Αναζήτηση ηχείων

Reaction score
2.438
@SpZach και το bass reflex και ο παθητικος ακτινοβολητης μετακινουν αερα επισης και μαλιστα ο παθητικος ακτινοβολητης μπορει να κανει μεγαλη διαδρομη και να μετακινησει μεγαλη μαζα αερα....τι εννοεις δεν συνδραμει στη μαζα αερα? Καθε ηχειο εχει 2 μοναδες 5 ιντσων και δυο παθητικους 6 ιντσων και φυσικα τουιτερ . Τα 400w μπορει να αφορουν peak power (και τα μεγαφωνα εχουν dsp προστασια) και οχι σταθερη ισχυ αφενος και αφετερου μοιραζονται σε παραπανω απο μια μοναδες.
Δεν υπαρχει 5ιντσο που να μπορει να διαχειριστει 400w ουτε καν σε PA συστηματα.
Οι παθητικοι ανκτονοβολητες αντικαθιστουν τις οπες του bass reflex και η διαμετρος τους και κατ επεκταση και η επιφανεια τους δεν συνδραμει στην μαζα αερα που μετακινει η ενεργη μοναδα των μολις 5 ιντσων περισσοτερο απο οσο μια οπη ανακλησης χαμηλων. Το μοναδικο πλεονεκτημα της χρησης παθητικων ακτινοβολητων ειναι η απουσια θορυβου απο τον στροβιλισμο του αερα που βγαινει απο την οπη του bass reflex.

Last edited:

Reaction score
2.526
@SpZach τι εννοεις δεν συνδραμει στη μαζα αερα?
δεν εγραψα οτι δεν συνδραμει στη μαζα αερα. Εγραψα οτι δεν συνδραμει στη μαζα αρεα που μετακινει περισσοτερο απο οσο η οπη του bass reflex. Οπως λοιπον οταν εχουμε ενα ηχειο 5 ιντσων με bass reflex λεμε οτι εχουμε ενα ηχειο 5 ιντσων να καλυπτει τα μπασα, ετσι και οταν εχουμε ενα ηχειο 5 ιντσων με 2 η 22 παθητικους ακτινοβολητες 6 η 56 ιντσων, δεν εχει καμια διαφορα. Αυτο που μετραει ειναι το ενεργο ηχειο των 5 ιντσων. Και η οπη ανακλασης και οι παθητικοι ακτινοβολητες λειτουργουν παθητικα με σκοπο την παθητικη εκμεταλευση της οπισθιας ακτινοβολιας.

Reaction score
2.438
Έχουμε δύο παθητικούς ακτινοβολητες 6 ιντσών αντικριστά σε διάταξη force cancelling για να μενει η καμπίνα ακίνητη ενώ η συνολική επιφάνεια εκπομπής αυτών των δύο ακτινοβολητων σε συνδυασμό με 2 πενταιντσους οδηγούς εκ των οποίων ο ένας είναι down firing αντιστοιχεί στον αέρα που θα κινούσε ένα woofer 10-12 ιντσών.

Εσύ μου μιλάς για ένα ξεκάρφωτο 5 ιντσών οδηγό από μόνο του χωρίς τίποτα άλλο και μου λες ότι τα υπόλοιπα δεν μετράνε . Τι να πω άλλο …

Ναι αυτά τα ηχεία φτάνουν 35hz σε ωφέλιμες στάθμες και πλαισιονονται από δυνατό ενισχυτή , ποιοτικό streamer , εξαιρετικό dsp και πλήθος εισόδων και όλα αυτά στα 2k

Last edited:

Reaction score
2.526
Έχουμε δύο παθητικούς ακτινοβολητες 6 ιντσών αντικριστά σε διάταξη force cancelling για να μενει η καμπίνα ακίνητη ενώ η συνολική επιφάνεια εκπομπής αυτών των δύο ακτινοβολητων σε συνδυασμό με 2 πενταιντσους οδηγούς εκ των οποίων ο ένας είναι down firing αντιστοιχεί στον αέρα που θα κινούσε ένα woofer 10-12 ιντσών.

Εσύ μου μιλάς για ένα ξεκάρφωτο 5 ιντσών οδηγό από μόνο του χωρίς τίποτα άλλο και μου λες ότι τα υπόλοιπα δεν μετράνε . Τι να πω άλλο …

Ναι αυτά τα ηχεία φτάνουν 35hz σε ωφέλιμες στάθμες και πλαισιονονται από δυνατό ενισχυτή , ποιοτικό streamer , εξαιρετικό dsp και πλήθος εισόδων και όλα αυτά στα 2k
Μια ερωτηση για να καταλαβω τι πιστευεις.
Αν βαλουμε δυο 5ιντσα γουφερ σε μια καμπινα με οπη bass reflex συντονισμενη πχ στους 40 κυκλους, και δυο αλλα ιδια 5ιντσα γουφερ σε ιδια ακριβως καμπινα αλλα αντι για οπη bass reflex, βαλουμε δυο παθητικους ακτινοβολητες 6 ιντσων συντονισμενους στην ιδια συχνοτητα (40Hz), ποιο απο τα δυο θα παιζει χαμηλοτερα και δυνατοτερα (ως συνεπεια της μεγαλυτερης μετακινησης αερα)?
Θα σε βοηθησω να βρεις την απαντηση με ενα αλλο παραδειγμα.
Εχουμε ενα αυτοκινητο προσθιοκινητο με κινητητα 150 ιππων βαρος ενος τονου και 4 τροχους. Αν παρουμε ενα ιδιο προσθιοκινητο αυτοκινητο με τον ιδιο κινητητρα, ιδιο βαρος αλλα με αλλους 4 τροχους πισω, συνολο 8. Ποιο απο τα δυο θα ειναι δυνατοτερο, η θα εχει καλυτερο τραβηγμα η καλυτερη τελικη?

Last edited:

Reaction score
86
Έχουμε δύο παθητικούς ακτινοβολητες 6 ιντσών αντικριστά σε διάταξη force cancelling για να μενει η καμπίνα ακίνητη
Οι παθητικοι ακτινοβολητες δεν δημιουργουν "κινηση" στην καμπινα γιατι οι δυναμεις που τους κινουν ειναι εσωτερικες. 😉

Reaction score
86
Οι παθητικοι ακτινοβολητες δεν δημιουργουν "κινηση" στην καμπινα γιατι οι δυναμεις που τους κινουν ειναι εσωτερικες. 😉
(....εκτος πολυ κοντα στη συχνοτητα συντονισμου τους)

Reaction score
86
Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους !! Καινούργιος στο χώρο του hi-fi έχω έναν ενισχυτή Technics su-g700m2 και είμαι σε αναζήτηση ηχείων. Χωρίς να έχω πολλά ακούσματα νομίζω αυτό που μου ταιριάζει ηχητικά είναι τα Harbeth έχει κανείς γνώμη αν ταιριάζουν με τον ενισχυτή μου ? Ο χώρος μου είναι γύρω στα 25 τμ και οι μουσικές που ακούω είναι soul,reggae,jazz. Επίσης το budget είναι μέχρι τα 2500€. Αν έχετε και άλλες προτάσεις ευπρόσδεκτες.
Δεν γνωριζω να σου προτεινω συγκεκριμενο ηχειο, αλλα εχω να προτεινω τροπο προσεγγισης στο ερωτημα σου.
Βρες ενα μικρο ηχειο/δορυφορο με το πολυ 6 ιντσες γουφερ, ιδανικα 5-5.5, ιδανικα με κλειστη καμπινα και οχι bass reflex, που να σε καλυπτει απο 80hz και πανω. Συμπληρωσε το συστημα με ενα η δυο sub. Να επενδυσεις σε ηχειο που να κατεβαινει σε 35hz δεν εχει νοημα γιατι πιθανοτατα εκει που θα τοποθετησεις τα ηχεια δε θα παιζουν τα 35hz.

Reaction score
2.438
Μια ερωτηση για να καταλαβω τι πιστευεις.
Αν βαλουμε δυο 5ιντσα γουφερ σε μια καμπινα με οπη bass reflex συντονισμενη πχ στους 40 κυκλους, και δυο αλλα ιδια 5ιντσα γουφερ σε ιδια ακριβως καμπινα αλλα αντι για οπη bass reflex, βαλουμε δυο παθητικους ακτινοβολητες 6 ιντσων συντονισμενους στην ιδια συχνοτητα (40Hz), ποιο απο τα δυο θα παιζει χαμηλοτερα και δυνατοτερα (ως συνεπεια της μεγαλυτερης μετακινησης αερα)?
Θα σε βοηθησω να βρεις την απαντηση με ενα αλλο παραδειγμα.
Εχουμε ενα αυτοκινητο προσθιοκινητο με κινητητα 150 ιππων βαρος ενος τονου και 4 τροχους. Αν παρουμε ενα ιδιο προσθιοκινητο αυτοκινητο με τον ιδιο κινητητρα, ιδιο βαρος αλλα με αλλους 4 τροχους πισω, συνολο 8. Ποιο απο τα δυο θα ειναι δυνατοτερο, η θα εχει καλυτερο τραβηγμα η καλυτερη τελικη?
Εντός γραμμικής περιοχής, είτε το bass reflex είτε το passive radiator (μάλιστα το Cambridge είναι tuned στα 38Hz) θα δώσουν παρόμοια έκταση γύρω από το tuning frequency.

Όμως, στο όριο SPL, για να ισοφαρίσει ένα port δύο passive 6 σε μικρό κουτί, είναι (σχεδόν) αδύνατο, μιας και χρειάζεται οπή μεγάλης διατομής και πολύ μεγάλο σε μήκος σωλήνα, που απλά δε χωράει σε αντίστοιχο μέγεθος, ειδικά για tuning frequency στα 38Hz και ειδικά σε καθαρότητα απόδοσης.

Ένας παθητικός ακτινοβολητής (PR) είναι μάζα που επιταχύνεται μπρος πίσω. Ό,τι μάζα επιταχύνεται, ασκεί ίση και αντίθετη δύναμη στο πλαίσιο/καμπίνα. Άρα, ένας PR μόνος του μπορεί να κουνήσει την καμπίνα, ειδικά κοντά στο tuning όπου ο PR έχει τη μέγιστη διαδρομή.

Το ότι κινείται από εσωτερική πίεση δεν αναιρεί αυτό. Η πίεση ασκεί δύναμη στον PR, και η αντίδραση περνάει μηχανικά στην καμπίνα από τη στερέωση του PR, ενώ ταυτόχρονα ο PR σπρώχνει τον εξωτερικό αέρα (άρα υπάρχει ανταλλαγή ορμής με τον έξω κόσμο, δεν είναι κλειστό ιδανικό σύστημα).

Και γι’ αυτό ακριβώς, όταν βάζεις δυο παθητικούς ακτινοβολητές αντικριστά, σε συμμετρική διάταξη, οι αντιδράσεις τους στην καμπίνα είναι αντίθετες και τείνουν να αλληλοακυρώνονται , μειώνοντας σημαντικά την κίνηση της καμπίνας σε σχέση με έναν μονό PR ή με ασύμμετρη διάταξη. Δεν εξαφανίζονται όλες οι δονήσεις (π.χ. κάμψη πάνελ από εσωτερική πίεση), αλλά μειώνεται η καθαρή δύναμη και η ροπή που θα κουνήσει την καμπίνα.

Reaction score
86
Εντός γραμμικής περιοχής, είτε το bass reflex είτε το passive radiator (μάλιστα το Cambridge είναι tuned στα 38Hz) θα δώσουν παρόμοια έκταση γύρω από το tuning frequency.

Όμως, στο όριο SPL, για να ισοφαρίσει ένα port δύο passive 6 σε μικρό κουτί, είναι (σχεδόν) αδύνατο, μιας και χρειάζεται οπή μεγάλης διατομής και πολύ μεγάλο σε μήκος σωλήνα, που απλά δε χωράει σε αντίστοιχο μέγεθος, ειδικά για tuning frequency στα 38Hz και ειδικά σε καθαρότητα απόδοσης.

Ένας παθητικός ακτινοβολητής (PR) είναι μάζα που επιταχύνεται μπρος πίσω. Ό,τι μάζα επιταχύνεται, ασκεί ίση και αντίθετη δύναμη στο πλαίσιο/καμπίνα. Άρα, ένας PR μόνος του μπορεί να κουνήσει την καμπίνα, ειδικά κοντά στο tuning όπου ο PR έχει τη μέγιστη διαδρομή.

Το ότι κινείται από εσωτερική πίεση δεν αναιρεί αυτό. Η πίεση ασκεί δύναμη στον PR, και η αντίδραση περνάει μηχανικά στην καμπίνα από τη στερέωση του PR, ενώ ταυτόχρονα ο PR σπρώχνει τον εξωτερικό αέρα (άρα υπάρχει ανταλλαγή ορμής με τον έξω κόσμο, δεν είναι κλειστό ιδανικό σύστημα).

Και γι’ αυτό ακριβώς, όταν βάζεις δυο παθητικούς ακτινοβολητές αντικριστά, σε συμμετρική διάταξη, οι αντιδράσεις τους στην καμπίνα είναι αντίθετες και τείνουν να αλληλοακυρώνονται , μειώνοντας σημαντικά την κίνηση της καμπίνας σε σχέση με έναν μονό PR ή με ασύμμετρη διάταξη. Δεν εξαφανίζονται όλες οι δονήσεις (π.χ. κάμψη πάνελ από εσωτερική πίεση), αλλά μειώνεται η καθαρή δύναμη και η ροπή που θα κουνήσει την καμπίνα.
Σωστα, γι αυτο και συμπληρωσα σε επομενο ποστ, "εκτος της συχνοτητας συντονισμου", γιατι οπουδηποτε αλλου οι αντιδρασεις της καμπινας λογω ενεργου γουφερ ειναι αρκετα μεγαλυτερες.

Reaction score
6
Wharfedale Super Linton με τις βασεις τους, ταιριαζουν και αισθητικα και εχεις και ρεστα.
Ο κύριος που πρότεινε τα super Linton πραγματικά είναι μουσικόφιλος και ξέρει πολύ καλά τι λέει εγώ έχω τα evo 4.4 και πίστεψε με θα με περάσεις σε ποιότητα εκτός αν θέλεις να πας πιο οικονομικά στα δικά μου γιατί τα 5.4 αν και έχουν διαφορά φυσικά προς το καλύτερο θα αργήσουν για τα καλά στη χώρα μας νομίζω εκτός αν τα Φέρεις απ έξω, καλή χρονιά σε όλους σας πολύ χαίρομαι που όλοι εδώ μέσα δεν είμαστε άσχετοι Αχαχα

Reaction score
2.526

Ελπιζω να το καταλαβαινεις οτι αυτο το κατεβατο που ποσταρες μεσω AI δεν εχει καμια σχεση με αυτο που σε ρωτησα.
Τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα του παθητικου ακτινοβολητη αλλα και της διαταξης που εχουν τα συγκεκριμενα ηχεια τα ξερω χωρις να ρωτησω το AI. Ιδια αρχιτεκτονικη χρησημοποιουν πολλα ηχεια μεταξυ των οποιων και τα Golden ear Triton (νομιζω ολα της σειρας) που μου ερχονται στα προχειρα στο μυαλο.

αντιστοιχεί στον αέρα που θα κινούσε ένα woofer 10-12 ιντσών.
Aυτο το απο πανω ομως δεν ισχυει και ερχεται σε αντιθεση με την απαντηση του ΑΙ στο ερωτημα που σου εθεσα "Εντός γραμμικής περιοχής, είτε το bass reflex είτε το passive radiator (μάλιστα το Cambridge είναι tuned στα 38Hz) θα δώσουν παρόμοια έκταση γύρω από το tuning frequency." τα υπολοιπα αφορουν το πρακτικο κομματι της επιλογης παθητικων ακτινοβολητων εναντι της οπης ανακλασης που δεν μας αφορουν και δεν κανουν καποια διαφορα απο αποψη αποδοσης.

Reaction score
86
GoldenEar Triton Seven Ζεύγος Ηχείων Hi-Fi Δαπέδου 300W 2 Δρόμων Π18.3xΒ27.9xΥ101εκ. Μαύρο | Skroutz.gr

Κι αλλο ενα καταπληκτικο ηχειο. Αν ανεβεις και λιγο παραπανω στο μπατζετ, πας και στο five.
D' Appolito ηχεια μονο αν η αποσταση απο αυτα ειναι σχετικα μεγαλη και το αυτι ακριβως στο υψος του tweeter

Reaction score
4.524
Οσον αφορα το υψος του τουιτερ ισχυει το ιδιο για ολα τα ηχεια..
Για το συγκεκριμενο μοντελο του αρκει ενας χωρος χοντρικα 20 τμ. Μην ξεχναμ οτι ειναι το πιο μικρο απ τη σειρα Triton. Παρολα αυτα θα διευκολυνε αν ειχαμε τις διαστασεις του χωρου και την αποσταση απ τη θεση ακροασης (δεν ξερω αν εχει γραφει κατι σχετικο πιο μπροστα)

Reaction score
6
Οσον αφορα το υψος του τουιτερ ισχυει το ιδιο για ολα τα ηχεια..
Για το συγκεκριμενο μοντελο του αρκει ενας χωρος χοντρικα 20 τμ. Μην ξεχναμ οτι ειναι το πιο μικρο απ τη σειρα Triton. Παρολα αυτα θα διευκολυνε αν ειχαμε τις διαστασεις του χωρου και την αποσταση απ τη θεση ακροασης (δεν ξερω αν εχει γραφει κατι σχετικο πιο μπροστα)
Έχω στείλει φώτο του χώρου από το σημείο ακρόασης

Reaction score
4.524
Να διορθωσω, απ οτι βλεπω στο πρωτο μηνυμα ο ιδιοκτητης αναφερει οτι ο χωρος ειναι 25 τμ. Δηλαδη μια χαρα για τα περισσοτερα ηχεια. Απ εκει και περα σημαντικο ρολο παιζει επισης η αποσταση ακροασης απ τα ηχεια

Reaction score
2.526
Έχω στείλει φώτο του χώρου από το σημείο ακρόασης
Η φωτο βοηθαει παντα αλλα δεν φαινονται οι διαστασεις του δωματιου, η αποσταση απο την θεση ακροασης, (αλλα και και η θεση της θεσης ακροασης στο χωρο) που ειναι οι πιο σημαντικοι παραγοντες στην επιλογη ηχειων.

Reaction score
6
επειδη με βαλατε να ψαξω και γω αν και εχω wharfedale οπως ειπα 4.4 τα Harbeth ειναι η λύση σου φιλε με την ωραια οικογενειακη φωτο, και μη φοβασαι και τοσο τους τοιχους πισω οι γωνιες θελουν τρομακτικη προσοχη αρα εισαι πρωτος προχωρα !

Last edited:

Reaction score
4.524
Τα Χαρμπεθ ειναι ηχεια αμφιλεγομενα.
Εδω μεσα εχουν γινει κατ επαναληψη καυγαδες για την ποιοτητα τους.
Απ τη μια οι μετρησεις που δεν τα κολακευουν ενω αλλοι λενε οτι παρολαυτα ακουγονται καλα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.187
Members
38.667
Νεότερο μέλος
giorgos8907