Αναζήτηση Ενεργού Subwoofer

Reaction score
10
Τον ενισχυτή πρέπει να τον έχω στα 6Ω ή στα 8Ω? Τα Zensor είναι 6Ω. Τι ρόλο παίζει αυτή η ρύθμιση?

Reaction score
6.599
θα διαιρέσουμε με το 2.80 που ειναι το σύνηθες υψος και παλι θα σκεφτόμαστε με τετραγωνικά ;);););)
:rolleyes: γιατι να κανεις μαθηματικες πραξεις για να βρεις τα τετραγωνικα?o_O ενω ο προηγουμενος εχει ξανακανει για να τα μετατρεψει σε κυβικα?:D

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Στο γραφείο χρησιμοποιούνται σαν ηχεία "υπολογιστή" καθώς ακούω χαμηλά ραδιόφωνο, Spotify ή Βιντεοδιαλέξεις.
Όταν πρόκειται να ανέβει η ένταση για μουσική κάθομαι στα 2 μέτρα περίπου απόσταση.
Η θέση πολύ δύσκολο να αλλάξει. Όταν αλλάξει ο χώρος, θα αλλάξει και η θέση.

Προσωπικά καταλαβαίνω οτι πρέπει να πάρω κλειστό ωστε να αυξηθεί το μπάσο μεν αλλά να μη κάνει "ουρά" και μπουκώνει το χώρο. Εφόσον προορίζεται για 90% μουσική.
Αυτά για τις <<ουρές>> και το σφιχτό χαμηλό τα ακούω χρόνια τώρα.
Μάλιστα από ανθρώπους που αν τους αναστρέψεις τη φάση του tweeter και ακυρώσει όλη η περιοχή διασταύρωσης δεν θα πάρουν χαμπάρι.
Το πιθανότερο δε είναι να πουν ότι είναι καλύτερα!
Να στο πω με απλά λόγια είναι παραμύθιασμα του μυαλού από αυτά που διαβάζουν από δω και από κει.

Σου το είπα και πριν, υπάρχουν καλές και λιγότερες καλές σχεδιάσεις.
Το ότι κοστίζουν οι καλές σχεδιάσεις είναι γεγονός.
Σωστό είναι επίσης ότι οι φτηνές κατασκευές προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, όταν μεγάφωνα και ενισχυτής δεν μπορούν, με αποτέλεσμα την προβληματική αναπαραγωγή.
Άλλο αυτό, άλλο να τσουβαλιάζουμε τους τρόπους σχεδιασμού.

Αυτή η καθυστέρηση της εξόδου του χαμηλού από το σωλήνα (group delay) είναι κατάσταση ελεγχόμενη από την σχεδίαση.
Έχει δε αποδειχτεί πως δεν γίνεται αντιληπτή σε σωστές σχεδιάσεις, ασχέτως τι λέει ο καθένας.
Πλέον οι τεράστια πλειοψηφία των μεγαφώνων χαμηλών προορίζονται για καμπίνες ανάκλασης χαμηλών.

Ο τρόπος τώρα που αποκόπτει ένα υπογούφερ σχεδίασης bass reflex είναι ποιο απότομος κάτω από τον συντονισμό του σωλήνα.
Το κλειστό κουτί έχει λιγότερες απώλειες μεν, όχι τόσο απότομη μείωση της στάθμης δηλαδή, αλλά το κάνει πολύ νωρίς.
Αυτό το τελευταίο, ειδικά για μικρούς χώρους που δεν ανέχονται χαμηλές συχνότητες, δεν είναι και τόσο καλό όπως καταλαβαίνεις.

Last edited:

Reaction score
379
Επειδή ο χώρος μου είναι μικρός και στα ηχεία βάσης που έχω σκέφτομαι να βάλω ένα subwoofer παρέα με ένα minidsp καλύτερα να προτιμήσω ported αντί sealed?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
..........στον πρωτο μου χωρο,ιδια τετραγωνικα, ξεκινησα με ενα magnat down fire.....επαιζε συμπαθητικα,,
μετα πηρα ενα καντον 12ρι,,,,και συντομα εβαλα αλλο ενα......χαρα δεν ειδα ποτε με αυτα....(απλα μπασακι)
ο χωρος ειχε ιδιο πλατος - υψος = οτι χειροτερο )..
(αυτο που ηθελα)
μετα εβαλα ενα sunfire και βρηκα χαρα,,,,,,,,ιδανικη μπορω να πω,,,,
πιο μετα εβαλα ενα earth 15ρι.....γεμισα χαμηλα ...αλλα all over καλυτερο ηταν το sun
Μετα εβαλα για λιγο το διπλο 15ρι της teufel.....χαρα 0....
Πιο μετα περασα απο τα 12-4 τμ στα σκαρτα 40 και ισωσα......
με 4 κλιπς ενα svs ..και μετα με 2 ev18ιντσα και ενα 15ρι earth........

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
Αρα άν εγώ συνδέσω Sub και ενεργοποιήσω την Pre-out για Sub τότε ο ενισχυτής θα κόψει αυτόματα μπάσα από τα κυρίως ηχεία?
Αν δεν το κάνει έτσι υποθέτω οτι θα το κάνει με το Audyssey όταν θα το ρυθμίσω με το Sub σε λειτουργία σωστά?
Sub είχα σκοπό να πάρω έτσι και αλλιώς αφού μπορεί 1-2 φορές το χρόνο να βοηθάει έστω και υποτυπωδώς(σε μεγαλύτερο χώρο) σε "πάρτυ" γενεθλίων όχι σε εντάσεις νυχτομάγαζου που δεν μπορείς να μιλήσεις.
Οι πληροφορίες που χρειάζεσαι γι αυτό βρίσκονται ήδη στις σελ. 171 & 187-88 από το εγχειρίδιο χρήσης (pdf στην ιστοσελίδα του ενισχυτή)
https://usa.denon.com/us/product/hometheater/receivers/avrx2400h
Οφείλεις πράγματι να δηλώνεις όλα τα υπόλοιπα ηχεία ως ''small'' -είτε θα ήταν εκείνα είτε όχι- προκειμένου να επέλθει το ωφέλιμο ως προς τη διαχείριση ενέργειας από το σύστημα και την ανταπόκριση του χώρου κροσάρισμα.Σκόπιμο επίσης να κρατούνται απενεργοποιημένα τα σχετικά ρυθμιστικά στην ίδια την υποβαθύφωνη μονάδα.
..........στον πρωτο μου χωρο,ιδια τετραγωνικα, ξεκινησα με ενα magnat down fire.....επαιζε συμπαθητικα,,
μετα πηρα ενα καντον 12ρι,,,,και συντομα εβαλα αλλο ενα......χαρα δεν ειδα ποτε με αυτα....(απλα μπασακι)
ο χωρος ειχε ιδιο πλατος - υψος = οτι χειροτερο )..
(αυτο που ηθελα)
μετα εβαλα ενα sunfire και βρηκα χαρα,,,,,,,,ιδανικη μπορω να πω,,,,
πιο μετα εβαλα ενα earth 15ρι.....γεμισα χαμηλα ...αλλα all over καλυτερο ηταν το sun
Μετα εβαλα για λιγο το διπλο 15ρι της teufel.....χαρα 0....
Πιο μετα περασα απο τα 12-4 τμ στα σκαρτα 40 και ισωσα......
με 4 κλιπς ενα svs ..και μετα με 2 ev18ιντσα και ενα 15ρι earth........

Το πνεύμα πάντως από το μήνυμα του κυρίου...Argiλάστιχου είναι ορθόν,ότι δηλαδή χρειάζεται υποβαθύφωνη μονάδα-(ες) με προδιαγραφές ανώτερες από τις τυπικώς απαραίτητες για δεδομένο όγκο χώρου...

Στη δε παρούσα κατάσταση,θα ήταν χρήσιμο ως πρώτη κίνηση να επισημάνεις τις κεντρικές συχνότητες από τους βασικούς ρυθμούς συντονισμού που εμφανίζει ο συγκεκριμένος χώρος στις κατώτερες οκτάβες με τη βοήθεια του παρακάτω διαδικτυακού υπολογιστή:
https://amcoustics.com/tools/amroc?l=420&w=320&h=275&r60=0.6
Τα Zensor 3 -βάσει δημοσιευμένων προδιαγραφών- αναμένεται να εμφανίζουν συντονισμό στο δικό τους σωλήνα ανάκλασης χαμηλών στη ζώνη 50-60 Hz.Συνδυάζοντας αυτό με τον αναμενόμενο συντονισμό περί τα 60 Hz -από το ύψος του δωματίου- προκύπτει ανάγκη διαχείρισης της περιττής ενέργειας γύρω από αυτήν τη ζώνη.Όσο παράδοξο και να σου φαίνεται,μειώνοντας την περιττή ενέργεια αυξάνεται η καθαρότητα και η ζωντάνια-όπως την αποκαλείς- στην απόδοση των χαμηλών...

Μια απλή μέθοδος πειραματισμού θα ήταν να διευθετήσεις τα ηχεία κατά τρόπον ώστε η μεσοκάθετος καθεμίας πρόσοψης ν'απέχει από το τοίχωμα όπισθεν αυτών ή τα πλευρικά τοιχώματα απόστση τάξης 1,4-1,5 μέτρων.

Μαντεύει κιόλας ο υποφαινόμενος (με βάση τα διαθέσιμα τετραγωνικά και συνδυασμούς πιθανών διαστάσεων) ότι θα υφίσταται επιπλέον περιττή ενέργεια από ρυθμούς συντονισμού στη δεκάδα των 80 Hz.Η τελευταία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εν μέρει χάρη σε ορισμό της συχνότητας κρος στην ίδια ζώνη.

Προβαίνεις σε ανάλογες διαδικασίες προτού ζητήσεις συνδρομή από το εκάστοτε λογισμικό επεξεργασίας που διαθέτει ο ενισχυτής.

Last edited:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Υποψιν οτι τα 2 καντον τα ειχε φερει βολτα στο δωματιο με καθε θεση.......
πιο συμπαθητικα επαιζε το ενα να κοιτα τον πλαινο τοιχο διαγωνια (στα αριστερα)
και το αλλο μπροστα δεξια......και μετρημενα και στα αυτια μου εκει ηταν η <ιδανικοτερη> θεση....
το sunfire το εβαλα τερμα αριστερα...και το αφησα να τζελαρει τα μπετα.....
απλα πραματα......τοση ενεργεια στο χωρο, ποτε στην φροντισμενη υπογα......

Reaction score
10
Αυτά για τις <<ουρές>> και το σφιχτό χαμηλό τα ακούω χρόνια τώρα.
Μάλιστα από ανθρώπους που αν τους αναστρέψεις τη φάση του tweeter και ακυρώσει όλη η περιοχή διασταύρωσης δεν θα πάρουν χαμπάρι.
Το πιθανότερο δε είναι να πουν ότι είναι καλύτερα!
Να στο πω με απλά λόγια είναι παραμύθιασμα του μυαλού από αυτά που διαβάζουν από δω και από κει.

Αυτό το τελευταίο, ειδικά για μικρούς χώρους που δεν ανέχονται χαμηλές συχνότητες, δεν είναι και τόσο καλό όπως καταλαβαίνεις.
"Ουρές" έχω ακούσει από φτηνιάρικο παθητικό Sub. Σοβαρό Sub αυτοενισχυόμενο δεν έχω ακούσει ποτέ σε σπιτι. Γι αυτό και ανέφερα αυτό που διάβασα. Γι αυτό δεν γνωρίζω αν ισχύει.

ΑΝ παρατηρήσω θέμα λόγω του μικρού χώρου δεν μπορώ απλά να χαμηλώσω το Volume στο Sub Μέχρι να εξαλειφθούν τα προβλήματα? Η μόνο και μόνο που θα παίζει ανεξαρτήτως ήχου ίσως έχω θέμα?
[DOUBLEPOST=1510163576][/DOUBLEPOST]Μιας και είναι "δικό μου" το topic, έχει παρατηρήσει άλλος οτι στο Spotify(αγορασμένο) σε ορισμένα τραγούδια το ένα κανάλι παίζει δυνατότερα από το άλλο? Επίσης μπορεί ένα μουσικό όργανο πχ. σαξόφωνο που κάνει σχεδόν solo να ακούγεται μόνο από το ένα ηχείο.
Στην αρχή νόμιζα οτι φταίνε τα ηχεία. Έκοβα τα κανάλια εναλλάξ και άκουγα άλλο πράγμα. Μέχρι και τα ηχεία άλλαξα δεξί- αριστερό μήπως φταίνε αυτά αλλά τελικά είναι μια χαρά.

Reaction score
10
Τα Subwoofers της Crystal Audio που έχει στο Site της τί λένε?
Γενικώς εκτός του οτι είναι Ελληνική βλέπω οτι αναγνωρίζεται διεθνώς και τα προιόντα της θεωρούνται αξιοπρεπή.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
"Ουρές" έχω ακούσει από φτηνιάρικο παθητικό Sub. Σοβαρό Sub αυτοενισχυόμενο δεν έχω ακούσει ποτέ σε σπιτι. Γι αυτό και ανέφερα αυτό που διάβασα. Γι αυτό δεν γνωρίζω αν ισχύει.

ΑΝ παρατηρήσω θέμα λόγω του μικρού χώρου δεν μπορώ απλά να χαμηλώσω το Volume στο Sub Μέχρι να εξαλειφθούν τα προβλήματα? Η μόνο και μόνο που θα παίζει ανεξαρτήτως ήχου ίσως έχω θέμα?
Το πρόβλημα δεν το δημιουργεί η στάθμη ακρόασης, αλλά η διάδοση των χαμηλών συχνοτήτων σε μικρό χώρο.
Ψάξε στο διαδίκτυο σχετικά με <<Αξονικούς Ρυθμούς>> χώρων, για να καταλάβεις την συνεργασία χώρου-συχνοτήτων.
Επίσης δες τι είναι οι <<Χρόνοι Αντήχησης>>.

Οι <<ουρές>> είναι οι λεγόμενες αντηχήσεις. Αυτές δεν προέρχονται από το υπογούφερ (αυτό δίνει απλά την αρχική διέγερση), αλλά από το χώρο που αυτό βρίσκεται και λειτουργεί. Σχετίζονται δε με τις φυσικές διαστάσεις του χώρου.
Αν τώρα ο ενισχυτής μας δεν είναι σε θέση να ελέγξει σωστά το μεγάφωνο, αυτό το φαινόμενο απλά διογκώνεται.

Reaction score
10
Επειδή αυτά που λές μου φαίνονται κινέζικα ως άσχετος που είμαι, έχω πολύ διάβασμα μπροστά μου. Μέχρι τώρα απλώς άκουγα μουσική. Τώρα που άρχισα να ψάχνω την ποιότητα, έχω πολλά να μάθω.

Ένα Home Cinema 5.1 των 200€ που έπαιζε παλιότερα στον ίδιο χώρο δεν παρουσίαζε παράξενη συμπεριφορά ώς προς το Sub, τουλάχιστον για το αυτί ενός σχεδόν άσχετου. Φυσικά η συνολική ποιότητα ήταν πολύ χειρότερη από ένα Philips 2.0 στερεοφωνικό που είχα παλιά. Για τα Dali δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρισης προφανώς.

Reaction score
1.391
Γνώμη μου είναι πως σε 14 τετραγωνικά ένα υπογούφερ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από λύσεις.
Δανείσου κάποιο και δοκίμασε το πριν μπεις σε περιπέτειες.
Προσπάθησε επίσης να <<παίξεις>> με την τοποθέτηση των ηχείων σου.
Τι εννοείς Αργύρη?
Καλύτερα καθόλου στα 14 τμ. ?
Η 2 μικρά?

Reaction score
380
Τα Subwoofers της Crystal Audio που έχει στο Site της τί λένε?
Γενικώς εκτός του οτι είναι Ελληνική βλέπω οτι αναγνωρίζεται διεθνώς και τα προιόντα της θεωρούνται αξιοπρεπή.
Σαν κάτοχος δύο crystal και μάλιστα πιο παλιών μοντέλων, μόνο τα καλύτερα έχω να πω.

Reaction score
1.391
Τι εννοείς Αργύρη?
Η 2 μικρά?
Το κακό με το δικό μου χώρο είναι πως εχω ύψος 3.40 στις άκρες και φτάνει 4.10 στη μέση.. Είναι δηλ σκεπή ξύλινη..
Η διάσταση δωματίου 3 χ 5 περίπου..

Reaction score
10
Σαν κάτοχος δύο crystal και μάλιστα πιο παλιών μοντέλων, μόνο τα καλύτερα έχω να πω.
Απλά βλέπω οτι δεν τα αναφέρει κανείς και οι περισσότερες αναφορές σε αυτά γίνονται μεταξύ 2011-2014, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αρνητικά σχόλια. Και αυτό μου κάνει εντύπωση.

Reaction score
6.236
Απλά βλέπω οτι δεν τα αναφέρει κανείς και οι περισσότερες αναφορές σε αυτά γίνονται μεταξύ 2011-2014, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αρνητικά σχόλια. Και αυτό μου κάνει εντύπωση.
Ο κογος που υπαρχουν λιγα σχολια ειναι γιατι υπαρχουν καλυτερα σαμπ σημερα σε αυτα τα λεφτα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Τι εννοείς Αργύρη?
Η 2 μικρά?
Αργύρη???
Πάντα Πέτρο με έλεγαν!

Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται καθόλου σε τέτοιους χώρους.
Ποιο το νόημα να το έχεις πολύ χαμηλά για να μην βουίζει!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster