκευμενες στην μορφη που υποστηρίζει το site

Θα το ξανα δω ομως
Να σημειώσω οτι η φωτο ειναι λιγο παλια και πως τα μπροστινα τα εχω φερει πιο μπροστα μου, δηλαδη αρκετα πιο μακρια απο τον τοιχο απ οτι ηταν πριν

Attachments

Reaction score
8.680
Ναι δεν είναι καλό. Αυτή η θέση δίπλα σε τοίχο δεν είναι ευνοϊκή για τις χαμηλές συχνότητες, υπερτονιζονται.
Μετα έχεις ακριβώς από πίσω παράθυρο με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ανακλάσεις και επιπλέον δεν έχεις σωστή διάταξη 5.1
Αν μπορείς να φέρεις τον καναπέ 50εκ μακριά απ τον τοίχο, καντο.
Για το πολυκαναλο θα χρειαστείς έτσι και αλλιώς παθητική φροντίδα, πολλές πηγές ήχου - περισσότερη φροντίδα.

Reaction score
7
Ναι δεν είναι καλό. Αυτή η θέση δίπλα σε τοίχο δεν είναι ευνοϊκή για τις χαμηλές συχνότητες, υπερτονιζονται.
Μετα έχεις ακριβώς από πίσω παράθυρο με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ανακλάσεις και επιπλέον δεν έχεις σωστή διάταξη 5.1
Για το πολυκαναλο θα χρειαστείς έτσι και αλλιώς παθητική φροντίδα, πολλές πηγές ήχου - περισσότερη φροντίδα.
Οταν λες πολλες πηγες ηχου και παθητικη φροντίδα; ειμαι αρχαριος ακομα γι αυτο ρωταω
Επίσης γιατι δεν ειναι σωστη η διάταξη; πως θα πρεπε να ειναι;

Last edited:

Reaction score
8.680
Οταν λες πολλες πηγες ηχου και παθητικη φροντίδα; ειμαι αρχαριος ακομα γι αυτο ρωταω
Εννοώ αυτό που διάβαζα όλως τυχαίως σήμερα στο σαιτ της HEDD. :)

Immersive mix rooms will require similar considerations and treatment to stereo rooms, but sound is now coming from all four walls and the ceiling and possibly reflecting off many more surfaces. Reflection control is the obvious problem, but just as important are Speaker Boundary Interference Response (SBIR) and space loading considerations. Every speaker in the room will interact with the nearby surfaces, and we have 12 or more speakers to worry about.

Το SBIR τώρα θα ρωτήσεις εύλογα τι είναι. Σιγά σιγά:)

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.656
τα ηχεία ίσες αποστάσεις μεταξύ τους σε νοητό κύκλο....ιδανικά
τουλάχιστον η μπροστα 3άδα

1731166705212.png

τα ηχεία είναι μικρά για τέτοια απόσταση....πρέπει να έρθουν κοντά
κάνε το για δοκιμή....θα εκπλαγείς με την διαφορά

Reaction score
7

View attachment 348645

Ισχυει οτι καθε φορα που πλησιάζω τα ηχεια, εχω περισσότερη αίσθηση surround, αλλα δεν ακουω τα μπασα! Χάνονται

Reaction score
8.680
Όπως βλέπεις και στο σκίτσο τα σαραουντ ιδανικά πρέπει να τοποθετηθούν στην αναγραφόμενη γωνια όμως όταν κάθεσαι στον τοίχο κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.
Εάν μετακινηθείς απ αυτον θα μπορέσεις να πλησιάσεις περισσότερο την γωνία αυτήν.

Reaction score
7

View attachment 348645

Απο τα συγκεκριμένα ηχεια, ποση αποσταση πρεπει να απεχω;
Γενικά να αρχίσω απο την σωστή διαταξητων ηχείων, οπως προβλέπεται, μετα να πειραματιστώ με τα sub, σωστα αυτην την φορα με μικροφωνα και ολα τα σχετικα και μετά να τρέξω σε αλουστικα πανελ κλπ

Last edited:

Reaction score
8.680
Απο τα συγκεκριμένα ηχεια, ποση αποσταση πρεπει να απεχω;
Για αρχή προσπάθησε να στήσεις 5 ηχεία στις σωστές γωνίες.
30μοιρες για τα LR μπροστά και 120 για τα σαραουντ.
Όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτές τοις μοίρες.
Το κεντρικό ιδανικά στις 0 μοίρες εννοείται και στο ίδιο ύψος με τα LR.
Όσο πιο κοντά είσαι σε αυτές τις προδιαγραφές τόσο το καλύτερο.
Μετα ασχολούμαστε και με τα σαμπς. Παθητική φροντίδα στο τέλος.

Reaction score
7
Για αρχή προσπάθησε να στήσεις 5 ηχεία στις σωστές γωνίες.
30μοιρες για τα LR μπροστά και 120 για τα σαραουντ.
Όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτές τοις μοίρες.
Το κεντρικό ιδανικά στις 0 μοίρες εννοείται και στο ίδιο ύψος με τα LR.
Όσο πιο κοντά είσαι σε αυτές τις προδιαγραφές τόσο το καλύτερο.
Μετα ασχολούμαστε και με τα σαμπς. Παθητική φροντίδα στο τέλος.
Τέλεια ευχαριστώ για τον ενδιαφέρον!

Reaction score
8.680
Για τα σαραουντ αν μετακινήσεις την θέση ακρόασης προς τα μπροστά θα μπορέσεις να τα βάλεις σε καλύτερη γωνία αλλά δες και την απόσταση παράλληλα, να μην είναι πολύ κοντά σε σένα. δλδ μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα μια γωνία 110 μοιρών από το να τα βάλεις στις 120 μοίρες δίπλα στα αυτιά σου λόγω ανεπάρκειας βάθους πίσω από σένα ;)

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
6.893
Τράβα μπροστά τον καναπέ, όχι τα ηχεία.
Ηχεία μπροστινά κοντά στον τοίχο (όσο πιο κοντά μπορείς). Φτιάξε γωνίες και θέσεις surround speakers ( 100-120° αποδεκτό εύρος για τον χώρο σου ).
Πήγαινε την θέση ακρόασης (καναπέ) περίπου στο 38-40% του μήκους του δωματίου.

Reaction score
7
Τράβα μπροστά τον καναπέ, όχι τα ηχεία.
Ηχεία μπροστινά κοντά στον τοίχο (όσο πιο κοντά μπορείς). Φτιάξε γωνίες και θέσεις surround speakers ( 100-120° αποδεκτό εύρος για τον χώρο σου ).
Πήγαινε την θέση ακρόασης (καναπέ) περίπου στο 38-40% του μήκους του δωματίου.
Ναι αλλα τα μπροστινα αν κολλήσουν στον τοιχο, δεν ακυρώνουμε στην ουσια τον "νοητο" στην παραπανω εικόνα; γιστι ετσι οπως φαίνεται το κεντρικο θα πρεπει να ειναι πιο πισω απο τα μπροστινα

Reaction score
7
Σκεφτόμουν να αλλαξουν θεση ακρόασης και ηθελα τη γνωμη σας

Δηλαδη, ετσι οπως ειναι η φωτο, αριστερα βρικεται η μπαλκονοπορτα την οποια δεν χρησημοποιω καθολου! Οποτε σκεφτομαι να τοποθετησω εκεί την τηλεοραση και την 3αδα fronts center και απεναντι να ειναι η θεση μου, δηλαδη δεξια στην φωτο, οπου πισω απ το κεφαλι μου θα ειναι τοιχος

Attachments

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.779
Αυτό το τελευταίο, το "πίσω από το κεφάλι μου θα είναι τοίχος" είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις όσον αφορά την ακουστική.

Άσε που υποψιάζομαι θα χαλάσεις και τη συμμετρία, γιατί δεξιά σου (στη νέα διάταξη που λες) θα είναι τοίχος, αριστερά τι θα είναι; Μάλλον όχι τοίχος, τουλάχιστον όχι στην ίδια απόσταση.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.374
Members
38.177
Νεότερο μέλος
ziki