Αναβάθμιση DAC

Reaction score
1.534
Όπως έγραψα παραπάνω (και έχω γράψει και στο παρελθόν αλλού) έχω κάνει συγκριτικό με ακουστικά όπου άλλαζα την πηγή και έπαιζα Tidal μέσω:

α) Mi Box S (Android box δηλαδή όπως και το Shield) και μάλιστα συνδεδεμένο με οπτική, ούτε καν USB
β) roon σε PC και σύνδεση μέσω USB με το DAC, με ASIO drivers ή WASAPI, δεν θυμάμαι, αλλά κάτι bit perfect τέλος πάντων

Στη θεωρία το β υπερέχει ξεκάθαρα, πρώτον γιατί η σύνδεση μέσω USB θεωρείται καλύτερη από την οπτική, δεύτερον γιατί το Android κάνει resample τα πάντα σε 48KHz, τρίτον γιατί κάποιοι αποδίδουν μαγικές ιδιότητες στο roon ("παίζει καλύτερα").

Όσο και να προσπάθησα, δεν άκουσα τίποτα. Την εναλλαγή την έκανα μέσα σε δευτερόλεπτα (ώστε να μην έχω ξεχάσει τι άκουγα) και άκουγα τα ίδια περάσματα ξανά και ξανά. Διαφορές μεταξύ Spotify και Tidal άκουσα, μεταξύ Mi Box και roon, όχι.

Πλέον έχω αντικαταστήσει το Mi Box με Wiim Pro για τη μουσική, αλλά για πρακτικούς λόγους, όχι ποιοτικούς (το DAC παραμένει ίδιο). Δεν μπήκα καν στον κόπο να προσπαθήσω να κάνω σύγκριση, δεν έχει νόημα. Άλλος βέβαια θα σας έλεγε πόσο "άνοιξε" η σκηνή με το Wiim, έσφιξαν τα μπάσα κλπ. και μάλιστα χωρίς Α/Β συγκριτικό, με ό,τι θυμόταν. Αλλά τέτοιος είμαι 😝

Οπότε (η προσωπική μου άποψη είναι) μην περιμένεις να δεις κάποια αναβάθμιση αλλάζοντας το Shield με άλλο streamer, ή αν δεις θα είναι ανάξια λόγου, αν είναι καν αντιληπτή. Αν χρειάζεσαι αναβάθμιση, αναζήτησέ την αλλού.
Εγω νομιζω οτι αδικεις τα ενεργα ηχεια σου μη παιρνωντας μια πραγματικα καλη πηγη(streamer/dac/pre)... Αν θυμαμαι καλα εχεις τα geithain me801k?

Last edited:

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.317
Εγω νομιζω οτι αδικεις τα ενεργα ηχεια σου μη παιρνωντας μια πραγματικα καλη πηγη(streamer/dac/pre)... Αν θυμαμαι καλα εχεις τα geithain me801k?
Σωστά.

Αλλά όσο καλά και να είναι τα ηχεία μου, αποκλείεται (ειδικά στον χώρο μου) να "αποκαλύψουν" περισσότερη λεπτομέρεια από την προσεκτική ακρόαση με τα ακουστικά μου. Άρα αν τα ακουστικά λένε πως μια πηγή είναι αρκετά καλή, τότε είναι αρκετά καλή. Ή τέλος πάντων όσο καλή είναι και μια άλλη που ακούγεται ίδια.

Επίσης το DAC μου είναι το SMSL M500 που είναι από τα κορυφαία DAC που έχει μετρήσει ποτέ ο Αμίρ. Πόσο καλύτερο θα ήταν ένα "πραγματικά καλό"; Και ακόμα πιο σημαντικό, πως θα το έβρισκα/διάλεγα; Με το αυτί; Και ποιανού το αυτί (καθώς το δικό μου είναι απαίδευτο); Ή με την τιμή;

Όσον αφορά το streamer, οκ, άσε το Mi Box στην άκρη, όπως είπα πλέον έχω το Wiim Pro. Θεωρείς ότι και εκεί θα είχα ακουστή διαφορά αν πήγαινα σε κάτι καλύτερο; Και ποιο θα ήταν αυτό το καλύτερο και που θα οφείλονταν η βελτίωση (κρατώντας το ίδιο DAC);

Reaction score
1.534
Σωστά.

Αλλά όσο καλά και να είναι τα ηχεία μου, αποκλείεται (ειδικά στον χώρο μου) να "αποκαλύψουν" περισσότερη λεπτομέρεια από την προσεκτική ακρόαση με τα ακουστικά μου. Άρα αν τα ακουστικά λένε πως μια πηγή είναι αρκετά καλή, τότε είναι αρκετά καλή. Ή τέλος πάντων όσο καλή είναι και μια άλλη που ακούγεται ίδια.

Επίσης το DAC μου είναι το SMSL M500 που είναι από τα κορυφαία DAC που έχει μετρήσει ποτέ ο Αμίρ. Πόσο καλύτερο θα ήταν ένα "πραγματικά καλό"; Και ακόμα πιο σημαντικό, πως θα το έβρισκα/διάλεγα; Με το αυτί; Και ποιανού το αυτί (καθώς το δικό μου είναι απαίδευτο); Ή με την τιμή;

Όσον αφορά το streamer, οκ, άσε το Mi Box στην άκρη, όπως είπα πλέον έχω το Wiim Pro. Θεωρείς ότι και εκεί θα είχα ακουστή διαφορά αν πήγαινα σε κάτι καλύτερο; Και ποιο θα ήταν αυτό το καλύτερο και που θα οφείλονταν η βελτίωση (κρατώντας το ίδιο DAC);
Τι έχει ο χώρος σου ; Δεν έχει καλή ακουστική;

Έκανες μεγάλη επένδυση δεν μπορεί να μην μπορεσεις να εκτιμήσεις τον καλό ηχο …

Ο Αμιρ και η παρέα του λένε και το smsl su1 των 80ευρω ακούγεται το ίδιο με οποιοδήποτε dac .

Η εμπειρία από την μετάβαση από pro plus στο node nano σε μένα δείχνει ότι η πηγή μπορεί να βελτιωθεί πολύ .

Από την έρευνα μου θεωρώ την καλύτερη αγορά το auralic vega s1 και από τεχνικά χαρακτηριστικά και από την κοινή συνισταμένη διαφορετικών πηγών .

Θεωρώ ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να ακούγεται σημαντικά καλύτερα από αυτό που έχεις τώρα

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.317
Τι έχει ο χώρος σου ; Δεν έχει καλή ακουστική;
Όχι. Κυρίως πολύ υψηλό RT. Είμαι σε διαδικασία βελτίωσης (εδώ και 2 χρόνια, φέεεεετααα 😄) αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σχεδόν αδύνατο ένας non-dedicated χώρος να φτάσει ένα ζευγάρι καλά ακουστικά.

Έκανες μεγάλη επένδυση δεν μπορεί να μην μπορεσεις να εκτιμήσεις τον καλό ηχο …
Φυσικά και εκτιμάω τον καλό ήχο. Και αν κάτι παίζει "άσχημα" θα με ενοχλήσει αμέσως. Αλλά ανάμεσα σε δύο συστήματα που παίζουν "καλά", θέλει πολύ μεγάλη εμπειρία να καταλάβεις ποιο είναι το σωστότερο.

Είναι όπως αυτό που λένε για διάφορα χαϊεντάδικα ηχεία που έχουν τονισμένες υψηλές για να ακούγονται πιο αέρινα και να παίζουν εντυπωσιακά σε κομμάτια με "καμπανάκια". Ένας έμπειρος θα το καταλάβει αυτό, θα βάλει τα σωστά κομμάτια και θα τα "ξεσκεπάσει". Ένας αδαής σαν κι εμένα μπορεί να εντυπωσιαστεί. Οπότε θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός στο να πω τι είναι καλύτερο ανάμεσα σε δύο συστήματα που μου αρέσουν.

Η εμπειρία από την μετάβαση από pro plus στο node nano σε μένα δείχνει ότι η πηγή μπορεί να βελτιωθεί πολύ .
Τα χρησιμοποιείς σαν σκέτα streamer ή σαν streamer/DAC; Αν είναι το δεύτερο, δεν αμφιβάλλω ότι το node μπορεί να έχει καλύτερο DAC. Επίσης δεν αμφιβάλλω (δεν το λέω προσωπικά για σένα, αλλά γενικά) ότι σε αλλαγές μηχανημάτων πολλοί ακούνε αλλαγές που θα ήθελαν να υπάρχουν άλλα δεν υπάρχουν απαραίτητα.

Και όπως είπα εκτός αν κάποιος κάνει Α/Β δοκιμή, ιδανικά με ακουστικά, όπου εναλλάσσει τις πηγές πίσω μπρος με πολύ μικρά κενά, είναι πολύ δύσκολο να βγει αξιόπιστο συμπέρασμα με βάση αυτό που (νομίζεις ότι) θυμάσαι.

Σε κάθε περίπτωση αυτά που λέω είναι απλά η άποψή μου, δεν θεωρώ τα ξέρω όλα και σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις προτάσεις.

Reaction score
1.534
Όχι. Κυρίως πολύ υψηλό RT. Είμαι σε διαδικασία βελτίωσης (εδώ και 2 χρόνια, φέεεεετααα 😄) αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σχεδόν αδύνατο ένας non-dedicated χώρος να φτάσει ένα ζευγάρι καλά ακουστικά.

Φυσικά και εκτιμάω τον καλό ήχο. Και αν κάτι παίζει "άσχημα" θα με ενοχλήσει αμέσως. Αλλά ανάμεσα σε δύο συστήματα που παίζουν "καλά", θέλει πολύ μεγάλη εμπειρία να καταλάβεις ποιο είναι το σωστότερο.

Είναι όπως αυτό που λένε για διάφορα χαϊεντάδικα ηχεία που έχουν τονισμένες υψηλές για να ακούγονται πιο αέρινα και να παίζουν εντυπωσιακά σε κομμάτια με "καμπανάκια". Ένας έμπειρος θα το καταλάβει αυτό, θα βάλει τα σωστά κομμάτια και θα τα "ξεσκεπάσει". Ένας αδαής σαν κι εμένα μπορεί να εντυπωσιαστεί. Οπότε θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός στο να πω τι είναι καλύτερο ανάμεσα σε δύο συστήματα που μου αρέσουν.

Τα χρησιμοποιείς σαν σκέτα streamer ή σαν streamer/DAC; Αν είναι το δεύτερο, δεν αμφιβάλλω ότι το node μπορεί να έχει καλύτερο DAC. Επίσης δεν αμφιβάλλω (δεν το λέω προσωπικά για σένα, αλλά γενικά) ότι σε αλλαγές μηχανημάτων πολλοί ακούνε αλλαγές που θα ήθελαν να υπάρχουν άλλα δεν υπάρχουν απαραίτητα.

Και όπως είπα εκτός αν κάποιος κάνει Α/Β δοκιμή, ιδανικά με ακουστικά, όπου εναλλάσσει τις πηγές πίσω μπρος με πολύ μικρά κενά, είναι πολύ δύσκολο να βγει αξιόπιστο συμπέρασμα με βάση αυτό που (νομίζεις ότι) θυμάσαι.

Σε κάθε περίπτωση αυτά που λέω είναι απλά η άποψή μου, δεν θεωρώ τα ξέρω όλα και σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις προτάσεις.
Δεν έχω κάνει α/β δοκιμή . Δεν μπορώ να το αποδείξω αντικειμενικά αλλά σίγουρα έζησα τον ήχο αρκετό καιρό και καταλαβα αισθητή βελτίωση συγκρινοντας τα μοτίβα που έμειναν στην μακροπρόθεσμη μνήμη .Αλλά τελικά ως streamer και dac το χρησιμοποιώ . Και ως transport διαφέρει παντως αισθητά με μόλις 100 ευρώ διαφορά στην τιμή μεταξύ τους .

Γενικά θα έλεγα ότι ο ήχος του nano είναι πιο ξεκούραστος ειδικά στα μεσουψηλα, πιο ισορροπημένος και γεμάτος .Ειτε ως transport είτε και ως streamer dac. Προϋπόθεση να πετύχεις σωστό gain match με τον ενισχυτή όπως σε όλα τα dac.

Το υψηλό rt αν είναι σε βαθμό που κάθεσαι στα 2-3 μέτρα με τον άλλο και δε σε ακούει καθαρά και χωρίς προσπάθεια αν μιλάς σχετικά χαμηλόφωνα και γενικά ακούς ηχώ στο χώρο τότε ναι άλλες οι προτεραιότητες. Διαφορετικά χαραμίζεται το σύστημα σου .

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.317
Members
38.298
Νεότερο μέλος
johnny_b90